bezár
 

színház

2019. 06. 10.
Ahol a művészet felszabadít
Az idei gyulai fesztiválról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Gyulai Várszínház összművészeti fesztivált tart június 26-tól augusztus 13-ig. A szervezők változatos programokkal készülnek: öt új színház bemutató, Weöres Sándor Napok, Erdélyi Hét, nemzetközi Shakespeare-fesztivál, irodalmi humorfesztivál kortárs szerzőkkel, valamint zenei, táncos és prózairodalmi programok várják az érdeklődőket. 

A Gyulai Várszínház Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú Tószínpadon, a felújított Kamaraszínházában, a város utcáin, terein 2019. június 26-tól augusztus 13-ig csaknem minden nap színes programokkal várja nézőit. 2019-ben öt új bemutatót láthatunk Gyulán: Psyché, Vízkereszt, de amúgy mindegy, Vidám Shakespeare, Karády zárkája és Az öreg halász és a tenger. A Várszínház igazgatója, dr. Elek Tibor és csapata a tavalyi évben elkezdett új kezdeményezéseit is folytatja.  Az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül idén Weöres Sándor életműve lesz a középpontban a Weöres Sándor Napok programsorozattal. Az Erdélyi Hét színházi fesztivál keretében minden nap más-más erdélyi magyar színház előadását tekinthetik meg. Ismét lesz nemzetközi Shakespeare Fesztivál, immár a tizenötödik, július 8. és 14. között.

Szkéné színház

Az összművészeti programsorozat a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket, tartalmas és felemelő szórakozási lehetőségeket, új szlogenjének megfelelően: Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít. A műfaji paletta rendkívüli sokszínűsége is ezt mutatja: a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett az opera, a musical, a kortárs táncjáték, a bábszínház, a jazz, a blues, a népzene, a világzene legjobb előadásaival, színvonalas komolyzenei és irodalmi programokkal várja a látogatókat az országból és határon túlról. Ahogy az eddigi években, a legnevesebb hazai művészek mellett világsztárok is fellépnek a nyár folyamán.

Weöres Sándor Napok

Tavalyi kezdeményezés, hogy az összművészeti fesztiválprogram szerves részeként a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit állítják a középpontba egy-egy kétnapos programsorozattal. A sikeres Székely János Napok után idén Weöres Sándor munkásságára hívják fel a figyelmet. Az első bemutató június végén Weöres Sándor: Psyché című darabja lesz, amelyet Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház művészeivel az öt évvel ezelőtti emlékezetes bemutatója után újrarendez, ezúttal a Várszínpadra. A bemutatót egyéb programok is kísérik: lesz irodalmi konferencia, az író költészetéből rendezett előadói est (Piros ruhában, szerelemben), a Holdbeli csónakos című bábelőadás, valamint az Éjszaka csodái című összművészeti előadás, amelyben helyet kap a képzőművészet, az animáció, de még egy software is, amely életrekelti a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok ezáltal egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek egymással.

XV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál

2019. július 8-14. között a Shakespeare-műveké a porond. A XV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált idén Vidám Shakespeare alcímmel rendezik meg.  A fesztivál egy hete alatt, hazai és külföldi Shakespeare vígjátékokkal, komédiákkal találkozhat a közönség. A fesztivál nyitóelőadása Irina Brook rendezésében, A szentivánéji álomból készített Dream című előadás lesz, melyet a Théâtre National de Nice francia társulat előadásában láthatunk. A művészek a közönség tagjait is a színpadra invitálják. Felnőttek és gyerekek egyaránt a tündérek varázslatos világába kerülnek, egymást kergető szerelmesek és ügyetlen építészek közé, akik színészként pózolnak.

Július 9-én lesz a bemutatója a Gyulai Várszínház és a Sztalker Csoport közös produkciójának Vízkereszt, de amúgy mindegy címmel, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A komédiát Vecsei H. Miklós a Sztalker Csoport másik oszlopos tagja fordította újra. 

A fesztivál minden napján két-három produkcióra is sor kerül az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi előadásokon, filmvetítéseken, kiállításmegnyitón át a nagyszínpadi produkciókig. Magyar társulatok mellett francia, orosz, iráni, grúz és olasz színházak előadását tekinthetik meg a nézők. Az iráni Szentivánéji álom a Mostaghel Theatre produkciója. Az élénk, dinamikus előadás cirkuszi hagyományokon alapul, tele van teátrális varázslattal, meglepő színpadi megoldásokkal. A színészek akrobatikus játéka, különösen a Pucké szembeszáll a gravitáció törvényeivel, minden jelenet ámulatba fogja ejteni a közönséget.

A fesztivál záróelőadása a Várszínház és a tavaly látványvilágával nagy sikert aratott olasz Teatro Potlach Társulat közös produkciója lesz a Várszínházban Vidám Shakespeare címmel. Az előadás Gyulán készül, olasz, indiai, magyar színészek előadásában kifejezetten a Shakespeare Fesztiválra, a gyulai vár belső tereinek felhasználásával és átalakításával, életre keltve nemcsak a shakespeare-i vígjátékok hőseit, helyzeteit, hanem a híres történelmi várat is. 

Idén is lesz szakmai konferencia Pikni Natáliával, Almási Zsolttal, Nagy Andrással, Fazekas Sándorral és Nádasdy Ádámmal, irodalmi beszélgetés, amelyben napjaink egyik legnépszerűbb költőjével, a shakespeare-i szonettek fordítójával, Szabó T. Annával, a költőtárs Farkas Wellmann Éva beszélget, délutáni filmvetítések, valamint workshop középiskolásoknak, sőt, idén újdonságként még tánc-workshop is. A világhírű étteremkalauz, a Gault & Millau által is jegyzett Patrióta Étteremben Shakespeare korabeli ételeket kóstolhatunk.

Erdélyi hét

A Gyulai Várszínháznak évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi magyar színházakkal. Ezt a hagyományt az elkövetkező években még tudatosabban, hangsúlyosabban, még szélesebb körűen szeretnék ápolni. A tavalyi év nagy sikerére való tekintettel idén második alkalommal szervezik meg az Erdélyi Hét című színházi fesztivált, amelynek keretében minden nap más-más határon túli színház előadását nézhetik meg a nézők.

Így láthatják majd a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában az Egy szerelem három éjszakája című musicalt, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című bábelőadását, valamint a Migránsook – avagy túlsúlyban a bárkánk című darabot, amely letisztult formában szembesít a minden nap megélt vagy éppen eltaszított jelenünk kérdéseivel, melyeknek fizikai mélységét egy különlegesen kiépülő és folyamatosan átalakuló tér biztosítja. Szerepel majd a Spectrum Színház, a Maros Művészegyüttes és a Kisvárdai Várszínház közös produkciója, a Tündöklő Jeromos, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának közös előadása, a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc, a kolozsvári Váróterem Projekt Liget című előadása, de meghívták a Csíki Játékszín Mágnás Miska operett előadását is. Az Erdélyi Hét zárásaként a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában láthatjuk a Homemade című darabot, amelynek az az érdekessége, hogy az alkotók több mint 70 mélyinterjút készítettek Erdélyben élő 12 és 19 év közti fiatalokkal, illetve felnőttekkel a szülő-gyermek kapcsolatról. Ebből a kutatómunkából született az előadás.

A szokásos felolvasószínházi előadás is az Erdélyi Hét idején lesz: Székely Csaba, marosvásárhelyi származású író Nem bánok semmit című darabját Sebestyén Aba rendezésében láthatjuk és hallhatjuk. Felolvasók: Bányai Kelemen Barna, Kovács Kata Milla e.h., Sebestyén Aba.

Történelmi darabok

Az új hagyományok teremtése mellett a Várszinház igazgatóságának célja a legrégebbi hagyományok továbbéltetésé is, amely a történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását preferálja.  Idén a történelmi tematikát képviselik a már említett Psyché és a János vitéz című előadások is, de a direktebben történelmi művek a XX. századi magyar történelemmel foglalkoznak majd. A 100 évvel ezelőtti világot idézi meg az Udvari Kamaraszínház Tizennyolc című és az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című sokdíjas előadása, az Egy szerelem három éjszakája című musical pedig a II. világháború végét.

A Gyulai Várszínház idei negyedik saját produkciója Darvasi László új drámájának ősbemutatója Karády zárkája címmel, Béres László rendezésében, amelyben szintén a 20. század első felének történelmi világa elevenedik meg. Darvasi László, korunk egyik legkiválóbb magyar prózaírója, költői szépségű szövegében Karády Katalin (Bartha Boróka) élete szerepét alakítja szívfájdító módon, hogy visszataláljon „az igazsághoz, / a normális, nappali fényhez, / a szabad levegőhöz, / a szélhez”...

Az ötödik, szintén saját bemutató egy világirodalmi klasszikus: Hemingway: Az öreg halász és a tenger. Sokunk irodalmi kedvencét Árkosi Árpád viszi színpadra, rendhagyó módon. Mindez valóban vízben, vízparton, illetve a Tószínpadon. És ha már a klasszikusoknál tartottunk, egy másik nagy klasszikust, a Száz év magány színpadi adaptációját is láthatjuk Gyulán.

Darvasi László drámája mellett a következő kortárs magyar szerzők művei, adaptációi kerülnek színpadra még a nyári évadban: Andrási Attila: Tizennyolc, Dés László-Geszti Péter-Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk, Botos Bálint: Liget, Galambos Attila – Bodor Böbe: Frida Kahlo, Mohácsi István: Francia rúdugrás, Müller Péter Sziámi: Somnakaj, Székely Csaba: Semmit se bánok, Zalán Tibor: Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány, Závada Péter: Széttépve.

Irodalmi Humorfesztivál

Kilencedik alkalommal rendezik meg, de 18 éve immár (mert kétévente) a mindig nagy sikerű Irodalmi Humorfesztivált, melyen a kortárs magyar irodalom hazai és határon túli élvonalbeli szerzői közül 11-12 költő, író saját maga olvassa fel, adja elő az alkalomra írt játékos, humoros verseit, prózáit. Idén olyan ismert alkotókat láthat, hallhat a közönség, mint Csík Mónika, Dragomán György, Egressy Zoltán, Sántha Attila, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Székely Csaba, Pataki Tamás, Temesi Ferenc, Tóth László, Végh Attila.

Fókuszban az ifjúság

A fiatal korosztályra az utóbbi években kiemelt figyelmet fordítanak Gyulán.  Így kerül majd sor idén is bábszínházi előadásokra, például a már említett Holdbeli csónakosra, vagy A sündisznó és A szegényember és a róka című népmeséket is láthatja a legfiatalabb korosztály bábjátékban, de a Nemzeti Színház János vitéz misszió vagy a Békéscsabai Jókai Színház Igazmondó juhász című meseelőadását is megtekinthetik a nyár folyamán a gyerekek.

Az idősebb fiatal korosztály számára olyan klasszikusokkal készülünk, mint a Pál utcai fiúk a Pannon Várszínház előadásában, a Szabó Kimmel Tamás főszereplésével bemutatott Széttépve című zenés előadásnak, a drog és egyéb függőségek feldolgozásával, szintén a fiatal korosztály lesz a célközönsége. A Sztalker Csoporttal közös bemutatónk, a Vízkereszt, vagy bánom is én című előadás is az ifjúságot célozza meg. Az idei Shakespeare Fesztivál előadásainak többségét egyébként is fiatal alkotók és színészek hozzák létre, kifejezetten a fiatalok megszólítása céljával. Ilyen előadás lesz például Tbilisziből érkező grúz Sok hűhó semmiért.

Ugyancsak a Shakespeare Fesztivál keretében két workshopot is indítunk főleg középiskolások számára. Az egyik a fesztivál folyamán végig működni fog, míg újdonságként a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat is tartani fog egy Shakespeare-hez és a tánchoz kapcsolódó foglalkozás-sorozatot.

Főszerepben a tánc és a zene

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelen lesznek a különböző zenei és táncos produkciók. Fellép a 30 éves Közép-Európa Táncszínház egy gálaműsorral és egy új produkcióval, Juhász Kata Társulata a Keresztvíz című táncszínházi előadásával, a Kulcsár Noémi Tellabor a Sok hűhó semmiért című darabjával.

Az évad kezdetén a világhírű operaénekesnő Miklósa Erika a Modern Art Orchestrával tart rendhagyó koncertet. Július második felében Operett-varázs címmel gálakoncertet rendeznek az operett csillagaival.

A már régi hagyománynak örvendő Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon és a XIII. Vár Blues Fesztiválon ismét hazai és világsztárok (Eszterlánc zenekar, Dresch Quartett, Kerekes Band, Ferenczy György és az első pesti rackák, T-99, A.G.Weinberger Band) lépnek a közönség elé.

Az évad végéhez közeledve, augusztus 10-én, a Somnakaj című gypsy musicalt élvezhetjük a Tószínpadon. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. Igazi cross over. Valóságos örömzene.

Azok számára, akik szeretik Bach és Vivaldi műveit, Rákász Gergely Lords of the Organ III. című orgonahangversenyét ajánlják, amelyet a gyulai Református Templomban hallgathatunk meg.

Valódi zenei hungarikummal ér véget augusztus 13-án a Gyulai Várszínház nyári évada: e különleges zárókoncerten megelevenedik Gounod és Bizet francia romantikája, Puccini és Verdi Itáliája, Lehár és Kálmán igazi magyar virtusa. Az opera és az operett világának gyöngyszemeivel három kiváló, világszerte ismert művész – Schnöller Szabina operaénekes, Nyári Gyula zongoraművész és Foskolos Péter hegedűművész –  ajándékozza meg a fesztivál közönségét.

Bővebb információ: www.gyulaivarszinhaz.hu | www.shakespearefesztival.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés