bezár
 

irodalom

2010. 01. 07.
A jó beszéd valódi siker (beszédíró tanfolyam indul)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jó szó nem csupán díszítés vagy éppen álca: a jó gondolat, a hiteles mondanivaló formája.
Ma, amikor „sok a szöveg”, egyre fontosabbá válik, hogy a szavak újra felelőssé váljanak, hogy a beszéd közösséget és közös célokat formáljon. Hogy a véleményképviselet eszmecserét és ne harcot eredményezzen, hogy a szó ne elfedje, hanem megmutassa szándékainkat, mások számára is követhetővé, elfogadhatóvá, élvezetessé tegye gondolatainkat.

A jó beszéd nem csak az egyén érdekérvényesítése, hanem hozzájárulás a közös sikerekhez.

E gondolatok jegyében indít önálló beszédíró tanfolyamot Aczél Petra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, a hazai kommunikáció- és retorikaképzés kiemelkedő oktatója és kutatója, és Balázs Géza, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyelvész professzora, a Magyar Rádió Tetten ért szavak című műsorának népszerű szerkesztője.

Aczél Petra elmondta, hogy a 4 hetes beszédíró kurzuson a hallgatók megtanulhatják a hatásos beszédírás, és a hiteles, meggyőző előadás technikáit, azt a szemléletet, amellyel nem csupán a beszédek megírása, hanem azok elemzése is szakszerűvé válik. Megismerkedhetnek a beszédírás alapjaival, a beszédfajtákkal, a beszédrészek kidolgozásával.

A beszéd megírása és előadása is alkotás: minden kis részletnek, szerkezeti elemnek fontos, a hatást előidéző szerepe van. Így kidolgozásuk, elhelyezésük, a beszélői célnak megfelelő komponálásuk jártasságot igényel. Véleményünket, nézeteinket, elképzeléseinket sikeres beszédekkel tehetjük mások számára elfogadhatóvá vagy megvitathatóvá, ehhez pedig az érvelés módszerei, eszközei közül tudunk válogatni. Megtanulható, hogyan kell jó szövegeket, meggyőző beszédeket készíteni, ezáltal pedig a szavak „mestereivé” válhatunk.

Balázs Géza hangsúlyozta, hogy a képzés során kiemelt szerepet kap a gyakorlati beszédírás, helyzetgyakorlatokkal, elemzéssel. Emellett olyan „fogásokkal” is megismerkednek a résztvevők, amelyekkel az unalom és érdektelenség elkerülhető. Számos példaszöveg segíti a résztvevők egyéni felkészülését, és a tanfolyam során megszülető beszédek hallgatósága is aktívan részt vesz a beszédteljesítmények értékelésében, fejlesztésében. A kurzuson elsajátítható ’beszéd-műveltség’ lehetővé teszi azt is, hogy később a hallott, olvasott megnyilvánulásokat, a közéleti kommunikáció jelenségeit is képesek legyenek elemezni a hallgatók.

„A híres latin mondás szerint a költő születik. Mi ezt azzal toldjuk meg: a szónok viszont lesz!” – tette hozzá a nyelvészprofesszor.

Részletes információkat a www.retorikaiskola.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés