bezár
 

színház

2008. 02. 15.
LOW A Merlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
LOW A Merlinben 2008 február közepétől egy egész hónapon át tartó rendezvénysorozattal mutatkozik be Magyarországon a holland-flamand kortárs képzőművészet, komoly-, jazz- és popzene, formatervezés, színház és mozi.

A LOW Fesztivál elnevezés Németalföldre (Low Countries) utal, amely Hollandiát és Flandriát foglalja magába. A fesztivál célja elsősorban a holland-flamand kortárs művészet bemutatása, de legalább olyan nagy hangsúlyt kap a holland-flamand-magyar művészeti együttműködések létrehozása, támogatása, illetve szorosabbra fűzése. A rendezvények koncepcionális, szervezési és lebonyolítási munkáit a Holland Nagykövetség a budapesti Flamand Képviselettel szoros együttműködésben végzi. A fesztivál több mint 20 budapesti helyszínen (pl. Merlin Színház, A38, Gödör, Millenáris, MU Színház, Műcsarnok, Művészetek Palotája, Rudas fürdő, Trafó stb.), körülbelül 100 előadással és 500 előadóművésszel zajlik majd.

Szkéné színház

A Merlinben a fesztivál ideje alatt állandó információs központ és klub működik (hétköznap 14.00-20.00).

Programok

2008. 02. 18. hétfő / 19.00 / MERLIN

2008. 02. 19. kedd / 19:00 / MERLIN

/// Káldor Edit: Point Blank

A budapesti születésű Káldor Edit tizenhárom éves korában vándorolt ki édesanyjával az Egyesült Államokba, ahol 10 évet töltött. A Columbia Egyetemen irodalmat és drámatörténetet hallgatott, majd színművészetet tanult Hollandiában. 1993 és 1999 között Halász Péterrel dolgozott számos színházi előadáson és animációs film-forgatókönyvön. Jelenleg Brüsszelben és Amszterdamban lakik és alkot.

2002-től készít saját színházi darabokat, amelyek nemzetközi elismertségre tettek szert. Színházi előadásaiban több digitális műfajt egyesít. Point Blank című előadását 2007-ben mutatta be a brüsszeli KunstenFestivaldesArts fesztiválon.

A Point Blank-ben Káldor az élet célját kutatja a kamera lencséjén keresztül és többek között a magány, az együttélés és a bizalom kérdéseire keres választ. Darabjában megkéri a 19 éves Nadát, hogy mutassa be tekintélyes fotógyűjteményét. Nada évek óta figyeli az embereket, és "kémfotókat" készít róluk, amelyeken a legszemélyesebb pillanataikat ragadja meg. Azt kutatja, ki milyen életstratégiát követ, hogy feltérképezhesse a saját lehetőségeit. Kíváncsisága révén az emberi viselkedés végtelenül változatos - olykor szélsőséges - formáinak lesz a szemtanúja. Az előadás alkalmat ad Nadának, hogy rendszerezze és elemezze a lehetőségek archívumát. A közönséggel együtt nézi végig a képeket, gondolkodik el a lehetséges következtetéseken és az ismétlődő mintákon, hogy teljes képet kapjon a gyűjteményéről, és levonhassa a következtetést, milyen életet érdemes élni.

Ötlet és rendezés: Káldor Edit
Társalkotók: Nada Gambier, Frank Theys, Nicola Unger, Io Tillett Wright, Monika Rinck és Ugo Dehaes
Szereplők: Nada Gambier és Káldor Edit

2008. 02. 24. vasárnap / 19.00 / MERLIN

/// Első lépcső - holland és flamand felolvasó drámák; felolvasószínház Jeroen van den Berg: Családi ünnep
(fordító: Varga Orsolya, rendező: Göttinger Pál)

Ha az átlagos magyar színházlátogatót megszondáznánk, melyik európai nemzet drámairodalmát ismeri legkevésbé, Hollandia és Belgium valószínűleg előkelő helyen végezne. Sőt, talán az ottani előadások világában jártas színházi utazóink is alig tudnának fölsorolni egy-egy kortárs drámaszerzőt a Benelux-államokból.

Lehet, hogy "arrafelé" nem is írnak drámát? Vagy csakis rossz darabokat - esetleg a magyar olvasók/nézők számára idegen, nehezen megfejthető műveket - alkotnak, és okkal éreznénk, hogy amiről ők beszélnek, ahhoz nekünk semmi közünk? Nyilvánvalóan szó sincs ilyesmiről, talán csak nem épültek még föl a szükséges hidak - egyelőre nincs közlekedés, nehézkes az átjárás a két drámairodalom, az "ottani" és az "itteni" között (ne legyenek illúzióink, az antwerpeni vagy amszterdami színlapokat sem írják tele magyar szerzők nevével).

A LOW felolvasó-színházi sorozatával mindenesetre néhány pillér alapjait szeretnénk letenni. Aki február végén-március elején eljön a Merlin színházba, garantáltan olyan drámákat fog hallani, amelyek - noha másik kultúrában születtek - rólunk is, nekünk is épp ugyanannyira szólnak.

Ezek az első lépések. És remélhetőleg lesz folytatás. A hidak általában lassan épülnek, de tartós használatra készülnek...

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés