110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra (kiállításmegnyitó)

Mert szemben ülsz velem... címmel nyílik kiállítás 2015. szeptember 1-jén 15 órai kezdettel az Országos Széchényi Könyvtár 7. emeletén. A kiállítás a 110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra életébe enged betekintést.
Szólj hozzá!
|

A Magyar Lovasterápia Szövetség Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2015. szeptember 25-27. között, immáron tizenegyedik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét.
Szólj hozzá!
|

A magyar speciális olimpikonokat köszöntötték

Remek hangulatú ünnepségen köszöntötték tegnap a speciális olimpia Los Angeles-i nyári világjátékain sikeresen szerepelt magyar versenyzőket és az őket felkészítő szakembereket.
Szólj hozzá!
|

NMHH: sokat segítenek a fogyatékkal élők társadalmi integrációjában a hírközlési szolgáltatások

A fogyatékkal élők teljes társadalmi integrációjában és önálló életvezetésükben a hírközlési szolgáltatások jelentős segítséget nyújtanak - derül ki az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem reprezentatív országos felméréséből, amelynek eredményéről szerdán tájékoztatták az MTI-t.
Szólj hozzá!
|

Magyarországon elsőként mobilapp a vakok és gyengénlátók színházi élményének fokozására

A Pesti Magyar Színház és a Sennheiser Audio Partner Kft. stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ennek keretében a színház Magyarországon elsőként vezet be olyan technikai rendszert, amelynek segítségével a vakok és gyengénlátók egészséges honfitársaikkal együtt élvezhetik a színházi előadásokat.
Szólj hozzá!
|

Paralimpiát Budapestre!

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) frissen megválasztott elnöke azt szeretné, hogy az olimpiai rendezés gondolatával együtt a paralimpia is megjelenjen.
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2015/3-as száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2015/2-es szám.
Szólj hozzá!
|

Idén is lesznek intenzív lovasterápiás táborok Fóton

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolaszünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt.
Szólj hozzá!
|

Egyedülálló jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszer jön létre

Európa-szerte egyedülálló az a jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszer, amely a júniusban megkötött finanszírozási szerződések jóvoltából jön létre mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.
Szólj hozzá!
|

Tájékoztató a Budapesti Korai Fejlesztő Központ 2015/16-os képzéseiről

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ diagnosztizáló és fejlesztő munkája mellett képzéseket is szervez. A képzések témái szorosan összefüggnek azokkal a hangsúlyos tevékenységeinkkel, amelyeket kiemeltnek, a Központra leginkább jellemzőnek gondolnak. Egyúttal céljuk, hogy e témákhoz kapcsolódó tudástartalmakat és szemléletmódot továbbadják az érdeklődő és a képzésre vállalkozó szakembereknek.
Szólj hozzá!
|

Középpontban a hallássérült gyermekek oktatása

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon 2015. június 22-én rendezik "A jelnyelvi törvényben előírt, hallássérült tanulók bilingviális oktatására felkészítő szakember-képzési program megalapozása" projekt zárókonferenciáját.
Szólj hozzá!
|

Pedagógusnapi díjak és kitüntetések

Azt várjuk el magunktól, hogy a magyar oktatás versenyképes és minőségi legyen, és a hazaszeretetre neveljen – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott ünnepi beszédében Budapesten, 2015. június 4-én. Az elismerésekhez ezúton is gratulálunk! (Alább a gyógypedagógiai vonatkozású kitüntetetteket és díjazottakat közöljük, a díjazottak teljes névsora megtalálható a kormany.hu oldalon.)
Szólj hozzá!
|

Felvételi felhívás az "Integrált szülő-csecsemő konzultáció" szakirányú továbbképzésre

A szakirányú továbbképzési program célja a pszichoszociális területeken dolgozó szakemberek (orvosok, gyógy-/pedagógusok, pszichológusok, pszichoterapeuták, védőnők, szociális munkások stb.) speciális képzése a szülő-csecsemő konzultáció alkalmazására. A szülő-csecsemő konzultáció koragyermekkori prevenciós és intervenciós módszer, tudományosan megalapozott metódus a pszichés és pszichoszomatikus megbetegedések (regulációs zavarok) gyógyítására, kezelésére, de legalábbis a tünetek enyhítésére csecsemő- és kisgyermekkorban.
Szólj hozzá!
|

A mozgássérült emberek jövőjéről egyeztetne a MEOSZ a miniszterelnökkel

Konzultációt kezdeményezett a mozgássérült emberek jövőjéről Orbán Viktor miniszterelnökkel a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke a kormányfő múlt pénteki, Ötéves a kormány című konferencián elmondott beszédének hatására. 
Szólj hozzá!
|

Foniátria és társtudományok (recenzió)

A Foniátria és társtudományok c. kétkötetes mű szerkesztői, amint a kötet címéből is kiderül, nagy hangsúlyt fektettek a terület interdiszciplináris mivoltának hangsúlyozására. A 27 szerző közreműködésével készült kiadvány átfogó ismereteket nyújt a beszéd és a nyelv létrehozásával és feldolgozásával kapcsolatban, bemutatja ezen funkciók zavarait, valamint a kóros működések diagnosztikáját és terápiáját, és kitekintést nyújt több társszakma, például a nyelvészet, a bioinformatika, a genetika és az onkológia felé. (Víg Julianna recenziója)
Szólj hozzá!
|

Esélyegyenlőség Napja gálaest

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2012 óta minden év májusában, az Esélyegyenlőség Napja alkalmából, az esélyegyenlőség, az integráció szellemében gálaműsort rendez. A csaknem három órás gálának először a Vakok Általános Iskolájának Nádor terme, utóbbi három alkalommal, így most is az Aranytíz Kultúrház adott otthont. A műsor teljesen vegyes – ahogy műfaji meghatározása is mutatja. Gála a javából, melyen fogyatékossággal élők és épek együtt lépnek színpadra a zene, a tánc és a szépirodalom jegyében. Ruzsa Viktor beszámolója.
Szólj hozzá!
|

Ingyenes jogsegély pszichiátriai visszaélések esetén

Különleges jogsegélyszolgálatot működtet egy alapítvány Magyarországon: azoknak nyújt ingyenes jogi segítséget, akiket pszichiátriai osztályon vagy intézetben ért sérelem vagy visszaélés.
Szólj hozzá!
|

Lackfi János: Napok tánca – a MáSzínház előadása

Június 7-én, vasárnap 17 órától lesz a következő, és egyben idén az utolsó nyilvános előadása az enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő tagokból álló MáSzínháznak, Lackfi János Napok tánca című darabját adják elő.
Szólj hozzá!
|

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének éves konferenciája (FELHÍVÁS)

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Mohácson rendezi meg a 2015. évi XLIII. Országos Szakmai Konferenciáját. A konferencia kerettémája: "Intézménnyel és családdal közösen a speciális szükségletű gyermekek, fiatalok és felnőttek életminőségének javításáért".
Szólj hozzá!
|

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság éves konferenciája (FELHÍVÁS)

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a hagyományokhoz híven ez évi kongresszusát Budapesten rendezi. Hagyományaikhoz híven mind a fő témákban, mind a szabadon választott témákban is várják az előadók jelentkezését! Továbbá ebben az évben is szeretnének kiosztani minél több "35 év alatti legjobb előadó"-i díjat, ezért arra buzdítják a fiatal kollégákat, hogy jelentkezzenek előadásra!
Szólj hozzá!
|

PROBLÉMATÉRKÉP – azaz a gyógypedagógiai ellátást érintő kérdések 12 pontja

A Gyógypedagógiai Szemle 2014/4. évi számához mellékelt hírlevélben, valamint a Szakosztályvezetőkhöz 2015 elején intézett megkeresésünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy a MAGYE elnöke (Gereben Ferencné) és főtitkára (Kajáry Ildikó) 2014. november 25-én megbeszélést kezdeményezett az EMMI Köznevelési Főosztályával. A szakosztályvezetőktől beérkezett informális anyagok feldolgozása igen jól jelzi ezt a sajátosságot, amely az alábbiakban bemutatásra kerülő 12 pontban, azaz tizenkét nagy blokkban jeleníti meg mindazokat a kérdésköröket, amelyek valójában valamennyi szakterület/népességcsoport esetében felmerülnek.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05