bezár
 

irodalom

2020. 03. 06.
Krimipályázatot hirdet a Prae Kiadó
Novellákat és regényeket várnak
Tartalom értékelése (9 vélemény alapján):
Krimipályázatot hirdet a Prae Kiadó A Prae Kiadó pályázatot hirdet magas színvonalú krimik – novellák és regények – írására. A kiadó által gondozott Krimi Ma sorozat sikere nyomán a pályázat célja a hazai krimi kínálatának bővítése, az iránta való érdeklődés élénkítése. A pályázat nyílt.

A Prae Kiadó 2017-ben indította útjára Krimi Ma elnevezésű könyvsorozatát, amely a kortárs magyar detektív- és bűnregény műfajának megújítását, valamint rétegzettebbé tételét tűzi ki célul. Az azóta eltelt időben négy regény látott napvilágot, Molnár T. Eszter Szabadesés, Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra, Cserháti Éva A Sellő titka, valamint Pintér Tibor A harmónia tébolya című művei. A népszerű és kritikailag is sikeres sorozatot a kiadó 2020-ban is folytatja, eddig két új könyv elfogadása történt meg.

A Krimi Ma regényei olyan bűneseteket és a hozzájuk kapcsolódó nyomozást mutatnak be, amelyek szorosan összefüggnek mai társadalmi problémákkal és kihívásokkal. A nagyvároshoz és a vidékhez való viszony, a társadalmi nemekhez fűződő dilemmák és más szociális kérdések legalább annyira hangsúlyosak, mint a térségi létből, a kelet- és közép-európaiságból fakadó sorskérdések.

A pályázatra érkező műveknek nincs szigorúan megkötött tematikus határa, a kiadó olyan anyagokat is szívesen fogad, amelyek a kortárs horizontra például a történelem felől tekintenek (történelmi krimi), esetleg kultúrtörténeti-művelődési téma adja a hátteret. Hasonlóképp ki lehet nyitni a krimi horizontjait más zsánerek (horror, sci-fi, cyberpunk stb.) irányába, a legfőbb szempontok a következők: az egyedi történet és az individuális, magas színvonalú megvalósítás, valamint a magas fokú nyelvi kidolgozottság.

A) Novellapályázat

A Prae Kiadó olyan novellákat vár, melyek a fenti értelemben véve a krimi bármelyik szubzsánerének megfelelnek. A novellák maximális terjedelme 40.000 leütés (szóközökkel).

B) Regénypályázat

A Prae Kiadó a regénypályázat első fordulójában regények esetén egy szerzői ív (40.000 leütés szóközökkel) terjedelmű részletet vár a kész vagy a készültség előrehaladott fokán álló műből. A beküldött szemelvény minden esetben a mű elejéről származzon (első fejezet/rész). Az egy ív részlet mellé rezümét szükséges mellékelni egy flekk (szóközökkel együtt 1800 leütés) terjedelemben, amely összefoglalja a mű fő elképzeléseit, célkitűzéseit, történetét.

A kiadó munkatársai a beérkező anyagok alapján előzsűrizik a pályaműveket, és bekérik a legjobb művek teljes kéziratát. Az elbírálás második körében a háromtagú szakmai zsűri, valamint a Krimi Ma sorozat szerzői és a kiadó munkatársai véleményezik a beküldött teljes hosszúságú kéziratokat.

A pályázaton bárki részt vehet, aki a megfelelő terjedelmű részlettel jelentkezik, és sikeres első fordulót követően határidőre rendelkezésre tudja bocsátani a teljes, kész kéziratot.

A zsűri

A szakmai zsűri tagjai: Benyovszky Krisztián irodalomtörténész, a krimikutatója, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója, Kálai Sándor krimikutató, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója, valamint Kistantal Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszékének oktatója. A Prae Kiadó szerzői a Krimi Ma sorozatban: Cserháti Éva, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Pintér Tibor. A kiadó munkatársai: Balogh Endre, L. Varga Péter és Péczely Dóra.

Díjak

A novellapályázat és a regénypályázat esetén is több díjazott lehetséges, ha a zsűri úgy dönt. A nyertesek jutalma az eladott példányszámtól független szerzői honorárium, kiadói szerződés a Prae Kiadóval, továbbá a művek megjelentetése, forgalomba hozatala.

Határidők

Az első forduló határideje, amelyre a Prae Kiadó a novellákat, valamint az egy ív terjedelmű regényrészleteket és rezüméket várja: 2020. május 15., péntek, 23:59.

Második forduló csak a regénypályázat esetében van, a majdan kiválasztott művek elküldési határideje: 2020. december 31., csütörtök, 23:59.

A regényrészlettel és rezümével jelentkezni a kiadó elérhetőségén lehet: praekiado@gmail.com

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés