prae.hu

 


Magyar virtus Japánban
Mátrai Titanilla
"Ez az utunk a szó legszebb értelmében vett vándorcirkusz. Tegnap Tokióból utaztunk Nagojába, ott este koncert, ma délben vissza Tokióba, este itt újabb koncert. Holnap pedig megyünk tovább Kiotóba" – mondja Kovács Géza a zenekar japán turnéjának egyik állomásán, Tokióban. 
Szólj hozzá!
|

Megújul a prae.hu
Ókovács Szilveszter zenekritika-kötete
Oscar-díj elárverezéséért perel az amerikai filmakadémia
Győrben lép fel Tom Jones
A JAK debreceni programjai júliusban
Együttműködik a levéltár és a Veritas Intézet
Földrészek között a Tabán Kinotékában
Papír, de mégsem, kalap, de mégsem: nyáresti hajdíszek a Masamodtól

A zongora és az orgona esete
Szlávik Dóra
Mozart Figaro házassága nyitánya jó színvonalt sejtetett az estre. Aztán jött egy kevésbé izgalmas, ám annál hosszabb zongoraverseny, majd a 93 éves Menahem Pressler ráadás zongorajátéka, ez egészen egyszerűen lenyűgöző volt, végül Saint-Saens egyik szimfóniája koronázta meg ezt a majdnem tökéletes estet.
Szólj hozzá!
|

Sikerült egymásra találnunk
Jónás Ági
Rendhagyó keleti-magyar koprodukcióval zárta szezonját a Fonó Budai Zeneház június 18-án. A világhírű taikoművész, Leonard Eto és a magyar Bazseva zenekar egyedülálló zenei utazást kínált az improvizatív zene kedvelői számára. A japán dobvirtuóz ritmusaival és sajátos előadói stílusával eddig 35 ország szívébe lopta be magát, zenélt már - többek között - Bob Dylannel és Bon Jovival, számos Hollywoodi filmhez (Oroszlánkirály, A préda) komponált zenét, ráadásul a japán kulturális nagykövet címet is magáénak tudhatja.
Szólj hozzá!
|

Nemes cél érdekében
Szlávik Dóra
Ez a koncert más volt, mint a többi. Nem öncélú. Na jó, a többi sem az, de itt az ember úgy hallgatta Bach csodálatos zenéjét, hogy közben tudta: jót cselekszik. Illetve cselekedett, amikor megvette a nem kis összegről – 25 ezer forintról – szóló jegyét.
Szólj hozzá!
|

Mendelssohn elfeledett remekműve
Szlávik Dóra
Mendelssohn halála után zenéjének megítélése hasonlóan alakult, mint csodált és általa felfedezett elődjéé, Baché: a feledés homályába merült. Újrafelfedezésére csak a 20. században került sor, Vashegyi György vezénylése pedig garancia volt arra, hogy Mendelssohn Paulusa a lehető legmagasabb színvonalon, értő olvasatban kerüljön előadásra.
Szólj hozzá!
|

A csapvíz és a balkáni rezesek
Szarka Károly
Boban Marković Mosonmagyaróváron! Elsőre egy kicsit hihetetlennek tűnik, de miután konstatálom, hogy ugyanazt mondja a kedves ismerős, a Friss Fesztivál programfüzete és a jugoszláviai születésű trombitaművész honlapja is, minden kétségem eloszlik. Ráadásként kiderül, hogy még csak nem is a Boban i Marko Marković Orkestar a rendezvény headliner zenekara.
Szólj hozzá!
|

Az utolsó metálikon
Soós Tamás
Háromszólamú gitárattak, plafont sikáló magasak és a sokméteres Eddie – újra Budapesten járt minden idők legnagyobb heavy metál bandája, hogy a 2008-as szigetes buli csorbáját kiküszöböljék. Az Iron Maiden egyik legjobb magyar koncertjét hegesztette a jelenlévő 12 ezer rajongó fülébe.
Szólj hozzá!
|

MAHASZ slágerlisták - 2014/25.
PRAE.HU
MAHASZTop 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 20, Stream Top 10 lista.
Szólj hozzá!
|

A zene mint önmaga halovány mása
Barlog Károly
Woven HandTöbbször hallottam az utóbbi időben azt, hogy a Woven Hand magyarországi vendégszereplései kezdenek unalmassá, kiszámíthatóvá válni. Hogy ebből is régen túltelítődtünk, úgy, mint a Prodigyből. Mégis azt gondolom, inkább örülnünk kéne annak, hogy ilyen minőségi haknisai vannak ennek a kicsiny országnak.

Szólj hozzá!
|

A Blondie Budapesten
PRAE.HU
BlondieAz elmúlt évtizedek egyik legnagyobb, sokakat befolyásoló bandája, a Blondie Budapestre érkezik.
Szólj hozzá!
|

Steven Seagal a fiának és feleségének is megmutatja Budapestet
PRAE.HU
Steven SeagalSteven Seagal júniusban családjával érkezik Budapestre, ahol blues zenekarával a Modern Art Orchestra nevével fémjelzett Hollywood Music Festival keretében koncertezik a Budapest Kongresszusi Központban június 27-én.
Szólj hozzá!
|

A BFZ lépcsőzik – zene és málnaszörp a Múzeumok Éjszakája megnyitóján
PRAE.HU
BFZ kitűzőA Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje nyitja idén is a Múzeumok Éjszakája programsorozatot. Fischer Iván és zenekara június 21-én, szombaton 18 órakor játszik a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A helyszínen málnaszörppel várnak mindenkit a zenészek és lesz tombola is, amelyen éves bérletet lehet nyerni a Fesztiválzenekar jövő évadjára. A BFZ továbbá keres 50 olyan embert, aki még soha nem volt koncerten, ők a lépcsőn kapnak majd helyet! 
Szólj hozzá!
|

Felnőttek a Vasárnapi Gyerekek?
Szarka Károly
Vasárnapi GyerekekA Király utcában új helyet találó, majd rövid idő után ismét bezáró Gödör Klub erre az alkalomra kinyit: a Vasárnapi Gyerekek zenekar tart lemezbemutató koncertet sőt, ahogy meghirdették, lemezbemutató "fesztivált". A kifejezés egy kissé indokolatlan, valójában "csak" egy péntek esti koncertet látunk-hallunk, bár elég hosszú és kiadós koncertet, amely a zenekar eddigi életművének jelentős keresztmetszetét bemutatja.
Szólj hozzá!
|

MAHASZ slágerlisták - 2014/23. hét
PRAE.HU
MAHASZTop 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 20, Stream Top 10 lista.
Szólj hozzá!
|

Hosszabb lesz a VOLT Fesztivál
PRAE.HU
VOLT logoAz Arctic Monkeys várva várt, július 6-i koncertjével együtt összesen 6 éjszakát tölthetnek idén Sopronban a VOLT Fesztivál rajongói. A “legjobb zenekar" címmel kitüntetett brit banda mellett világsztárok sora és majd’ 150 hazai előadó lép fel a Lővérekben. A szervezők egy hatalmas, köztéri “SOPRON" felirattal ajándékozzák meg a VOLTnak otthont adó várost, ahová az idei évben itthonról és szerte Európából több mint 100.000 vendéget várnak. A tavaly megkezdett hagyományt követve idén egy grandiózus, 16 méter magas robot épül a VOLT bejáratánál, a fesztivál fő támogatója, a Telekom pedig egy világpremiert is ígér a közönségnek. A fesztivál sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy a helyszínről a Petőfi Rádió 5 napon át, élőben közvetíti műsorát. 
Szólj hozzá!
|

A Song From There – Szabó Dániel zongorista-zeneszerző amerikai lemeze
PRAE.HU
Szabó Dániel trióA Song From There címmel jelent meg 2014 februárjában Szabó Dániel első amerikai lemeze Los Angelesben, a trióban a kitűnő magyar zongoristával két világhírű zenész játszik: a legendás dobos, Peter Erskine, valamint az egyik legfoglalkoztatottabb nyugatiparti nagybőgős, Edwin Livingston. A lemez máris óriási sikert aratott a tengerentúlon, a kritikusok felsőfokban írtak róla. Az album anyaga 2014. június 24-én hallható Magyarországon első ízben, a Művészetek Palotájában.   
Szólj hozzá!
|

A Gogol Bordello újra Budapesten!

A Gogol Bordello jelenleg 8 tagot – 7 urat és egy hölgyet – számláló csapata tavalyi Pura Vida Conspiracy című lemezének kapcsán érkezik újra Budapestre és ad önálló koncertet a Budapest Park színpadán. 
Szólj hozzá!
|

MAHASZ slágerlisták - 2014/22. hét
PRAE.HU
MAHASZTop 40 album- és válogatáslemez-lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Dance Top 40 lista, Single (track) Top 20, Stream Top 10 lista.
Szólj hozzá!
|

Hangok Nyara Bécsben
PRAE.HU
Summer of Sounds – Hangok Nyara lesz az idei a bécsi MuseumsQuartierban, ahol júniustól szeptember végéig számos koncerttel, kiállítással, performansszal és installációval várják a megszokott kliséktől mentes Bécsre vágyókat.
Szólj hozzá!
|

Egy másfajta mágia
Szél Dávid
Szombaton reklámozták a rádióban, három nappal később már a koncertjén ültem: azóta Csipetére dobog a szívem, s már értem, hogyan kapcsolódik egymáshoz Lauryn Hill, Hillary Clinton és Laurie Anderson, és azt hiszem, már nem is akarom eredetiben hallgatni a Beatles If I Fell-jét és Michelle-jét, vagy a Radiohead High and Dry-ját. A Jónás Vera Experiment olyan természetes könnyedséggel varázsolt el, ahogy zene talán még sohasem.
Szólj hozzá!
|

Nem teremtés, fröccs!
Papp Máté
SátántangóAz utolsó előtti pillanatban, baktatva érkezem az A38 Hajóra, ahol Víg Mihály éppen egy zenei aláfestéssel egybekötött jubileumi filmvetítésre készül, de még jut idő arra, hogy a bárban  országos cimborámmal rendeljünk egy pohár akármit; persze nagyfröccs lesz a vége...

Szólj hozzá!
|

Átadták a Fonogram Díjakat
PRAE.HU
Fonogram - logoVasárnap este a budapesti Akvárium Klubban sok száz zenész és zeneipari szereplő részvételével átadták a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat. A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége által rendezett eseményen tizenkilenc kategóriában kerültek díjazásra az előző év legjobb hazai és nemzetközi zenei teljesítményei, valamint idén is Életműdíjat kapott a hazai zenei élet egyik kimagasló képviselője.
Szólj hozzá!
|

Tesla.rar - amikor az építkezésen van a hangsúly
PRAE.HU
Tesla.rar - logoA budapesti bulinegyed ütőerén, a Kazincy utca 21-ben, valami készülődik. Erről árulkodik a volt trafóház, ami most egy időre rejtélyes csomagolást kapott. A várakozás időszaka egyáltalán nem lesz csendes. Az épületháló életre hívott egy izgalmas, vetíthető felületet, ami körül benépesül az udvar, a Tesla.rar.
Szólj hozzá!
|

Karosi Júlia New York-ban megjelent új lemeze: Hidden Roots
PRAE.HU
Karosi Júlia (Raffay Zsófia fotója) A fiatal jazzénekesnő, Karosi Júlia rangos helyeken énekelt már itthon és külföldön is a saját kvartettjével, most pedig a második lemeze jelent meg, méghozzá a New York-i Dot Time Records kiadó gondozásában. A  Hidden Roots című album lemezbemutató koncertje nagy sikert aratott a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon.
Szólj hozzá!
|