Mi a specifikus nyelvi zavar? (videó)

Ez a rövid film azt mutatja be, hogy mi a specifikus nyelvi zavar, az érintett gyerekeknek milyen nehézségei vannak, és milyen jelek alapján lehet felismerni ezt a fejlődési zavart. A film a Raising Awareness of Language Learning Impairments (RALLI), azaz a nyelvelsajátítás zavarainak megismertetését célzó nemzetközi kampány keretén belül készült az MTA Nyelvtudományi Intézetben.
Szólj hozzá!
|

Herczegh Anita a Pető András Főiskolára látogatott

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége kedden ellátogatott a budapesti Pető András Főiskolára, ahol az ott folyó oktatási és nevelési munkával ismerkedett.
Szólj hozzá!
|

Hallássérült gyermekek integrált/inkluzív nevelése, oktatása (képzés)

A képzés során a hallássérült gyermekek speciális szükségleteire és azok lehetséges kezelési módjaira fókuszálunk a nevelés – oktatás különböző színterein. Az előadást dr. Perlusz Andrea tartja.
Szólj hozzá!
|

Rangos elismerés a befogadó településeknek

Budapest nyolcadik, tizenharmadik, tizenötödik kerülete, valamint Mórahalom, Dunaújváros és Vác kapta idén a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) Befogadó Magyar Település díját. Az elismerést Kövér László házelnök és Földesi Erzsébet, a Tanács elnöke adta pénteken az Országházban.
Szólj hozzá!
|

A korai fejlesztést célzó programot indít a kormány 5 milliárd forint keretösszeggel

Nők kékben címmel autista gyermekeket nevelő családokról készült fotókból nyílt szabadtéri kiállítás a budapesti Madách téren szombaton, az autizmus világnapján. Az eseményen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kormányzat oldaláról négy feladatra hívta fel a figyelmet, amit az autizmussal élők támogatása érdekében tenni kell.
Szólj hozzá!
|

Idén a Szabadság-szobor ragyog kéken Budapesten, az Autizmus Világnapján!

Az Autisták Országos Szövetsége az Autizmus Világnapja alkalmából, a hagyományoktól eltérően a Parlament kupolája helyett idén a szintén Budapest jelképének számító Gellért-hegyi Szabadság-szobrot világítja kékre április 2-án.
Szólj hozzá!
|

Megjelent a Gyógypedagógiai Szemle 2016/1-es száma

Megjelent a Gyógypedagógiai Szemle 2016/1-es száma, melyben többek között olvsható tanulmány az autizmusspecifikus terápiák ismerete autizmusellátásban dolgozó szakemberek körében (Stefanik Krisztina – Vásárhelyi Nóra), pszichés és viselkedési problémák megjelenése enyhén értelmi fogyatékos gyermekek körében (Bank Éva), akadálymentes elektronikus tananyagok fejlesztésének módszertani és technikai kérdései (Abonyi-Tóth Andor) témákban, illetve a Diszkalkulia Pedagógiai Vizsgálat (DVP) című monográfia-terjedelmű alaptanulmány 4. része is (Láz Csabáné – Dékány Judit). 
Szólj hozzá!
|

GMP Beszédpercepciós diagnosztika tanfolyam

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete folytatja továbbképzési sorozatát a GMP Beszédpercepciós diagnosztika című továbbképzés áprilisi fordulójával. A továbbképzés célja a beszédpercepciós diagnosztika megtanulása, alkalmazása, gyakorlati kérdések megvitatása, fejlesztési irányok megismerése. A továbbképzést dr. Gósy Mária tartja.
Szólj hozzá!
|

Sorsfordító – kisfilm egy autista fiúról (premier)

Ami egy mozgássérült ember számára a kerekesszék, egy vak ember számára a bot, az egy autista embernek az elfogadás. A vele kapcsolatba kerülő emberek tudása, nyitottsága, empátiája. Mi azt valljuk, hogy egy autizmussal élő ember számára akkor akadálymentes a környezet, ha a társadalom akadálymentes.
Szólj hozzá!
|

Nyílt nap a Bárczin

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Továbbképző Központja 2016. április 15-én, pénteken nyílt napot szervez a Dráma és színház a szociális integrációban című szakirányú továbbképzésen.
Szólj hozzá!
|

Sindelar-Zsoldos programok alkalmazására felkészítő továbbképzések indulnak

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Továbbképző Központja 2016. augusztus-szeptemberben ismét elindítja a Sindelar–Zsoldos programok alkalmazására felkészítő, 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzéseit.
Szólj hozzá!
|

Meghívó hazai workshopra

Egy Európa-szerte egyedülálló kutatásra szeretnénk felhívni a figyelmet, melyet az FSZK Nonprofit Kft. és a Kézenfogva Alapítvány az "Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásában" című pályázat keretében készíttetett.
Szólj hozzá!
|

Gépi beszélődetektálás magyar nyelvű spontán társalgásokban
Rosta Katalin
A Beszéd • Kutatás • Alkalmazás sorozat most megjelent ötödik kötete bevezeti az olvasót abba a folyamatba, hogyan alakult ki és működik a magyar nyelvű spontán társalgásokra első ízben alkalmazott beszélődetektáló – azaz a két vagy több személy között folyó (nemegyszer nyelvészeti és metanyelvi információkat tartalmazó) társalgás kialakulását, folyamatát és a társalgásban részt vevő személyek szerepváltását leíró, modelláló – rendszer.
Szólj hozzá!
|

"Korlátlan korlátoltság" – három előadás egy este a Trafóban sérült és ép előadókkal

Sérült és ép előadók közösen lépnek színpadra március 1-jén az ArtMan Egyesület no PARA című estjén. Két felvonás, három produkció az egyenlőség jegyében. Gyulavári Ági előadását egy autista lány mozgása és lénye inspirálta, Jobbágy Bernadett látó és látássérült előadókkal dolgozik együtt, Mészöly Andrea koreográfiáját nézve pedig elfeledkezünk arról, hogy testi fogyatékosságot is látunk a színpadon.
Szólj hozzá!
|

Leiner Károly: Az én gyerekeim (könyvajánló)

Velünk élnek, és mégis láthatatlanok. Fogyatékkal élő fiatalok szegregált iskolában, aluljáróban, penészes otthonokban, kizsákmányoló munkahelyeken. A történetek hőseire rázáródik sorsuk, és ahogy olvassuk a kötetet, megértjük, mindez közös felelősség. A gyógypedagógus szerző nem enged: fogva tart a szöveg, a mesélő mélységes érdeklődése és elköteleződése, a megszólalásig pontosan megrajzolt helyzetek.
Szólj hozzá!
|

A Magyar Lovasterápia Szövetség új képzései

A korábbi évekhez hasonlóan, 2016-ban is lovasterapeuta, illetve szabadidős- és lovassport-oktató képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány gyógypedagógusok, gyógytornászok számára.
Szólj hozzá!
|

Átértékeled? – 10 éves a győri integráció (konferencia)

A Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény konferenciája. Időpont: 2016. március 5. szombat 9.00–15.30; helyszín: SZE Apáczai Csere János Kar – Barsi Ernő terem (díszterem) – Győr, Liszt Ferenc utca 42.
Szólj hozzá!
|

Gyógypedagógiai Szemle – éves összefoglaló (2015)
Pál Dániel Levente - Rosta Katalin
Alább olvasható a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének készített összefoglaló, mely részletesen és statisztikai adatokkal megerősítve bemutatja a lap 2014-es évének történéseit, a laparculat bővülését, az olvasószám alakulását és összetételét, illetve röviden kitér a jövőre, a tervekre is.
Szólj hozzá!
|

Idegennyelvi és kétnyelvű fejlesztés gyermekkorban – Megjelent a Gyemeknevelés legfrissebb száma!

A kéttannyelvi, valamint koraiidegennyelv-oktatás elméleti és módszertani kérdései méltán tartanak széles körű érdeklődésre számot nem csak a nyelvoktatással foglalkozó pedagógusok, hanem a szülők körében is. Mindannyiunknak, laikusoknak és szakembereknek egyaránt vannak nézeteink a korai idegennyelv-tanulással kapcsolatban, azonban ezek a nézetek sokszor nem megalapozottak. – Ezekkel a témákkal foglalkozik a nemrégen megjelent Gyermeknevelés című online tudományos folyóirat legfrisebb száma.
Szólj hozzá!
|

Fejlődésneurológiai továbbképző tanfolyam

A továbbképző tanfolyam orvosok részére SE-TK/ 2016.I/00112-es kódszámon akkreditált rendezvény. Sikeres tesztírás esetén 50 kreditpont szerezhető meg. A kreditpontok – az OFTEX portálon – a tanfolyam adatlapján feltüntetett szakképesítésekhez szakma szerinti pontszámként kerülnek jóváírásra. Neonatológus szakorvosok számára is utóakkreditálásra kerül a továbbképző tanfolyam.
Szólj hozzá!
|

Elhunyt Babai László (1942-2016)

Szomorúan értesültünk Babai László kollégánk váratlan távozásáról. Sokan vagyunk, akik jól emlékeznek a logopédia területén végzett lelkes, jó színvonalú szakmai munkájáról, a MAGYE és a Magyar Foniátriai és Logopédiai Társaság kőszegi konferenciáinak egyik szervezőjéről, a kőszegi Beszédjavító Általános Iskola egyik alapítójáról.
Szólj hozzá!
|

Érzelmi intelligencia kialakulásának idegi háttere, szerveződése (tanfolyam)

Az elmúlt időszakban a pszichológiai felfedezések és újraértelmezések területén vezetnek azok a témák, amelyek a gyermekek rejtett tudásának a feltárásáról szólnak. Az idetartozó – viselkedés meghatározó – témák kerülnek feldolgozásra: mit tudunk az érzelmi agy éréséről, hogyan rendeződik össze az érzelmi fejlődés a temperamentummal, hogyan határozza meg a temperamentum a szociális érést, mit jelent ezeken a területeken a szociális éretlenség, mit változtat a traumatikus esemény az idegi fejlődésben.
Szólj hozzá!
|

Anne-Dauphine Julliand: Két kis lábnyom a homokban (könyvbemutató)

Szeretettel várjuk Önt a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Anne-Dauphine Julliand Két kis lábnyom a homokban című könyvének bemutatójára és a könyvhöz kapcsolódó beszélgetésre. Kedvcsinálóként a kattintás után rövid részleteket is talál a könyvből.
Szólj hozzá!
|

PROBLÉMATÉRKÉP – azaz a gyógypedagógiai ellátást érintő kérdések 12 pontja

A Gyógypedagógiai Szemle 2014/4. évi számához mellékelt hírlevélben, valamint a Szakosztályvezetőkhöz 2015 elején intézett megkeresésünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy a MAGYE elnöke (Gereben Ferencné) és főtitkára (Kajáry Ildikó) 2014. november 25-én megbeszélést kezdeményezett az EMMI Köznevelési Főosztályával. A szakosztályvezetőktől beérkezett informális anyagok feldolgozása igen jól jelzi ezt a sajátosságot, amely az alábbiakban bemutatásra kerülő 12 pontban, azaz tizenkét nagy blokkban jeleníti meg mindazokat a kérdésköröket, amelyek valójában valamennyi szakterület/népességcsoport esetében felmerülnek.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05