bezár
 

film

2009. 08. 19.
Nyerj 1 milliót egy forgatókönyvvel!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2008. decemberében megrendezett első Magyar Forgatókönyv Börzén megjelenő népes szakmai közönség és a beérkező 70 nevezés megmutatta, hogy mind az írók, mind a producerek és rendezők oldaláról nagy igény van arra, hogy egy fórumon keresztül bemutassuk a legfrissebb magyar filmötleteket. Az alábbiakban közzétesszük a II. Magyar Forgatókönyv Börze pályázati felhívását.
Az első MFB-re beválogatott 12 mű közül azóta 4 projekt indult el a megvalósulás útján. Az igényt és az esemény hatékonyságát felmérve a Fade In Script Consulting ismét meghirdeti a Magyar Forgatókönyv Börzét. A II. MFB fődíja 1 millió forint a Magyar Televízió Zrt. fölajánlásából. A pénzjutalmon túlmenően az MTV a fődíjas forgatókönyv megvalósításába koprodukciós partnerként is be kíván szállni.

A II. Magyar Forgatókönyv Börzén a legjobb és legfrissebb, magyar nyelven írt forgatókönyveket kívánjuk bemutatni a jó sztorira vadászó rendezőknek és producereknek. A versenybe az anyaországi és a határon túli magyar alkotók forgatókönyveit várjuk. Egy író több forgatókönyvvel is pályázhat.

A versenybe egész estés filmforgatókönyveket várunk műfaji megkötés nélkül. A kiválasztás során előnyben részesülnek azok a pályaművek, amelyek a szélesebb nézőközönséget kívánják megszólítani minőségi, újszerű módon.

Figyelem!

A Magyar Forgatókönyv Börze célja, hogy esélyt adjon forgatókönyvíróknak arra, hogy filmtervüket prezentálhassák producereknek és rendezőknek a sztori eladása érdekében. Ezért kizárólag olyan forgatókönyvek nevezését várjuk, melyek jogai szabadok, vagy ha le vannak opciózva egy producer által, akkor koproducert keresnek.

A pályázatoknál kérjük külön megjelölni, amennyiben a szerző rendezni is kívánná a forgatókönyvét. Előnyben részesítjük azokat a projektet, melyeknek szerzői nem törnek rendezői babérokra is, ill. lehetséges, hogy a rendezői projektek számára egy külön szekciót hozunk létre.

Az I. Magyar Forgatókönyv Börzére nevezett könyvvel csak az esetben lehet jelentkezni, ha az komoly átíráson ment keresztül.

A pályázatok beérkezésének határideje 2009. szeptember 30.

A nevezés díja 10.000 forint, melyért cserébe minden pályázó írásos szakmai véleményt kap forgatókönyvéről. A nevezési díjat átutalással kérjük befizetni a Fade In Script Kft. OTP Banknál vezetett 11701004-20214047 számú számlájára.

A pályázatokat az pitchforum@fadein.eu e-mail címre várjuk.

A pályázati csomaghoz a következő dokumentumokat kell csatolni elektronikus formában:
     
  • a forgatókönyvet (80-130 oldal, lehetőleg a szakmai standard szerint készült formátumban)
  • az alkotó elérhetőségeit,
  • a pályázati díj befizetését igazoló bankátutalási igazolást,
  • a forgatókönyv jogtisztaságát bizonyító okiratot, vagy az alkotó jogtisztasági nyilatkozatát.

A nevezési díj fejében minden beérkezett pályaműről 2 oldalas analízist készítünk, amelyben rámutatunk a forgatókönyv erényeire, esetleges hibáira, és javaslatot teszünk a további fejlesztés irányaira. Az analíziseket 2009. október 31-ig küldjük meg a pályázaton részt vevő alkotóknak.

A Forgatókönyv Börze versenyprogramjában részt vevő 12 forgatókönyvet 2009. október 31-ig választja ki az előzsűri, melynek tagjai Hegedüs Bálint, Krigler Gábor és Lovas Balázs forgatókönyvírók.

A kiválasztott forgatókönyvek alkotói 2009. decemberében egy egész napos forgatókönyvírói workshopon vehetnek részt Budapesten, ahol személyes konzultációk során fejleszthetik tovább forgatókönyvüket nagy szakmai tapasztalatú kreatív konzultánsok vezetésével.

A 2010. január végén, a 41. Magyar Filmszemle keretén belül megrendezésre kerülő II. Magyar Forgatókönyv Börzén a kiválasztott 12 alkotó lehetőséget kap arra, hogy egy félnapos felkészítés után egy pitch fórum keretében bemutassa filmötletét a rendezvényen megjelenő magyar rendezőknek és producereknek. Ezt követően a börzén részt vevő alkotók személyes konzultációt folytathatnak az érdeklődő szakmabeliekkel.

A kiválasztott alkotások közül neves személyiségekből álló szakértői zsűri választja ki a II. Magyar Forgatókönyv Börze Legjobb Forgatókönyvét, mely 1 millió Ft-os pénzdíjban részesül a Magyar Televízió fölajánlásából. A pénzdíjon túlmenően az MTV a fődíjas forgatókönyv megvalósításába koprodukciós partnerként is be kíván szállni, gyártási kapacitását felkínálva.
 


Az I. Magyar Forgatókönyv Börze eredményei

Az első Magyar Forgatókönyv Börzére a következő 12 filmtervet válogattuk be:
 
  • Dési András – Móray Gábor: Titkos pizsama - dráma/thriller
  • Domokos Gábor: Speedy – bűnügyi thriller
  • Dunaveczky Anikó – Fonyódi Tibor: Torda – A Fekete Vitéz legendája – történelmi kalandfilm/fantasy
  • Haas Anna: A feleséged vagyok, nem a cseléded – romantikus komédia
  • Madarász István: A legyőzhetetlenek - kalandfilm/ifjúsági
  • Matuz János: A Hold túlsó oldalán - thriller/dráma
  • Nagy Tibor: Real Time - thriller
  • Odegnál Róbert: A hívó – animációs/film noir/sci-fi/thriller
  • Sallai Ervin: Pedalománia - vígjáték/dráma
  • Saufert Ákos: Neon éjszakák - dráma/ifjúsági
  • Tasnádi István: Memo - dráma
  • Zakariás László - Hamvas Dániel: A Lada - krimi/vígjáték

Az első MFB Magyar Televízió által fölajánlott 1 millió forintos fődíját Nagy Tibor Real Time című thrillere, míg a FilmJus Egyesület által szponzorált 500 ezer forintos különdíjat Dési András és Móray Gábor Titkos pizsama című forgatókönyve vitte haza.

Az elmúlt 8 hónapban a 12 mű közül a következő filmtervek indultak el a megvalósulás útján:
  • Madarász István: A legyőzhetetlenek
  • Matuz János: A másik oldal
  • Sallai Ervin: Pedalománia
  • Saufert Ákos: Neon éjszakák

A második MFB további részleteiről folyamatos híradással szolgálunk.

itt kérdezhetsz: pitchforum@fadein.eu


Támogatók
Magyar Mozgókép Közalapítvány
MTV Zrt.
Nemzeti Kulturális Alap

Partnerek

Magyar Forgatókönyvírók Egyesülete
filmhu
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés