MEOSZ-MUISZ együttműködés: közös fellépés az akadálymentes turizmusért

Közösen lép majd fel a jövőben a Magyar Utazási Irodák Szövetsége és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a turisztikai szolgáltatások, látnivalók akadálymentesítéséért – jelentette be közös sajtótájékoztatóján a két szövetség elnöke csütörtökön.
Szólj hozzá!
|

Orbán Viktor gyászlevele Dévény Anna családjának

"Megrendültem értesültem róla, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb hatású gyógytornásza, Dévény Anna már nem lehet közöttünk. Személyében a magyar szülők és gyermekek pótolhatatlan kincset vesztettek el, ám ahogy valahol hallottam tőle: nem a helyét adja tovább, hanem a zászlót." – írja Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Dévény Anna gyászoló családjának címzett levelében.
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2017/3-as száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2017/3-as szám.
Szólj hozzá!
|

Új mesterképzést indít az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

Olyan, a gyógypedagógia alapképzés keretében szerzett gyógypedagógus alapvégzettséget (BA) szerzett szakemberek jelentkezését várják, akik a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés különböző területein, intézményeiben gyógypedagógiai és fogyatékosságügyi ismereteket szeretnének tanítani, akik jó kommunikációs, szociális és kreatív képességekkel, készségekkel, valamint együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, felelősségtudattal, önismerettel rendelkeznek, és magas szintű szakmai felkészítésben szeretnének részt venni.
Szólj hozzá!
|

Tanulunk a kutyával! – Állatasszisztált terápia az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben
Rosta Katalin
A 2010-ben bevezetett állatasszisztált terápia alkalmazásának bemutatása, a terápia hatásának összefoglalása az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményében.
Szólj hozzá!
|

"Tanulók, különbségek, intézmények – a gyógypedagógiai megsegítés kérdései" (konferencia)

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Kaposváron rendezi meg 2017. évi XLV. Országos Szakmai Konferenciáját 2017. június 28. és 30. között. A konferencia kerettémája: "Tanulók, különbségek, intézmények – a gyógypedagógiai megsegítés kérdései".
Szólj hozzá!
|

A Csillagbusz lett az év innovatív gyerekkönyve

A 88. Ünnepi Könyvhéten adták át Az év gyerekkönyve díjakat. Az innovációs kategóriában Stefanik Krisztina Csillagbusz című mesekönyve lett a győztes, melynek főszereplője egy autizmussal élő kisfiú.
Szólj hozzá!
|

A MAGYE tájékoztatása a köznevelést érintő törvénymódosítás kapcsán

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének tájékoztatása a 2017.évi, köznevelést érintő törvénymódosítás kapcsán arról, hogy a Taigetoszt a törvényre hivatkozva emlegetni "ütős", de szakmaiatlan és ízléstelen. Gereben Ferencné, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete elnökének írása. 
Szólj hozzá!
|

Ismét több százan vettek részt a MERI Sportnapon!

Háromszáznál is többen vettek részt szombaton a nyolcadik alkalommal megrendezett MERI Sportnapon. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben tartott eseményen több mint 30 olyan sportággal ismerkedhettek meg az érdeklődők, amelyeket mozgássérültként is lehet űzni. A sportok egy részét a riói paralimpián is sikeres, világ- és Európa-bajnok parasportolóink mutatták be.
Szólj hozzá!
|

Ismét továbbképzéseket indít a Magyar Lovasterápia Szövetség

A korábbi évekhez hasonlóan idén is akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány.
Szólj hozzá!
|

VIII. MERI – sportnap a mozgássérült embereknek

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége 2017. június 10-én (szombaton) 9.30 órától megrendezi a VIII. MERI sportnapot.
Szólj hozzá!
|

Világ Igaza posztumusz kitüntetésben részesült a Bárczi Gusztáv

Világ Igaza posztumusz kitüntetésben részesült a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar névadója. Izrael egyik legmagasabb, nem zsidóknak adható kitüntetését azok kaphatják, akik életük kockáztatásával mentették zsidó embertársaikat a holokauszt ideje alatt.
Szólj hozzá!
|

Ismét akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány

A korábbi évekhez hasonlóan idén is akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány. Az országban egyedülálló programra gyógypedagógusok és gyógytornászok jelentkezését várják.
Szólj hozzá!
|

Ötletek Down-szindrómás kisgyerekek korai fejlesztéséhez (könyvajánló)

A "... benned a létra" Kissné Haffner Éva szakmai munkájának összegzéseképpen született meg a munkatársak és a szülők unszolására. A könyvben a gyakorlat nyelvére lefordítva mehetünk végig a korai fejlesztésre vonatkozó modern gyógypedagógiai ismereteken – anélkül, hogy bonyolult szakszavakat és megjegyezhetetlen definíciókat kéne bemagolnunk.
Szólj hozzá!
|

Megrendelhető a DPV (Diszkalkulia Pedagógiai Vizsgálata) csomag (plusz képzés)

A Diszkalkulia Pedagógiai Vizsgálata (DPV 1-2.) 5-11 éves korú gyermekek alapvető matematikai képességeinek vizsgálatára szolgáló egyéni (gyógy)pedagógiai mérőeljárás, a Dékány-Juhász-féle diszkalkulia pedagógiai vizsgálat neuropszichológiai/pszichológiai kutatásokkal alátámasztott, megújított, bemért és objektív változata.
Szólj hozzá!
|

Segítség kérése szakmai emléktáblák elkészíttetéséhez

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (ELTE-BGGYK) a Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvánnyal (GYFA) karöltve 2017-ben két emléktábla elkészíttetését és felavatását kezdeményezi: az egyik Gordosné dr. Szabó Annának állítana emléket, a másik  Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Bethlen Gábor téri épületében folyóoktatásnak. A két emléktábla elkészíttetéséhez kérjük mindazoknak a segítségét, akik egyetértenek szándékunkkal, és saját lehetőségeikhez mérten anyagi támogatással hozzá tudnak járulni a megvalósításhoz.
Szólj hozzá!
|

Finommotorika fejlesztése ceruza nélkül (könyvajánló)

"Ezt a könyvet nem szakembereknek írtam, hanem szülőknek. Neked, ha édesanya vagy édesapa vagy. Nem véletlenül. Biztos vagyok benne ugyanis, hogy te vagy az, aki a legnagyobb hatással vagy a gyermekedre, és te vagy az, aki a fejlődését legoptimálisabban tudod befolyásolni" – írja Sárosdi Virág, a Finommotorika fejlesztése ceruza nélkül című könyv szerzője. 
Szólj hozzá!
|

Szépet álmodom – kiállítás daganatos és fogyatékkal élő gyermekek alkotásaiból

"Szépet álmodom" címmel nyílik kiállítás daganatos és fogyatékkal élő gyermekek alkotásaiból a Látom az Életed blog szervezésében 2017. február 15-én a Magyar Nemzeti Galériában.
Szólj hozzá!
|

Az Életrevalók című produkciót mutatja be februárban a Játékszín

Az Életrevalók című produkciót tűzi műsorra a Játékszín Horgas Ádám rendezésében; a sikeres film színpadi adaptációjának február 4-én lesz a bemutatója.
Szólj hozzá!
|

Látogatás a beszéd birodalmába (könyvajánló)

Szabó Szilvia Látogatás a beszéd birodalmába egy anyanyelvi és részképesség-fejlesztő feladatgyűjtemény a nyelvi késés és a nyelvi zavar logopédiai terápiás ellátásához. A szerző speciális szakterülete a nyelvi késés terápiája (beszédindítás, megkésett beszédfejlődés), hang, beszéd és nyelvfejlődési elmaradás korrekciója. Első könyve, a Látogatás a beszéd birodalmába több évtizedes szakmai munka eredménye.
Szólj hozzá!
|

Új szakmai folyóirat indult útjára: Logopédia

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége által kiadott, most útjára induló Logopédia című folyóirat évente kétszer fog megjelenni, elektronikus formátumban.
Szólj hozzá!
|

"35 év – 35 kép" – Rosta Katalin kiállításmegnyitója

Az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény fennállásának 35. évfordulója alkalmából "35 év – 35 kép" címmel kiállítást szervezett a Szent László Kórház területén található Tűzmadár Házban. Alább olvasható Rosta Katalin mesterlogopédus, az intézet igazgatójának megnyitóbeszéde. 
Szólj hozzá!
|

PROBLÉMATÉRKÉP – azaz a gyógypedagógiai ellátást érintő kérdések 12 pontja

A Gyógypedagógiai Szemle 2014/4. évi számához mellékelt hírlevélben, valamint a Szakosztályvezetőkhöz 2015 elején intézett megkeresésünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy a MAGYE elnöke (Gereben Ferencné) és főtitkára (Kajáry Ildikó) 2014. november 25-én megbeszélést kezdeményezett az EMMI Köznevelési Főosztályával. A szakosztályvezetőktől beérkezett informális anyagok feldolgozása igen jól jelzi ezt a sajátosságot, amely az alábbiakban bemutatásra kerülő 12 pontban, azaz tizenkét nagy blokkban jeleníti meg mindazokat a kérdésköröket, amelyek valójában valamennyi szakterület/népességcsoport esetében felmerülnek.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05