bezár
 

zene

2008. 05. 06.
Kezdődnek a próbák Brémában!
Hamarosan öt ország öt operaházában kezdődnek el a próbák az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntősei számára.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kezdődnek a próbák Brémában! Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első fordulóit 2007. novemberében tartották az öt partner operaháznak otthont adó városban. A New Yorkban, Brémában, Gdanskban, Rennes-ben és Szegeden megrendezett válogatásokra 350 énekes jelentkezett, melyek közül 18 országból hetvenheten jutottak be a 2008 januárjában megtartott második fordulóba. Ebben a fordulóban választották ki azt a 20 énekest, akik az öt versenyprodukció négy-négy versenyszerepét játsszák majd az öt résztvevő operaházban.
Hamarosan öt ország öt operaházában kezdődnek el a próbák az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntősei számára. Az időrendben első produkciót, a Wallenberg életéről szóló Raoul című már elkezdték próbálni Brémában.
Balázs Zoltán és a versenyzők
Michael Kunze és Gershon Kingsley művének ősbemutatója május 9-én lesz a Brémai Színházban, a főbb szerepeket alakító négy döntőbe jutott énekes egyike a magyar Beöthy-Kiss László, aki Serge szerepét énekli majd. Az előadás a novemberi döntő során két alkalommal is megtekinthető lesz a Szegedi Nemzeti Színházban. A november 2-17-ig tartó döntő előadásaira április 20-tól már jegyek válthatók!
Workshop Alföldi Róberttel
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első fordulóit 2007. novemberében tartották az öt partner operaháznak otthont adó városban. A New Yorkban, Brémában, Gdanskban, Rennes-ben és Szegeden megrendezett válogatásokra 350 énekes jelentkezett, melyek közül 18 országból hetvenheten jutottak be a 2008 januárjában megtartott második fordulóba. Ebben a fordulóban választották ki azt a 20 énekest, akik az öt versenyprodukció négy-négy versenyszerepét játsszák majd az öt résztvevő operaházban, valamint a november 2-17. között Szegeden megrendezésre kerülő döntőben is. Az öt partneroperaházi előadás sorát nyitja a Brémai Színház a Raoul című operával, a premiert május 9-én tartják.
Workshop Telihay Peter
Az opera Raoul Wallenberg a II. világháború végén Budapesten töltött hónapjait mutatja be. A valós eseményeken alapuló cselekményben az ifjú svéd kereskedő egy németországi vasútállomáson látott jelenet hatására eldönti, hogy Budapestre utazik és segít a bajbajutottakon. Kihasználva svéd állampolgárságát és kitűnő kapcsolatait, papírokat szerez a menekülő zsidóknak, ezzel több, mint 100.000 férfi, nő és gyermek életét menti meg. Az opera Wallenberg hősies küzdelmét, majd váratlan, rejtélyes, egyesek által a szovjeteknek tulajdonított eltűnését mutatja be drámai és rendhagyó módon.

A Raoul című operaelőadás különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy ősbemutató lesz. Az opera librettistáját, Michael Kunze-t eddig musical íróként ismerhette a közönség; az ő nevéhez fűződik többek között az Elizabeth és a Mozart című musical, melyeket hazánkban is hatalmas sikerrel játszottak. A drámai anyag - komolysága miatt - az opera műfajáért kiáltott, amely meg is valósult Michael Kunze és Gershon Kingsley szerencsés találkozásának köszönhetően.

A németországi előadások után Szegeden november 6-án és 7-én bemutatásra kerülő operát egy fiatal német rendező, Julia Haebler állítja színpadra. A négy versenyszerepet játszó énekesről bővebb információ a www.operaverseny.hu oldalon található.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés