bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Balogh Franciska --

felhasználói adatlapja

Balogh Franciska által feltöltött cikkek:

Zene és vizuális elemek a Dome Live-ban
Zene és vizuális elemek a Dome Live-ban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Április 3-án tartotta a Platon Karataev együttes a szakmai premier vetítését a Magyar Zene Házában található hangdómban. Az eseményen 4 dalt hallgathattunk meg a készülő Napkötöző című albumról, hozzá tartozó 3D-s vetítéssel. A közönség számára ugyanezt a programot este tartották meg két egymást követő, teltházas időpontban.
„lassú víz visz az útra”
„lassú víz visz az útra”
Beszélgetés Balla Gergellyel a Platon Karataev dalszövegeiről
Bár még csak január van, a Platon Karataev zenekar erősen kezdte az évet: megjelent a Partért kiáltó című albumuk, amelyen csak magyar nyelvű számok vannak, és a lemez dalaihoz kapcsolódó dalszövegkönyv a Prae Kiadó gondozásában. A kiadvány vizuális világát Dobos Emőke álmodta meg, az Utóhangot Győrffy Ákos költő, a fülszöveget Vecsei H. Miklós színművész írta. A dalszövegek szerzőjét, Balla Gergelyt Balogh Franciska és Péczely Dóra kérdezte a szövegek születésének belső folyamatairól, a dalok víz-szimbolikájáról és az ego és az alkotás kapcsolatáról.
A bezártság tere
A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról
A Nubes című kiállítás Herbert Otthonka kollázskötetének folytatásaként is értelmezhető, mivel a képekkel együtt szerepeltek a falon azok az idézetek, amelyek csupán töredékei az általa a kötetéhez felkért költők verseinek. Ugyanis Herbert Anikó 2020 nyarán, a pandémia első hullámának alábbhagyásakor jelentette meg „Otthonka” című vizuális karantén-naplóját, de egyáltalán nem a szokványos, negatív oldalról közelítette meg a témát. Az egyedül töltött időt a művész tudatosan az önfeltárásra, saját világának megismerésére fordította. A rizspapírból kivágott nőalakok az alkotót jelenítik meg különböző, hétköznapi élethelyzetben, miközben a figura helyett az őt körülvevő meseszerű terekre helyeződik a fókusz.
Önfenntartó grafikai stúdió, egyetemi projektek és élő textilfesték
Önfenntartó grafikai stúdió, egyetemi projektek és élő textilfesték
A Dutch Design Week 2021-ről
A Dutch Design Week minden évben Európa egyik legjelentősebb dizájn-eseménye. Az Eindhovenben bemutatott elképesztő mennyiségű munkát az esemény teljes ideje alatt is szinte lehetetlen végig nézni, nekem pedig csak másfél nap állt rendelkezésemre. Ezért beszámolóm erősen szubjektív, és semmiképp sem teljes reprezentációja az eseménynek – inkább csak egy ajánló.
Hullámzás és összhang
Hullámzás és összhang
Platon Karataev koncert a Müpában
Szubjektív beszámoló. Az írás vezérfonalául származó idézetek az együttes Partért kiáltó című dalának szövegrészletei.
Valóságos zene a valóságos zenésztől
Valóságos zene a valóságos zenésztől
Tame Impala Berlinben
Délután egykor érkeztünk meg a Max-Schmeling-Halléhoz, Berlinben, itt kezdődött este tíz körül a Tame Impala koncertje. 2016-ban véget ért előző turnéjukon nem sikerült meghallgatnom őket, de már az első szám alatt rájöttem, jobb későn, mint soha, megérte a három év várakozás.
A hangulat mindenért kárpótolt
A hangulat mindenért kárpótolt
Bánkitó, fesztiválemlék
Délelőtt érkeztünk meg a 2019-es Bánkitó Fesztivál utolsó napjára – pontosabban a már törzshelyünknek mondható alsópetényi kempingbe. Idén sem okozott csalódást, a fesztiválon sátrazókkal ellentétben csendben és viszonylagos nyugalomban pihenhettünk, és 20 percenként fesztiválbusz is közlekedett Alsópetény és Bánk között. Két hosszabb eső közti pár percben sikeresen felállítottuk a sátrunkat, és kis pihenés után átbuszoztunk a fesztiválra ebédelni. Szerencsére a társaság minden tagja talált az ízlésének megfelelő ajánlatot, volt aki vegán hamburgert, mások gyrost és sült krumplit ettek.
Kolorádó Fesztivál, pénteki képgaléria
Kolorádó Fesztivál, pénteki képgaléria
2019. június 21-én, pénteken jártunk a Kolorádó Fesztiválon. Néhány fotó készült, a hangulat rögzítése végett. Közönség, természet, Meteo, MMR, Deep Glaze...
Odatették magukat a Szigeten
Odatették magukat a Szigeten
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 12. és 14.
Érdemes felidézni az utolsó napokat! Vasárnapi és keddi koncertekről számolunk be itt, s ezzel vége a Sziget Fesztivál 2018-nak.
Minden, amit az Arctic Monkeysról tudni akartál...
Minden, amit az Arctic Monkeysról tudni akartál...
Kedd este Arctic Monkeys a Szigeten
2014 után másodszor játszik a sheffieldi rockegyüttes Magyarországon, ezúttal a Szigeten. Idén a hatodik stúdióalbumukkal turnéznak, és azt hiszem, a 111, stúdióalbumon, singleként vagy feldolgozásként kiadott szám után a legelvetemültebb AM rajongónak sem árt felfrissítenie tudását a koncert előtt. 
Voltak, akik a zenéért mentek a Szigetre
Voltak, akik a zenéért mentek a Szigetre
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 8-9.
A Sziget Fesztivál második és harmadik napján egyaránt volt hallgatnivaló: CAT és Gorillaz, Fran Palermo, Lana Del Rey és 30Y kerül szóba a beszámolóban, valamint a Civil Sziget és az Art Zone workshopjai.
Nyugalom és energia
Nyugalom és energia
Szubjektív, beszámoló, Bánkitó ’28
Sötétben, fáradtan és egy kibicsaklott bokával érkeztünk meg a 2018-as Bánkitó fesztiválra, ám a hangulat szinte azonnal kárpótolt mindenért. A sötétben való sátorverés és kórház után csütörtöktől végre már csak a fesztivál pozitívumaira koncentrálhattunk, amiből volt is egy pár: már aznap is három koncert és egy filmvetítés.
Indie rock a Szigeten
Indie rock a Szigeten
A program rövid bemutatása
A 2018-as Sziget Fesztivál lineupja sokaknak panaszra, másoknak pedig örömre ad okot, azt viszont semmiképp nem mondhatjuk, hogy szokványos lenne. Már csak az a kérdés, hogy mi motiválhatta a szervezőket a változtatásra: vajon tényleg indie fesztivál lesz a Szigetből, vagy ezek az előadók csak jókor voltak jó helyen?
Bánkitó ’28
Bánkitó ’28
Fürdeni a tóban csak a kijelölt helyen szabad, a Tószínpad mentén hatóságilag tilos. Vigyázzatok magatokra!
Július 11-én kezdődik a Bánkitó fesztivál. Ez lesz a tizedik. Ennek örömére pedig tíz évet ugorhatunk az időben, ugyanis a téma 2018 és a jövő lesz. A zenei programot tekintve idén sem számíthatunk nagyobb változásra, a fesztivál ebben az évben is elhoz párat a legjobb alternatív együttesek közül: fellép a kanadai SUUNS, a dán Iceage, illetve a francia ACID ARAB. A magyarokból pedig többek között a Fran Palermo, a Deep Glaze, a Middlemist Red és a Hiperkarma koncertjeit hallgathatjuk majd meg.
Mimcza, Middlemist Red, Deep Glaze és Keret a tónál
Mimcza, Middlemist Red, Deep Glaze és Keret a tónál
A Bánkitó fesztivál második és harmadik napja
A második napunk közösségi reggelivel indult: a már évek óta jól működő kezdeményezés sokszor megkönnyíti a fesztiválozók életét. Aki tud, étellel, vagy itallal járul hozzá ahhoz, hogy ez az esemény továbbra is része lehessen a kisebb fesztiváloknak, mások a becsületkasszába dobnak pénzt. Mi is beadtuk a maradék szendvicseinket és kekszünket a közösbe, majd nekiálltunk a teakészítésnek és kenyérpirításnak. Az reggeli családias légkörben telt, mindenki segített mindenkinek, Mushu (a The Matter énekese) pedig még gitározott és énekelt.
Civilprogramok, Fran Palermo és házibuli
Civilprogramok, Fran Palermo és házibuli
A Bánkitó fesztivál első napja
A július tizenharmadikai nap pakolással, a sátorjegyek keresésével és reggel tízes indulással kezdődött a prae.hu szerkesztőségének kis csapata számára. A tizenkettedikére bejelentett budapesti koncertek miatt ugyan csak a második naptól élveztük a fesztivált, de ezalatt a három nap alatt is rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk. 
Lehet, hogy még torta is lesz…
Lehet, hogy még torta is lesz…
Interjú a Blahalouisiana tagjaival
A Blahalouisiana zenekar tagjaival is beszélgettünk Orfűn: a Kacat nagyszínpad backstage-ében szó volt a különleges színpadképről, a klipekről és még a szülinapi koncertről is. Az interjú után pár órával elképesztő koncertet adott az ötéves együttes. Ha nem ismernétek őket, mindenképp látogassatok el a Barba Negrába július 28-án, valamint olvassátok el ezt a cikket, már csak azért is, mert ez az Orfűn készített sorozat utolsó darabja.
Mit esznek az angol zenészek Magyarországon…
Mit esznek az angol zenészek Magyarországon…
Interjú a The Midnight Barbers tagjaival
Hogyan keveredtek Magyarországra, mi tetszik nekik, milyen zenéket hallgatnak, és egyáltalán, hogyan tájékozódik egy angol zenekar nálunk – erről vallottak a The Midnight Barbers tagjai a Fishing on Orfű fesztivál elején a prae.hu portálnak.
Blahalouisiana, 30Y és Quimby - búcsú a 10 éves Fishingtől
Blahalouisiana, 30Y és Quimby - búcsú a 10 éves Fishingtől
A fesztivál utolsó hivatalos napjának két taggal kiegészülve vágott neki kis csapatunk, ám az ő érkezésük koránt sem zajlott olyan zökkenőmentesen, mint a miénk. Igaz, egyikük már volt Orfűn, és saját bevallásuk szerint vízen kívül nem ittak semmi mást, de a bejáratot fél órás telefonbeszélgetés és útbaigazítás után sem sikerült megtalálniuk. 
Elkezdtem itteni underground zenéket hallgatni
Elkezdtem itteni underground zenéket hallgatni
Interjú Tim Atkinsszel, a The Luckies énekesével (Orfű, 2017. június 23.)
A The Luckies frontembere angliai turnéjukról, kedvenc magyar zenekarairól, a közös zenehallgatás fontosságáról beszélt a prae.hu művészeti portálnak.
Aludtunk egy kísértetkastélyban is
Aludtunk egy kísértetkastélyban is
Interjú Ürögdi Ábellel és Deli Somával, a Middlemist Red tagjaival
The Luckies, egy nagy vihar és a Deli and the Parazol
The Luckies, egy nagy vihar és a Deli and the Parazol
Második és harmadik nap a Fishing on Orfű fesztiválon
A második nap viszonylagos eseménytelensége és nyugalma után 23-ától újabb izgalmakat vártunk. A lassan már megszokottá váló tízes kelés után úgy döntöttünk, hogy ma nem látogatjuk meg a strandot és a - gyanútlan fürdőzők lábára nézve veszélyes - kagylókat. A tó helyett a zuhanyzót választottuk, igaz, ennek sem melegebb a vize, sőt… de legalább nincs olyan messze, és fél óra sorban állás után be is juthattunk. 
Fesztiválokon kicsit szabadabb a játék
Fesztiválokon kicsit szabadabb a játék
Interjú a Fran Palermo tagjaival
A Fishing On Orfű fesztiválon a Fran Palermo tagjaival készítettünk interjút. Meséltek a feldolgozásokról, a klubkoncertekről, és még egy észak-európai turnéról is.
Sátorverés, kenyérlángos, Middlemist Red és Fran Palermo
Sátorverés, kenyérlángos, Middlemist Red és Fran Palermo
A jubileumi Fishing On Orfű első napja
Fél hatos kelés, aztán indulás a Népligetbe: így indult az első napunk a Fishingen. Négy óra buszozás után meg is érkeztünk Pécsre, ahonnan a fesztivál ideje alatt a külön az alkalomra beüzemelt fesztiválbuszokon kívül a menetrend szerinti járatok is elvisznek a kemping bejáratáig. Szerencsére a bejutással sem volt sok gond, egy kevés civakodás, és az összerakást elméletileg segítő ábrák sikeres félreértelmezése után „új szomszédainkkal” közösen a sátrat is felállítottuk.
Minden hajós fellépés különleges
Minden hajós fellépés különleges
Koncert előtt - interjú a Hello Hurricane tagjaival
A Hello Hurricane nevű budapesti együttes mostanában ritkábban koncertezik, ennek hátteréről, terveikről, kedvenc zenéikről és a jövőről kérdeztük őket. 
Rejtő hősei filmben, könyvben és egy szál gitárral
Rejtő hősei filmben, könyvben és egy szál gitárral
Nóvé Béla és Nóvé Soma a Kelet Kávézóban, 2017. január 24.
A zsúfolásig megtelt Keletben kedd este Nóvé Béla történész, író és dokumentumfilmes mutatta be kutatásai eredményét. A közel öt év munka és több mint negyven órányi képfelvétel következtében könyv, doktori disszertáció, és egy egész estés dokumentumfilm is született. 
sdsd
sd
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés