Szeptemberben Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Verseny és Lovasterápiás Verseny

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2014. szeptember 26.-28. között, immáron tizedik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét.
Szólj hozzá!
|

Akadálymentes villany- és gázszámlát kérhetnek a fogyatékosok augusztustól

Augusztustól a fogyatékos fogyasztó írásbeli kérelmére, úgynevezett akadálymentes számlát kaphat a villany- és gázfogyasztásáról, majd jövő augusztustól a víz-, a távhő- és a szemétszállítási számla is lehet ilyen jellegű.
Szólj hozzá!
|

Elkészült több mint háromezer település esélyegyenlőségi programja

Elkészült Magyarország több mint háromezer településének helyi esélyegyenlőségi programja jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
Szólj hozzá!
|

Fogyatékossággal élő betegek ellátására is alkalmas fogászati centrum nyílt Budapesten

Fogyatékossággal élő betegek ellátására is alkalmas fogászati centrumot adtak át szerdán Budapesten, a Semmelweis Egyetem (SE) Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján.
Szólj hozzá!
|

Strasbourgi bíróság: Románia felelős egy fogyatékkal élő, HIV-pozitív roma fiatal haláláért

Románia megsértette egy 18 éves, fogyatékkal élő, HIV-pozitív roma férfi élethez való jogát, vagyis felelős azért, hogy a fiatal férfi meghalt egy romániai pszichiátriai intézetben - derül ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán született csütörtöki, másodfokú, immár jogerős ítéletből.
Szólj hozzá!
|

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság idei konferenciája (összefoglaló)

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság ez évi konferenciáját a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének 2014. évi országos szakmai kongresszusa keretében rendezte meg a Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, és Diákotthon épületében. A közös kongresszus fő témája volt a "Fogyatékosságügy – rehabilitáció – szociális megsegítés" – ami Bárczi Gusztáv halálának 50. és Göllesz Viktor halálának 15 évfordulójához kapcsolódott, lefedve az életkorokon átívelő köznevelési és szociális kérdéseket.
Szólj hozzá!
|

Elhunyt Kamper Antal, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének volt elnöke

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kamper Antal, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének volt elnöke, a kaposvári Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Központ nyugalmazott igazgatója 2014. július 9-én örökre távozott közülünk.
Szólj hozzá!
|

Paraszupersztár – 54-en az elődöntőben

Több mint négyszázan jelentkeztek a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége által meghirdetett Paraszupersztár tehetségkutató versenyre. Az előadó-művészeti kategóriákba mintegy 160, az alkotóművészeti kategóriákba 290 nevezés érkezett. A beérkezett bemutatkozó anyagok alapján a szakmai zsűri 54 előadó-művészeti produkciót tartott érettnek a további megmérettetésre, ennyien jutottak tovább az elődöntőbe.
Szólj hozzá!
|

Vassné dr. Kovács Emőke temetése

Vassné dr. Kovács Emőke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanára 2014. június 9-én, 81 éves korában elhunyt. Hamvai mellett búcsúzunk tőle június 30-án, 11 óra 15 perckor a Farkasréti temetőben. Urnája mellé egy szál virágot helyezhetünk.
Szólj hozzá!
|

Meghívó a Hírvivők Konferenciára

A konferencia a közösségépítés, kapcsolatépítés, kapcsolatok helyreállítása témájával foglalkozik plenáris előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon.
Szólj hozzá!
|

Botrány Csehországban a fogyatékkal született gyermekek sorsa körül

Amennyiben teljesen nyilvánvaló, hogy egy anyának egészségkárosult, fogyatékos gyermeke született, a törvénynek engedélyeznie kellene, hogy az orvosok a szülők engedélye nélkül az újszülött életének befejezéséről döntsenek állítja Miroslav Mitlöhner, a Hradec Králové-i egyetem mellett működő szociális intézet igazgatója, a munkaügyi és népjóléti miniszter tudományos tanácsának tagja egy szaklapban megjelent írásában.
Szólj hozzá!
|

Befejeződött a győri múzeum infokommunikációs akadálymentesítése

Többfunkciós oktatótérrel és információs-kommunikációs technikai pontokkal bővült az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert mintegy 50 millió forintos támogatásból a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. A projekt lezárásáról kedden tájékoztatta az MTI-t az intézmény.
Szólj hozzá!
|

Megjelent a szlovákiai Carissimi ismeretterjesztő folyóirat legújabb száma

A szlovákiai Carissimi Nonprofit Alap kuratóriuma 2010-ben "Carissimi – Esély a fogyatékos és egészségkárosodott embereknek" címmel olyan magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat megjelenésének támogatását határozta el, amely fórumot teremt fogyatékos és egészségkárosodott embereknek, és segítséget nyújt az őket érintő ügyekben való eligazodáshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Megjelent és ingyenesen elérhető a 2014/3-as szám.
Szólj hozzá!
|

Megjelent a Gyógypedagógiai Szemle 2014/2. száma

Megjelent és már digitálisan is elérhető (cikkenként vagy pdf-ben) a Gyógypedagógiai Szemle 2014. évfolyamának második száma. A szám tanulmányai többek között az afázia egy ritka típusában történő beszédelemzésről, a hódmezővásárhelyi dadogó-ellátásról, egy tréninglakás programról, középiskolás SNI kollégistákról, illetve diszlexiás tanulókat segítő online gondolattérképekről szólnak.   
Szólj hozzá!
|

Bárczi-(gyógy)tea kerekasztal

2013 szeptemberében indult útjára a havonta jelentkező "Bárczi-(gyógy)tea" rendezvénysorozat, ahol aktuális szakmai, szakmapolitikai témákat járnak körül egy tanéven keresztül az ELTE gyógypedagógiai karának akadálymentes épületében. A sorozat első évada a bentlakásos intézmények férőhelyeinek kiváltására és a folyamatot segítő szolgáltatások bemutatására fókuszál.
Szólj hozzá!
|

Elhunyt Vassné dr. Kovács Emőke

Mély megrendüléssel adjuk közzé, hogy ellhunyt Vassné dr. Kovács Emőke PhD (Nagykőrös, 1933. március 6. – Budapest, 2014. június 9.), az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Fonetikai és Logopédiai Tanszék nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanára.
Szólj hozzá!
|

30 éve a hallássérült gyermekekért

Szerdahelyiné Fehér Zsuzsanna szurdopedagógust – a gyerekeknek és szüleiknek csak Zsuzsi néni – sokan ismerik. Vagy a Cinkotai úti iskolából vagy az EduKidből. Derűs lényével, mosolyával elvarázsolja a gyerekeket. Óráin szinte észre sem venni, hogy éppen hallás- vagy beszédfejlesztés zajlik. Mindenkihez van egy-két kedves szava, ő az a pedagógus, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját, árad belőle a hivatása iránti elkötelezettség és a gyermekek felé irányuló szeretet.
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.