A gyógypedagógia a gyógypedagógust is alakítja – Konferencia Mesterházi Zsuzsa tiszteletére

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szeretettel meghívja Önt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, az Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézet által szervezett "A gyógypedagógia a gyógypedagógust is alakítja" című, Mesterházi Zsuzsa tiszteletére szervezett konferenciára. 
Szólj hozzá!
|

Újra megjelent magyarul a szociálpszichológia alapműve

Majdnem egy évtized után, az újabb amerikai kiadást alapul véve új fordításban megjelent Eliot R. Smith, Diane M. Mackie és Heather M. Claypool Szociálpszichológia című alapműve.
Szólj hozzá!
|

Új szakmai folyóirat indult útjára: Logopédia

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége által kiadott, most útjára induló Logopédia című folyóirat évente kétszer fog megjelenni, elektronikus formátumban.
Szólj hozzá!
|

"35 év – 35 kép" – Rosta Katalin kiállításmegnyitója

Az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény fennállásának 35. évfordulója alkalmából "35 év – 35 kép" címmel kiállítást szervezett a Szent László Kórház területén található Tűzmadár Házban. Alább olvasható Rosta Katalin mesterlogopédus, az intézet igazgatójának megnyitóbeszéde. 
Szólj hozzá!
|

Megjelent a Gyógypedagógiai Szemle 2016/2-es száma

Megjelent a Gyógypedagógiai Szemle 2016/2-es száma, melyben többek között olvasható tanulmány a koragyermekkori időszakban történő lelki egészségvédelem lehetőségeiről, a kvótarendszer hatásáról a megváltozott munkaképességű, mozgáskorlátozott emberek integrált foglalkoztatására témában, illetve az általános testalkati és kondicionális jellemzőkről a Vakok Általános Iskolájában és Speciális Szakiskolájában tanuló 10-17 éves látássérült diákok kérdéskörében.
Szólj hozzá!
|

Autizmus spektrumzavar kutatás is nyert az az MTA szakmódszertani pályázatán

Többek között egy autizmus spektrumzavar (ASD) kutatás is nyert a Magyar Tudományos Akadémia szakmódszertani kutatócsoportok alapítására és működtetésük támogatására meghirdetett pályázatán.
Szólj hozzá!
|

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ képzései (2016/2017-es tanév)

Az alábbiakban olvasható a Budapesti Korai Fejlesztő Központ tanfolyamainak, képzéseinek rövid ismertetője, időpontjai. A képzésekhez tartozó jelentkezési lapokat a honlapunkon lehet megtalálni és letölteni: www.koraifejleszto.hu
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2016/3-as száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2016/3-as szám.
Szólj hozzá!
|

Korai szűrés: előremutató kezdeményezés Gyulán

Közösen szűrik ezentúl a koraszülött és érintett babákat a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete intézményének gyógypedagógusai, konduktorai és a gyulai kórház neonatológus szakorvosai – erről állapodott meg pénteken az egyesület és a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza. A kezdeményezés azért újszerű, mert a szakszolgálat munkatársai, mint a köznevelés szereplői, belépnek az egészségügyi rendszerbe. Ez Magyarországon még egyáltalán nem jellemző, pedig a hatékony koragyermekkori intervenció miatt mindenhol szükség lenne rá.
Szólj hozzá!
|

Billentések – Tanulmányok a dinamikus szenzoros integrációs terápia köréből (könyvbemutató)

Billentések – Tanulmányok a dinamikus szenzoros integrációs terápia köréből címmel mutatják be az Oriold és Társa Kiadó gondozásában frissen megjelent hiánypótló kötetet 2016. május 31-én 16.30-kor az Írók Boltjában (VI. ker. Andrássy út 45). A könyvről Kékesi Attila filmrendező és Szvatkó Anna klinikai gyermekpszichológus beszélgetnek Arató Domonkossal.
Szólj hozzá!
|

Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság: éves konferencia (jelentkezési lap)

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a hagyományokhoz híven ez évi kongresszusát Budapesten rendezi. Már elérhető és letölthető a jelentkezési lap.
Szólj hozzá!
|

Különös fejlődés – speciális megsegítés (a MAGYE éves konferenciája)

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Baján rendezi meg 2016. évi XLIV. Országos Szakmai Konferenciáját. A konferencia kerettémája: "Különös fejlődés – speciális megsegítés". A konferencia időpontja: 2016. június 23-25.
Szólj hozzá!
|

"Logopédiai óvodai nyomonkövetés" kérdőív

Az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (jogelődintézmény a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Gyakorló Óvoda, logopédiai óvodai csoport, Budapest, Damjanich u. 41-43.) fennállásának 35 éves jubileumához közeledik. A jubileum kapcsán keresünk meg, hogy megtudjuk hogyan alakult az iskolai pályafutásod, az életed. Kérjük, hogy a mellékelt kérdőív kitöltésével nyújts segítséget ahhoz az elemző munkához, amellyel fel kívánjuk tárni, hogy az egykori "logopédiai óvodások" hogyan boldogulnak az életben.
Szólj hozzá!
|

Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság: éves kongresszus (beharangozó)

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a hagyományokhoz híven ez évi kongresszusát Budapesten rendezi.
Szólj hozzá!
|

Paralimpia 2016 – Élőben közvetít a közmédia

A magyar közmédia a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb adásidővel és élőben közvetíti a szeptember 7-18. között megrendezésre kerülő XV. paralimpiát Rio de Janeiróból. 
Szólj hozzá!
|

Átadták a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének második ütemét

Átadták a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének második ütemét május 5-én, csütörtökön a Vas megyei Kám község közelében.
Szólj hozzá!
|

Fogyatékossággal élő fiatalok is népszerűsítik az állatok örökbefogadását

Megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő fiatalok is segítették az örökbefogadásra váró állatok népszerűsítését a fővárosi Olimpia parkban múlt szombatra szervezett családi napon.
Szólj hozzá!
|

Cirkuszi előadás az esélyegyenlőség jegyében

A Fővárosi Nagycirkuszban második alkalommal szerveznek vak és gyengénlátó nézők számára speciális programot, mely után az Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi show-t személyesen az igazgató, Fekete Péter "közvetíti" nekik egy narrált előadás keretei között.
Szólj hozzá!
|

Mi a specifikus nyelvi zavar? (videó)

Ez a rövid film azt mutatja be, hogy mi a specifikus nyelvi zavar, az érintett gyerekeknek milyen nehézségei vannak, és milyen jelek alapján lehet felismerni ezt a fejlődési zavart. A film a Raising Awareness of Language Learning Impairments (RALLI), azaz a nyelvelsajátítás zavarainak megismertetését célzó nemzetközi kampány keretén belül készült az MTA Nyelvtudományi Intézetben.
Szólj hozzá!
|

Herczegh Anita a Pető András Főiskolára látogatott

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége kedden ellátogatott a budapesti Pető András Főiskolára, ahol az ott folyó oktatási és nevelési munkával ismerkedett.
Szólj hozzá!
|

Hallássérült gyermekek integrált/inkluzív nevelése, oktatása (képzés)

A képzés során a hallássérült gyermekek speciális szükségleteire és azok lehetséges kezelési módjaira fókuszálunk a nevelés – oktatás különböző színterein. Az előadást dr. Perlusz Andrea tartja.
Szólj hozzá!
|

Rangos elismerés a befogadó településeknek

Budapest nyolcadik, tizenharmadik, tizenötödik kerülete, valamint Mórahalom, Dunaújváros és Vác kapta idén a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) Befogadó Magyar Település díját. Az elismerést Kövér László házelnök és Földesi Erzsébet, a Tanács elnöke adta pénteken az Országházban.
Szólj hozzá!
|

A korai fejlesztést célzó programot indít a kormány 5 milliárd forint keretösszeggel

Nők kékben címmel autista gyermekeket nevelő családokról készült fotókból nyílt szabadtéri kiállítás a budapesti Madách téren szombaton, az autizmus világnapján. Az eseményen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kormányzat oldaláról négy feladatra hívta fel a figyelmet, amit az autizmussal élők támogatása érdekében tenni kell.
Szólj hozzá!
|

Idén a Szabadság-szobor ragyog kéken Budapesten, az Autizmus Világnapján!

Az Autisták Országos Szövetsége az Autizmus Világnapja alkalmából, a hagyományoktól eltérően a Parlament kupolája helyett idén a szintén Budapest jelképének számító Gellért-hegyi Szabadság-szobrot világítja kékre április 2-án.
Szólj hozzá!
|

Megjelent a Gyógypedagógiai Szemle 2016/1-es száma

Megjelent a Gyógypedagógiai Szemle 2016/1-es száma, melyben többek között olvasható tanulmány az autizmusspecifikus terápiák ismerete autizmusellátásban dolgozó szakemberek körében (Stefanik Krisztina – Vásárhelyi Nóra), pszichés és viselkedési problémák megjelenése enyhén értelmi fogyatékos gyermekek körében (Bank Éva), akadálymentes elektronikus tananyagok fejlesztésének módszertani és technikai kérdései (Abonyi-Tóth Andor) témákban, illetve a Diszkalkulia Pedagógiai Vizsgálat (DVP) című monográfia-terjedelmű alaptanulmány 4. része is (Láz Csabáné – Dékány Judit). 
Szólj hozzá!
|

GMP Beszédpercepciós diagnosztika tanfolyam

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete folytatja továbbképzési sorozatát a GMP Beszédpercepciós diagnosztika című továbbképzés áprilisi fordulójával. A továbbképzés célja a beszédpercepciós diagnosztika megtanulása, alkalmazása, gyakorlati kérdések megvitatása, fejlesztési irányok megismerése. A továbbképzést dr. Gósy Mária tartja.
Szólj hozzá!
|

Sorsfordító – kisfilm egy autista fiúról (premier)

Ami egy mozgássérült ember számára a kerekesszék, egy vak ember számára a bot, az egy autista embernek az elfogadás. A vele kapcsolatba kerülő emberek tudása, nyitottsága, empátiája. Mi azt valljuk, hogy egy autizmussal élő ember számára akkor akadálymentes a környezet, ha a társadalom akadálymentes.
Szólj hozzá!
|

Nyílt nap a Bárczin

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Továbbképző Központja 2016. április 15-én, pénteken nyílt napot szervez a Dráma és színház a szociális integrációban című szakirányú továbbképzésen.
Szólj hozzá!
|

Sindelar-Zsoldos programok alkalmazására felkészítő továbbképzések indulnak

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Továbbképző Központja 2016. augusztus-szeptemberben ismét elindítja a Sindelar–Zsoldos programok alkalmazására felkészítő, 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzéseit.
Szólj hozzá!
|

Meghívó hazai workshopra

Egy Európa-szerte egyedülálló kutatásra szeretnénk felhívni a figyelmet, melyet az FSZK Nonprofit Kft. és a Kézenfogva Alapítvány az "Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásában" című pályázat keretében készíttetett.
Szólj hozzá!
|

Gépi beszélődetektálás magyar nyelvű spontán társalgásokban
Rosta Katalin
A Beszéd • Kutatás • Alkalmazás sorozat most megjelent ötödik kötete bevezeti az olvasót abba a folyamatba, hogyan alakult ki és működik a magyar nyelvű spontán társalgásokra első ízben alkalmazott beszélődetektáló – azaz a két vagy több személy között folyó (nemegyszer nyelvészeti és metanyelvi információkat tartalmazó) társalgás kialakulását, folyamatát és a társalgásban részt vevő személyek szerepváltását leíró, modelláló – rendszer.
Szólj hozzá!
|

"Korlátlan korlátoltság" – három előadás egy este a Trafóban sérült és ép előadókkal

Sérült és ép előadók közösen lépnek színpadra március 1-jén az ArtMan Egyesület no PARA című estjén. Két felvonás, három produkció az egyenlőség jegyében. Gyulavári Ági előadását egy autista lány mozgása és lénye inspirálta, Jobbágy Bernadett látó és látássérült előadókkal dolgozik együtt, Mészöly Andrea koreográfiáját nézve pedig elfeledkezünk arról, hogy testi fogyatékosságot is látunk a színpadon.
Szólj hozzá!
|

Leiner Károly: Az én gyerekeim (könyvajánló)

Velünk élnek, és mégis láthatatlanok. Fogyatékkal élő fiatalok szegregált iskolában, aluljáróban, penészes otthonokban, kizsákmányoló munkahelyeken. A történetek hőseire rázáródik sorsuk, és ahogy olvassuk a kötetet, megértjük, mindez közös felelősség. A gyógypedagógus szerző nem enged: fogva tart a szöveg, a mesélő mélységes érdeklődése és elköteleződése, a megszólalásig pontosan megrajzolt helyzetek.
Szólj hozzá!
|

A Magyar Lovasterápia Szövetség új képzései

A korábbi évekhez hasonlóan, 2016-ban is lovasterapeuta, illetve szabadidős- és lovassport-oktató képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány gyógypedagógusok, gyógytornászok számára.
Szólj hozzá!
|

Átértékeled? – 10 éves a győri integráció (konferencia)

A Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény konferenciája. Időpont: 2016. március 5. szombat 9.00–15.30; helyszín: SZE Apáczai Csere János Kar – Barsi Ernő terem (díszterem) – Győr, Liszt Ferenc utca 42.
Szólj hozzá!
|

Gyógypedagógiai Szemle – éves összefoglaló (2015)
Pál Dániel Levente - Rosta Katalin
Alább olvasható a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének készített összefoglaló, mely részletesen és statisztikai adatokkal megerősítve bemutatja a lap 2014-es évének történéseit, a laparculat bővülését, az olvasószám alakulását és összetételét, illetve röviden kitér a jövőre, a tervekre is.
Szólj hozzá!
|

PROBLÉMATÉRKÉP – azaz a gyógypedagógiai ellátást érintő kérdések 12 pontja

A Gyógypedagógiai Szemle 2014/4. évi számához mellékelt hírlevélben, valamint a Szakosztályvezetőkhöz 2015 elején intézett megkeresésünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy a MAGYE elnöke (Gereben Ferencné) és főtitkára (Kajáry Ildikó) 2014. november 25-én megbeszélést kezdeményezett az EMMI Köznevelési Főosztályával. A szakosztályvezetőktől beérkezett informális anyagok feldolgozása igen jól jelzi ezt a sajátosságot, amely az alábbiakban bemutatásra kerülő 12 pontban, azaz tizenkét nagy blokkban jeleníti meg mindazokat a kérdésköröket, amelyek valójában valamennyi szakterület/népességcsoport esetében felmerülnek.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05