bezár
 

irodalom

2009. 08. 25.
Jubileum is meg nem is: kezdődik a JAK-tábor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jubileum is meg nem is: kezdődik a JAK-tábor Kedd délután kezdődik a JAK-tábor Szigligeten, melyen mintegy 140-150 kortárs író, költő, irodalmár vesz részt. A táborban írószemináriumot vezet Darvasi László, költőit Marno János, és drámaíróit Egressy Zoltán. Márton László szerdától péntekig délutánonként előadásokat tart a kortárs irodalom irányairól. Szombathy Bálint kiállítása szól az évfordulóról.
A tábor végleges programja innen letölthető: JAK-tábor, 2009-es program

A JAK ünnepelhet is meg nem is. Az 1989-es megalakulás előtt kellett harcolni azért, hogy 1981-ben valamiféle szabadságot érjenek el, de már 1969-ben ráismert az Írószövetség képében is megjelenő hatalom arra, hogy valamit tenni kell.

A JAK rövid története


A lillafüredi találkozó (1969. augusztus 29-30-án) hatására az Írószövetség titkársági ülésen (már szeptember 23-án) megalakította a Fiatal Írók Munkaközösségét. Megpróbálta szembeállítani a benyalókat (?) és a rebelliseket, akiket akkor „Weöres-Tandori vonalnak” (!!!) hívtak, de nem sikerült, így alapított egy munkaközösséget, amit aztán tényleg átvettek a fiatalok. Ennek is köszönhető a Mozgó Világ 1971-ben történt megalakításához. 1973 óta a szervezet a FIJAK - Fiatal Írók József Attila Köre néven ismert.

1981. végleges neve lesz a JAK (József Attila Kör), a 80-as Szentendrei Találkozó után, melynek ők lettek a vezetői: Szilágyi Ákos, Tóth Erzsébet, Zalán Tibor, Reményi József Tamás, Lezsák Sándor, Elek István. 1982-ben elindítják a JAK-füzetek sorozatot a Fasírt avagy viták a „fiatal irodalomról” című kötettel.

1989: megalakul a minden tekintetben mainak vehető JAK (József Attila Kör Irodalmi Egyesület) mint független szervezet.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés