bezár
 

art&design

2009. 11. 22.
Kultúrák sokszínűsége (fotók, versek)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kultúrák sokszínűsége címmel nyílik kiállítás Lóránt Attila fotóiból és Kálloy Molnár Péternek a képek ihlette verseiből szerdán a budapesti Balassi Galériában.
Lóránt Attila fotóművész elmondta az MTI-nek, hogy mintegy 50 képét állítja ki a galériában, s minden fotó alatt ott lesz a hozzá kapcsolódó Kálloy Molnár Péter-vers magyarul és angolul.

Olyan képek kerülnek egymás mellé, amelyek például a vallási türelmet hirdetik, nevezetesen: muszlimok imádkoznak a mecsetben, míg a mellette levő fotón disznóvágás látható, holott a disznóhús fogyasztása a muzulmánoknak tilos. Ahogy a fotós elmondta, muszlim barátaival is megbeszélte a párosítást, s ők ezt tolerálták. A fotográfusnak az a véleménye, hogy meg kell férnie egymás mellett a különböző kultúráknak s nemcsak a mondás miatt, hogy a kultúrák sokféleségétől színes a világ, hanem a tolerancia miatt is.

Az afrikai törzsi esküvő és a bécsi kávéház, az indonéz temetési szertartás és a dél-amerikai őslakosok mindennapjairól készült képek vagy a genfi Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) részecskegyorsítója és az indián szertartás jól megférnek egymás mellett, s nemcsak azért, mert különös helyeken érdekes embereket örökít meg fotóapparátusával, hanem mert emóciót, érzelmeket akar ébreszteni a képekkel, a versek pedig tágítják az értelmezés és az érzelem köreit, sőt, szabad asszociációkat indítanak el, s mindez szellemi játék is - magyarázta a fotós.

Ahogy Lóránt Attila elmondta, a tárlat 2010. január 10-ig tart nyitva a Balassi Galériában, utána Szófiában és több más bolgár városban láthatják majd az érdeklődők, s ezután Macedónia következik. A megnyitón Kálloy Molnár Péter szaval a képekről írt verseiből és Hrutka Róbert a maga megzenésítette verseket adja elő.

Lóránt Attila 2002 óta fotózza a különböző természeti népeket és kultúrájukat. Az indián kultúrákról képet adó anyagából a National Geographic több mint 300 oldalas albumot adott ki Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban címmel, majd az újabb fotóalbum kelet-afrikai és dél-amerikai fotóiból állt össze. Nyáron Kongóban fényképezett. Képeit az elmúlt években világszerte kiállították.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés