bezár
 

art&design

2018. 01. 18.
"Élni, ez a fontos. Mert nincs szebb az életnél, ha szép. (...)" - Ferkovics József kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Élni, ez a fontos. Mert nincs szebb az életnél, ha szép. (...)" - Cigány képzőművészet, zene, tánc az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Ferkovics József festőművész kiállítása 2018. február 28-ig tekinthető meg.              

Ferkovics József jelenleg Szombathelyen él, ahol kalandos életút után telepedett le. Letenyén született 1961-ben, szülei még akkor elváltak, így állami gondozásba került. Nem volt kötődése a cigánysághoz, amíg fel nem nőtt, és meg nem ismerte a szüleit.
Megismerte a népét, a cigány kultúrát. Pécsett képezte magát Horváth János grafikusművésznél a képző-és iparművészeti középiskolában, miközben vájártanuló volt Komlón. 1982-ben Budapestre költözött és a Képző- és Iparművészeti Főiskolán tanult. Három év után megszakította tanulmányait, mivel megnősült, egy ideig bányászként dolgozott, hogy eltartsa családját. 1989-ben Nagykanizsára költözött, azonban hiányzott neki a képzőművészeti alkotói munka, így éveken át tanított, rajzszakkört vezetett, gyerekeket készített fel képzőművészetből, közben a főiskolát is befejezte, grafikusi diplomát szerzett, majd újra Budapestre ment és alkotott.

Mind a táj-, mind a figurális ábrázolás erőssége, festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt-és portré képek. Kedvelt témái: az emberek, a szegénység és a természet. Számos stílusban alkot, mégisvan egy saját, csak rá jellemző egyéni kifejezésmódja. Grafikái közül az 1944-es holokausztot ábrázoló grafikai sorozatai a leghíresebbek, amelyek többször is ki voltak azok állítva a Pávai utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Számos tematikus és csoportos kiállításon szerepeltek képei, Budapesten, Magyarország vidéki városaiban és külföldön, Berlinben, Londonban, Nápolyban, Pekingben és Washingtonban. Művei megtalálhatók a Roma Parlament Képtárában, a Néprajzi Múzeumban, a Magyar Művelődési Intézet gyűjteményében és magángyűjtőknél. Számos grafikáját és festményét beválogatták a 2009-es Magyar festészet című reprezentatív albumba. Köztéri falfestései is ismertek.

Művészetéről és életéről, Sárga, piros, kék - Ferkovics József útjai címmel Boros Ferenc és Rozmán László készített többszörös díjnyertes filmet.

 

Élni, ez a fontos. Mert nincs szebb az életnél, ha szép. (...)" - Ferkovics József festőművész kiállítása 

Országos Idegennyelvű Könyvtár 

(1056 Budapest, Molnár utca 11.)

Megtekinthető: 2018. január 9. - 2018. február 28.

 

Forrás: Országos Idegennyelvű Könyvtár 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés