JELENTKEZÉS: A veleszületett kóros mozgás és értelmi fejlődés prevenciója, korai kezelése és rehabilitációja

A Magyar Fejlődésneurológiai Társaság eddigi kongresszusain is a prospektiv betegellátás hazai megvalósíthatóságával foglalkoztak, amire eddig csak sokat ígérő kezdeményezések történtek. Ennek a kongresszusnak is az a célja, hogy a prospektiv betegellátást közösen közelítsük meg a prevenció, a diagnózis és a kornak megfelelő kezelés szempontjából. Az érintett kérdések nemcsak a szülészet, neonatológia, gyermekgyógyászat és gyermekneurológia, a gyógypedagógia vagy a rehabilitáció számára fontosak!
Szólj hozzá!
|

Radványi Katalin: Legbelső kör: A család – Eltérő fejlődésű vagy krónikus beteg gyermek a családban

Egy család elképzelhetetlen gyermek nélkül és igaz ez fordítva is, egy gyermek egészséges testi és lelki fejlődéséhez elengedhetetlen egy szerető-óvó-nevelő család. Vajon milyen hatással van a szülőkre, testvérekre, ha egy családba eltérő fejlődésű vagy krónikus beteg gyermek érkezik? A kis jövevény fejlődését milyen tényezők befolyásolhatják pozitív irányban? Segítő szakemberként hogyan viszonyuljunk az érintett családhoz? (Pongrácz Kornélia recenziója)
Szólj hozzá!
|

A kormány fontos feladatnak tartja az infokommunikációs akadálymentesítést

Az infokommunikációs akadálymentesítés fontosságáról beszélt az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos kedden Budapesten, az Országos Fogyatékosügyi Tanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Szólj hozzá!
|

Megjelent és ingyenesen letölthető a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2015/1-es száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2015/1-es szám.
Szólj hozzá!
|

Az augmentatív és alternatív kommunikáció alapjai – pedagógus-továbbképzés indul

A Bliss Alapítvány az alábbiakban meghirdeti "Az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK) alapjai: a sérült emberi kommunikáció korai felismerése, diagnosztikája, valamint kognitív, pszichés és szociális következményeinek kompenzálása gyógypedagógiai módszerekkel" című. pedagógus-továbbképzési programját.
Szólj hozzá!
|

SMART School – élménybeszámoló egy akadálymentes TV- és rádiótörténeti kiállításról

A Samsung és az MTVA együttműködésének köszönhetően SMART School, "okosiskola" néven nyílt kiállítás az MTVA Rádió- és Televízió-történeti Kiállítóhelyén 2015. január 15-én. Látás- és mozgássérültek számára a hely akadálymentes, és előzetes bejelentkezés után külön csoportot is szerveznek. Sőt, arra is volt már példa, hogy óvodás csoportot fogadtak és régi mesefilmekkel kedveskedtek számukra. (Ruzsa Viktor beszámolója)
Szólj hozzá!
|

Program indult az értelmi sérült fiatalok önállósodásáért

Elindult az értelmi sérült fiatalok önálló életvitelét támogató és előkészítő Fészekhagyó Program – tájékoztatta a Magyar Williams Szindróma Társaság közleményben az MTI-t.
Szólj hozzá!
|

Fogyatékossági érzékenyítő mintaprogram indul az iskolásoknak Rákosmentén

Fogyatékossági érzékenyítő mintaprogramot indít Rákosmente önkormányzata az országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek bevonásával, az érintettek kedden írták alá az erre vonatkozó megállapodást.
Szólj hozzá!
|

RoboBraille – nemcsak látássérült és diszlexiás emberek számára nyújthat segítséget

A számítástechnika alapvetően vizuális tudomány. Vajon a különböző elektronikus dokumentumok (pdf, rtf, doc stb.) készítői ép látó emberként gondolnak-e arra, hogy egy látássérült, vak vagy gyengénlátó embernek milyen akadályt jelent egy-egy ilyen dokumentumnak a feldolgozása, felolvastatása? A manapság elterjedt képernyőolvasók bizonyos formátumokkal, mint például a PDF nehezen birkóznak meg, azonban egy dán fejlesztésnek hála, úgy tűnik, a probléma végre megoldódni látszik! (Ruzsa Viktor beszámolója)
Szólj hozzá!
|

Nádas Pál: KorKép – egy könyv ami értünk (és nekünk is) szól

Nádas Pál, a Mozgásjavító Iskola nyugdíjba vonult igazgatója megírta az elmúlt 25 év legnagyobb, a mozgássérült gyerekekért végrehajtott beruházásának történetét. Látszólag. Valójában megírta azok történetét, akik az elmúlt 25 évben a mozgássérülteken segíteni akartak, és azok történetét, akik ezen az ügyön is csak nyerészkedni szándékoztak.
Szólj hozzá!
|

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat aktuális pályázati felhívásai

1. pályázat: Az Erkel Ferenc Színházban szervezett Leánder és Lenszirom című családi meseopera előadásának jegyeire, általános iskolások részére. // 2. pályázat: "Milyen kérdést intéznék a miniszterekhez, ha képviselő lennék?"
Szólj hozzá!
|

Magyarország első egyetemi közösségi fotóarchívuma készül

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – a Fortepan archív fotógyűjteménnyel együttműködve – egyedülálló kezdeményezést indít: 1900 és 1990 közötti fényképeket keresünk, amelyek az ország első egyetemének huszadik századi pillanatait örökítik meg. Az Ön fotóit is várjuk!
Szólj hozzá!
|

RoboBraille: ingyenesen használható a magyar nyelvű dokumentum-átalakító szolgáltatás

Vakok, gyengénlátók valamint az olvasási, tanulási nehézségekkel küzdők számára indítottak ingyenes magyar nyelvű internetes dokumentum-átalakító szolgáltatást. A RoboBraille elnevezésű szolgáltatást egy szakmai konferencia keretében mutatták be az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.
Szólj hozzá!
|

Az integrált szülő–csecsemő konzultáció és a gyógypedagógia találkozási pontjai (konferencia)

Meghívó "Az integrált szülő–csecsemő konzultáció és a gyógypedagógia találkozási pontjai – tapasztalatok az "Integrált szülő-csecsemő konzultáció" (Hédervári-Heller és Németh) felsőfokú szakirányú továbbképzésről és gyakorlatáról" című konferenciára.
Szólj hozzá!
|

Démoszthenész nyomában – felhívás a Szép Beszéd Verseny támogatására

Emlékszel A Király Beszéde című filmre? Mr. Darcy ezúttal egy királyt játszik benne, aki felnőttként küzdötte le dado­gását. Olyan szakemberek vannak ebben segítségére, mint MI! – a Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete felhívása.
Szólj hozzá!
|

Lehet élni végtagok nélkül? – Kollinger Szabolcs videoblogjában válaszol
Pál Dániel Levente
Kollinger Szabolcsnak születési rendellenesség következtében nem fejlődött ki a keze és a lába. Ő nem hagyta magát, nem adta fel. Megtanult írni a szájával és a "kis kezével", megtanult önállóan enni és inni, úszik, focizik, pingpongozik, informatikus-programozónak készül, e mellett még verseket is ír. Életem szavai című blogjában videókkal mutatja be, hogyan oldja végtagok nélkül egyszerűen a leghétköznapibb élethelyzeteket: hogyan ír billentyűzettel, hogyan nyit ki egy ajtót, hogyan nyit ki egy üveg sört vagy éppen hogyan használja az okostelefont.    
Szólj hozzá!
|

Nádas Pál: KorKép: tanulmány a Mozgásjavító rekonstrukciójának és fejlesztésének történetéről (könyvbemutató)

A KSH Könyvtár és a Syllabux Könyvkiadó szeretettel meghívja Önt 2015. január 27-én (kedden) 17 órakor Nádas Pál: KorKép: tanulmány a Mozgásjavító rekonstrukciójának és fejlesztésének történetéről (1989–2012) című könyvének bemutatójára. A kötetről Dr. Derera Mihály, Dezsényi Katalin szerkesztő és Nádas Pál beszélgetnek.
Szólj hozzá!
|

A fogyatékos gyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci helyzetének segítése (kérdőív)

A fogyatékossággal élő gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzetének javítása a célja annak a programnak, amelyet a Motiváció Alapítvány és a JÓL-LÉT Alapítvány közösen indított 2014. szeptemberben, NÓRA-TÁMASZPONT címmel. A program keretében a megvalósító alapítványok módszertanára épülő, a fogyatékos gyermeket nevelő nők speciális élethelyzetéhez igazított munkaerő-piaci szolgáltatási modell kidolgozása valósul meg.
Szólj hozzá!
|

Bárczi Gyógytea (2. évad)

A harmadik alkalom 2014. december 11-én kerül megrendezésre, amelyen a Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek számára nyújtott szolgáltatások az egyházi fenntartó szemével címmel tart előadást Győri Zsófia az Immánuel Otthon és Iskola igazgatója, valamint Trecsóné Szalai Zsuzsanna a Szent Erzsébet Otthon, Ipolytölgyes intézményvezetője. A beszélgetést Regényi Enikő Mária vezeti.
Szólj hozzá!
|

Jó gyakorlatok a logopédiában (konferencia)

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége 2014. november 15-én tartja őszi konferenciáját “JÓ GYAKORLATOK A LOGOPÉDIÁBAN" címmel.
Szólj hozzá!
|

Folytatódik a Bárczi-(gyógy)tea sorozat

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon második évben rendezik meg a "Bárczi-(gyógy)tea" rendezvénysorozatot, ahol aktuális szakmai, szakmapolitikai témákat járnak körül egy tanéven keresztül.
Szólj hozzá!
|

Tájékoztató a Budapesti Korai Fejlesztő Központ 2014/15-ös képzéseiről

Budapesti Korai Fejlesztő KözpontA Budapesti Korai Fejlesztő Központ diagnosztizáló és fejlesztő munkája mellett képzéseket is szervez. A képzések témái szorosan összefüggnek azokkal a hangsúlyos tevékenységeinkkel, amelyeket kiemeltnek, a Központra leginkább jellemzőnek gondolunk. Egyúttal célunk, hogy e témákhoz kapcsolódó tudástartalmakat és szemléletmódot továbbadjuk az érdeklődő és a képzésre vállalkozó szakembereknek.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05