bezár
 

építészet

2009. 09. 01.
Csendrendelet hatályban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
17 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze a Terézvárosi csendrendelet ellen. A Szigeten a magyarok 92, a turisták 99 százaléka tarja őrültségnek. A Szabad Európa Társaság Közleményét augusztus utolsó napján adta ki, mi szeptember 1-jén jutottunk hozzá.
A Szabad Európa Társaság közleménye

Holnap lép hatályba a Terézvárosi Önkormányzat rendelete, melynek értelmében este 10 órakor be lehet záratni a belvárosi teraszokat, sörözőket és üzleteket. A Szabad Európa Társaság (SZET) az idei Szigeten 1000 hazai és külföldi fesztiválozó véleményét kérdezte a csendrendeletről. Az elképzelést a magyar válaszadók 92 százaléka egyértelműen ellenezte, miközben a támogatók aránya csupán 2 százalék volt. A Szigetre látogató külföldi turisták körében a csendrendelet elutasítottsága még ennél is magasabb lett: elérte a 99 százalékot. A SZET és más civil szervezetek kezdeményezésére az elmúlt egy hónapban összesen mintegy 17 ezren tiltakoztak aláírásukkal a csendrendelet ellen.

A Szigeten megkérdezett magyaroknak 50, a külföldieknek pedig 65 százaléka gondolta, hogy a csendrendelet őrültség, hiszen éppen az izgalmas éjszakai élet Budapest egyik fő vonzereje. A magyar válaszadók 22 százaléka tartott attól, hogy a rendelet hatására a fővárosban vissza fog esni a turizmus. Azt, hogy ez a félelem nem alaptalan, jól mutatja, hogy a Szigeten megkérdezett külföldiek 35 százaléka jelezte is: ebben az esetben nem jön többet Budapestre, és inkább máshol költi el a pénzét. A felmérésből az is kiderült, hogy a fesztiválozók szerint a terézvárosi csendrendeletnek komoly politikai konzekvenciái lehetnek. Minden ötödik hazai válaszadó, valamint a megkérdezett külföldiek 55 százaléka üzente a terézvárosi választóknak, hogy az ilyen politikusokat le kell váltani.

A korai zárórával kapcsolatos fokozódó elégedetlenséget jól jelzi, hogy néhány hét alatt mintegy 17 ezren fejezték ki tiltakozásukat aláírásukkal. A SZET, a Broadway Egyesület, és a Takarodó.com közös aláírásgyűjtő ívét a Sziget Fesztiválon három nap alatt 2462-en írták alá. A Takarodó.com honlapján tegnapig 4415-en, a prae.hu kulturális portálon több mint kétszázan, a Facebook-on pedig majdnem 10 ezren tiltakoztak. A Szabad Európa Társaság honlapján eddig több mint kétszázan küldtek üzenetet a terézvárosi polgármesternek és a képviselőknek.

A közvélemény-kutatások szerint az önkormányzat rendeletét egyaránt elutasítják a fiatalok és az idősek, a Terézvárosban élők és a budapestiek. Ez derült ki abból a július végi gyorsfelmérésből, amely a Szabad Európa Társaság megbízásából készült a pesti Broadway területén. A Marketing Centrum munkatársai 1000, véletlenszerűen megszólított polgártól kérdezték meg, hogy mit gondolnak a vendéglátóhelyek és üzletek nyitva tartási idejét korlátozó rendeletről. Akkor 83 százalék ellenezte a záróra rendeletet, és mindössze 15 százalék értett egyet a képviselők döntésével. Az eredményekből az is kiderült: a válaszadók 90 százaléka kifejezetten jó dolognak tartja, ha késő este ki lehet ülni a teraszokra, és annak is örültek, hogy néhány bolt ilyenkor is nyitva van. 91 százalék gondolta, hogy egy világvároshoz hozzátartozik a pezsgő éjszakai élet, és ezzel még a nyugdíjasok 84 százaléka is egyetértett. Hasonlóan vélekedtek a VI. kerületben élő polgárok is: a nyári szezon kellős közepén a terézvárosiak 71 százaléka örült annak, hogy a városrészben késő este is van élet, és mindössze 29 százalék értett egyet saját képviselője döntésével.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés