bezár
 

art&design

2008. 02. 14.
Totál Dada
Bada Dada: Totál érzelemhalál. Bada Dada Tibor antikánon Szombathy Bálint esszéjével.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Totál Dada Megjelent Bada Tibor: Totál érzelemhalál - Bada Dada Tibor anitkánon című képzőművészeti album Szombathy Bálint szekesztésében és az A38 Hajó gondozásában.

"Az első angyal & az utolsó szar" - ez volt Bada Dada kíméletlen önmeghatározása. A másfél ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt képzőművész-zenész-filmes, a magyarországi és vajdasági neovanatgárd egyik legnagyobb, de mindenképpen legegyénibb képviselőjének egyes műveit sokan ismerik, de teljes életművét kevesen. Pedig ez a több korszakon és országhatáron átívelő oeuvre a maga sajátos monumentalitásában, következetességében, kíméletlenségében és szellemességében egészen egyedülálló. Egy kötet keretei között bemutatni szinte lehetetlen. A most megjelent reprezentatív album - benne Bada Dada több száz képe, grafikája, illetve olyan különleges dokumentumok, mint egy kalligrafikus kivitelezésű kézírásos "szerződés" - is pusztán kísérlet e gazdag életmű bemutatására.

Az 1963-ban Újvidéken született művész a kilencvenes évek elején települt át Magyarországra, ahol elsősorban a Tudósok zenekar (melynek tagja, zeneszerzője és szövegírója volt) révén szerzett népszerűséget, többek között a kultikus neodadaista himnusszá előlépett Apa kocsit hajt révén.

E "slágerből" világosan kiszűrődik az a fanyar, ironikus, már-már nonszensz népi dadaizmus, ami Bada Dada művészetét oly egyedivé (és nem mellékesen: iskolateremtővé) teszi. A gyermekrajzokat idéző alakok, a brutális tematika, a szárnyaló alliterációktól hemzsegő képcímek, a nyelvi-vizuális játékosság, a szinesztézia, a kalligrammatikus megoldások érthetővé teszik, hogy hogyan beszélhetünk akár egyetlen pasztellrajz esetében is összművészetről.

A kötetet a művészt fiatal kora óta jól ismerő Szombathy Bálint esszéje vezeti be. Szombathy Bada Dada művészetének kétségkívül legjobb ismerője, az első tévéműsort is ő készítette vele, és az ő tollából származik a Bada Dadát bemutató legalaposabb tanulmány is, mely az újvidéki Hídban jelent meg.

"Bada Dada Tiborról, vele összefüggésben még sok mindent el lehetne mondani, sok mindent le kellene szögezni. Megteszik ezt majd mások, másképpen. Öröm és egyben fájdalom lelkiállapotát hozta rám a rendkívüli feladat, hogy néhai közeli ismerőjeként most elsőként tehettem eleget a pillanat adta lehetőségnek. Személye a lázadó, be nem illeszkedő, provokatív és bomlasztó alkotó archetípusát jelenti számomra, aki kerülte a nagy kompromisszumokat, mígnem az egyik vesztét okozta. Tudjuk, »a halál kamionja mindenkit elgázol«" - írjaSzombathy Bálint.

"E kötet mégis alapvetően és mélységeiben körülrajzolja és körbejárja azt a kreativitástól rogyadozó életművet, amely napjainkig kultúrkörünk egyik legizgalamassabbja és legellentmondásosabbja egyszerre. Bada Dadáét, a festőét és költőét, akit jóformán sohasem díjaztak, mégis mindenki ismeri és szereti Apa kocsit hajt című slágerét, aki hol halál komoly volt, ugyanakkor egyszerre halál komolyan halálosan komolytalan is, aki angyali-pokoli vívódása legvégén beleégette magát a Napba" - mutat rá drMáriás.

Bada Dada: Totál érzelemhalál. Bada Dada Tibor antikánon Szombathy Bálint esszéjével. A38 Kulturális Kht., Budapest, 2008. A kiadvány ára: 4900 Ft.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés