Ismét akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány

A korábbi évekhez hasonlóan idén is akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány. Az országban egyedülálló programra gyógypedagógusok és gyógytornászok jelentkezését várják.
Szólj hozzá!
|

Ötletek Down-szindrómás kisgyerekek korai fejlesztéséhez (könyvajánló)

A "... benned a létra" Kissné Haffner Éva szakmai munkájának összegzéseképpen született meg a munkatársak és a szülők unszolására. A könyvben a gyakorlat nyelvére lefordítva mehetünk végig a korai fejlesztésre vonatkozó modern gyógypedagógiai ismereteken – anélkül, hogy bonyolult szakszavakat és megjegyezhetetlen definíciókat kéne bemagolnunk.
Szólj hozzá!
|

Megrendelhető a DPV (Diszkalkulia Pedagógiai Vizsgálata) csomag (plusz képzés)

A Diszkalkulia Pedagógiai Vizsgálata (DPV 1-2.) 5-11 éves korú gyermekek alapvető matematikai képességeinek vizsgálatára szolgáló egyéni (gyógy)pedagógiai mérőeljárás, a Dékány-Juhász-féle diszkalkulia pedagógiai vizsgálat neuropszichológiai/pszichológiai kutatásokkal alátámasztott, megújított, bemért és objektív változata.
Szólj hozzá!
|

Segítség kérése szakmai emléktáblák elkészíttetéséhez

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (ELTE-BGGYK) a Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvánnyal (GYFA) karöltve 2017-ben két emléktábla elkészíttetését és felavatását kezdeményezi: az egyik Gordosné dr. Szabó Annának állítana emléket, a másik  Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Bethlen Gábor téri épületében folyóoktatásnak. A két emléktábla elkészíttetéséhez kérjük mindazoknak a segítségét, akik egyetértenek szándékunkkal, és saját lehetőségeikhez mérten anyagi támogatással hozzá tudnak járulni a megvalósításhoz.
Szólj hozzá!
|

"Bárczi-(gyógy)tea" – 4. évad (tavaszi programok)

A 2016/17-es tanévben immár negyedik alkalommal rendezik meg a "Bárczi-(gyógy)tea" rendezvénysorozatot, ahol aktuális szakmai, szakmapolitikai témákat járnak körül egy tanéven keresztül. A 2016/17-es tanév tavaszi szemeszterében a központi téma a fogyatékossággal élő személyek szabadidőeltöltése. Ennek a tágabb témának a keretében igyekeznek körbejárni az alkotás, az akadálymentes turizmus, a magánélet-intimitás témáját.
Szólj hozzá!
|

JóLenni, etetési és evészavarok komplex korai terápiájának elméleti és gyakorlati alapjai (tanfolyam)

A 2017. március elejére tervezett  "JóLenni, etetési és evészavarok komplex korai terápiájának elméleti és gyakorlati alapjai" elnevezésű képzés ismét elindul. A Budapesti Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány tanfolyamhirdetése.
Szólj hozzá!
|

Finommotorika fejlesztése ceruza nélkül (könyvajánló)

"Ezt a könyvet nem szakembereknek írtam, hanem szülőknek. Neked, ha édesanya vagy édesapa vagy. Nem véletlenül. Biztos vagyok benne ugyanis, hogy te vagy az, aki a legnagyobb hatással vagy a gyermekedre, és te vagy az, aki a fejlődését legoptimálisabban tudod befolyásolni" – írja Sárosdi Virág, a Finommotorika fejlesztése ceruza nélkül című könyv szerzője. 
Szólj hozzá!
|

Szépet álmodom – kiállítás daganatos és fogyatékkal élő gyermekek alkotásaiból

"Szépet álmodom" címmel nyílik kiállítás daganatos és fogyatékkal élő gyermekek alkotásaiból a Látom az Életed blog szervezésében 2017. február 15-én a Magyar Nemzeti Galériában.
Szólj hozzá!
|

Az Életrevalók című produkciót mutatja be februárban a Játékszín

Az Életrevalók című produkciót tűzi műsorra a Játékszín Horgas Ádám rendezésében; a sikeres film színpadi adaptációjának február 4-én lesz a bemutatója.
Szólj hozzá!
|

Látogatás a beszéd birodalmába (könyvajánló)

Szabó Szilvia Látogatás a beszéd birodalmába egy anyanyelvi és részképesség-fejlesztő feladatgyűjtemény a nyelvi késés és a nyelvi zavar logopédiai terápiás ellátásához. A szerző speciális szakterülete a nyelvi késés terápiája (beszédindítás, megkésett beszédfejlődés), hang, beszéd és nyelvfejlődési elmaradás korrekciója. Első könyve, a Látogatás a beszéd birodalmába több évtizedes szakmai munka eredménye.
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2016/6-os száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2016/6-os szám.
Szólj hozzá!
|

Szemem, kezem, nemezem

Szeretettel ajánljuk a 35 éves ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Intézményben tartott fejlesztő művészeti foglalkozásról készült "Szemem Kezem Nemezem"című kisfilmet.
Szólj hozzá!
|

Akadályzabálók – Kerekesszékes road movie

Bíró Szabolcs regényíró minden év tavaszán útnak indul egy legalább 8-10 állomásos könyvpromóciós körútra – ez az ún. "székirodalmi könyvturné", melynek az írón és társain kívül 2016-ban aktív résztvevője volt egy kicsi szürke GoPro kamera is, mely rögzítette a könyvturné legérdekesebb pillanatait.
Szólj hozzá!
|

​"Az a fontos, hogy eggyel többször állj fel, mint ahányszor elestél."
Szekáry Zsuzsanna
"A különbség többek között köztünk és az orvosok között az, hogy mi mindig az egészséges részt keressük. Az orvosok azt keresik, hogy mi romlott el, és megpróbálnak az ellen dolgozni. Mi azt keressük, hogy mi működik még jól, és azt mozgósítjuk. Mi életörömöt viszünk be gyógyszerek helyett. Ha pedig van életöröm, akkor a gyógyszerek hatása is jobban érvényesül." – Interjú Greifenstein János bohócdoktorral.
Szólj hozzá!
|

FUTURISMO: Akadálymentes turizmus

December 8-án folytatódik a Bárczi-Gyógytea, a Kar tematikus, szakmapolitikai műhelybeszélgetés-sorozata. Ez alkalommal az akadálymentes turizmus témáját járják körül a vendég előadók. A szervezők számítanak a résztvevők aktív bekapcsolódására az előadásokat követő beszélgetés során.
Szólj hozzá!
|

Pro Caritate-díjban részesült Zászkaliczky Péter

A Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Pro Caritate-díjat adományozott Zászkaliczky Péternek, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánjának.
Szólj hozzá!
|

A gyógypedagógia a gyógypedagógust is alakítja – Konferencia Mesterházi Zsuzsa tiszteletére

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szeretettel meghívja Önt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, az Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézet által szervezett "A gyógypedagógia a gyógypedagógust is alakítja" című, Mesterházi Zsuzsa tiszteletére szervezett konferenciára. 
Szólj hozzá!
|

Újra megjelent magyarul a szociálpszichológia alapműve

Majdnem egy évtized után, az újabb amerikai kiadást alapul véve új fordításban megjelent Eliot R. Smith, Diane M. Mackie és Heather M. Claypool Szociálpszichológia című alapműve.
Szólj hozzá!
|

Új szakmai folyóirat indult útjára: Logopédia

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége által kiadott, most útjára induló Logopédia című folyóirat évente kétszer fog megjelenni, elektronikus formátumban.
Szólj hozzá!
|

"35 év – 35 kép" – Rosta Katalin kiállításmegnyitója

Az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény fennállásának 35. évfordulója alkalmából "35 év – 35 kép" címmel kiállítást szervezett a Szent László Kórház területén található Tűzmadár Házban. Alább olvasható Rosta Katalin mesterlogopédus, az intézet igazgatójának megnyitóbeszéde. 
Szólj hozzá!
|

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ képzései (2016/2017-es tanév)

Az alábbiakban olvasható a Budapesti Korai Fejlesztő Központ tanfolyamainak, képzéseinek rövid ismertetője, időpontjai. A képzésekhez tartozó jelentkezési lapokat a honlapunkon lehet megtalálni és letölteni: www.koraifejleszto.hu
Szólj hozzá!
|

"Logopédiai óvodai nyomonkövetés" kérdőív

Az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (jogelődintézmény a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Gyakorló Óvoda, logopédiai óvodai csoport, Budapest, Damjanich u. 41-43.) fennállásának 35 éves jubileumához közeledik. A jubileum kapcsán keresünk meg, hogy megtudjuk hogyan alakult az iskolai pályafutásod, az életed. Kérjük, hogy a mellékelt kérdőív kitöltésével nyújts segítséget ahhoz az elemző munkához, amellyel fel kívánjuk tárni, hogy az egykori "logopédiai óvodások" hogyan boldogulnak az életben.
Szólj hozzá!
|

Cirkuszi előadás az esélyegyenlőség jegyében

A Fővárosi Nagycirkuszban második alkalommal szerveznek vak és gyengénlátó nézők számára speciális programot, mely után az Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi show-t személyesen az igazgató, Fekete Péter "közvetíti" nekik egy narrált előadás keretei között.
Szólj hozzá!
|

Mi a specifikus nyelvi zavar? (videó)

Ez a rövid film azt mutatja be, hogy mi a specifikus nyelvi zavar, az érintett gyerekeknek milyen nehézségei vannak, és milyen jelek alapján lehet felismerni ezt a fejlődési zavart. A film a Raising Awareness of Language Learning Impairments (RALLI), azaz a nyelvelsajátítás zavarainak megismertetését célzó nemzetközi kampány keretén belül készült az MTA Nyelvtudományi Intézetben.
Szólj hozzá!
|

PROBLÉMATÉRKÉP – azaz a gyógypedagógiai ellátást érintő kérdések 12 pontja

A Gyógypedagógiai Szemle 2014/4. évi számához mellékelt hírlevélben, valamint a Szakosztályvezetőkhöz 2015 elején intézett megkeresésünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy a MAGYE elnöke (Gereben Ferencné) és főtitkára (Kajáry Ildikó) 2014. november 25-én megbeszélést kezdeményezett az EMMI Köznevelési Főosztályával. A szakosztályvezetőktől beérkezett informális anyagok feldolgozása igen jól jelzi ezt a sajátosságot, amely az alábbiakban bemutatásra kerülő 12 pontban, azaz tizenkét nagy blokkban jeleníti meg mindazokat a kérdésköröket, amelyek valójában valamennyi szakterület/népességcsoport esetében felmerülnek.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05