bezár
 

színház

2010. 01. 07.
Digitális kultúra, Cyperpunk és Star Trek a Krétakör szervezésében
Juhász Márton: A tépőzártól a Mátrixig és Tóth Lajos: „De hova tűnt Nóri?” című előadása a Krétakör Bázison (Krétakör Kollégium sorozat)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Krétakör Kollégium utolsó két előadása igazi, kortárs high tech-elméleti gyöngyszem. Juhász Márton, médiaművész előadása a kiberdinamikától a virtuális valóságokig festi fel a minket körülvevő világ komplexitásának szépségeit. Tóth Lajos pedig a természetes és a mesterséges intelligencia összekapcsolhatóságának kutatásába nyújt betekintést. Hogyan illeszkedik a nehézfegyverzetű tudomány a finom médiaművészeti technikákhoz a 21. századi hétköznapok színpadán? A két, egymást követő előadásból kiderül.

Január 8-án, 19:00-tól hallgathatjátok meg Juhász Márton médiaművész A Tépőzártól a Mátrixig című előadását a Krétakör Bázison. A biorobotika szakértő előadásának főbb sarokpontjai a biomimetikán alapuló eljárások vizsgálata, amilyenek az egyszerű tépőzáraktól egészen a mesterséges bőr vagy az érzékelésre képes művégtagok kifejlesztéséig. Többek között arra is választ kapunk tőle, hogy miként építhető fel az intelligens otthon, és hogyan felügyelhetjük távból, hogy mit művel a gyerek a gép előtt.

A Krétakör Kollégium tavaly kezdte öt meghívott vendéggel szervezett előadássorozatát az új-írásbeliség témakörében. A „digitális írástudatlanság” kapcsán meghívott alkotók/kutatók a TED (www.ted.com) konferenciák mintájára, köznapi példákon keresztül mutatnak rá, hogy a virtuális tájékozottság sokkal könnyebben elérhető, mint azt a legtöbben elsőre gondolnánk. Az előadások olyan aktuális témákat vetnek fel, amelyek a kortárs, digitális világkép formálódásának alappillérei. A sokak számára elsőre túlságosan egzotikus, geek dolgok voltaképpen mindannyiunk hétköznapjait meghatározzák. TEDX Danubia névvel idén már Magyarországon is megrendezik a konferencia-maratont (http://www.tedxdanubia.com/), amire az időben előttük zajló Krétakör Kollégium előadások folyamán lehet már alapozni.
neuron
A kollégium utolsó előadását Tóth Lajos, mesterséges intelligencia-kutató tartja egy hét múlva, január 16-án, 19:00-tól, a Krétakör Bázison. Talányos című előadásában („De hova tűnt Nóri?”) a mesterséges intelligencia kutatási köréhez kapcsolódó elméleti, filozófiai kérdéseket ütközet teljesen gyakorlati, kísérleti megközelítésekkel. Az emberi test és az intelligencia közötti kapcsolat, a tudatmódosító szerek hatása és a memóriával kiegészíthető emberek éppúgy terítékre kerülnek, ahogyan a természetes intelligencia hálózatba kapcsolásának lehetőségei (ESP games).

A Krétakör Bázison elhangzott előadásokat rögzítik és az Indavideo kiemelt anyagként teszi közzé. Január 4-étől már a negyedik előadás is elérhető a Krétakör blogon. A virtuálisan publikált előadások hallgatósága az online elérhetőség nyitottsága miatt jelentősen gyarapszik. A teljes sorozatból a Krétakör tavasszal DVD-t jelentet meg.
 


 


KRÉTAKÖR
Kulturális Szolgáltató és Előadóművészeti Alapítvány

Professzionális művészeti alkotóműhely és produkciós iroda, amely a társadalomtudományok bevonásával hoz létre közösségi eseményeket.
kretakor.blog.hu/

SONNTAG MÉDIA
Kommunikációs Elemző és Tanácsadó Kft.

Kulturális PR ügynökség, mely személyreszabott szolgáltatásaival beazonosíthatóvá teszi a kulturális szervezeteket és hozzáférhetővé teszi azok termékeit a megfelelő médiafelületen, közönségszegmensben. Népszerű sajtóorgánumokban megjelenő elemzései, rating-jei lehetővé teszik a terület kommunikációs viszonyainak komplex átlátását.

Szkéné színház

 


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés