bezár
 

film

2009. 09. 22.
A RAF: Búcsúszimfónia és A Baader-Meinhof csoport
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A RAF: Búcsúszimfónia című könyv alapján készült A Baader-Meinhof csoport DVD-változatának magyar szinkronja is. Legéndy Jácint, Szitányi György és Tamás Gáspár Miklós áprilisban megjelent könyvének (Kalligram Kiadó, Pozsony) néhány részletét a Litera és a Spanyolnátha közölte első alkalommal. A Vörös Hadsereg Frakció nevű városi gerillacsoportról szóló, Oscar-díjra jelölt film DVD-verziója szeptember elsején jelent meg itthon a Fórum Home Entertainment gondozásában.
Három szerző, a költő-fordító Legéndy Jácint, az író Szitányi György és TGM álltak össze egy versekkel, RAF-kiáltvánnyokkal és esszé-publicisztikákkal turbózott könyv erejéig, hogy megmondják a frankót a Vörös Hadsereg Frakcióval kapcsolatban. Szokatlan kiadványról beszélhetünk. Nem történelmi feldolgozás, inkább olyan, mint egy nem hivatalos rajongói honlap, azzal a különbséggel, hogy a szerzők komoly emberek, nem pedig fanok. Viszont (s ez a könyv fő erénye) nem démonizálják kapásból az egészet, hanem megérteni igyekeznek; rámutatni arra, hogy az eszközök enyhén szólva helytelen megválasztása ellenére a RAF küzdelmeinek indokaiban, céljaiban és a forradalmi hevületben lehet valami, s a harc bizony nem egy képzeletbeli ellenséggel szemben folyt. Amire eddig nem akadhatott példa itthon, ugyanakkor pedig egyet kell, hogy értsünk TGM-mel: „Kudarc volt, tévedés volt, szörnyű volt, de volt még benne élet”.

EXIT

Legéndy Jácint - Szitányi György - Tamás Gáspár Miklós: RAF - Búcsúszimfónia

"Körülbelül 28 évvel ezelőtt, 1970. május 14-én egy kiszabadítási akció folyamán létrejött a RAF. Ma befejezzük e projektet. A városi gerilla a Vörös Hadsereg Frakció formájában immár történelem." Így kezdődik a csoport önfeloszlatását bejelentő kommüniké 1998-ból. Mint annyi más szövegük, ez is hosszú és ideologikus. Viszont rendkívül érdekes. Most ezek közül a szövegek közül több is megjelenik a pozsonyi-budapesti Kalligram Kiadó gondozásában RAF: BÚCSÚSZIMFÓNIA címmel. A Legéndy Jácint, Szitányi György és Tamás Gáspár Miklós által írt, összeállított könyvben nemcsak a RAF-hoz kötődő dokumentumok szerepelnek, hanem a szervezet tevékenységét és az egész jelenséget elemző két tanulmány is olvasható. A RAF történetét a magyar könyvkiadás mindeddig mostohán kezelte. A folyóiratok már nem annyira. Érdekes módon az első, ebből a szempontból forrásértékű kiadás a Filmvilág egyik 1983-as száma, amely Margarethe von Trotta Ólomidő című filmje kapcsán közölt írásokat, kronológiát. Az eredeti lapszámban még Heinrich Böll Németországban hatalmas visszhangot kiváltó, egyik 1972-es cikkének fordítása is olvasható volt (Kegyelmet akar-e Ulrike Meinhof vagy törvényes eljárást?), ám ezt az online archívum már nem tartalmazza. Hazai popkulturális vonatkozása is van a RAF-nak. A nyolcvanas évek közepének underground kultzenekara, a Sex-E-Pil, még első felállásában, Hegyi Hill Zoltán énekessel foglalta dalszövegbe a szervezetet. A Rote Armee Fraktion című számukat csak koncerteken játszották, lemezen nem jelent meg.

HVG



SÁPATAG FÉNYBEN

ezt akartam sápatag fényben az
ablakhoz állni s a kisszekrény
mögül egy alkimista boldogsá-
gával figyelni a diófa csúcsán
összegyűlt hópelyheket hiszen a
tél igézően alkalmas az emléke-
zésre tehát épp a lélekben zajló
búvárkodásra s mintha vékony
jég alatt evickélnék a csípőm is
remegni kezd mellettem ősvilági
halakként surrognak a múlt ké-
pei például érzékelhetem tinéd-
zser önmagam a rajnyi délutánt
amit kertem vagy a park fái közt
az összehangoltság dimenziójá-
ban töltöttem el messziről értel-
mezve posztmodern áramláso-
kat míg tarkómon a legódonabb
futott a szél akár egy misztikus
cheguevara olyan voltam s va-
gyok mindmáig hiszen a jövőnek
akciózom ugyan könnyűsúllyal
ám vásott bakancsban s a tölté-
nyeim lepkék ezért elbűvölően
biztos hogy továbbra is gyön-
géd érzékeny forradalmár leszek

Legéndy Jácint


A Kalligram Kiadó most megjelent kötetében szerepel még két vers Legéndy Jácint tollából, illetve a RAF egészen sajátos nyelvezettel bíró alapító manifesztumának fordítása is. E kiadvánnyal jócskán bővült a RAF eddigi mostoha magyarországi recepciója, hiszen ezidáig csakis kizárólag folyóiratokban – a Beszélőben és a Filmvilágban – jelentek meg írások a csoporttal kapcsolatban. A kötet jelentőségéhez hozzátartozik még, hogy A Baader-Meinhof csoport című film magyar szinkronjának elkészítésénél a történelmi háttér alapos megismerése és a RAF által használt nyelvezet minél hitelesebb visszaadása érdekében a készítők tanulmányozták a kötetben olvasható fordításokat. A film végén ennek megfelelően szerepel: „A szinkron Legéndy Jácint fordításainak tanulmányozásával készült Legéndy Jácint – Szitányi György – Tamás Gáspár Miklós : RAF – Búcsúszimfónia című könyvében olvasható RAF-kommünikék alapján. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2009.”

SPANYOLNÁTHA

A Baader-Meinhof csoport

A Kalligram gondozta RAF: BÚCSÚSZIMFÓNIA a vezetői után Baader-Meinhof csoportként is ismert Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion, RAF) történetét mutatja be az eredeti alapító okirat, a szervezet 1998-as felszámolását kihirdető búcsúkommüniké, valamint Szitányi György előszavának és Tamás Gáspár Miklós a csoport tevékenységét részletező esszéjének segítségével. A RAF, melynek tevékenységéről az ellenséges indulatok miatt sokáig egyáltalán nem lehetett objektívan beszélni, immáron az eredeti dokumentumoknak köszönhetően saját szavaival, Tamás Gáspár Miklós jóvoltából pedig az elemző gondolatain keresztül is bemutatható lesz.

METROPOL
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés