bezár
 

irodalom

2008. 05. 23.
Kőbe vésett köszöntő - sírverspályázatot hirdet a temetkezési intézet
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kőbe vésett köszöntő - sírverspályázatot hirdet a temetkezési intézet Sírverspályázatot hirdetett a Budapesti Temetkezési Intézet a 100 éves Nyugat szerzőinek tiszteletére; a Kőbe vésett köszöntő című pályázatra a nyugatos szerzők sírjára illő epigrammákat várnak a június 15-én megrendezendő Csend Napja alkalmából.
Negyedik alkalommal rendezi meg június 15-én a Csend Napját Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Budapesti Temetkezési Intézet. A rendezvénnyel idén a száz évvel ezelőtt indult meghatározó irodalmi folyóirat, a Nyugat szerzőire emlékeznek, hiszen a Kerepesi temetőben huszonegy ismert nyugatos síremléke található.

A sírkertben nyugszik többek között Ady Endre, Babits Mihály, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Szerb Antal, Nagy Lajos és Radnóti Miklós valamint az alapító-főszerkesztő Ignotus, a magyar kabaré atyjaként tisztelt Nagy Endre és a szerkesztőként, kritikusként, közíróként is tevékenykedő Schöpflin Aladár. 

A Budapesti Temetkezési Intézet az ő emlékük és a magyar irodalom legnagyobb hatású folyóirata előtt tiszteleg a sírverspályázat kiírásával is - mondta Pénzes Kristóf, a Budapesti Temetkezési Intézet sajtóreferense az MTI-nek.

Dsida Jenő sírfelirata ilyenA Kőbe vésett köszöntő című pályázat témája: sírvers egy nyugatos szerző sírjára. A felhívásra olyan alkotásokat várnak, amelyek formailag és tartalmilag megfelelnek az epigramma műfaji követelményeinek, azaz egyszerű, tömör vers, időmértékes verseléssel. A művek lehetnek magasztos hangvételűek vagy akár humoros, szatirikus epigrammák is.

A pályázatra profi, amatőr és ifjúsági kategóriában várnak alkotásokat június 11-ig. A beérkezett verseket szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagja Fodor Ákos költő, műfordító, Szüts Miklós festőművész, a 2000 című lap szerkesztője és Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója. Az alkotások felkerülnek a www.nemzetisirkert.hu oldalra, ahol a közönség is leadhatja szavazatát. 

A profi kategória győztese 150 ezer forint pénzjutalmat kap. Az amatőr és ifjúsági kategória győztese, valamint a közönségdíjas is fejenként 50 ezer forint értékű könyvet nyer. 

Az eredményhirdetésre június 15-én, 17 órakor, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Csend Napján kerül sor. A pályázatra beküldött verseket a látogatók a helyszínen, kivetítőn olvashatják majd. A győztes valamint a zsűri által előzetesen kiválasztott versek - a délutáni program részeként - egy előadás keretében is elhangzanak majd.

A Csend Napja, amelyet minden évben június első felében rendeznek meg, egy egészen új oldaláról mutatja be a sírkertet, amely nem kizárólag kegyeleti hely, hanem park és zöldterület is egyben, tele fákkal, virágokkal és történelmi sírhelyekkel. A temető a város zöld foltjaként csendes sétálóhelyet jelent a városlakók számára. 

A Csend Napa az elmúlt években valódi kulturális fesztivállá nőtte ki magát. Idén délelőtt tíz órakor kezdődnek a programok óránkénti, idegenvezetéses temetői sétával, mauzóleum-látogatással. Huzella Péter 11 órakor ad koncertet a Deák Mauzóleum mellett felállított színpadon, majd 15 órától irodalmi kirándulás kezdődik a sírkertben nyugvó nyugatos szerzők sírjaihoz. Ezt követően az Amor kvartett ad kamarakoncertet és a Kaláka együttes is fellép.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés