bezár
 

Portfóliók

StArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep Interjú Árnyas Koppány Ákossal Szepesi Dóra

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Csongrádi Művésztelepet 1974-ben friss diplomás fiatal képzőművészek hozták létre, köztük Aranyi Sándor. Ebben az alkotóházban került megrendezésre a Csongrádi Plein Air Nemzetközi Alkotó telep is, amely 2010-ben ünnepelte 20. jubileumát. Ezzel egy időben egy fiatal képzőművész, Árnyas Koppány Ákos Nemzetközi Művésztelepet szervezett, a stArt Plein Nemzetközi Művésztelepet.

PRAE.HU: Hogyan született meg a stArt Plein Air gondolata?

A Plein Air 20 éves történetében öt alkalommal rendezték meg a Mesterek és Tanítványok Találkozóját, ahová a mesterek egy-egy tanítványukat hívták meg a művésztelepre. Így találkoztunk először 2009-ben, és elhatároztuk, hogy követve mestereink hagyományát, létrehozzuk a saját művésztelepünket, a StArt Plein Air-t.
Első stArt Plein Air 2011-ben került megrendezésre Csongrádon, a Kőrös-toroki Ifjúsági Szállóban. A 2012-es évre már tovább bővült művésztelepünk, újabb alkotókkal és új helyszínnel.

PRAE.HU: StArt Plein Air. Mit jelent ez a név?

A stArt Plein Air fiatal, fiatalos alkotókat foglal magában. Pályakezdő képzőművészek, illetve olyan alkotók is csatlakoztak hozzánk, akik már több éve foglalkoznak aktívan képzőművészettel.
Úgy gondolom, a start szó magában foglalja a fiatalok „kezdeti lendületét”, illetve a megújulni képes alkotókat, a megújulás lehetőségét is.

PRAE.HU: Milyen célokat határoztatok meg magatoknak?

Legfontosabb a nemzetközi kulturális kapcsolatok fenntartása, az alkotók közötti kommunikáció elősegítése, a különböző szemléletmódok, alkotói folyamatok megismerése. Ezen kívül bemutatjuk a külföldi művészeknek hazánk kulturális és művészeti életét, és szeretnénk, ha megismernék a régió értékeit is.
A művésztelep szempontjából fontosnak tartom, hogy megőrizzük a Plein Air névhez fűződő, történelmi hagyományokat, a természet közeli helyszínt. Remélem sikerül megőriznünk az aktív dinamikus közösséget is, és bízom benne, hogy következő művésztelepeinken új tagokkal bővíthetjük a névsorunk.

PRAE.HU: A plein air szabad levegőn való festést jelent, amikor a fények és árnyékok izgalmasan alakítják a színeket... Ti hogyan értelmezitek? Mi is az a plein air?

A „plein air” szó nekünk is a szabadban való festést, a látvány hangulatának megörökítését jelenti. Francia szó, jelentése: "nyílt levegő". Művésztelepünk lényege, hogy olyan természet közeli alkotó tábort hozzunk létre, ahol a fiatal alkotók nyugodt, békés környezetben tudják az alkotótevékenységüket végezni.
Az otthoni, műtermi közegből kivonulva az alkotók felfrissülnek a természet közelsége és a jó levegő hatására. Az is nagyon inspiráló lehet az alkotók számára, hogy egy nemzetközi közösségben dolgozhatnak, hiszen az alkotás alapvetően magányos tevékenység. Egymás alkotói módszereit megismerve, szakmailag is sok újdonságot adhat egy-egy művésztelep.



PRAE.HU: Biztosan vannak történeteitek. Mi jelenti a művésztelepen a vizuális élményt? A táj inspirál, vagy az alkotók vetítik ki belső tájaikat?

A művésztelen nincs tematikai megkötöttség. Vannak, akik az „otthonról hozott” témákat, programokat folytatják és esetleg új színekkel, elemekkel töltik fel azt a környezetből merítve. Vannak olyan alkotóink is, akik a táj hangulatát vetítik ki lírai absztrakt festményeikre, vagy hagyományosabb ábrázolási módot követve tájképet, életképet jelenítenek meg.
Az alkotói szemléletmódok, és a művek stiláris sokszínűsége jellemzi a művésztelepünket. Így mind az alkotóinknak, mind pedig a kiállításainkat látogató közönségnek lehetősége van megismerni egymástól eltérő alkotói világokat.

PRAE.HU: Idén második alkalommal két új helyszínetek is volt.

Az egyik táborunk a Széchényi Alapítvány Kuratóriumának köszönhetően a Gyermelyi művésztelepen zajlott. A másik helyszín, ahogyan tavaly is, Bodor Tamás támogatásának köszönhetően, a Csongrádi Ifjúsági Szállóban volt a Körös-torokban. Csongrádi művésztelepünk különlegessége, hogy párhuzamosan voltak lent a stArt Plein Air alkotói a XXII. Csongrádi PLein Air Nemzetközi Művésztelep alkotóival. A "Nagy Plein Air" -nek köszönhetően, s annak hagyományaira építve, született meg a stArt Plein Air. Mestereink hagyományait tiszteletben tartva próbáljuk saját hagyományainkat megteremteni.

PRAE.HU: Hogyan értékeled az idei tábort?

Nagy örömmel tölt el, hogy a „Nagy plein Air” és a start Plein air művésztelepek közötti jó viszony hatására, lehetőség nyílott, hogy a művészeink megismerhessék egymást, például a közös, zenés estjeinken, amelyeket egyrészt a Tisza-parti Ifjúsági Szállóban, vagy pedig a Csongrádi Művésztelepen rendeztünk. Az idei évben a "Nagy Plein Air" névsorában több olyan művész is szerepelt, akik korábban a stArt Plein Air táborát is színesítették. Bár idén a közös tárlat elmaradt, mégis 10 napon át több, mint 30 művész fordult meg Csongrádon, különböző országokat képviselve.
Ami a mi művésztelepünket illeti, a stArt Plein Air gyermelyi és csongrádi művésztelepeit eredményesen zártuk. A két tábor egymás után következett, összesen 18 napig tartott. Művésztelepeink sikerességét alátámasztja két kiállításunk, a budapesti Galéria IX-ben, illetve a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében Szegeden.

PRAE.HU: Milyen tematika, koncepció szerint válogattad a kiállítás anyagát?

Mind két kiállításunkon (Budapest, Szeged) szerepel minden egyes alkotónk, akik részt vettek a 2012-es telepeinken. A galériák adottságait figyelembe véve igyekeztünk minél gazdagabban bemutatni a művésztelep anyagát. Amit fontosnak tartok kiemelni, hogy a kiállított anyag nagy része a művésztelepeken született.
Úgy gondolom, hogy a kiállításokon dominálnak a lírai absztrakt művek, de a konstruktív képalkotás is megjelenik, mindezt harmonikusan kiegyensúlyozzák a figuratív alkotások.

PRAE.HU: Kik alkottak idén a stArt Plein Air-ben?

A stArt Plein Air 2012-es névsora ábécé sorrendben a következő: Árnyas Koppány Ákos (H), Balla Attila (H), Costin Brateanu (RO), Kasza Karola Franciska (RO), Márton Enikő (H), Bojan Novakovic (SRB), Milan Rogulja ( SRB), Jelena Tolimir (SRB), Tar Béla (RO), Tóth-Kovács József (H), Simonics János (H), Gaffer Muhi (NL)
A művésztelepeink lebonyolításában számos támogatónknak tartozunk köszönettel, akik továbbra is kiálltak művésztelepünk célja mellett. Bízunk benne, hogy a jövőben is sikerül olyan támogatókat találnunk, akik segítik művésztelepünk célkitűzéseit, hagyományait megerősíteni.

További információk a művésztelep honlapján, illetve a Facebook
csoportban: http://startpleinair.blogspot.hu/



nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés