bezár
 

art&design

2009. 08. 06.
Részlet kérdése: 360 fokos panorámaképek a neten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Már megtekinthetőek a Berkes Balázs által készített panorámaképek Lénárd Anna és a Földes és Társai Építésziroda Részlet kérdése című kiállításáról.
A kiállítás leírása Lénárd Anna blogján:

"Városi ember számára nem téglából épül a lakás, hanem a banknak fizetendő részletből. A pénz, amiből sosincs elég, gyakran mint az építkezés, az alkotás egyetlen alkalmas alapanyaga jelenik meg az életében.

A Vajda Lajos Stúdió Pinceműhelyében egy Blaha környéki 38 négyzetméteres, új építésű lakás félkész falait építettük fel, amelynek építészei, amíg megvonalazták a 198 egyenlakás mindegyikét, nem bíbelődhettek sokat személyre szabott részletekkel.

Az installáció 3 tonnányi érvénytelen vagy megrongált bankjegy törmelékéből készült. Ezek a pénztéglák most könnyen hozzáférhető szemétnek minősülnek. Értékes eredeti anyaga azonban annak idején ugyanúgy csak kisszámú emberhez jutott el, mint az a fa, amely alól a bútorgyárban összeseprik a fűrészport, hogy legyen miből konyhalapot préselni.

Az installáció kiegészítő fele maga a kiállítótér - egy törökkori, terméskőből és téglából épített tágas borpince jómódú szerb kereskedők egykori otthona alatt.

A megduplázott térben két kor rétegződik egymásra, a kétféle életteret két eltérő társadalmi állású és vagyoni helyzetű embercsoport lakta be. Részletei két eltérő életminőséget határoztak meg. A helyszínen dől el, hogy a happeningszerűen épített installáció és a négyszáz éve ott álló architektúra - a két markánsan különböző építőanyag, és a két külön világot képviselő arányrendszer és struktúra - hogyan reflektál egymásra."


Kapcsolódó oldalak:
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés