bezár
 

színház

2019. 10. 05.
Magyar nyelvű ősbemutatóval indít a szatmárnémeti színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar nyelvű ősbemutatóval indít a szatmárnémeti színház Szőcs Géza Raszputyin című történelmi drámáját viszi színre a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a művet először mutatják be magyar nyelven - közölte csütörtökön a teátrum.

A Raszputyint eddig olasz és orosz nyelven játszották, most a közönségnek alkalma lesz magyarul is látni az erdélyi társulat előadásában. Az új évad első szatmári bemutatóját Szárdár Tagirovszkij rendező jegyzi. A pénteki bemutatón a szerző is jelen lesz, aki az előadást megelőzően a színház előterében mutatja be Raszputyin küldetése című könyvét, amely a fikciós történelmi dráma eredeti magyar nyelvű szövegét, valamint francia, olasz, orosz, német és spanyol nyelvű fordítását tartalmazza.

Szkéné színház

A darab története szerint a különleges látnoki képességekkel rendelkező Raszputyin - vízióira hallgatva - megpróbálja megakadályozni az első világháború kitörését. Felkeresi a korabeli Európa vezetőit, többek között II. Miklós cárt, II. Vilmos császárt, Ferenc József császárt, V. György angol királyt, de azok nem hallgatnak Raszputyinra és jóslataira.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója úgy véli, hogy a Trianon-évfordulóhoz közeledve számunkra különösen hangsúlyossá válik a Szőcs Géza által megálmodott Raszputyin-alak, aki elkerülni igyekszik azt a hatalmas világháborút, amely Európa, és ezen belül a magyar nemzet kataklizmáját is magában hordozta.

A színház közleménye a rendezőt is idézte, aki szerint a dráma Raszputyinbeli alakján és utazásán keresztül a közönség felfedezheti letűnt korok és alakok hétköznapi, történelmi és univerzális igazságait, egyben visszagondolhat azokra, akiket sose ismert. "Ez az előadás egy megemlékezés is lesz egyben a mindenkori ártatlanokra, illetve azokra, akik nem ragadtak volna fegyvert, ha lett volna választásuk" - mondta Szárdár Tagirovszkij.

 

Kép forrása: https://szinhaz.org/kitekinto/hatarontul/2019/10/03/raszputyin-sardar-tagirovsky-szatmarnemetiben-rendezett/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés