bezár
 

zene

2008. 02. 14.
Bali ősi ritmusai a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bali ősi ritmusai a Művészetek Palotájában Balin az emberek ma is szimbiózisban élnek a zenével és a tánccal. Ott, ahol a tánc a XXI. században is a templomi szertartások és a hivatalos ceremóniák elengedhetetlen része. Ahol rezgő, ezüst- és gyöngyház korongokkal kirakott fejdíszben, démoni mozdulatokkal lépdelnek az ősi dallamokra, a mágiát idéző ritmusokra.

Magyarországon először február 23-án, este fél nyolckor mutatják be Sebatu zenészei és táncosai, milyen hangszerek és dallamok szóltak a gamelán kultúra sokezer éves története során, és hogy milyen mozdulatokkal keltették életre vágyaikat, érzelmeiket, sorsukat a szigetlakók. A "Bali ősi ritmusai" című, igazi kuriózumnak számító programról előzetesen is tájékozódhatnak az érdeklődők, ha meghallgatják a február 13-i műhelybeszélgetést este fél hétkor a Művészetek Palotája előadótermében. Ide ingyenes a belépés.

Előadás: 2008. február 23. 19.30, Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Bali ősi ritmusai - Gamelán zene és táncok autentikus előadásban; Ókori idők: Baris (szólótáncos); Wayan Lotring alkotói korszaka: Gambangan (hangszeres); Legong Keraton (4 táncosnő); Kebyar-korszak: Semara Giri (hangszeres); Kebyar Duduk (szólótáncos); Oleg Tambulilingan (1-1 táncos és táncosnő); Teruna Jaya (szólótáncosnő); Zenekari kíséretes táncok.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés