bezár
 

irodalom

2010. 06. 01.
A semmi esélye – megjelent Marno János új verseskötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Marno János szándékos kívülállása ellenére a fiatal költőgeneráció meghatározó „elődje” tud lenni költői életművével. Idén a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjban részesült. A semmi esélye címmel jelenik meg új verseskötete a 2010-es Ünnepi Könyvhétre, szombaton és vasárnap egyaránt 15 és 16 óra közt dedikálja kötetét a József Attila Kör standjánál. Június 16-án Dunajcsik Mátyás és Nemes Z. Márió mutatja be az Írók Boltjában.
Marno János harmincnyolc évesen jelentette meg első kötetét, az Együtt . járást. A múzsa és a bábu címmel 1989-ben jelent meg a második, „hosszúversekkel”, mely továbbra sem könnyítette az olvasó dolgát. Verses regényként is olvasható a harmadik könyv, A cselekmény - isten ha egyszer lábra kap (1990). Az albán szálló (1992), a Fellegjárás (1994) a Marokkő (1996) a Daidal (2001) és a Fénytervező (2002) egyre sűrűbb nyelven szólalnak meg. Rövid, gnómaszerű verseinek korszaka a Nincsen líra Ö nélkül című válogatott verseit tartalmazó kötetével zárul le (1999).
Az anarchia szórendje című kötetében prózai munkái olvashatók. Paul Celan-fordításai külön kötetben jelentek meg. Gyakorlatilag mindent elemez, amivel szembetalálkozik – legyen az élő vagy holt anyag, ember vagy tárgy, sőt: fogalom. Esszéi A vers akarata (1991) című kötetben olvashatók.
 
Legutóbbi verseskötetével, a Nárcisz készül, cíművel 2007 után újra felfedezte a kritika, ami gyakorlatilag Marno-reneszánsz kezdetét jelentette. Ennek okáról talán saját soraival mondhatunk el a legtöbbet: „Nyelve, akárha borotvapenge, megszabja, / akármit gondol. Költészetről, mely a halála, / és halálról, mely úgyszólván rásózza / a verset.” (Álmában)

Marno János – kortársai közt ritka ez a figyelem – a legfiatalabb generációval is sokat foglalkozik, őszintén megvizsgálja a verseket, tanácsokkal látja el a pálya elején állókat.
A semmi esélye - címlap
 
A könyvről
 
A semmi esélye című kötethez készült egy könyvjelző, melyben maga a szerző világítja meg, miért ezt a címet választotta. „Azt hiszem, magamnak is mint olvasó(m)nak tartozom egy rövid magyarázattal, hogy miért inkább A semmi esélye, mint mondjuk a korábban fölvetődött, majd végül csak egy ciklus élére került Kész Nárcisz lett a jelen könyv címe. Mert sokáig szerettem én a Kész Nárciszt, úgy éreztem, ha Nárcisz készül, akkor annak nem maradhat el túl sokáig a fejleménye sem, nem lévén azonban derűlátó alkat, a kimerülése, vagyis a kimerültsége mellett voksoltam, amit a Kész Nárcisz visszhangzott a fülemben. Mint amikor vízzel eltömött hallójáratunk miatt kong a fejünk a saját szavunktól. Na de épp ezt kezdtem lassacskán megelégelni; ezt a kellemetlenné váló bensőségességet, a szó koponyaűri akusztikáját, a szóét vagy a köhintését vagy éppen a nyelését, illetve a zörgetését, amivel hiába próbálunk benyitni a labirintusba, a víz nem enged. (…) Jártam-keltem tehát, törtem a fejemet, átolvastam a ciklusokat, újrajártam a vers-színhelyeket, de semmi; sehol semmi esélye egy átfogóbb, az apróságokra is figyelő-figyelmeztető főcímnek.
 
Semmi esélye. Ezt gondoltam, majd már nem gondoltam hanem csak nyelv-automatikám jaktálta tovább, míg csak egy névelő be nem akadt az imamalomba: A. És így esett a címválasztás, így bukkantam rá a megfelelő kötetcímre: A semmi esélye.”
 
A kötet első ciklusának indító verse
 
Rajta
 
Délután ötkor az ember úgy dönt,
hogy nem vár tovább a sötétedésre,
nadrágot vált és cipőjébe bújik,
mintha cserépbe, s kilép a szabadba,
és csaknem elájul a gondolatra,
mely szerint órái vannak még hátra
a találkozásig. Nem magyarázhat
el mindent az ember; megy az orra után,
ellenkezőleg az óra járásával,
s visszatérve első gondolatára,
mely éppoly világos, mint kifejtetlen:
rajta áll csak, hogy lábát vagy fejét törje.
 
Dedikálás, könyvbemutató

Az Ünnepi Könyvhéten Marno János június 5-én szombaton és 6-án vasárnap dedikálja a kötetet, mindkét alkalommal 15 órától a József Attila Kör standjánál.

Könyvbemutatóra június 16-án szerdán 17 órakor kerül sor az Írók Boltjában, melyen Dunajcsik Mátyás és Nemes Z. Márió beszél a könyvről, Marno János verseket olvas fel belőle.
Internetes megrendelés
 
Marno János: A semmi esélye
176 oldal, cérnafűzés, keménytábla
A Palimpszeszt Kulturális Alapítvány és a PRAE.HU Kft. közös kiadása
Budapest, 2010
Szerkesztette: Pollágh Péter
Szöveggondozás: Markója Csilla
A borítón Marno Katalin felvétele látható
2750 Ft
 
Marno János A semmi esélye című könyv megrendelhető kedvezményesen, postaköltséggel együtt 2500 forintért e-mailben, az info@prae.hu címen.
Kérjük, írják meg postacímüket, telefonszámukat - a felmerülő kérdések gyorsabb megtárgyalása érdekében. Számlát banki átutalás vagy befizetés esetén kizárólag a befizető nevére áll módunkban kiállítani.
 
Fizetési feltételek
 
Banki átutalás vagy bankfiókban történő befizetés a PRAE.HU Kft. számlájára:
CIB Bank 10700598-43326008-51100005

Csekken, amely megrendelhető e-mailben az info@prae.hu címen
Postázás: az összeg kiadóhoz történő beérkezése után mindkét esetben azonnal.

Postai utánvétellel is fizethető/rendelhető, ez esetben a postai díj, mint bolti áron (2700 forintért) tudjuk adni a könyvet.
 
A semmi esélye
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés