bezár
 

zene

2019. 06. 10.
Olaszországot állítja középpontba az Európai Hidak fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olaszországot állítja középpontba az Európai Hidak fesztivál Olaszországot állítja középpontba a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa Európai Hidak elnevezésű közös fesztiválja szeptember 18. és 30. között.

A BFZ idén is a lehető legszínesebb válogatást nyújtja a kiválasztott nemzet muzsikájából, így a 19-20. század legnagyobb olasz szimfonikus szerzőinek műveiből, az itáliai operából és a kortárs olasz zeneszerzők munkáiból is ízelítőt kap a közönség - közölte a zenekar az MTI-vel.

A fesztivál nyitóestéjén Monteverdi első operája, a La favola d'Orfeo (Orpheusz meséje) Fischer Iván újrakomponált befejezésével szólal meg, a főbb szerepekben Baráth Emőkével és Valerio Contaldóval. Orfeusz alakja nemcsak az operaelőadásban jelenik meg, hanem a Müpa Zászlóterében is, hiszen a nemrég újranyílt Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének egyik darabja, egy 3. századi mozaikkép is látható lesz óriásmolinón. 

Ottorino Respighi és Luciano Berio muzsikája a 19-20. századi zene erejét mutatja be Nora Fischer mezzoszoprán közreműködésével, a 20-21. századi olasz zenét Giacinto Scelsi és Niccolo Castiglioni mellett Giovanni Sollima képviseli, aki nemcsak zeneszerzőként, hanem csellóművészként is bemutatkozik Ilan Volkov vezényletével.

A rendezvényen fellép a tamburinos-énekes Rachele Andrioli és a harmonikaművész Rocco Nigro, a pizzica élő legendájaként emlegetett mandolinos-énekes Mimmo Epifani és zenekara, a pizzica revival legnagyobb hatású képviselőjeként számon tartott Canzoniere Grecanico Salentino, valamint Mario Biondi. Cinema Italia címmel Ennio Morricone és Nino Rota kompozícióiból hallhat a közönség rendhagyó válogatást az olasz jazzélet képviselőiből alakult kvartett előadásában.

A Müpa Átriuma ismét ingyenes koncertek helyszíne lesz: Szardínia szigetéről érkezik a Cuncordu e Tenore de Orosei énekegyüttes, a délolasz világzenéből ad kóstolót a nápolyi Ilaria Graziano és Francesco Forni duója, a Cluster pedig dzsesszt és popzenét elegyítő dalokkal készül.

Az Előadóteremben Federico Fellini Édes élet, a Paolo Sorrentino-féle A nagy szépség, az Oscar-díjas 8 és fél című Fellini-alkotás, valamint Sorrentino Ifjúság című filmjét vetítik. 

A Fortepan fotókiállítása az Előcsarnokban és a Fesztiváltérben hívja időutazásra a látogatókat. A különleges válogatás a régi-új Rómát és varázslatos itáliai tájakat idéz meg, emellett magyar vonatkozású felvételeket is felvonultat, köztük az idős Kossuthról Torinóban készült fotót.

A Literárum Extra Olasz irodalmi estjén színészek tolmácsolják olasz alkotók, mások mellett Italo Calvino, Pier Paolo Pasolini, és Umberto Eco műveit, az est vendége lesz Daniele Benati író.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés