bezár
 

építészet

2009. 07. 29.
Budapest rosszabb és unalmasabb lehet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest rosszabb és unalmasabb lehet A Szabad Európa Társaság megbízásából 2009. július 24-én gyorsfelmérés készült a pesti Broadway területén. A Marketing Centrum munkatársai 1000, véletlenszerűen megszólított polgártól kérdezték meg, hogy mit gondol a vendéglátóhelyek és üzletek nyitva tartási idejét korlátozó terézvárosi önkormányzati rendeletről. A megkérdezettek 83 százaléka határozottan ellenzi, és mindössze 15 százalék ért vele egyet.

A pesti Broadway területén megkérdezett járókelők 91 százaléka gondolja azt, hogy egy világvároshoz hozzátartozik a pezsgő éjszakai élet, a sokáig nyitva tartó szórakozóhelyek sokasága. Ezzel még a 60 évnél idősebb válaszadók 84 százaléka is egyetértett. A járókelők 85 százaléka szerint a színes éjszakai élet egyértelműen növeli Budapest vonzerejét, 90 százalék szerint pedig egyenesen jó dolog, ha késő este is ki lehet ülni egy teraszra beszélgetni, sörözni, és persze az is jó, hogy néhány bolt ilyenkor is nyitva van. Ezzel szemben mindössze a válaszadók tizede mondta azt, hogy ez a helyzet rossz, mert túl nagy zajjal jár.

 

A 60 évnél idősebbek kétharmada (65 százalék) tartja jó dolognak, hogy késő este is nyitva vannak a boltok, teraszok és sörözők, míg a 18-29 évesek körében ez az arány 96 százalék. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a pesti Broadway területén napközben megkérdezettek elsöprő – 83 százalékos – többsége ellenzi a hatodik kerületi önkormányzat azon rendeletét, mellyel korlátozni kívánják a szórakozóhelyek és boltok este tíz utáni nyitva tartását. A rendelet híre a legtöbb ellenérzést természetesen a fiatalok körében váltotta ki: a 30 év alattiak 96 százalékban utasítják el a korai záróra ötletét.

 

Hasonlóan vélekedik a VI. kerületben élő polgárok túlnyomó többsége is. A megkérdezett terézvárosiak 81 százaléka örül annak, hogy a városrészben késő este is van élet. Közülük is csak egy kisebbség (29%) ért egyet saját képviselőivel, a többség viszont egyértelműen ellenzi az új szabályozást. Az új rendelet népszerűtlenségére jellemző, hogy valamennyi terézvárosi korosztály többsége elutasítja az önkormányzati korlátozást.

 

A rendelet következményeivel kapcsolatban a pesti Broadway területén megkérdezett válaszadók 85 százaléka vélte úgy, hogy a terézvárosi önkormányzat döntésének hatályba lépésével Budapest rosszabb és unalmasabb város lesz. Ehhez képest mindössze 15 százalék gondolta azt, hogy a főváros élhetőbb, és jobb lesz attól, ha a VI. kerületben este tíz után lehúzzák a redőnyöket.

 

Ha nem tetszik az önkormányzat döntése, aláírhatod a rendelet ellen tiltakozó Petíciót.

 

A gyorsfelmérés a SZET honlapján

 

SZET Light a Szimplában

Július 29-én, este 7 órától a SZET rendezvénysorozata keretében arra keresnek a választ, milyen előnyökkel jár, ha egy európai nagyvárosban színes és izgalmas az éjszakai élet. A terézvárosi és újbudai esetek kapcsán arról is szó lesz, hogy egy-egy rossz politikai döntés (pl. kocsmák és szórakozóhelyek bezárása, a teraszok nyitvatartási idejének korlátozása) milyen károkat okozhat a városnak, és a városlakóknak.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés