bezár
 

irodalom

2009. 09. 26.
Mennyit ér a győri író Győrben?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hermaion Irodalmi Társaság megelégelte, hogy a Győri Könyvszalon eseményeivel kapcsolatban a média teljesen hanyagolja a győri szerzőket. Továbbá bulvárkönyvek túlreprezentálásával, átgondolatlan üzletpolitikájával maga a Könyvszalon is a minőség romlását eredményezheti.
A Hermaion Irodalmi Társaság állásfoglalása a
X. Győri Könyvszalon médianyilvánosságáról

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a helyi sajtó képviselőit és az érintetteket arról, hogy a IX. Győri Könyvszalon szervezése és médianyilvánossága körül olyan nyugtalanító anomáliák alakultak ki, amelyeket a sikeresebb együttműködés, lebonyolítás, a közönség megfelelő tájékoztatása érdekében orvosolni kell.

Az elmúlt hetekben megjelent sajtóorgánumokban olyan kiadványokat hagytak figyelmen kívül, amelyek hátrányosan érintik a kortárs szépirodalom, köztük a győri irodalmi élet képviselőit. Elszomorító és elfogadhatatlan az a tájékozatlanság, ami miatt hosszú évek óta nem kapnak megfelelő nyilvánosságot azok a kötetek, amelyek helyi kötődésűek és a város kulturális értékeit emelik. Azért különösen dühítő ez, mert a hazai irodalmi diskurzus ismert és elismert, díjazott reprezentánsairól van szó, akikről éppen saját városukban nem esik szó. Ezzel szemben az olcsó szenzációhajhászás, hisztériakeltés rendkívül kelendő.

A szépirodalmi, tudományos könyvek és a könyvnek látszó tárgyak nem megkülönböztetett, egymás mellé rendelt káoszában a dilettantizmus kerekedik felül, a nem megfelelő tájékoztatás következtében a valódi értékek elvesznek, a jó könyvek nem jutnak közönséghez.
Egy könyvszakmai rendezvény esetében kifogásolható a főleg zenei jellegű kísérőprogramok túlkínálata. Szintén probléma, hogy több nagy kiadó és az irodalmi élet meghatározó képviselői kimaradnak, nem kapnak meghívást a rendezvényre. Különösen azokat hiányoljuk, akik az elmúlt években megkerülhetetlen műveket alkottak. A könyvszalon díjának adományozása kapcsán kívánatos lenne egy határozott időre megválasztott kuratórium létrehozása, amely szakmai szempontok alapján ítél.

Nem akarjuk, hogy a Győri Könyvszalon elbulvárosodjon, úgy gondoljuk, Győrnek szüksége van egy komoly könyvszakmai rendezvényre. Hisszük, hogy mindannyiunk közös érdeke, hogy ennek a győri kulturális rendezvénynek az elmúlt években kivívott presztízse megmaradjon, sőt emelkedjen. Arra kérjük Önöket, hogy átérezve ennek felelősségét, tegyék megfontolás tárgyává a konstruktív javaslatokat, és tájékoztassák az olvasóközönséget a Könyvszalonon bemutatásra kerülő helyi szerzők könyveiről!

Sütő Csaba András
elnök

Szalai Zsolt
alelnök

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés