Elhunyt Babai László (1942-2016)

Szomorúan értesültünk Babai László kollégánk váratlan távozásáról. Sokan vagyunk, akik jól emlékeznek a logopédia területén végzett lelkes, jó színvonalú szakmai munkájáról, a MAGYE és a Magyar Foniátriai és Logopédiai Társaság kőszegi konferenciáinak egyik szervezőjéről, a kőszegi Beszédjavító Általános Iskola egyik alapítójáról.
Szólj hozzá!
|

Érzelmi intelligencia kialakulásának idegi háttere, szerveződése (tanfolyam)

Az elmúlt időszakban a pszichológiai felfedezések és újraértelmezések területén vezetnek azok a témák, amelyek a gyermekek rejtett tudásának a feltárásáról szólnak. Az idetartozó – viselkedés meghatározó – témák kerülnek feldolgozásra: mit tudunk az érzelmi agy éréséről, hogyan rendeződik össze az érzelmi fejlődés a temperamentummal, hogyan határozza meg a temperamentum a szociális érést, mit jelent ezeken a területeken a szociális éretlenség, mit változtat a traumatikus esemény az idegi fejlődésben.
Szólj hozzá!
|

Tíz paralimpiai érem az elvárás Rióban

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint mintegy harminc magyar induló és tíz érem megszerzése a cél a jövő évi riói paralimpián.
Szólj hozzá!
|

Közel 400 millió forinttal emelték a támogató szolgálatok finanszírozását

A kormány több lépéssel segíti a fogyatékossággal élő embereket támogató szolgálatok munkáját, ennek részeként két lépésben mintegy 400 millió forinttal emelték a finanszírozásukra szánt összeget - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.
Szólj hozzá!
|

Tavasszal is folytatódik a Bárczi Gyógytea

Ebben az évben, immár harmadik alkalommal rendezik meg a "Bárczi-(gyógy)tea" rendezvénysorozatot, ahol aktuális szakmai, szakmapolitikai témákat járunk körül egy tanéven keresztül, ez a sorozat folytatódik tavasszal is.
Szólj hozzá!
|

Nyílt napot szervez az ELTE Fogyatékosügyi Központ

A sajátos nevelési igényű középiskolás diákok és szüleik megfelelő tájékoztatása érdekében Nyílt Napot szervez az ELTE Fogyatékosügyi Központ a jelentkezni szándékozó középiskolai tanulók, szüleik és tanáraik számára.
Szólj hozzá!
|

Meghívó szakmai konferenciára és tisztújító közgyűlésre

Tisztelt Egyesületi Tag! Tisztelettel meghívjuk a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének 2016. évi konferenciájára és vezetőségválasztó közgyűlésére.
Szólj hozzá!
|

Hamarosan megjelenik a Gyógypedagógiai Szemle 2015/4-es száma

Hamarosan megjelenik és megvásárolható a Gyógypedagógiai Szemle 2015/4-es száma, melyben Gereben Ferencné szerkesztésében mindenre kiterjedő beszámoló olvasható a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete 43. Országos Szakmai Konferenciájáról, illetve tanulmány a siket és cochleáris implantált fiatalok és felnőttek identitástudatának vizsgálatáról (Nikolausz Kinga – Perlusz Andrea), valamint a tanulók fogyatékossággal élő társakkal szembeni attitűdjének vizsgálatáról (Pongrácz Kornélia).
Szólj hozzá!
|

ELTE Fogyatékosügyi Központ megnyitó ünnepség

2015. december 10-én hivatalosan is megnyitja kapuit az ELTE Fogyatékosügyi Központja. Ez alkalomból 16 órai kezdettel ünnepélyes megnyitót rendez az Eötvös Loránd Tudományegyetem Hallgatói Szolgáltató és Sportközpontja. A   megnyitón   köszöntőt   mond   Nyitrai   Imre   szociálpolitikáért   felelős helyettes államtitkár. A Fogyatékosügyi Központot Scheuer Gyula kancellár adja át. 
Szólj hozzá!
|

Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flórára, az intézmény alapítójára emlékeztünk

Az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai, óvodásai és iskolásai megemlékezést tartottak az intézmények alapítója, Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából a Damjanich utcai épületben elhelyezett emléktáblánál.
Szólj hozzá!
|

Harmadik Magyar Fogyatékosságtudományi Konferencia

Nem mindennapi esemény várja az érdeklődőket november 17-én, hiszen az egész napos program egyszerre lesz tudományos és népszerű. Karunk vendége az angol Dan Goodley professzor a Harmadik Magyar Fogyatékosságtudományi Konferencián.
Szólj hozzá!
|

Újra GMP Beszédpercepciós diagnosztika tanfolyam indul

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete folytatja továbbképzési sorozatát a GMP Beszédpercepciós diagnosztika című továbbképzés novemberi fordulójával. Cél a beszédpercepciós diagnosztika megtanulása, alkalmazása, gyakorlati kérdések megvitatása, fejlesztési irányok megismerése. A továbbképzést dr. Gósy Mária tartja.
Szólj hozzá!
|

Felhívás Szülősegítő szolgáltatások támogatása c. pályázatban való részvételre

Úgy érzi, a fogyatékos gyermek napi ellátása mellett nem jut ideje semmire? Úgy érzi, másból sem áll az élete csak örökös szervezésből, és állandóan versenyt fut az idővel? Úgy érzi, hogy munkáját, erőfeszítéseit sehol nem értékelik? Úgy érzi, egyedül küzd a mindennapokban? Ha igen, jöjjön el a Motiváció Alapítvány szeptemberben induló szülősegítő tréningjére!
Szólj hozzá!
|

Hamarosan megjelenik a Gyógypedagógiai Szemle szomatopedagógiával foglalkozó tematikus száma

A Gyógypedagógiai Szemle jelen különszáma a szomatopedagógia aktuális kutatási és gyakorlati kérdéseibe nyújt betekintést. A kiadvány előzményének tekinthető az a 2015 áprilisában megrendezett konferencia, mely Elmélet és gyakorlat egysége a szomatopedagógiában címmel – sajátos megközelítésmódban – a közelmúltban és jelenleg is folytatott, teammunkában végzett kutatásokat mutatta be.
Szólj hozzá!
|

Normafa: A fogyatékossággal élők javaslatait is felhasználja az önkormányzat

A fogyatékossággal élők javaslatait is figyelembe veszi a XII. kerületi önkormányzat a Normafa rehabilitációja során.
Szólj hozzá!
|

Vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a felsőoktatásban a fogyatékossággal élő hallgatók jogairól

Az oktatási jogok biztosa átfogó vizsgálatot kezdeményez a felsőoktatásban a fogyatékossággal élő hallgatók jogainak érvényesüléséről.
Szólj hozzá!
|

Anne-Dauphine Julliand: Két kis lábnyom a homokban (könyvbemutató)

Szeretettel várjuk Önt a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Anne-Dauphine Julliand Két kis lábnyom a homokban című könyvének bemutatójára és a könyvhöz kapcsolódó beszélgetésre. Kedvcsinálóként a kattintás után rövid részleteket is talál a könyvből.
Szólj hozzá!
|

Kezdődik a "Bárczi-(gyógy)tea" 3. évada

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon harmadik évben rendezik meg a "Bárczi-(gyógy)tea" rendezvénysorozatot, ahol aktuális szakmai, szakmapolitikai témákat járnak körül egy tanéven keresztül. A 2015/16-os tanévben a központi téma a fogyatékossággal élő személyek szabadidő eltöltése lesz. Ennek a tágabb témának a keretében igyekeznek minél teljesebben körbejárni a fogyatékossággal élő személyek sportolási, művészeti és kulturális lehetőségeit. 
Szólj hozzá!
|

Gordosné Szabó Anna-díj

A díj alapításának célja, hogy elismerje a Kar képzésében huzamosan és kiemelkedő módon részt vevő személyek munkáját. Jelenlegi és volt gyakorlatvezetőknek, a gyakorlati képzésben részt vevő személyeknek ítélhető oda, akik a leendő gyógypedagógusok gyakorlati képzését a tudomány és a kutatás legfrissebb elméleti eredményeinek felhasználásával reflektív és innovatív módon gazdagítják/gazdagították.
Szólj hozzá!
|

Kari adománygyűjtés a menekülteknek

A Kar oktatóinak kezdeményezésére a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar adománygyűjtési akciót indít. Szeretnénk segítséget nyújtani a hazánkba érkező, illetve hazánkon áthaladó menekültek számára.
Szólj hozzá!
|

Referenciaintézmény lett az ELTE gyakorló óvodája

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. minősítő testülete az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (korábbi nevén: ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Központ) fejlesztési tervét, jó gyakorlatait és intézményi prezentációját áttekintve 2015. augusztus 31-én döntött a "Minősített referenciaintézmény" cím odaítéléséről. A háromtagú bizottság augusztus 24-én járt az óvodában.
Szólj hozzá!
|

"Mert szemben ülsz velem" – Illyés Mária kiállításmegnyitója

Mert szemben ülsz velem... címmel nyílt kiállítás 2015. szeptember 1-jén az Országos Széchényi Könyvtár 7. emeletén. A kiállítás a 110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra életébe enged betekintést. A megnyitó alkalmával hangzott el Illyés Mária művészettörténész, Illyés Gyula és Kozmutza Flóra lányának alább olvasható beszéde.
Szólj hozzá!
|

110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra – Gereben Ferencné kiállításmegnyitó beszéde

Mert szemben ülsz velem... címmel nyílt kiállítás 2015. szeptember 1-jén az Országos Széchényi Könyvtár 7. emeletén. A kiállítás a 110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra életébe enged betekintést. A megnyitó alkalmával hangzott el Gereben Ferencné nyugalmazott főiskolai tanár, a Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézet egykori vezetőjének alább olvasható beszéde.
Szólj hozzá!
|

110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra (kiállításmegnyitó)

Mert szemben ülsz velem... címmel nyílik kiállítás 2015. szeptember 1-jén 15 órai kezdettel az Országos Széchényi Könyvtár 7. emeletén. A kiállítás a 110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra életébe enged betekintést.
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2015/4-es száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2015/4-es szám.
Szólj hozzá!
|

A Magyar Lovasterápia Szövetség Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2015. szeptember 25-27. között, immáron tizenegyedik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét.
Szólj hozzá!
|

A magyar speciális olimpikonokat köszöntötték

Remek hangulatú ünnepségen köszöntötték tegnap a speciális olimpia Los Angeles-i nyári világjátékain sikeresen szerepelt magyar versenyzőket és az őket felkészítő szakembereket.
Szólj hozzá!
|

NMHH: sokat segítenek a fogyatékkal élők társadalmi integrációjában a hírközlési szolgáltatások

A fogyatékkal élők teljes társadalmi integrációjában és önálló életvezetésükben a hírközlési szolgáltatások jelentős segítséget nyújtanak - derül ki az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem reprezentatív országos felméréséből, amelynek eredményéről szerdán tájékoztatták az MTI-t.
Szólj hozzá!
|

Magyarországon elsőként mobilapp a vakok és gyengénlátók színházi élményének fokozására

A Pesti Magyar Színház és a Sennheiser Audio Partner Kft. stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ennek keretében a színház Magyarországon elsőként vezet be olyan technikai rendszert, amelynek segítségével a vakok és gyengénlátók egészséges honfitársaikkal együtt élvezhetik a színházi előadásokat.
Szólj hozzá!
|

Paralimpiát Budapestre!

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) frissen megválasztott elnöke azt szeretné, hogy az olimpiai rendezés gondolatával együtt a paralimpia is megjelenjen.
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2015/3-as száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2015/3-as szám.
Szólj hozzá!
|

Tájékoztató a Budapesti Korai Fejlesztő Központ 2015/16-os képzéseiről

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ diagnosztizáló és fejlesztő munkája mellett képzéseket is szervez. A képzések témái szorosan összefüggnek azokkal a hangsúlyos tevékenységeinkkel, amelyeket kiemeltnek, a Központra leginkább jellemzőnek gondolnak. Egyúttal céljuk, hogy e témákhoz kapcsolódó tudástartalmakat és szemléletmódot továbbadják az érdeklődő és a képzésre vállalkozó szakembereknek.
Szólj hozzá!
|

Középpontban a hallássérült gyermekek oktatása

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon 2015. június 22-én rendezik "A jelnyelvi törvényben előírt, hallássérült tanulók bilingviális oktatására felkészítő szakember-képzési program megalapozása" projekt zárókonferenciáját.
Szólj hozzá!
|

Pedagógusnapi díjak és kitüntetések

Azt várjuk el magunktól, hogy a magyar oktatás versenyképes és minőségi legyen, és a hazaszeretetre neveljen – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott ünnepi beszédében Budapesten, 2015. június 4-én. Az elismerésekhez ezúton is gratulálunk! (Alább a gyógypedagógiai vonatkozású kitüntetetteket és díjazottakat közöljük, a díjazottak teljes névsora megtalálható a kormany.hu oldalon.)
Szólj hozzá!
|

PROBLÉMATÉRKÉP – azaz a gyógypedagógiai ellátást érintő kérdések 12 pontja

A Gyógypedagógiai Szemle 2014/4. évi számához mellékelt hírlevélben, valamint a Szakosztályvezetőkhöz 2015 elején intézett megkeresésünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy a MAGYE elnöke (Gereben Ferencné) és főtitkára (Kajáry Ildikó) 2014. november 25-én megbeszélést kezdeményezett az EMMI Köznevelési Főosztályával. A szakosztályvezetőktől beérkezett informális anyagok feldolgozása igen jól jelzi ezt a sajátosságot, amely az alábbiakban bemutatásra kerülő 12 pontban, azaz tizenkét nagy blokkban jeleníti meg mindazokat a kérdésköröket, amelyek valójában valamennyi szakterület/népességcsoport esetében felmerülnek.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05