bezár
 

art&design

2008. 05. 16.
Az év Vendégbarát Múzeuma a Csodák Palotája
PRAE.HU/MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A látogatók internetes szavazatai alapján a kiemelt jelentőségű múzeumok kategóriában a fővárosi Csodák Palotája nyerte meg a vendégbarát múzeumok idei versenyét. Ezt Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. marketing vezető helyettese jelentette be pénteken, a Múzeumok Majálisa című hétvégi budapesti programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.
A Vendégbarát Múzeum 2008 programban a látogatók egy hónapig szavazhattak az interneten az általuk legjobbnak, legbarátságosabbnak ítélt pályázó 35 múzeumra, a játék keretében több ezren osztották meg a magyarországi múzeumokkal kapcsolatos tapasztalataikat - mutatott rá Szűcs Balázs. Ismertetése szerint az országos jelentőségű kulturális intézmény kategóriában első helyen a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, regionális jelentőségű kulturális intézmény kategóriában az érdi Magyar Földrajzi Múzeum nyerte el a legjobbnak járó elismerést.
Különdíjat kap a dombóvári Fekete István Múzeum, amely a magyar író munkásságát, életművét mutatja be, s alig néhány szavazattal maradt el a Magyar Földrajzi Múzeum mögött.

A Magyar Turizmus Zrt. és az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkársága által meghirdetett program díjazottjai 2, illetve 1,5-1,5 millió forint pénzjutalmat kapnak, amelyet promóciós célokra használhatnak fel. A díjakat a szombaton kezdődő Múzeumok Majálisán adják át.

Szűcs Balázs elmondta, hogy 2009-et a kulturális turizmus évének nyilvánítják és sok érdekes programmal kívánják a figyelmet ráirányítani arra, hogy érdemes felfedezni az országot, s elrejtett kis helyeket is felkutatni.

Juhász Sándor, a hétvégi eseménynek helyet adó Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetője elmondta: idén első alkalommal vesz részt a múzeumi majálison egyebek mellett a Csallóközi Múzeum, a Galántai Honismereti Múzeum, a Kalap és Sipka Múzeum és a Magyar Sportmúzeum, amely sportlövészet- és karate-bemutatóval várja az érdeklődőket. A főosztályvezető kiemelte a Muzsikáló Múzeum jelenlétét a rendezvényen. Mint mondta, az intézmény hangszeranyagából a Magyar Nemzeti Múzeum termében látható néhány darab, köztük zenélő óra, automata zongora, álló óra orgonajátékkal, fortuna polifon, szecessziós fonográf és fuvolázó automata. A tárlatvezetés folyamatosan zajlik, s a verkliket meg is szólaltja majd a vezető.

Deme Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által kezdeményezett és szervezett "Az Év Múzeuma 2007" pályázatra 11 intézmény adta be az anyagát. A bíráló bizottság a jelentkezők előző évi tevékenységét értékelte, s ez alapján öt díjat ítéltek oda: két fődíjat és három különdíjat. Az, hogy mely múzeumok vehetik át az elismeréseket, a szombat délelőtti díjátadón derül majd ki - jegyezte meg Deme Péter.
A pályázók közül két kisebb intézmény jelentkezését emelte ki, a Jósvafői és a Bátai Tájházét, s felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül fontos és érdemes az országot bebarangolni, új tájakat, embereket megismerni.

A Magyar Nemzeti Múzeum 13. alkalommal rendezi meg a múzeumok hagyományos seregszemléjét a múzeumi világnaphoz legközelebb eső hétvégén, az idén május 17-18-án. Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át múzeumi világnappá, azaz a közgyűjtemények, a múzeumok nemzetközi ünnepévé. A világnap idei témája: a múzeumok mint a társadalmi változás és fejlődés tényezői.
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés