bezár
 

zene

2010. 01. 07.
Az első hazai kötet a digitális zene kultúrájáról
Médium, Hang, Esztétika. Zeneiség a mediális technológiák korában. Universitas Szeged Kiadó, szatírIKON könyvsorozat (Főszerkesztő: Batta Barnabás) - Ára: 3.290 Ft
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Médium, Hang, Esztétika című könyv az első magyar szakmai igényű munka, amely az elektronikus zene történeti, elméleti aspektusain felül digitális fordulatának kulturális hatásait is szemügyre veszi olvasmányos, számos területet lefedő szövegek segítségével.
A harmadik évezred hajnalán felesleges vállalkozás a kor médiatechnikai újításait és azok társadalmi hatásait részletezni. Mindenki számára érzékelhetőek a kommunikáció, az életmód és a mobilitás terén jelentkező fajsúlyos változások. A tanulmánygyűjtemény a zenei kultúra technológiai változásait veszi szemügyre. Célja, hogy hangsúlyossá tegye az analóg-digitális váltás által előmozdított kulturális átalakulást, amelynek hatására a zeneiség fogalma is megváltozik. A válogatás viszont nem a korábbi zenei paradigma leváltását veszi célba. Konkrét feladatának tekinti, hogy médiatörténeti, esztétikai és zeneelméleti módszerekkel átmenetet teremtsen a kétféle zenefelfogás között, valamint hogy megmutassa az őket szorosan összekapcsoló párhuzamokat.
 Médium, Hang, Esztétika

A tanulmánykötet 17 szöveget tartalmaz jól elkülöníthető, tematikus blokkokba szedve. Közöttük számos hazai, a téma kutatásában kiemelt szerző tanulmánya megtalálható, illetve fellelhető jónéhány, kifejezetten e gyűjtemény számára készített írás is nemzetközi szinten elismert kutatóktól. Ezen felül a témában alapvetőnek tekinthető idegen nyelvű értekezések fordításai is helyet kaptak benne. A gyűjtemény tehát a mélyebb zenetörténeti, zeneelméleti áttekintésen felül lerakja az elektroakusztikus/digitális zene esztétikájának alapjait, mellyel lehetővé teszi a téma hazai kutatásának kiteljesítését is. Az elektronikus tánczene kulturális, technikai aspektusainak bemutatásával pedig elősegíti a szcéna – nemzetközi trendekhez szervesen igazodó – társadalmi elfogadottságának növelését.
 
A témában magyar nyelven először megjelenő, tudományos igényű, de olvasmányos könyv tehát mindazokhoz szól, akik nyitottságuk, szubkulturális vagy szakmai kötődésük okán érintettek, illetve akiket foglalkoztat az elektroakusztikus/digitális zene kultúrája, annak technikai, médiaelméleti, esztétikai, pszichológiai és  – nem utolsó sorban – dizájnelméleti aspektusa. Így nem pusztán a téma iránt érdeklődőknek, az abban kutató, illetve e területen hallgató diákoknak, tanároknak ajánljuk a kötetet (oktatási célokra egyaránt), hanem azok számára is, akik e zenei terrénumban maguk is aktívan jelen vannak alkotóként – DJ-ként, rendezvényszervezőként, hangmérnökként vagy a jelzett eszközök gyártásában élenjáró szakemberként.
 
A kötet főszerkesztője a Szegedi Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója, illetve az intézmény körül szerveződő média- és kultúraelméleti kutatóműhely alapítótagja.
 
A könyv megvásárolható a könyv hivatalos weboldalán, az Akt Records lemezboltban (http://www.aktrecords.hu/), az Alexandra könyváruház hálózatában, illetve a későbbiekben elérhető lesz a Líra és a Bookline hálózatában, az Írók boltjában s a nagyobb egyetemi jegyzetboltokban is.
 
A könyv hivatalos weboldala www.mediumhang.com
              batta.barnabas@gmail.com
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés