bezár
 

art&design

2018. 01. 17.
Inside express IV. - Legkedvesebb kísérleteim
Barnaföldi Anna és Szécsényi-Nagy Loránd kiállítása a Budapest Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Balkon által alapított, most negyedszer átadott INSIDER-díjat a folyóirat inside express című rovatában az elmúlt 12 hónapban bemutatkozó alkotók közül Barnaföldi Anna és Szécsényi-Nagy Loránd nyerte el. A művészek közös kiállítással mutatkoznak be a Budapest Galériában. A kiállítás a Balkon kortárs művészeti folyóirat és a Budapest Galéria együttműködésében jön létre.

A kiállítás címét és tematikus keretét Öveges József 1957-től a Magyar Televízióban azonos címen sugárzott, közkedvelt tudománynépszerűsítő műsora adta. A Kossuth-díjas fizikus, közismert nevén Öveges professzor ismeretterjesztő sorozata nemcsak a mindennapok részeként láttatta a bonyolult fizikai és kémiai folyamatokat, hanem személyiségével és performatív előadásmódjának fesztelenségével mintegy beavatottá is tette a nézőt. A sorozatban bemutatott egyszerű, bárki által elvégezhető és megérthető kísérletek testközelbe hozták a természettudományos megfigyeléseket összegző, ám a laikusok által gyakran hozzáférhetetlennek tűnő képleteket.

Öveges professzor kísérletei nyomán Barnaföldi Anna és Szécsényi-Nagy Loránd tudományos-fantasztikus vizsgálódásai olyan kérdésekre keresik a válaszokat, hogy mi történne akkor, ha a tudományos képleteket műtárgyakként értelmeznénk? Milyen képet láthatunk, ha egy csillagászati távcsőben megfordul az alapfunkció? Hogyan működik a kontextusából kiemelt, fizikai törvényszerűséget szemléltető rajz egy tetszőlegesen kiválasztott bibliai idézettel párosítva? Milyen képet rögzít az egész napos expozíció során egy szolárgrafikához hasonlatos fotográfiai technika?

A Barnaföldi Anna rajz- és videoműve az Öveges professzor kísérleteihez kötődő reflexiókon túl változatos módon kapcsolódik az egykor (1899–1916) Budapesten működött Uránia Tudományos Színház szórakoztató ismeretterjesztő előadásaihoz.

Szécsényi-Nagy Loránd multimédia installációja és analóg fotósorozata a környezet csillagászati léptékű összefüggéseinek feltérképezéseire tesz kísérletet. Megfigyelései és leképezései olyan objektekre és meditatív folyamatokra fókuszálnak, mint a csillagászati távcső médiuma, a csillagok relatív mozgása vagy a mozgások által fokozatosan kirajzolódó pályaívek követése. Analóg fotósorozatának rögzítéséhez egy szolárgrafikához hasonlatos fotográfiai módszert is kikísérletezett. (Zsikla Mónika, kurátor)

Inside express IV. | Legkedvesebb kísérleteim - 

Barnaföldi Anna, Szécsényi-Nagy Loránd kiállítása 

Budapest Galéria

(1036 Budapest, Lajos utca 158.)

 

Megtekinthető: 2018. január 19. és 2018. február 25. között. 

Megnyitó: 2018. január 18. (csütörtök), 18:00

 

Forrás: Budapest Galéria

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés