MAGYE Országos Tavaszi Konferencia

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete szeretettel és tisztelettel meghívja Önt 2015. évi Országos Tavaszi Konferenciájára.
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2015/2-es száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2015/2-es szám.
Szólj hozzá!
|

Elmélet és gyakorlat egysége a szomatopedagógiában (konferencia)

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Módszertani és Rehabilitációs Intézete és az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat szakmai konferenciát tervez, 2015. április 25-én, szombaton 9.30-15 óráig "Elmélet és gyakorlat egysége a szomatopedagógiában" címmel.
Szólj hozzá!
|

Beszédtechnika napjainkban – a Démoszthenész Egyesület éves konferenciája

A Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete szeretettel vár minden érdeklődőt a 2015. április 25-én szombaton, 10 órai kezdettel megrendezendő éves konferenciájára.
Szólj hozzá!
|

Beszéd – Kutatás – Alkalmazás: négy hasznos könyv a beszédről és a hangképzésről

Az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában négy hasznos és a gyógypedagógia szempontjából is fontos könyv jelent meg a Beszéd – Kutatás – Alkalmazás sorozat keretén belül, melyek a beszéd még pontosabb megismeréséhez járulnak hozzá. Mind a négy könyv első fejezeteiben a későbbiekben használt fogalmak tisztázása történik, valamint elméleti alapvetésekről, illetve a témához kapcsolódó hazai és nemzetközi kutatások eredményeiről olvashatunk. Damásdi Nóra recenziója a sorozatról és az egyes kötetekről.
Szólj hozzá!
|

Elkészült a Gordosné dr. Szabó Annára emlékező honlap

Elkészült és folyamatosan frissül a Gordosné dr. Szabó Annára (főiskolai tanár, főigazgató, a Gyógypedagógiai Szemle alapító főszerkesztője, gyógypedagógia-történet kutató) emlékező honlap.
Szólj hozzá!
|

Akadálymentes lett a főváros hivatalos honlapja

A főváros hivatalos honlapja, a Budapest Portál (www.budapest.hu) folyamatos fejlesztése újabb állomásához érkezett: az oldal szinte teljes mértékben akadálymentessé vált, megszerezve az ISO 40500 akadálymentességi szabvány (WCAG 2.0) "A" megfelelőségi szintjét. A szabványnak való megfeleléssel a portál tartalma széles körben elérhető a különböző fogyatékkal élő – vak, gyengénlátó, siket, nagyothalló, mozgássérült – emberek számára.
Szólj hozzá!
|

Állami díjat kaptak "autizmusbarát" iskolák

Nem befogadó egy olyan társadalom, amely az autizmussal élő gyerekek ügyét kizárólag a család problémájának tekinti – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, amikor az autizmus világnapja alkalmából díjakat adott át "autizmusbarát" iskoláknak csütörtökön Budapesten.
Szólj hozzá!
|

Reproduktív egészségpszichológia (könyvbemutató)

Jelen tanulmánykötet tágabb nézőpontból, a pszichológiai és a társas-környezeti tényezők függvényében tekint a reprodukciós egészség kérdésére. A tanulmánykötetet ajánljuk pszichológusoknak, mentálhigiénés szakembereknek, szülész-nőgyógyász szakorvosoknak, védőnőknek, valamint minden egészségügyi szakembernek, aki munkája során találkozik a reprodukció kérdéseivel. 
Szólj hozzá!
|

"Érintsd meg a Pradót!" – ikonikus festmények 3D-ben vakok számára

A madridi Prado először rendezett kiállítást kifejezetten vakok és gyengénlátók számára. A projekt keretében a múzeum hat, különböző műfajokat képviselő festményről 3D-technológia segítségével olyan speciális másolatokat készíttetett, amelyeket ha a látogatók megérintenek, valamiféle képet kapnak Leonardo Mona Lisájáról vagy Goya Napernyő című alkotásáról.
Szólj hozzá!
|

Autizmus Világnap a Városháza parkban

2015. április 2-án, az Autizmus Nemzetközi Világnapján a Budapesti Patrónus Alapítvány a Főváros és a Szabad Tér Színház segítségével utcai jótékonysági sütivásárt rendez a belvárosban az autizmussal élők javára.
Szólj hozzá!
|

Nick Totton: Egy bevezetés a szomato-pszichoterápiába (könyvajánló)

A magyarországi pszichoterápiás szakirodalom régóta betöltetlen hiányosságát pótolja Nick Totton bevezető munkájának magyar nyelvű kiadása. Egy olyan műről van szó, mely bár több mint tíz évvel ezelőtt született, napjainkban is az egyik legfontosabb alapirodalomnak számít a szomato-pszichoterápiás bevezető művek között.
Szólj hozzá!
|

Séta az autizmussal élőkért 2015

Április 2-a az "Autizmus Világnapja". Ezen alkalomból a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány ötödik alkalommal rendezi meg "Séta az autizmussal élőkért" elnevezésű programját.
Szólj hozzá!
|

Több mint egy évet vesztegetett el a kormány fogyatékosügyben

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) alapvetően egyetért az Országgyűlés Népjóléti bizottsága által szerdán tárgyalt, 2015-2025-re szóló Országos Fogyatékosságügyi Programmal, kár, hogy a kabinet mulasztása miatt több mint egy évet késett. A Szövetség reméli, hogy a stratégia megvalósítását szolgáló intézkedési tervet a kormány minél hamarabb kidolgozza a fogyatékos embereket képviselő érdekvédelmi szervezetek bevonásával, és nekilát a felzárkóztatásuknak, mert az életkörülményeik az elmúlt években csak romlottak.
Szólj hozzá!
|

Újra lesz GMP Beszédpercepciós diagnosztika továbbképzés!

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete folytatja továbbképzési sorozatát a GMP Beszédpercepciós diagnosztika című továbbképzés májusi fordulójával. A tanfolyam célja: a beszédpercepciós diagnosztika megtanulása, alkalmazása, gyakorlati kérdések megvitatása, fejlesztési irányok megismerése.
Szólj hozzá!
|

Száz játék és fejtörő – A számolási nehézségek legyőzésére

A Ronit Bird által összeállított játékgyűjtemény a számolási nehézségekkel küzdő diákok, a velük foglalkozó pedagógusok és az érintett szülők számára készült. A könyv különlegessége, hogy a tanórán kívüli foglalkozásra ajánl a gyermekek számára ötletes feladatokat, feladványokat, melyek figyelembe veszik az érintett gyermekeknek a számokról alkotott hiányos képét. (Farkasné Gönczi Rita recenziója)
Szólj hozzá!
|

Csak néhány száz mozgássérült emberen segít az útdíj-kompenzáció

A MEOSZ egyetért azzal, hogy a legsúlyosabb állapotú mozgáskorlátozott emberek ne fizessenek dupla összegű útdíjat azért, mert állapotuk miatt csak kisbusszal tudnak közlekedni. 
Szólj hozzá!
|

Segítő vásárlás program

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2010-ben indította el a Segítő Vásárlás programot, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a fogyatékkal élő emberek közreműködésével ké­szített kiváló termékekre és szolgáltatásokra. A programot 2013-tól a Salva Vita Alapítvány koordinálja; ugyanebben az évben került bejegyzésre a programhoz kapcsolódó védjegy is.
Szólj hozzá!
|

Önkénteseket keres a Lapról Hangra projekt

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2011-ben, a Fehér Bot Nemzetközi Napján indította a Lapról Hangra című projektet azzal a céllal, hogy meghallgathatóvá és az interneten keresztül letölthetővé tegyen vak és gyengénlátó emberek számára olyan újságcikkeket, amelyek csak nyomtatott formában jelennek meg.
Szólj hozzá!
|

Dialógusok az autizmusról

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus spektrum pedagógiája szakirány az Autizmus Világnapja alkalmából 2015. március 26-án nyitott szakmai rendezvényt tart "Dialógusok az autizmusról: Terápiás döntések és tudományos evidenciák" címmel.
Szólj hozzá!
|

Munkalehetőségek fogyatékkal és/vagy krónikus betegséggel élő hallgatók számára

Az ELTE Karrierközpont, a Forrás Consulting és Egyetemünk fogyatékosügyi koordinátora az IBM ISSC és a Kézenfogva Alapítvány közreműködésével 2015. március 3-án először rendezett karriernapot fogyatékkal és/vagy krónikus betegséggel élő hallgatók számára.
Szólj hozzá!
|

Gyakorlat-centrikus szakmai nap

Az Autizmus Alapítvány 2015. március 20-án pénteken 10.00-14.00 óra között szervezi meg gyakorlat-centrikus szakmai napját az autizmus területén dolgozó szakemberek számára a 1089 Budapest, Delej u. 24-26. alatti központjában.
Szólj hozzá!
|

Mesés beszédtechnika foglalkozás most szombaton (ingyenes!)

Illés Györgyi Beszéd utca című beszédfejlesztő mesekönyve alapján vezetett, bemutató foglalkozás, a Magyar Beszéd Alapítvány rendezésében. A foglalkozást vezeti: Nagy Orsolya logopédus. A belépés ingyenes!
Szólj hozzá!
|

Gyógyító báb Konferencia

A Gyógyító báb Konferencia a határterületekre, azaz egyrészt a Parkinson-betegek gyógyítására, másrészt a gyógypedagógiára (ott is a fiatalabb korosztály mentális támogatására), illetve az alkalmazott – vagy másként pedagógiai – bábjáték nézőpontjára koncentrálva igyekszik az érdeklődőket új ismeretekkel gazdagítani. A konferencia svájci előadója, Brigitte Stucki is ezen a területen gyűjtött tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal.
Szólj hozzá!
|

Segítőkutyákkal az integrációért (konferencia)

Tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 2015. április 23-án, "Segítőkutyákkal az integrációért" címmel, közösen rendezett konferenciájára. A szakmai előadásokon és kerekasztal-beszélgetésen túl a rendezvényen bemutatásra kerül Loványi Eszter Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyve is.
Szólj hozzá!
|

Fészekhagyók – a Williams Szindróma Társaság projektje

A Fészekhagyó Program a Williams Szindróma Társaság projektjeként, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg, 2014 októberétől 2016 márciusáig. Tevékenységével részben az értelmi sérült fiatalok önálló életvitelét kívánja előkészíteni és támogatni, részben pedig rendezvényszervezésre tanítani a résztvevőket, konkrét rendezvények közös szervezése alapján.
Szólj hozzá!
|

Lányiné Dr. Engelmayer Ágnes születésnapi köszöntése

Az alább megosztott két életút-videóval szeretnénk köszönteni Lányiné Dr. Engelmayer Ágnes Tanárnőt születésnapján! Boldög születésnapot, Tanárnő! 
Szólj hozzá!
|

PROBLÉMATÉRKÉP – azaz a gyógypedagógiai ellátást érintő kérdések 12 pontja

A Gyógypedagógiai Szemle 2014/4. évi számához mellékelt hírlevélben, valamint a Szakosztályvezetőkhöz 2015 elején intézett megkeresésünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy a MAGYE elnöke (Gereben Ferencné) és főtitkára (Kajáry Ildikó) 2014. november 25-én megbeszélést kezdeményezett az EMMI Köznevelési Főosztályával. A szakosztályvezetőktől beérkezett informális anyagok feldolgozása igen jól jelzi ezt a sajátosságot, amely az alábbiakban bemutatásra kerülő 12 pontban, azaz tizenkét nagy blokkban jeleníti meg mindazokat a kérdésköröket, amelyek valójában valamennyi szakterület/népességcsoport esetében felmerülnek.
Szólj hozzá!
|

Első Magyar Tapasztalati Tanulás Konferencia

A tapasztalati tanulás módszertana hatékonysága és elvitathatatlan eredményei okán egyre népszerűbb a modern szervezetfejlesztésben, vezetőképzésben, tréneri munkában. Hogy hazánkban is minél többen megismerjék, tudatosan alkalmazzák, adaptálják - ez a rendezvény egyik kiemelt célja!
Szólj hozzá!
|

Jövő héten ismét "Bárczi-gyógytea"

2015. március 19-én a súlyosan és halmozottan fogyatékos személyeknek nyújtott hazai szolgáltatásokhoz kapcsolódó jogi kihívásokról lesz szó a "Bárczi-gyógytea" rendezvénysorozat következő alkalmán. 
Szólj hozzá!
|

Újra elérhető ingyenesen a Science Direct az ELTE-ről

Az Egyetem polgárai újra böngészhetnek a világ egyik legnagyobb tudományos adatbázisában, a Science Directben. Az Elsevier Kiadó adatbázisa az egyetemi számítógép-hálózathoz tartozó minden IP tartományából elérhető.
Szólj hozzá!
|

Foniátria és társtudományok I-II. (könyvbemutató)

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar tisztelettel meghívja Önt a Foniátria és társtudományok című könyv bemutatójára 2015. március 31-én az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dísztermébe (Budapest, Egyetem tér 1–3., I. emelet, Aula Magna).
Szólj hozzá!
|

Versenyzők és hírességek a második Európai Speciális Olimpiai Tenisznapon

Hat egyesület 53 versenyzőjének részvételével rendezett versenyt Budapesten a második Európai Speciális Olimpiai Tenisznap jegyében a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ).
Szólj hozzá!
|

Uniós politikusok felemás zoknival hívják fel a figyelmet a Down-kórra

Felemás, színes zoknival igyekeznek felhívni a figyelmet a Down-kórral élők helyzetére brüsszeli politikusok a jövő heti Down-szindróma világnap alkalmából.
Szólj hozzá!
|

Szijjártó Péter humánus megoldásra kérte a svéd minisztert Wilhelm Fruzsina ügyében

Humánus megoldásra kérte Svédországot Wilhelm Fruzsina ügyében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Margot Wallström svéd külügyminiszterrel tartott kétoldalú találkozóján pénteken Rigában.
Szólj hozzá!
|

Csodaszép meseköny Braille-írással

A fiatal és nagyon tehetséges költő, képzőművész és kétgyermekes anyuka Szabó Imola Julianna májusban megjelenő Kinőtt szív című új könyve egy felnőtt mesekönyv lesz. A könyv első meséje egy gyászoló kislány naplója: ez a Szélkislány firkantásai. A második mese, a Zsilike kabátja egy megvakuló kislány naplója, mely a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége segítségének köszönhetően Braille-írással is olvasható lesz a könyv mellékleteként.
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2015/1-es száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2015/1-es szám.
Szólj hozzá!
|

Az augmentatív és alternatív kommunikáció alapjai – pedagógus-továbbképzés indul

A Bliss Alapítvány az alábbiakban meghirdeti "Az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK) alapjai: a sérült emberi kommunikáció korai felismerése, diagnosztikája, valamint kognitív, pszichés és szociális következményeinek kompenzálása gyógypedagógiai módszerekkel" című. pedagógus-továbbképzési programját.
Szólj hozzá!
|

Tájékoztató a Budapesti Korai Fejlesztő Központ 2014/15-ös képzéseiről

Budapesti Korai Fejlesztő KözpontA Budapesti Korai Fejlesztő Központ diagnosztizáló és fejlesztő munkája mellett képzéseket is szervez. A képzések témái szorosan összefüggnek azokkal a hangsúlyos tevékenységeinkkel, amelyeket kiemeltnek, a Központra leginkább jellemzőnek gondolunk. Egyúttal célunk, hogy e témákhoz kapcsolódó tudástartalmakat és szemléletmódot továbbadjuk az érdeklődő és a képzésre vállalkozó szakembereknek.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05