bezár
 

irodalom

2007. 09. 23.
Vasy Géza lett a Magyar Írószövetség elnöke
Sajtóközlemény – 2007. szeptember 22.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasy Géza lett a Magyar Írószövetség elnöke Szeptember 22-én tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Írószövetség. A 260 regisztrált küldött a nap végére megválasztotta az 56 fős választmányt, a választmány pedig saját tagjai közül Vasy Gézát választotta 3 évre a szervezet elnökévé.
Kalász Márton, a Magyar Írószövetség (MI) leköszönő elnöke nyitotta meg a szervezet tisztújító közgyűlését a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban szeptember 22-én délelőtt 10 órakor. Ezt követően Ódor László, a közgyűlésnek otthont adó gimnázium igazgatója, Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke - egyben a szövetség tagja - és Halász János, a Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának alelnöke köszöntötte a Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésének résztvevőit.
A megnyitó és a köszöntők után ismertették az új örökös tagok névsorát. A Magyar Írószövetség fennállásának 60. évfordulóján hozta létre az örökös tag testületét, amelynek mától tagja Rába György, költő, műfordító, Vasadi Péter, költő, Sánta Ferenc, író és Kányádi Sándor, költő. Az új örökös tagok közül csak Rába György tudta személyesen átvenni Kalász Mártontól a tagságot igazoló oklevelet.
Az ünnepélyes aktus után Kalász Márton elnök, L. Simon László titkár és
Báger Gusztáv, a felügyelő bizottság elnökének beszámolóját hallgatta, majd vitatta meg a közgyűlés. Ezt követően a Magyar Írószövetség és a kortárs irodalmi intézmények helyzetéről szóló vita következett, amelynek bevezetőjeként Vasy Géza, Kiss Gy. Csaba, Szörényi László, Szentmártoni János és Csontos János mondta el gondolatait, majd a tagok hozzászólása következett.
A délután 16 óráig tartó vita során, Sebeők János javaslatára a Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlése elfogadta azt az állásfoglalást, melyben
tiltakozik a Benes-dekrétumok szlovákiai újraszentesítése miatt. (Az állásfoglalás szövege a közlemény alatt olvasható.)
A Magyar Írószövetség módosított alapszabálya értelmében a közgyűlés megválasztotta az 56 fős választmányt, amely a szavazatszámláló bizottság beszámolóját követően azonnal összeült. A választmány saját tagjai közül megválasztotta a 6 fős elnökséget, amelynek tagjai lettek: Ács Margit, Ágh István, Jókai Anna, Kalász Márton Szörényi László és Vári Fábián László. A választmány ugyancsak döntött az elnök személyéről. A titkos szavazás eredményeként a Magyar Írószövetség elnöke a következő 3 évben: Vasy Géza (65), irodalomtörténész. A titkár személyéről az első elnökségi ülésen döntenek, akkor válik el, marad-e a szervezet titkára L. Simon László. A választmányi ülésen a tagok - Jókai Anna javaslatára - közfelkiáltással a szervezet örökös tagjává választották Kalász Márton leköszönő elnököt.

***

A Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésének állásfoglalása

A Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlése, csatlakozva a magyar politikai közösség, és a magyar, illetve a nemzetközi diplomácia álláspontjához, felszólítja a szlovák parlamentet a Benes-dekrétumokat újraszentesítő többségi parlamenti döntés haladéktalan visszavonására.
A kollektív bűnösség gondolata az Európai Uniós eszmeiségbe semmiképp sem illeszthető bele. A Magyar Írószövetség a magyar-szlovák megbékélés híve, ezért a leghatározottabban tiltakozunk a történelmi sebeket ismételten feltépő szlovák parlamenti döntése ellen.


Budapest, 2007. szeptember 22.


A Magyar Írószövetség nevében
L. Simon László, titkár

***

A Magyar Írószövetség 2007. szeptember 22-i tisztújító közgyűlésén megválasztott választmányának tagjai névsorban

Ács Margit
Ágh István
Albert Gábor
Alexa Károly
Ambrus Lajos
Bertha Zoltán
Czigány György
Czigény Lóránt
Csontos János
Deák László
Dobozi Eszter
Farkas Árpád
Fázsy Anikó
Fekete Vince
Ferenczes István
Füzi László
György Attila
Jókai Anna
Kalász Márton
Karátson Gábor
Kis Pintér Imre
Kiss Benedek
Kiss Gy. Csaba
Király Zoltán
Kocsis István
Kodolányi Gyula
Kovács István
L. Simon László
Lackfi János
Láng Gusztáv
Lászlóffy Aladár
Marsall László
Márkus Béla
Mezey Katalin
Monostori Imre
N. Pál József
Oláh János
Pécsi Györgyi
Prágai Tamás
Sarus Mihály
Sebeők János
Serfőző Simon
Szakolczay Lajos
Szentmártoni János
Szigethy Gábor
Szörényi László
Tamás Menyhért
Tari István
Temesi Ferenc
Tóth Erzsébet
Tóth Éva
Turczi István
Vasy Géza
Vathy Zsuzsa
Vári Fábián László
Veress Miklós

Póttagok:
Papp Tibor, Bakonyi István, Sturm László, Nagy Gábor, Pósa Zoltán, Petőcz András
nyomtat

Szerzők

-- Teszt Admin --


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés