bezár
 

zene

2007. 12. 03.
Sínen van a II. Gesztus Fesztivál
II. Gesztus Fesztivál a SÍN Kulturális Központban, 2007 december 3-9.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sínen van a II. Gesztus Fesztivál A tavalyi megnyitó és a tavaszi I. Gesztus Fesztivál után a Gesztus Műhely Egyesület az őszi évadban is megrendezi összművészeti fesztiválját december 3-tól 9-ig a SÍN Kulturális Központban.
A Színházak Központi Műtermei eredetileg a Nemzeti Színház díszletfestő és díszletraktára volt a VIII. ker., Csokonai u. 3. sz. alatt (az épületet Ybl Miklós tervezte), amit a színházak államosításakor központi műtermekké alakítottak át. A Műterem 1988-ban a XVIII., Lenkei u. 17-19. sz. alá költözött.

A Lenkei utcai gyártelep a háború előtt a Fuggerek tulajdonában állt és textilüzemként működött (erről tanúskodott még a '80- as évek végén is a téglafalon olvasható "a Fuggerek nem emberek" felirat). A háború után a gyárat államosították, a Kistext textilipari vállalat tulajdonába került és úgy nevezett 'vigonya fonal'-ból a korszak szépemlékű mackóruháit gyártották itt KGST piacra. Ekkor az épület egyetlen hatalmas, hosszú iparcsarnokból állt, amelyben 80 méter hosszú gépsorok üzemeltek.

A Kistext gyára a '80-as évek elején tönkrement, ugyanekkor a Színházak Központi Műtermeinek Csokonai utcai épületében a szűkös helyviszonyok miatt tarthatatlanná vált a helyzet, így a Főváros megvásárolta a Kistexttől a XVIII. kerületi gyártelepet. Az épület és főként az eredetileg fából készült tetőszerkezet meglehetősen rossz állapotban volt, és így mindenképp cserére szorult, a gőzkazán és a fonalból szállongó szösz miatt pedig mindennaposak voltak az üzemi tűzesetek.

Az átépítések a Lenkei utcában a bécsi Art for Art díszletgyárban készített tereptanulmányok nyomán 1985-ben kezdődtek, és '87-re fejeződtek be. Ennek eredményeképpen jött létre az a falanszter, amelyben minden, a díszletkészítéssel kapcsolatos szakma külön műhelyt kapott, az itt dolgozók számára pedig közös ebédlő és más kiszolgáló helységek épültek.

A Színházak Központi Műtermeit 1996-ban tűzvédelmi okok és elszámolásbeli problémák miatt bezárták. A különböző műhelyek (pl.: festő- és szobrászműhely) a privatizáció során szakmánként magánkézbe kerültek és önálló vállalkozásokként különböző helyeken üzemelnek, ami sokszor meglehetősen bonyolultá teszi a komplett díszletek előállítását.
Lenkei utcai gyártelep
A Gesztus Műhely Egyesület 2006 nyarán vette használatba a volt Színházak Központi Műtermeinek díszletfestő csarnokát (1300 nm) és díszletállító toronyépületét (400 nm), ahol művészeti központot működtet. Ezzel az előadóművészetek hátországát kívánta megteremteni: megfelelő infrastrukturális és anyagi körülményeket biztosítani a próbafolyamatok lebonyolításához, valamint elősegíteni az elkészült művek eljuttatását a hazai és külföldi közönséghez.
SÍN Kulturális Központ
A SÍN Kulturális Központot a Gesztus Műhely Egyesület működteti. Az Egyesület nyitott, tagjainak sorába bárki beléphet. A próbatermek használati joga azonban nincs egyesületi tagsághoz kötve, bármely egyéni alkotó vagy próbahellyel nem rendelkező társulat megpályázhatja és az erről szóló döntést szakmai kuratórium hozza meg.
SÍN Kulturális Központ
A SÍN Kulturális Központ:
- Próbahely, mely képes befogadni, termeivel és technikai felszereltségével kiszolgálni olyan belföldi és Magyarországon turnézó külföldi társulatokat, melyek előadásaikat más színházakban tartják.
- Alkotóműhely, mely teret ad valamennyi művészeti ág ambiciózus és tehetséges képviselőinek, fiatal képzőművészeknek és táncosoknak, színházi társulatoknak, zenészeknek, fotó- és videoművészeknek, hogy nap mint nap egymástól függetlenül, de egymás mellett dolgozhassanak, és kölcsönösen inspirálják egymást.
SÍN Kulturális Központ
- Produkciós ház, mely pályázatok és együttműködési programok keretében részt vesz a darabok létrehozásában, törődik az itt született előadások utóéletével, nemzetközi kapcsolatai segítségével képes biztosítani az itt született darabok hazai és külföldi disztribúcióját.
- Színház és kiállítóterem, mely az év során többször helyet ad időszaki kiállításoknak, bemutatja az itt dolgozó vizuális művészek és mások munkáit, műsorára tűzi az itt dolgozó társulatok és önálló alkotók darabjainak ősbemutatóját.
- Rendezvény- és fesztiválközpont, ahol évente többször összművészeti fesztiválokat rendeznek meghívott külföldi előadókkal, és elsősorban a kultúra és a gyógyászat területein dolgozó szakemberek tarthatják meg konferenciáikat, összejöveteleiket.
- Rehabilitációs és foglalkoztató központ, mely helyet biztosít a sérült emberekkel dolgozó színházi társulatoknak és a velük foglalkozó rehabilitációs szakembereknek, valamint mozgás- és táncterápiás csoportoknak.
- Képzési központ, ahol művészeti iskola működhet és rendszeresen látogathatóak profi táncosoknak szóló tréningek és kurzusok meghívott külföldi tanárokkal.
- Médiatéka, ahol különböző - elsősorban kortárs színházi és táncszínházi - társulatok előadásai tekinthetők meg felvételről, ezekből pedig nem csak inspirációt meríthet az érdeklődő, hanem információhoz is juthat: hogyan lehet, érdemes saját promóciós, illetve munkáját dokumentáló anyagait összeállítani, szerkeszteni stb.
- Egészség központ, ahol a testet és a pszichét kontinuumként kezeljük és ennek megfelelően egyedülállóan sokoldalú segítségnyújtásra számíthat, aki hozzánk fordul. A táplálkozásszakértő és a pszichológus együtt dolgozik a mozgásterapeutával, az aktív táncos és táncpedagógus pedig a különböző technikákat gyakorló masszőrrel, az orvos a fitnessz edzővel stb.
- Rezidenciaközpont, mely lehetőséget nyújt hazai és külföldi művészeknek, társulatoknak és egyéni alkotóknak, hogy darabjaikat bentlakással és akár teljes ellátás mellett itt hozhassák létre.
SÍN Kulturális Központ
II. Gesztus Fesztivál

A tavalyi megnyitó és a tavaszi I. Gesztus Fesztivál után a Gesztus Műhely Egyesület az őszi évadban is megrendezi összművészeti fesztiválját december 3-tól 9-ig a SÍN Kulturális Központban. A fesztivál keretében kiállítást láthatnak az érdeklődők Schiller Kata kiváló színházi fotográfiáiból, és festészeti tárlat nyílik december 3-án, a fesztivál első napján Krizsán Zoltán festőművésznek a SÍN hatalmas tereihez illő, nagyméretű táblaképeiből.

Mindkét kiállítás megnyitóját tehetséges fiatal táncosok ez alkalomra készített performanszai kísérik. Helyet kap most első ízben a videoművészet is: lengyel táncvideókat és egy multimédiás videoinstallációt láthatnak az érdeklődők a minden nap.

A műsorra tűzött produkciók között a hazai kortárs táncélet jól ismert szereplőinek egy-egy új darabja szerepel, premierrel várja a táncrajongókat Nagy Zoltán, Pataky Klári, Juhász Kata és Nagy Andrea is. Az esték rend szerint több fellépőt is felvonultatnak, rövidebb lélegzetű önálló koreográfiával jelentkezik a táncosként jól ismert, mások darabjaiban sokat és kiválóan játszó Nemes Zsófia, valamint a Frenák Pál Társulat jelenlegi magját képező és az utóbbi időben co.ffein projects néven bemutatkozó Baranyai Balázs és Várnagy Kristóf.

Felbukkannak a SÍN-ben ez alatt az egy hét alatt a performansz különböző válfajai is: a Finita la Comedia társulat előadását eddig mindössze egyszer, a Műcsarnokban láthatta nemrégiben a közönség, Csáki István pedig az irodalmat és a képzőművészetet házasítja össze egy happening erejéig, lakodalmukra hivatalos a közönség is...

Tovább szélesedett a korábbiakhoz képest a fesztivál szépirodalmi kínálata: immár visszatérő vendég a Puskin utca című folyóirat gárdája, akik Garaczi Lászlót és Kukorelly Endrét hozzák magukkal, de komoly érdeklődésre számíthat a női irodalmi est is, ahol Bódis Kriszta és Kiss Noémi a testekről vallanak.

A külföldi fellépők ezúttal Prágából illetve az Egyesült Királyságból érkeznek: a csehek egy tánc- és egy színházi előadással mutatkoznak be, Albert's fear című darabjuk alighanem a komédia kedvelőinek okoz majd kellemes perceket. Az angol táncos duó koreográfusa, Matthew Hawkins a világ legnagyobb és legelismertebb társulatainál - így a Rambert-, a Random-, és a Scottish Ballet-nál, valamint a DV8-nél (UK) - tanít, a kontinensen pedig a Rosas-nál (B) és a Ballet Preljocaj-nál (F). Partnere az a Diana Payne-Myers, akit fél évszázadnyi balett, varieté és színházi pályafutás után, túl a nyolcadik X-en, a DV8 világsikerű előadásaiból ismert meg a szélesebb közönség. Az itt bemutatott duó a kritikusok díját nyerte el az idei edinburghi színházi fesztiválon.

Végül a fesztivál zenei kínálata is bővült, mégpedig az élő zene irányába. Ismét olyan fiatal zenekarokat mutat be, melyek tehetségüket már bizonyították, mindössze a népszerűség várat magára a házuk táján. Ebben próbál segíteni a Jazzszerű és a Bijou együttesnek, valamint az egészen különleges, egyszemélyes Farkas Misi-zenekarnak.

A legfiatalabb korosztályra is gondol ezúttal: a fesztivál zárónapján, vasárnap délelőtt bábelőadással várják a gyerekeket, amivel hagyományt kívánnak teremteni, és folytatni azt a 2008 áprilisára tervezett III. Gesztus Fesztiválon.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Csáki László: Kék Pelikan
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés