Esélyegyenlőség Napja gálaest

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2012 óta minden év májusában, az Esélyegyenlőség Napja alkalmából, az esélyegyenlőség, az integráció szellemében gálaműsort rendez. A csaknem három órás gálának először a Vakok Általános Iskolájának Nádor terme, utóbbi három alkalommal, így most is az Aranytíz Kultúrház adott otthont. A műsor teljesen vegyes – ahogy műfaji meghatározása is mutatja. Gála a javából, melyen fogyatékossággal élők és épek együtt lépnek színpadra a zene, a tánc és a szépirodalom jegyében. Ruzsa Viktor beszámolója.
Szólj hozzá!
|

Ingyenes jogsegély pszichiátriai visszaélések esetén

Különleges jogsegélyszolgálatot működtet egy alapítvány Magyarországon: azoknak nyújt ingyenes jogi segítséget, akiket pszichiátriai osztályon vagy intézetben ért sérelem vagy visszaélés.
Szólj hozzá!
|

Lackfi János: Napok tánca – a MáSzínház előadása

Június 7-én, vasárnap 17 órától lesz a következő, és egyben idén az utolsó nyilvános előadása az enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő tagokból álló MáSzínháznak, Lackfi János Napok tánca című darabját adják elő.
Szólj hozzá!
|

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének éves konferenciája (FELHÍVÁS)

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Mohácson rendezi meg a 2015. évi XLIII. Országos Szakmai Konferenciáját. A konferencia kerettémája: "Intézménnyel és családdal közösen a speciális szükségletű gyermekek, fiatalok és felnőttek életminőségének javításáért".
Szólj hozzá!
|

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság éves konferenciája (FELHÍVÁS)

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a hagyományokhoz híven ez évi kongresszusát Budapesten rendezi. Hagyományaikhoz híven mind a fő témákban, mind a szabadon választott témákban is várják az előadók jelentkezését! Továbbá ebben az évben is szeretnének kiosztani minél több "35 év alatti legjobb előadó"-i díjat, ezért arra buzdítják a fiatal kollégákat, hogy jelentkezzenek előadásra!
Szólj hozzá!
|

Különlegességek a logopédiában? – MLSZSZ XI. Tavaszi Konferencia

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége 2015. május 16-án tartja XI. Tavaszi Konferenciáját Különlegességek a logopédiában? címmel.
Szólj hozzá!
|

"Mi bántja a gyerek lelkét?" – Könyvbemutató

Peer Krisztina Mi bántja a gyerek lelkét? – 150 kérdés gyermekkori pszichés megbetegedésekről című könyvéről beszélget a szerző dr. Földes Petra mentálhigiénés szakemberrel.
Szólj hozzá!
|

Mi bántja a gyerek lelkét? – 150 kérdés gyermekkori pszichés megbetegedésekről

Legyen szó csupán aggodalomról vagy tényleges intő jelről, a probléma soha nem egyszerű. Nehéz a szülőnek, a nevelőnek, de legfőképpen a gyermeknek. Ez a könyv igyekszik segíteni abban, hogy egy esetleges problémát minél előbb felismerjünk, és ezáltal az érintett gyermek és család minél előbb megkaphassa a szükséges segítséget vagy épp ellenkezőleg – megnyugtassa az aggódó anyukát: ez a gyerek tökéletesen rendben van.
Szólj hozzá!
|

Új elnököt és tisztségviselőket választott a MEOSZ

Új tisztségviselőket választott a szervezet irányítására és ellenőrzésére a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) pénteki tisztújító küldöttközgyűlésén. A Szövetség eddigi elnöke, Hegedüs Lajos, aki három cikluson, tizennyolc éven át vezette a MEOSZ-t, nem indult a tisztségért. A küldöttek két jelölt közül elsöprő többséggel Kovács Ágnest választották elnöknek, aki a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületét vezeti.
Szólj hozzá!
|

Másképp, de mindenki képes! – 2. Rehab Critical Mass

Közös felvonulás a fogyatékossággal élő emberek jobb életminőségéért. Gyülekező 14 órától a Clark Ádám téren, a menet 15 órakor indul az Erzsébet térre, ahol estig ingyenes koncertek, programok várnak mindenkit. Akadálymentes & családbarát program!
Szólj hozzá!
|

Blues for Blue

Nem akármilyen blues-gálának lehettünk részesei, akik ellátogattunk a Budai Művelődési Házba április 19-én vasárnap este. Hála Kapitány Sándornak és Blues Radio Budapest nevű csapatának és a közreműködőknek. A fellépők között nem kisebb művészek voltak, mint Pleszkán Écska énekesnő, Ferenczi György szájharmónika-művész, énekes és a Rackajam, akik a koncert teljes bevételét az autizmussal élő gyermekek családjait segítő Mozaik Közhasznú Egyesület javára ajánlották fel. (Ruzsa Viktor látássérült újságírónk beszámolója)
Szólj hozzá!
|

Ismét akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány

A korábbi évekhez hasonlóan idén is akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány. Az országban egyedülálló programra olyan gyógypedagógusok és gyógytornászok jelentkezését várjuk, akik hippoterápia vagy gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakágakon szeretnének továbbtanulni.
Szólj hozzá!
|

Az Országos Fogyatékosságügyi Tanács rendkívüli ülését kezdeményezte Hegedüs Lajos társelnök

Az Országos Fogyatékosságügyi Tanács (OFT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte Hegedüs Lajos, az OFT társelnöke, a MEOSZ elnöke abból a célból, hogy a tanács megvitathassa a jövő évi költségvetés fogyatékossággal élő embereket érintő részeit. Az elnök Czibere Károly államtitkárnak, az OFT elnökének írt levelében kiemeli: mivel az ország gazdasági helyzete a kormányzati kommunikáció szerint folyamatosan javul, végre sor kerülhetne a csőd szélén álló támogató szolgálatok vagy a fogyatékos embereket ellátó intézmények megmentésére.
Szólj hozzá!
|

MAGYE Országos Tavaszi Konferencia

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete szeretettel és tisztelettel meghívja Önt 2015. évi Országos Tavaszi Konferenciájára.
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2015/2-es száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2015/2-es szám.
Szólj hozzá!
|

Elmélet és gyakorlat egysége a szomatopedagógiában (konferencia)

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Módszertani és Rehabilitációs Intézete és az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat szakmai konferenciát tervez, 2015. április 25-én, szombaton 9.30-15 óráig "Elmélet és gyakorlat egysége a szomatopedagógiában" címmel.
Szólj hozzá!
|

Beszédtechnika napjainkban – a Démoszthenész Egyesület éves konferenciája

A Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete szeretettel vár minden érdeklődőt a 2015. április 25-én szombaton, 10 órai kezdettel megrendezendő éves konferenciájára.
Szólj hozzá!
|

Beszéd – Kutatás – Alkalmazás: négy hasznos könyv a beszédről és a hangképzésről

Az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában négy hasznos és a gyógypedagógia szempontjából is fontos könyv jelent meg a Beszéd – Kutatás – Alkalmazás sorozat keretén belül, melyek a beszéd még pontosabb megismeréséhez járulnak hozzá. Mind a négy könyv első fejezeteiben a későbbiekben használt fogalmak tisztázása történik, valamint elméleti alapvetésekről, illetve a témához kapcsolódó hazai és nemzetközi kutatások eredményeiről olvashatunk. Damásdi Nóra recenziója a sorozatról és az egyes kötetekről.
Szólj hozzá!
|

Elkészült a Gordosné dr. Szabó Annára emlékező honlap

Elkészült és folyamatosan frissül a Gordosné dr. Szabó Annára (főiskolai tanár, főigazgató, a Gyógypedagógiai Szemle alapító főszerkesztője, gyógypedagógia-történet kutató) emlékező honlap.
Szólj hozzá!
|

Akadálymentes lett a főváros hivatalos honlapja

A főváros hivatalos honlapja, a Budapest Portál (www.budapest.hu) folyamatos fejlesztése újabb állomásához érkezett: az oldal szinte teljes mértékben akadálymentessé vált, megszerezve az ISO 40500 akadálymentességi szabvány (WCAG 2.0) "A" megfelelőségi szintjét. A szabványnak való megfeleléssel a portál tartalma széles körben elérhető a különböző fogyatékkal élő – vak, gyengénlátó, siket, nagyothalló, mozgássérült – emberek számára.
Szólj hozzá!
|

Állami díjat kaptak "autizmusbarát" iskolák

Nem befogadó egy olyan társadalom, amely az autizmussal élő gyerekek ügyét kizárólag a család problémájának tekinti – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, amikor az autizmus világnapja alkalmából díjakat adott át "autizmusbarát" iskoláknak csütörtökön Budapesten.
Szólj hozzá!
|

Reproduktív egészségpszichológia (könyvbemutató)

Jelen tanulmánykötet tágabb nézőpontból, a pszichológiai és a társas-környezeti tényezők függvényében tekint a reprodukciós egészség kérdésére. A tanulmánykötetet ajánljuk pszichológusoknak, mentálhigiénés szakembereknek, szülész-nőgyógyász szakorvosoknak, védőnőknek, valamint minden egészségügyi szakembernek, aki munkája során találkozik a reprodukció kérdéseivel. 
Szólj hozzá!
|

"Érintsd meg a Pradót!" – ikonikus festmények 3D-ben vakok számára

A madridi Prado először rendezett kiállítást kifejezetten vakok és gyengénlátók számára. A projekt keretében a múzeum hat, különböző műfajokat képviselő festményről 3D-technológia segítségével olyan speciális másolatokat készíttetett, amelyeket ha a látogatók megérintenek, valamiféle képet kapnak Leonardo Mona Lisájáról vagy Goya Napernyő című alkotásáról.
Szólj hozzá!
|

Nick Totton: Egy bevezetés a szomato-pszichoterápiába (könyvajánló)

A magyarországi pszichoterápiás szakirodalom régóta betöltetlen hiányosságát pótolja Nick Totton bevezető munkájának magyar nyelvű kiadása. Egy olyan műről van szó, mely bár több mint tíz évvel ezelőtt született, napjainkban is az egyik legfontosabb alapirodalomnak számít a szomato-pszichoterápiás bevezető művek között.
Szólj hozzá!
|

Száz játék és fejtörő – A számolási nehézségek legyőzésére

A Ronit Bird által összeállított játékgyűjtemény a számolási nehézségekkel küzdő diákok, a velük foglalkozó pedagógusok és az érintett szülők számára készült. A könyv különlegessége, hogy a tanórán kívüli foglalkozásra ajánl a gyermekek számára ötletes feladatokat, feladványokat, melyek figyelembe veszik az érintett gyermekeknek a számokról alkotott hiányos képét. (Farkasné Gönczi Rita recenziója)
Szólj hozzá!
|

Csak néhány száz mozgássérült emberen segít az útdíj-kompenzáció

A MEOSZ egyetért azzal, hogy a legsúlyosabb állapotú mozgáskorlátozott emberek ne fizessenek dupla összegű útdíjat azért, mert állapotuk miatt csak kisbusszal tudnak közlekedni. 
Szólj hozzá!
|

Segítő vásárlás program

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2010-ben indította el a Segítő Vásárlás programot, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a fogyatékkal élő emberek közreműködésével ké­szített kiváló termékekre és szolgáltatásokra. A programot 2013-tól a Salva Vita Alapítvány koordinálja; ugyanebben az évben került bejegyzésre a programhoz kapcsolódó védjegy is.
Szólj hozzá!
|

Önkénteseket keres a Lapról Hangra projekt

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2011-ben, a Fehér Bot Nemzetközi Napján indította a Lapról Hangra című projektet azzal a céllal, hogy meghallgathatóvá és az interneten keresztül letölthetővé tegyen vak és gyengénlátó emberek számára olyan újságcikkeket, amelyek csak nyomtatott formában jelennek meg.
Szólj hozzá!
|

Dialógusok az autizmusról

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus spektrum pedagógiája szakirány az Autizmus Világnapja alkalmából 2015. március 26-án nyitott szakmai rendezvényt tart "Dialógusok az autizmusról: Terápiás döntések és tudományos evidenciák" címmel.
Szólj hozzá!
|

Munkalehetőségek fogyatékkal és/vagy krónikus betegséggel élő hallgatók számára

Az ELTE Karrierközpont, a Forrás Consulting és Egyetemünk fogyatékosügyi koordinátora az IBM ISSC és a Kézenfogva Alapítvány közreműködésével 2015. március 3-án először rendezett karriernapot fogyatékkal és/vagy krónikus betegséggel élő hallgatók számára.
Szólj hozzá!
|

Gyakorlat-centrikus szakmai nap

Az Autizmus Alapítvány 2015. március 20-án pénteken 10.00-14.00 óra között szervezi meg gyakorlat-centrikus szakmai napját az autizmus területén dolgozó szakemberek számára a 1089 Budapest, Delej u. 24-26. alatti központjában.
Szólj hozzá!
|

Mesés beszédtechnika foglalkozás most szombaton (ingyenes!)

Illés Györgyi Beszéd utca című beszédfejlesztő mesekönyve alapján vezetett, bemutató foglalkozás, a Magyar Beszéd Alapítvány rendezésében. A foglalkozást vezeti: Nagy Orsolya logopédus. A belépés ingyenes!
Szólj hozzá!
|

Gyógyító báb Konferencia

A Gyógyító báb Konferencia a határterületekre, azaz egyrészt a Parkinson-betegek gyógyítására, másrészt a gyógypedagógiára (ott is a fiatalabb korosztály mentális támogatására), illetve az alkalmazott – vagy másként pedagógiai – bábjáték nézőpontjára koncentrálva igyekszik az érdeklődőket új ismeretekkel gazdagítani. A konferencia svájci előadója, Brigitte Stucki is ezen a területen gyűjtött tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal.
Szólj hozzá!
|

Segítőkutyákkal az integrációért (konferencia)

Tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 2015. április 23-án, "Segítőkutyákkal az integrációért" címmel, közösen rendezett konferenciájára. A szakmai előadásokon és kerekasztal-beszélgetésen túl a rendezvényen bemutatásra kerül Loványi Eszter Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyve is.
Szólj hozzá!
|

Fészekhagyók – a Williams Szindróma Társaság projektje

A Fészekhagyó Program a Williams Szindróma Társaság projektjeként, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg, 2014 októberétől 2016 márciusáig. Tevékenységével részben az értelmi sérült fiatalok önálló életvitelét kívánja előkészíteni és támogatni, részben pedig rendezvényszervezésre tanítani a résztvevőket, konkrét rendezvények közös szervezése alapján.
Szólj hozzá!
|

PROBLÉMATÉRKÉP – azaz a gyógypedagógiai ellátást érintő kérdések 12 pontja

A Gyógypedagógiai Szemle 2014/4. évi számához mellékelt hírlevélben, valamint a Szakosztályvezetőkhöz 2015 elején intézett megkeresésünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy a MAGYE elnöke (Gereben Ferencné) és főtitkára (Kajáry Ildikó) 2014. november 25-én megbeszélést kezdeményezett az EMMI Köznevelési Főosztályával. A szakosztályvezetőktől beérkezett informális anyagok feldolgozása igen jól jelzi ezt a sajátosságot, amely az alábbiakban bemutatásra kerülő 12 pontban, azaz tizenkét nagy blokkban jeleníti meg mindazokat a kérdésköröket, amelyek valójában valamennyi szakterület/népességcsoport esetében felmerülnek.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05