Megjelent a magyar pszicholingvisztikai kézikönyv

A Magyar pszicholingvisztikai kézikönyv hiányt pótol a hazai felsőoktatásban, az első próbálkozás arra, hogy teljesen megfeleljen a nyelvre érvényesített interdiszciplináris szemléletnek. Egyszerre jellemző rá a bölcsészeti, a társadalomtudományi és a természettudományos szemlélet alkalmazása, módszerei közé tartozik a megfigyelés, a kísérletezés, és időnként a tömeges adatok elemzése egyaránt.
Szólj hozzá!
|

Látássérülteknek épül rehabilitációs központ Tatán

A látássérültek komplex rehabilitációját szolgáló, valamint oktatóközpontként működő intézmény alapkövét tették le pénteken Tatán, az intézmény a Vakok Állami Intézetének tatai telephelyeként működik 2015 szeptemberétől.
Szólj hozzá!
|

Szabó Jánosné a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült többek között SZABÓ JÁNOSNÉ, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Angyalföldi csoportjának elnöke.
Szólj hozzá!
|

OPEN STREET MAP – avagy hozzáférhető belváros

Budapest Belvárosa finoman fogalmazva sem teljesen, sőt, szinte alig akadálymentesített. Erre mutatott rá az Open Street Map csoport tegnapi, a csoport 10 éves jubileumi ünnepségével egybekötött belváros-bejárás, mely az Erzsébet téri buszpályaudvar helyén lévő Design Terminálból indult augusztus 9-én délelőtt, nem sokkal 11 óra után. Ruzsa Viktor beszámolója.
Szólj hozzá!
|

Ismét továbbképzéseket indít a Magyar Lovasterápia Szövetség

A korábbi évekhez hasonlóan idén is akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (MLTSZ). Az országban egyedülálló programra olyan gyógypedagógusok és gyógytornászok jelentkezését várják, akik a lovasterápiában rejlő fejlesztési lehetőségekkel szeretnének megismerkedni.
Szólj hozzá!
|

Hamarosan elkészül a belváros akadálymentességi térképe

Tudtad, hogy a kerekesszékesek akadálymentes közlekedése még ma sem megoldott? És hogy még az információ sem áll rendelkezésükre, hogy útjaik tervezhetőek legyenek? Gondoltad volna, hogy például a magyar turizmus is milliárdoktól esik el ennek hiányában? A hazai OpenStreetMap közösség és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szervezésében 2014. augusztus 9-én (szombaton) 10.00 órától kerekesszékes és ép önkéntesek közösen készítik el a Belváros akadálymentességi térképét.
Szólj hozzá!
|

Szeptemberben Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Verseny és Lovasterápiás Verseny

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2014. szeptember 26.-28. között, immáron tizedik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét.
Szólj hozzá!
|

Akadálymentes villany- és gázszámlát kérhetnek a fogyatékosok augusztustól

Augusztustól a fogyatékos fogyasztó írásbeli kérelmére, úgynevezett akadálymentes számlát kaphat a villany- és gázfogyasztásáról, majd jövő augusztustól a víz-, a távhő- és a szemétszállítási számla is lehet ilyen jellegű.
Szólj hozzá!
|

Elkészült több mint háromezer település esélyegyenlőségi programja

Elkészült Magyarország több mint háromezer településének helyi esélyegyenlőségi programja jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
Szólj hozzá!
|

Fogyatékossággal élő betegek ellátására is alkalmas fogászati centrum nyílt Budapesten

Fogyatékossággal élő betegek ellátására is alkalmas fogászati centrumot adtak át szerdán Budapesten, a Semmelweis Egyetem (SE) Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján.
Szólj hozzá!
|

Strasbourgi bíróság: Románia felelős egy fogyatékkal élő, HIV-pozitív roma fiatal haláláért

Románia megsértette egy 18 éves, fogyatékkal élő, HIV-pozitív roma férfi élethez való jogát, vagyis felelős azért, hogy a fiatal férfi meghalt egy romániai pszichiátriai intézetben - derül ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán született csütörtöki, másodfokú, immár jogerős ítéletből.
Szólj hozzá!
|

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság idei konferenciája (összefoglaló)

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság ez évi konferenciáját a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének 2014. évi országos szakmai kongresszusa keretében rendezte meg a Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, és Diákotthon épületében. A közös kongresszus fő témája volt a "Fogyatékosságügy – rehabilitáció – szociális megsegítés" – ami Bárczi Gusztáv halálának 50. és Göllesz Viktor halálának 15 évfordulójához kapcsolódott, lefedve az életkorokon átívelő köznevelési és szociális kérdéseket.
Szólj hozzá!
|

Elhunyt Kamper Antal, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének volt elnöke

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kamper Antal, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének volt elnöke, a kaposvári Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Központ nyugalmazott igazgatója 2014. július 9-én örökre távozott közülünk.
Szólj hozzá!
|

Vassné dr. Kovács Emőke temetése

Vassné dr. Kovács Emőke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanára 2014. június 9-én, 81 éves korában elhunyt. Hamvai mellett búcsúzunk tőle június 30-án, 11 óra 15 perckor a Farkasréti temetőben. Urnája mellé egy szál virágot helyezhetünk.
Szólj hozzá!
|

Meghívó a Hírvivők Konferenciára

A konferencia a közösségépítés, kapcsolatépítés, kapcsolatok helyreállítása témájával foglalkozik plenáris előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon.
Szólj hozzá!
|

30 éve a hallássérült gyermekekért

Szerdahelyiné Fehér Zsuzsanna szurdopedagógust – a gyerekeknek és szüleiknek csak Zsuzsi néni – sokan ismerik. Vagy a Cinkotai úti iskolából vagy az EduKidből. Derűs lényével, mosolyával elvarázsolja a gyerekeket. Óráin szinte észre sem venni, hogy éppen hallás- vagy beszédfejlesztés zajlik. Mindenkihez van egy-két kedves szava, ő az a pedagógus, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját, árad belőle a hivatása iránti elkötelezettség és a gyermekek felé irányuló szeretet.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.