Tomatis Terápia – A hallószerv mint a humán fejlődés motorja

Jozef Vervoort előadásából megtudhatjuk, hogy pontosan mit hallgat egy Tomatis páciens, hogy működik egy Tomatis készülék és miért fontos része a Tomatis terápiának az anyai hang (Mutterstimme). Fény derül arra is, hogy pszichológiai információkat, illetve kognitív aspektusokat egy audiogramból is megismerhetünk. Az előadáson ismertetésre kerül, hogy miben különbözik a klasszikus Tomatis hallásterápia a Magyarországon gyakorlatban lévő hallásterápiáktól.
Szólj hozzá!
|

Folytatódik a Bárczi-(gyógy)tea sorozat

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon második évben rendezik meg a "Bárczi-(gyógy)tea" rendezvénysorozatot, ahol aktuális szakmai, szakmapolitikai témákat járnak körül egy tanéven keresztül.
Szólj hozzá!
|

Egy csepp a tengerben – Logopédiai konferencia

"Egy csepp a tengerben" címmel konferenciát szervez, a XVIII. kerületi Pedagógiai Hét keretében, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi Tagintézményének logopédiai csoportja.
Szólj hozzá!
|

Pszichiátriai szerek viselkedési problémákra?

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány kutatómunkája során feltárta, hogy a hiperaktívnak, figyelemzavarosnak nevezett gyermekeknek adott pszichiátriai szerek számos mellékhatást és függőséget okozhatnak a gyerekeknél. 
Szólj hozzá!
|

Levizsgáztak a terápiás lovak

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány 2014. szeptember 9-én 9 órától gyakorlati alkalmassági vizsgát tartott a lovasterápia különböző területein dolgozó terápiás lovak számára. A vizsga helyszíne a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja volt. Az esemény nyitott volt az érdeklődők és a sajtó számára.
Szólj hozzá!
|

Nevelőszülőket keres a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nevelőszülői csoportja

A nevelőszülői csoport családokat, házaspárokat keres Budapesten és 40 km-es körzetében, nevelőszülői feladatokra.
Szólj hozzá!
|

Tájékoztató a Budapesti Korai Fejlesztő Központ 2014/15-ös képzéseiről

Budapesti Korai Fejlesztő KözpontA Budapesti Korai Fejlesztő Központ diagnosztizáló és fejlesztő munkája mellett képzéseket is szervez. A képzések témái szorosan összefüggnek azokkal a hangsúlyos tevékenységeinkkel, amelyeket kiemeltnek, a Központra leginkább jellemzőnek gondolunk. Egyúttal célunk, hogy e témákhoz kapcsolódó tudástartalmakat és szemléletmódot továbbadjuk az érdeklődő és a képzésre vállalkozó szakembereknek.
Szólj hozzá!
|

Pályázat alaptámogatásra (ELTE) – Fogyatékossággal élő, hátrányos helyzetű vagy más módon rászoruló hallgatók számára

A Rektori Hivatal Oktatási Igazgatósága és az Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság pályázatot ír ki alaptámogatás igénylésére. Beküldési határidő: 2014. szeptember 15.
Szólj hozzá!
|

Jövő kedden vizsgáznak a terápiás lovak

Magyar Lovasterápia SzövetségA Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Magyar Lovasterápia Szövetség szeretettel meghívja Önt az NGYSZ Lovasterápiás és Oktató Központjában tartandó terápiás lovak alkalmassági vizsgájára.
Szólj hozzá!
|

Fogyatékkal élő emberek környezeti nevelését segíti a WWF

Fogyatékkal élő embereket is bevonva mutatja be természet- és környezetvédelmi programját a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete és az Ösvény Oktatóközpont az újpesti városnapokon.
Szólj hozzá!
|

Megjelent a szlovákiai (magyar nyelvű) Carissimi speciális magazin 2014/4 száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2014/4-es szám.
Szólj hozzá!
|

Tájékoztató az ELTE-n tanuló speciális szükségletű (fogyatékossággal és/vagy krónikus betegséggel élő) hallgatók számára

A speciális szükségletű hallgatóknak akkor tudják az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) munkatársai a megfelelő segítséget megadni, ha személyesen jelentkeznek a kari fogyatékos-ügyi koordinátoruknál és a megfelelő igazolást leadják nekik, vagyis regisztrálnak. A regisztráció határideje: 2014. szeptember 3. 16.00 óra.
Szólj hozzá!
|

Idén majdnem ezer fogyatékkal élő gyermek nyaralt az Erzsébet-táborokban

A nemzetközi szinten elismert Erzsébet-táboroztatás, amelynek kertében az idén már 55 ezer gyermek nyaralhatott, remek konstrukció, hiszen jelen van benne a társadalmi szolidaritás, az önkéntesség és a tehetséggondozás is mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Balatonberényben.
Szólj hozzá!
|

Fejlesztő és rehabilitációs központ épül Agárdon

Több mint kétmilliárd forintból valósul meg fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek fejlesztésére és rehabilitációra alkalmas központ a Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi telepén, melynek a héten tették le alapkövét - tájékoztatta az MTI-t a sportiskolát üzemeltető Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Szólj hozzá!
|

Megjelent a magyar pszicholingvisztikai kézikönyv

A Magyar pszicholingvisztikai kézikönyv hiányt pótol a hazai felsőoktatásban, az első próbálkozás arra, hogy teljesen megfeleljen a nyelvre érvényesített interdiszciplináris szemléletnek. Egyszerre jellemző rá a bölcsészeti, a társadalomtudományi és a természettudományos szemlélet alkalmazása, módszerei közé tartozik a megfigyelés, a kísérletezés, és időnként a tömeges adatok elemzése egyaránt.
Szólj hozzá!
|

Látássérülteknek épül rehabilitációs központ Tatán

A látássérültek komplex rehabilitációját szolgáló, valamint oktatóközpontként működő intézmény alapkövét tették le pénteken Tatán, az intézmény a Vakok Állami Intézetének tatai telephelyeként működik 2015 szeptemberétől.
Szólj hozzá!
|

Szabó Jánosné a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült többek között SZABÓ JÁNOSNÉ, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Angyalföldi csoportjának elnöke.
Szólj hozzá!
|

OPEN STREET MAP – avagy hozzáférhető belváros

Budapest Belvárosa finoman fogalmazva sem teljesen, sőt, szinte alig akadálymentesített. Erre mutatott rá az Open Street Map csoport tegnapi, a csoport 10 éves jubileumi ünnepségével egybekötött belváros-bejárás, mely az Erzsébet téri buszpályaudvar helyén lévő Design Terminálból indult augusztus 9-én délelőtt, nem sokkal 11 óra után. Ruzsa Viktor beszámolója.
Szólj hozzá!
|

Ismét továbbképzéseket indít a Magyar Lovasterápia Szövetség

A korábbi évekhez hasonlóan idén is akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (MLTSZ). Az országban egyedülálló programra olyan gyógypedagógusok és gyógytornászok jelentkezését várják, akik a lovasterápiában rejlő fejlesztési lehetőségekkel szeretnének megismerkedni.
Szólj hozzá!
|

Hamarosan elkészül a belváros akadálymentességi térképe

Tudtad, hogy a kerekesszékesek akadálymentes közlekedése még ma sem megoldott? És hogy még az információ sem áll rendelkezésükre, hogy útjaik tervezhetőek legyenek? Gondoltad volna, hogy például a magyar turizmus is milliárdoktól esik el ennek hiányában? A hazai OpenStreetMap közösség és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szervezésében 2014. augusztus 9-én (szombaton) 10.00 órától kerekesszékes és ép önkéntesek közösen készítik el a Belváros akadálymentességi térképét.
Szólj hozzá!
|

Szeptemberben Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Verseny és Lovasterápiás Verseny

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2014. szeptember 26-28. között, immáron tizedik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét.
Szólj hozzá!
|

Akadálymentes villany- és gázszámlát kérhetnek a fogyatékosok augusztustól

Augusztustól a fogyatékos fogyasztó írásbeli kérelmére, úgynevezett akadálymentes számlát kaphat a villany- és gázfogyasztásáról, majd jövő augusztustól a víz-, a távhő- és a szemétszállítási számla is lehet ilyen jellegű.
Szólj hozzá!
|

Elkészült több mint háromezer település esélyegyenlőségi programja

Elkészült Magyarország több mint háromezer településének helyi esélyegyenlőségi programja jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
Szólj hozzá!
|

Fogyatékossággal élő betegek ellátására is alkalmas fogászati centrum nyílt Budapesten

Fogyatékossággal élő betegek ellátására is alkalmas fogászati centrumot adtak át szerdán Budapesten, a Semmelweis Egyetem (SE) Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján.
Szólj hozzá!
|

Strasbourgi bíróság: Románia felelős egy fogyatékkal élő, HIV-pozitív roma fiatal haláláért

Románia megsértette egy 18 éves, fogyatékkal élő, HIV-pozitív roma férfi élethez való jogát, vagyis felelős azért, hogy a fiatal férfi meghalt egy romániai pszichiátriai intézetben - derül ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán született csütörtöki, másodfokú, immár jogerős ítéletből.
Szólj hozzá!
|

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság idei konferenciája (összefoglaló)

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság ez évi konferenciáját a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének 2014. évi országos szakmai kongresszusa keretében rendezte meg a Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, és Diákotthon épületében. A közös kongresszus fő témája volt a "Fogyatékosságügy – rehabilitáció – szociális megsegítés" – ami Bárczi Gusztáv halálának 50. és Göllesz Viktor halálának 15 évfordulójához kapcsolódott, lefedve az életkorokon átívelő köznevelési és szociális kérdéseket.
Szólj hozzá!
|

Elhunyt Kamper Antal, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének volt elnöke

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kamper Antal, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének volt elnöke, a kaposvári Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Központ nyugalmazott igazgatója 2014. július 9-én örökre távozott közülünk.
Szólj hozzá!
|

Vassné dr. Kovács Emőke temetése

Vassné dr. Kovács Emőke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanára 2014. június 9-én, 81 éves korában elhunyt. Hamvai mellett búcsúzunk tőle június 30-án, 11 óra 15 perckor a Farkasréti temetőben. Urnája mellé egy szál virágot helyezhetünk.
Szólj hozzá!
|

Meghívó a Hírvivők Konferenciára

A konferencia a közösségépítés, kapcsolatépítés, kapcsolatok helyreállítása témájával foglalkozik plenáris előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon.
Szólj hozzá!
|

30 éve a hallássérült gyermekekért

Szerdahelyiné Fehér Zsuzsanna szurdopedagógust – a gyerekeknek és szüleiknek csak Zsuzsi néni – sokan ismerik. Vagy a Cinkotai úti iskolából vagy az EduKidből. Derűs lényével, mosolyával elvarázsolja a gyerekeket. Óráin szinte észre sem venni, hogy éppen hallás- vagy beszédfejlesztés zajlik. Mindenkihez van egy-két kedves szava, ő az a pedagógus, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját, árad belőle a hivatása iránti elkötelezettség és a gyermekek felé irányuló szeretet.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.