Felejthetetlen karácsonyi élmények és ajándék 1500 gyermeknek

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) – már hagyománynak mondhatóan – idén karácsonykor is ünnepi programokkal és sok-sok ajándékkal örvendeztet meg 1500 magyarországi és határon túli, rossz anyagi körülmények között élő, hátrányos helyzetű, rászoruló gyermeket.
Szólj hozzá!
|

Integrált szülő-csecsemő konzultáció szakirányú továbbképzési szak indul

Integrált szülő-csecsemő konzultáció (Hédervári-Heller–Németh)" szakirányú továbbképzési szak indul 2015-től. A képzés célja a koragyermekkori egészséges fejlődéssel, illetve a klasszikus regulációs problémákkal kapcsolatos ismeretek átadása, megszilárdítása, és kezelési lehetőségek szupervízióval történő gyakorlása a kisgyermekekkel és családjaikkal foglalkozó szakemberek számára.
Szólj hozzá!
|

Bárczi Gyógytea (2. évad)

A harmadik alkalom 2014. december 11-én kerül megrendezésre, amelyen a Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek számára nyújtott szolgáltatások az egyházi fenntartó szemével címmel tart előadást Győri Zsófia az Immánuel Otthon és Iskola igazgatója, valamint Trecsóné Szalai Zsuzsanna a Szent Erzsébet Otthon, Ipolytölgyes intézményvezetője. A beszélgetést Regényi Enikő Mária vezeti.
Szólj hozzá!
|

Kitárt Ajtók Ünnepe – Sport Határok nélkül

Szeretettel meghívjuk a Fogyatékos Emberek Világnapja (december 3.) alkalmából megrendezésre kerülő programsorozatra az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karára.
Szólj hozzá!
|

Koraszülöttek világnapja

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület november 15-én  a világ számos más országához hasonlóan  nagyszabású rendezvény keretein belül hívja fel a figyelmet a koraszülés problémakörére.
Szólj hozzá!
|

Jó gyakorlatok a logopédiában (konferencia)

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége 2014. november 15-én tartja őszi konferenciáját “JÓ GYAKORLATOK A LOGOPÉDIÁBAN" címmel.
Szólj hozzá!
|

Korszerű programok autizmussal élő gyerekeknek

A Kognitív Szeminárium 2014. november 14-én folytatódik a Pedagógiai és Pszichológiai Karon. A következő előadást Illés Orsolya, a GAPS Alapítvány elnöke tartja "Az ABA/VB (Applied Behavior Analysis/Verbal Behavior) program korszerű alkalmazása autizmus spektrum zavarral élő gyermekek fejlesztésében" címmel.
Szólj hozzá!
|

...Mert mindig megcsipi a legyek" – avagy a nyelvi fejlődési és tanulási zavarok értelmezésének és terápiájának korszerű megközelítései

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézet szeretettel meghívja Önt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett "...MERT MINDIG MEGCSÍPI A LEGYEK" – AVAGY A NYELVI FEJLŐDÉSI ÉS TANULÁSI ZAVAROK ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS TERÁPIÁJÁNAK KORSZERŰ MEGKÖZELÍTÉSEI című konferenciára.
Szólj hozzá!
|

Tomatis Terápia – A hallószerv mint a humán fejlődés motorja

Jozef Vervoort előadásából megtudhatjuk, hogy pontosan mit hallgat egy Tomatis páciens, hogy működik egy Tomatis készülék és miért fontos része a Tomatis terápiának az anyai hang (Mutterstimme). Fény derül arra is, hogy pszichológiai információkat, illetve kognitív aspektusokat egy audiogramból is megismerhetünk. Az előadáson ismertetésre kerül, hogy miben különbözik a klasszikus Tomatis hallásterápia a Magyarországon gyakorlatban lévő hallásterápiáktól.
Szólj hozzá!
|

Folytatódik a Bárczi-(gyógy)tea sorozat

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon második évben rendezik meg a "Bárczi-(gyógy)tea" rendezvénysorozatot, ahol aktuális szakmai, szakmapolitikai témákat járnak körül egy tanéven keresztül.
Szólj hozzá!
|

Egy csepp a tengerben – Logopédiai konferencia

"Egy csepp a tengerben" címmel konferenciát szervez, a XVIII. kerületi Pedagógiai Hét keretében, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi Tagintézményének logopédiai csoportja.
Szólj hozzá!
|

Pszichiátriai szerek viselkedési problémákra?

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány kutatómunkája során feltárta, hogy a hiperaktívnak, figyelemzavarosnak nevezett gyermekeknek adott pszichiátriai szerek számos mellékhatást és függőséget okozhatnak a gyerekeknél. 
Szólj hozzá!
|

Levizsgáztak a terápiás lovak

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány 2014. szeptember 9-én 9 órától gyakorlati alkalmassági vizsgát tartott a lovasterápia különböző területein dolgozó terápiás lovak számára. A vizsga helyszíne a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja volt. Az esemény nyitott volt az érdeklődők és a sajtó számára.
Szólj hozzá!
|

Nevelőszülőket keres a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nevelőszülői csoportja

A nevelőszülői csoport családokat, házaspárokat keres Budapesten és 40 km-es körzetében, nevelőszülői feladatokra.
Szólj hozzá!
|

Tájékoztató a Budapesti Korai Fejlesztő Központ 2014/15-ös képzéseiről

Budapesti Korai Fejlesztő KözpontA Budapesti Korai Fejlesztő Központ diagnosztizáló és fejlesztő munkája mellett képzéseket is szervez. A képzések témái szorosan összefüggnek azokkal a hangsúlyos tevékenységeinkkel, amelyeket kiemeltnek, a Központra leginkább jellemzőnek gondolunk. Egyúttal célunk, hogy e témákhoz kapcsolódó tudástartalmakat és szemléletmódot továbbadjuk az érdeklődő és a képzésre vállalkozó szakembereknek.
Szólj hozzá!
|

Megjelent a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2014/4 száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2014/4-es szám.
Szólj hozzá!
|

Tájékoztató az ELTE-n tanuló speciális szükségletű (fogyatékossággal és/vagy krónikus betegséggel élő) hallgatók számára

A speciális szükségletű hallgatóknak akkor tudják az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) munkatársai a megfelelő segítséget megadni, ha személyesen jelentkeznek a kari fogyatékos-ügyi koordinátoruknál és a megfelelő igazolást leadják nekik, vagyis regisztrálnak. A regisztráció határideje: 2014. szeptember 3. 16.00 óra.
Szólj hozzá!
|

Idén majdnem ezer fogyatékkal élő gyermek nyaralt az Erzsébet-táborokban

A nemzetközi szinten elismert Erzsébet-táboroztatás, amelynek kertében az idén már 55 ezer gyermek nyaralhatott, remek konstrukció, hiszen jelen van benne a társadalmi szolidaritás, az önkéntesség és a tehetséggondozás is mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Balatonberényben.
Szólj hozzá!
|

Fejlesztő és rehabilitációs központ épül Agárdon

Több mint kétmilliárd forintból valósul meg fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek fejlesztésére és rehabilitációra alkalmas központ a Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi telepén, melynek a héten tették le alapkövét - tájékoztatta az MTI-t a sportiskolát üzemeltető Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Szólj hozzá!
|

Megjelent a magyar pszicholingvisztikai kézikönyv

A Magyar pszicholingvisztikai kézikönyv hiányt pótol a hazai felsőoktatásban, az első próbálkozás arra, hogy teljesen megfeleljen a nyelvre érvényesített interdiszciplináris szemléletnek. Egyszerre jellemző rá a bölcsészeti, a társadalomtudományi és a természettudományos szemlélet alkalmazása, módszerei közé tartozik a megfigyelés, a kísérletezés, és időnként a tömeges adatok elemzése egyaránt.
Szólj hozzá!
|

Látássérülteknek épül rehabilitációs központ Tatán

A látássérültek komplex rehabilitációját szolgáló, valamint oktatóközpontként működő intézmény alapkövét tették le pénteken Tatán, az intézmény a Vakok Állami Intézetének tatai telephelyeként működik 2015 szeptemberétől.
Szólj hozzá!
|

Szabó Jánosné a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült többek között SZABÓ JÁNOSNÉ, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Angyalföldi csoportjának elnöke.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.