bezár
 

film

2008. 05. 18.
Rekordszámú néző a csíkszeredai film.dok fesztiválon
PRAE.HU/MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordszámú nézőközönség, sok jó film és szűkös anyagi lehetőségek jellemezték az idei film.dok magyar-román dokumentumfilm-fesztivált – összegezte egy hét történéseit az MTI számára a hétvégén Csíkszeredában Beke Mihály András fesztiválelnök, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója.
Az V. film.dok magyar-román dokumentumfilm-fesztivál május 12-én kezdődött és szombat este ért véget a díjkiosztó gálával. Mint Beke Mihály elmondta, a csökkenő anyagi források miatt ezúttal kevesebb volt a kísérőrendezvények száma. Szerencsére ez nem ment a bemutatott filmek minőségének és a vetítéseken megjelent filmbarátok számának rovására, nagyon sok jó filmet láthatott a mindvégig szép számú nézősereg, hangsúlyozta. A Sára Sándor filmrendező által elnökölt zsűrinek éppen ezért volt nehéz a dolga – tette hozzá.

A fesztivál fődíját a tudomány kategóriában a Poros Öltöny című film, Bálint Artúr rendező alkotása kapta. A legjobb rendező díjjal Szirmai Mártont jutalmazták Süllyedő falu című filmjéért. A legjobb operatőrnek Sorin Gociu bizonyult, a Ne haragudj, de... című film fényképezéséért kapta a zsűri elismerését.

A Kísérleti kategória győztese és a diákzsűri díjazottja a Csempelevél című alkotás, Somogyvári Gergő és Feszt Judit rendezésében. Az Oknyomozó kategóriában a Hackni (Kresalek Dávid) és Szemben a maffiával (Kármán Irén) című filmeket díjazták. A Lírai dokumentumfilm kategóriában az Imádság (Mohi Sándor) és a Végállomások (Németh Gábor Péter) nyerte el a szakmai zsűri tetszését. A Legjobb ismeretterjesztő filmnek Török Zoltán alkotása, a Vidrasors bizonyult, a film elnyerte a Budapesti 7 Nap különdíját is. Ez utóbbi kategória másik díjazottja a Balladák Könyve, Czigány Zoltán rendező alkotása volt. A Legjobb televíziós műhelynek a Dunatáj Alapítványt tartották. A társszervező Bukaresti Magyar Kulturális Intézet különdíját a Diana Deleanu Portré-kategóriában nevezett filmje, a Humoreasca kapta.

A Legjobb első film lett a Zágoni Bálint rendezte Benedek Doktor csodakútja, a zsűri két különdíját pedig a Gulyás Gyula által rendezett Civil Jelentés és a Bayer Zsolt rendezésében készült Utolsó előtti út című film kapta.

Különdíjakat adományozott a fesztivál társszervezője, Csíkszereda megyei jogú város önkormányzata is. Elismerésében részesült a Zsögödi Nagy Imre festőművészről készült A Zsögödi Gazda (rendezte Dékány István), a csíki jégkorong 77 évéről szóló Hajrá, Szereda (Becze Zoltán) és a Kurkó János György csíkszeredai nagyvállalkozót bemutató Út Calarasiba (Zsigmond Dezső). A Közönségdíjat Bálint Ibolya alkotása, az Asszonyélet kapta.
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés