bezár
 

irodalom

2008. 04. 28.
Sikerrel zárt a 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén a Millenáris Parkban ünnepelte tizenöt éves jubileumát. Az új helyszín minden szempontból beváltotta a hozzá fűzött reményeket, nem csupán a korábbi fesztiválok remek hangulatát sikerült átmenteni, hanem a látogatók, érdeklődők száma is jelentősen növekedett - állítja a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete.
Már a fesztivál zárása előtt bizton állítható volt, hogy a jubileumi rendezvény minden eddigi rekordot megdöntött, a nyitvatartás három és fél napja alatt több mint 60 ezren jöttek el a kiállításra. A sikerben döntő szerepe volt annak, hogy a fesztivál díszvendégei sok embert vonzottak a könyvpavilonok közé. A Budapest Nagydíjas Bret Easton Ellis mindenekelőtt a fiatal olvasókat szólította meg, programjain, dedikálásain több ezren vettek részt. A kínai kultúra, kortárs irodalom és könyvkiadás reprezentatív bemutatkozása ugyancsak nagy szakmai és közönségérdeklődést keltett, különösen a magyar és kínai könyvpiaci együttműködést, üzleti kapcsolatokat elősegítő konzultáció biztató a jövőre nézve.

Az új helyszín lehetőséget teremtett arra, hogy mintegy 20-25%-kal növekedjék a kiállítási tér, több mint 30 országból érkeztek kiadók, könyvkereskedők és alkotók. A díszvendég-ország mellett hangsúlyos volt a német, az orosz, a spanyol, a portugál és a román jelenlét. Románia hivatalosan is jelezte, hogy szívesen lenne díszvendég Budapesten.

Nyolcadik alkalommal szerveztük meg az Európában páratlan összefogással megvalósuló, a legtehetségesebb fiatal prózaírókat felvonultató Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyen idén 18 ország képviseltette magát. Magyarországot Dunajcsik Mátyás képviselte.

A látogatók 340 program közül választhattak, s a fesztiválra időzítve több mint 300 újdonság látott napvilágot, ezeket külön ajánló katalógus mutatta be.

Hagyományosan a Könyvfesztivál ad méltó keretet több szakmai elismerés átadásának. Vasárnap hirdette ki a gyermekkönyvkiadók nemzetközi szervezete, az IBBY az Év Gyermekkönyve Díj idei nyerteseit: Czigány Zoltánt, Kovács András Ferencet, Takács Mari illusztrátort. Életművéért Varga Katalint díjazták.

Nyolcadik alkalommal adta át a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése - tagjai titkos szavazata alapján - az Év Kiadója, valamint az Év Kereskedője díjakat, előbbit ebben az évben a Kossuth Kiadó Zrt., utóbbit a Libri Könyvkereskedelmi Kft. érdemelte ki.

A kiállítók, a könyvszakmai szereplők és a látogatók egyöntetű véleménye, hogy a Millenáris Park ideális helyszíne a jövőben megrendezendő Könyvfesztiváloknak - áll a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményében.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés