bezár
 

Felhasználói adatlap

Felhasználó által feltöltött tartalmak:

Így vesztették el ők
Lehullott a lepel jó néhány kortárs magyar íróról hétfő este a már próbaüzemben működő Magvető Caféban. Az irodalmi rapid randin ugyanis mindenkinek vallania kellett Az első kapcsán.
Mosolygó számozottak
A József Attila Kör 2016. december 14-én este 5 órakor Budapesten, a Nyitott Műhelyben mutatta be új, 202. JAK-füzetét, A számozottakat Molnár T. Esztertől, valamint a negyedik, 2016-os év JAKkendő-díjas kötetét, Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr című könyvét.
Egy családtag elment
Esterházy Péter. Különös nagybácsi. Műve ma is valóság. Tőle tanultunk. Magyarul. Európaiul. Politikaiul. Irodalmat felfogni, használni, gondolkodni. Ha rá gondolunk, tartásunk lesz: megfegyelmezi magát a szertelen ember. Mi, a nagy család, hogyan bánunk majd vele, nem tudom. Talán nézzük meg, ő hogyan bánt a sajátjával.
Mai és európai
Az idei könyvhét első műsorszámaként Ferencz Győző, Imre Flóra, Lator László és Tarján Tamás beszélgetett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) Irodalmi osztályának „Hajt az idő, nem vár” című antológiájáról.
Életre-halálra: Esterházy Péter megnyitotta a könyvhetet
Dés László improvizációival folytatott dialógust Esterházy Péter, úgy tartotta meg a a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok megnyitóját. 
A filozófia Szerb Antalja
Csütörtök délután a Millenárison Szabó T. Anna beszélgetett Jostein Gaarderrel, majd Dragomán György méltatta a norvég írót, aki ezt követően Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől vehette át a Budapest Nagydíjat. Mindez a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapján történt.
Színház, garzonköltészet, slam
Tő- és összetett mondatokat hallottunk Győrfi Katától az RS9-Vallai kertben, mikor Nemes Z. Márió kérdezte a József Attila Kör Kötet előttiek nevű sorozatában. Békebeli, nyugodt, türelmesen kitartó beszélgetést hallottunk, amit teljes egészében kéne közölni, az összefoglalás nem méltó hozzá. Aki nem volt jelen, tehát rosszul járt: mélyérzésű, játékos, tájékozott és okos költőnőt mulasztott el.
Örül neki, hogy itt lehet: Mád
Emlékszem, még a 90-es években az Alkonyi László által létrehozott Borbarát magazinból értesültem először a terroir (terület, talaj) vagy a fajtajelleg hangsúlyozásának különbségéről. Bölcsészként nagyon szerettem a kezdetben nagyméretű, fényes, majd később meghitt, kisebb, inkább környezetbarát papíron kiadott folyóiratot. Ma már sajnálom, hogy a számokat odaajándékoztam valakinek (nem hiszem, hogy annyira értékén kezelte őket, mint én). Ha jól hámozom ki, Alkonyinak akkor egy fő eszmetársa volt a borászok, mégpedig a tokaji borászok közt: Szepsy István. Mára nemigen van ellenfele a nézetnek, miszerint kiemelkedő minőség kiemelkedően jó termőterületen érhető csak el (természetesen másutt is lehet korrekt borokat készíteni). A terület értékét külön mutatja az a mozdulat, ahogy a gazda megmorzsolja a földet, méricskél egy-egy követ.
Így piknikeltek ők
A Pikniken Balajthy Ágnes és Borsik Miklós, a JAK-füzetek szerkesztői a szerzőkkel bemutatták Fekete Richárd Bányaidő és Urbán Ákos Egy helyben című könyveit. Ezt követően a JAKkendő-díjas Papp-Zakor Ilkával Angyalvacsora című kötetéről Forgách András beszélgetett. Végül Ijjas Tamás Hipnózis ás Toroczkay András A labirintusból haza című könyveit a szerzőkkel Balajthy Ágnes és Borsik Miklós mutatta be.
Videóösszefoglaló a könyvfesztivál megnyitójáról + laudáció!
A XXI. Budapesti Könyvfesztivált Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitja meg. Sofi Oksanen nagydíja kapcsán írt laudációját Tóth Krisztina mondja el. Összefoglalónk az első napról.
Mosolygós Armageddon
Tavaly Cserna-Szabó Andrást kellett nélkülöznünk Budapesten, aki állami ösztöndíjjal tartózkodott ott. Azt megelőzően Szálinger Balázs lakott hosszabb-rövidebb ideig a városban. Most Jónás Tamás van Kolozsvárott, az Irodalmi Jelen ösztöndíjával. Tanulás, tanítás, tapasztalatszerzés vagy divatjelenség? Jónás Tamást kérdezzük az ő példájáról.
Megújulóban a Budapest Art Factory
Átváltozott külsővel fogad minket a gyárépületből kialakított Budapest Art Factory, hiszen a műtermeken túl egy új kiállítótérrel bővült a hely. Ez az új külső pedig már kifejezetten alkalmassá teszi a közeget arra, hogy nemzetközi projekteket is megvalósíthassanak itt a jövőben. A Budapest Art Factoryt Dianne C. Brown alapította, aki 1993-ban érkezett Magyarországra. A megújult műhely megnyitóján jártunk...
Épület- és építészmarketing
A címben jelzett témáról Bulcsu Tamás építésszel és Martinkó József építészeti szakíróval Árvai András, a prae.hu építészeti rovatvezetője beszélget az Örökmozgó Filmmúzeumban.
Mit forgatsz a fejedben? Pályázati felhívás
Ne csak gondolkodj, ne tétlenkedj. Ha filmet is forgatnál, készíts könyvtrailert, más néven könyvfilmet. A prae.hu általános művészeti portál könyvek előzeteseként szolgáló mozgóképi alkotások készítésére, illetve megrendelésre készített alkotások versenyeztetésére hirdet pályázatot. Nevezési díjat nem kell fizetned, de több százezer forintot nyerhetsz! A zsűriben Benedek Anna, Divinyi Réka, Fabricius Gábor, Forgács Nóra Kinga, Herendi Gábor és M. Tóth Géza.
A MaNDA nem egy jó csaj, mégis sokan fogják lájkolni a neten (2. rész)
Aki szeretne kényelmesen, egy tea mellett megnézni néhány fotót, régi reklámot, esetleg filmet, elolvasni egy könyvet, és örülne annak, ha minden elképzelhető műalkotás egy helyről lenne elérhető, várhatóan szeretni fogja a MaNDA internetes portálját. A jövőben talán olyan természetes lesz a MaNDA léte, hogy el sem tudjuk majd képzelni, miképp bírtunk élni nélküle. Lovas Lajossal, a MaNDA főigazgatójával a rendszer hátteréről beszélgettünk, a második részben elsősorban a digitalizálás és a könyvek elektronikus sorsa volt a téma.
A MaNDA nem egy jó csaj, mégis sokan fogják lájkolni a neten (1. rész)
Aki szeretne kényelmesen, egy tea mellett megnézni néhány fotót, régi reklámot, esetleg filmet, elolvasni egy könyvet, és örülne annak, ha minden elképzelhető műalkotás egy helyről lenne elérhető, várhatóan szeretni fogja a MaNDA internetes portálját. A jövőben talán olyan természetes lesz a MaNDA léte, hogy el sem tudjuk majd képzelni, miképp bírtunk élni nélküle. Lovas Lajossal, a MaNDA főigazgatójával a rendszer hátteréről beszélgettünk.
Magyar regénytradíció alig van - interjú Esterházy Péterrel
Összevetve például az oroszokkal, nálunk nemigen van regénytradíció. Esterházy Péterrel Balogh Endre készített interjút a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Külföldi kiadók jártak Budapesten – interjú Sárközy Bencével
Sárközy Bence (Magvető) és Károlyi Dóra (Magyar Könyv Alapítvány) egy külföldön jól működő mechanizmust tartott jónak elindítani a 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Sárközyt kérdeztük a dolog hátteréről. Operatőr: Akar Péter, zene: Danczi Csaba László.
Budapest Nagydíj Per Olov Enquistnek – Esterházy Péter laudál (videóösszefoglaló)
A XVIII. Budapesti Könyvfesztiválon kapta meg a Budapest Nagydíjat. A laudációt Esterházy Péter mondta, a díjat Tarlós István, Budapest főpolgármestere adta át. Videóösszefoglalónkban mindez megtekinthető.
Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja – Interjú Karádi Évával
Karádi Éva régóta szervezi az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, és sok műhelytitokba beavatja a nézőt az interjúban. Balogh Endre beszélgetett vele, a rendező Szőcs Petra, az operatőr Akar Péter volt. Zene Danczi Csaba László.
Prőhle Gergely köszöntötte a könyvfesztivál résztvevőit
Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőt a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, az EU kortárs irodalmát bemutató standon a Millenáris Parkban csütörtök este.
Berlinben koncentrálódik az irodalmi élet
A Rowohlt Berlin Kiadó évi húsz könyvvel magas minőséget képvisel Németországban. Magyar szerzőjük Kertész Imre, Kornis Mihály, Kosztolányi Dezső és Rubin Szilárd. Wilhelm Trapp szerkesztő a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra látogat a könyvszakmai ösztöndíjprogram keretében, mely külföldi kiadók, szerkesztők számára teszi lehetővé a magyar könyvpiac megismerését. Interjúsorozatunkban a Budapest Editorial Fellowship Programme résztvevőit kérdeztük.
Margarita poetica
A címében Albrecht von Eyb (1420–1475) híres tankönyvét, a Margarita poeticát idéző antológia a studia humanitatis 1526 előtt készült és Magyarországon használt, olvasott dokumentumaiból nyújt válogatást, vagyis a latin nyelv alapelemeit és a latin nyelven való művészi fogalmazás stilisztikai fogásait tanító, továbbá a történetírói, a költészettani és a morálfilozófiai témájú műveket mutatja be.
Spleen és irreál
Szimonidész egyszer részt vett egy lakomán. Miután kihívták a palotából, beszakadt a mennyezet, agyonnyomva a házigazdát és vendégeit – a felismerhetetlenségig összeroncsolva őket. Szimonidész, a költő viszont el tudta mesélni, ki hol ült az asztalnál. Így neki köszönhették a hozzátartozók, hogy eltemethették a halottakat. Ahogy Cicero meséli, ez a mnemotechnika születésének története.
Mindenki Máraija
Közelebb állnak egymáshoz az eltérő álláspontok a Márai Programmal (MP) kapcsolatban annál, mint az elsőre tűnik. Ez derült ki számomra a parlament kulturális bizottságának ülésén az új kulturális kormányzat képviselője, az irodalmi szervezetek vezetői, a kiadók és az MKKE elnökének meghallgatásán.
Összesített: Berg Judit Ruminije az évtized magyar gyermekkönyve
A szavazások lezárultak, s a szakmai ajánlatok alapján a Friss Tinta! című antológia, a közönség szavazatai szerint Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötet sorozata; a két lista összesítése alapján pedig Berg Judit: Rumini című könyve végzett az élen.
EP+KSZE=60+60=120
A címben szereplő kétismeretlenes egyenlet az utóbbi harminc év két meghatározó irodalmi alakjának, Esterházy Péternek és Kulcsár Szabó Ernőnek az életkorát adja ki. Fényképes összefoglaló a Petőfi Irodalmi Múzeumból, ahol a születésnapjukat nagy vendégsereg ünnepelte.
Fellendülőben Felvidéken
Felvidéken Opus címmel indult tavaly egy irodalmi folyóirat, mely azóta több számot is megért. A lapról, a tudomány és az irodalom viszonyáról, a parciális kérdések lényegességéről és a felvidéki irodalmi élet fellendüléséről beszéltünk H. Nagy Péter főszerkesztővel.
A pinától a béna halálig
Ha valaki fiatal, és bele akar zúgni az irodalomba, annak bátran ajánlom Cserna-Szabó András Mérgezett hajtűk című esszégyűjteményét. Annak is, aki már szerelmes, hiszen a tüzet táplálni kell. Ám nem kizárt, hogy még a közönyöst is sikerülhet felturbózni e téren.
Náci buzi cigány zsidó bölcsész
Hétmilliárd ember a földön nem kevés. Azoknak van esélyük a túlélésre, akik gazdasági hatalomra tesznek szert. Topszakmákat tanulnak, és ezekben dolgoznak. Gazdaság, kereskedelem, mérnök, villamosmérnök, informatika… Semmi művészet. Max művészetipar.
Nincs benne semmi BAZ-ság
Középpontnélküliség, archaizáló és egyszerre köznapi nyelv, utazás, nem a blog, és nem a történet jellemzi Csobánka Zsuzsa első verseskötetét. Ezek voltak talán a csütörtöki ImPulzus legfőbb tanulságai.
Pecsvörk a mi uccánkban
Nem hiszem el, hogy ez igaz: még mindig vehetek egy ilyen újságot 400 forint alatt. Itt bizony rend van, jól tájékozott értelmiségi lehetek bagóért. Mégiscsak lehet élni ebben az országban, ha valaki a művészettel és a gondolatokkal is beéri? Még pár napig mindenki rohanhat az újsgárusokhoz - utána már csak a júniusi szám marad.
Egy agnosztikus író
Szentkuthy Miklós könyvei nem hagynak nyugton. Személyes viszonyba kerülök és vitázom velük, megunom őket, újra előveszem, elfelejtem, majd ismét elemi erővel törnek elő. Nem hagy nyugodni Szentkuthy akkor sem, amikor egymásnak ellentmondó módon definiálja saját munkáját, egyszer például magáról mint a realizmus igényével író emberről beszél, máskor pedig arról, hogy minden nyelv.
Mit csinált Wermer András a szocializmusban?
A rendszerváltás évében készült el kisjátékfilmje, Jordán Tamás és Eszenyi Enikő főszereplésével. Még a szocializmusban, végzős filmrendezőként és forgatókönyvíróként vette kezébe Szentkuthy Miklós Gigi-novelláit. Wermer Andrással a sikeres filmgyártás stratégiáiról, Eszenyi Enikő és Molnár Piroska éjszakai pörköltigényéről és Szentkuthyról mint showmanről beszélgettünk.
Metafora-kincstárnok és eleváció-magiszter
„…a metafora és hasonlat legdrágább kincsem…” Amikor először találkoztam a Múzsák testamentuma című tanulmánykötetében (1985) Szentkuthy Miklósnak azzal az esszéjével (folyóirat-körkérdésre írta válaszul, Az emberi szó jelene és jövője címmel), amelyből a citátum való, azóta e vallomása fényében lapozom a Szent Orpheust éppúgy, mint a Prae-t, az „önarc-kép álarcokban”-sorozatát vagy a történelmi regényekként is olvasható, kíméletlenül őszinte emberlény-elemzéseit.
Szex után hazugság?
A Kaméleon forgatókönyvírója úgy látja, a politika, a közélet, az emberi kapcsolatok olyannyira át vannak itatva a hazugsággal, hogy érdemes újra a hazugság természetrajzáról gondolkodni. Megtudjuk, hogyan dolgozik Goda Krisztával, és azt, hogy Nagy Ervin színészként is igazi kaméleon.
Film, film, film
Filmes rendszerváltozás, egészséges lelki-szakmai "pedofília", Városbújócska és a televíziózás aktuális kérdései - Sós Mária villáminterjújában közelmúltra emlékezik, jövőbe lát, és még a PRAE.HU-t is említi!
Bemutattuk a mémeket: beszámoló videóval
A Prae rendszeresen tart irodalmi-tudományos esteket a Műcsarnokban. Így minden hónap közepe táján, szerdán 7 órától lehet találkozni a lap szerkesztőivel, szerzőivel. 2008. október 15-én mutattuk be a Prae irodalmi folyóirat mémek elnevezésű lapszámát. Videón mindent megmutatunk az estből!
II. Gyerekszem Filmfesztivál
A Fénykanál Produkció és a Gyerekszem Művészeti Egyesület megrendezi a Filmkészítő Gyerekek II. Magyarországi Filmfesztiválját, a Gyerekszem Filmfesztivált.
Apokalipszis után a Merlinben
Magács László rendezésében október 8. után magyarul is látható a londoni Dennis Kelly 2005-ös darabja, az After the end / Zsákutca címmel. Véletlenül befutott fűzőben, sárga-fekete színekben, fonott tincsekkel Kertész Katinka, akivel így együtt izgultunk csaknem 90 percig.
A szex mint gondolkodás?
Filip Sikorski, a Finnországban élő fiatal lengyel irodalomkutató Virginia Woolffal, Mallarméval és Szentkuthyval foglalkozik. Mi az utóbbi szerzőről faggattuk, s különösképp az a felvetése nyerte el tetszésünket, melyben a szexről - csupán érintőlegesen - mint gondolkodásról beszél. Vigyázat, tudományos tézisek is olvashatók az interjúban!
Händel és egyéb „alkalmazott” szentkuthyzmusok
Ladies and gentlemen – hogy mesterünket idézzem –, a körkérdésre, hogy vajon hol lehet Szentkuthy helye a mai magyar és világirodalomban, természetesen nem lehet értelmes választ adni. Talán jobb kérdés lett volna, ha azt firtatnánk: hol van a magyar és a világirodalom, sőt a magyar és a világművészet (irodalmon messze túl: zene, képzőművészet, majdnem azt írtam: Film, Színház, Muzsika, meg persze világtudomány, filozófia és vallás) helye Szentkuthy életművében?
Szeretnék beszélni veled!
Csütörtök délelőtt, kora délután előkerültek a kiskanalak, egyesek ezekkel szedték össze magukat ebédre. Nem titok, közéjük tartozik e sorok írója is, eddig tartott a becsület.
Negatív emlőn nem lehet pozitív csecsemőt nevelni
Szerda délelőtt irány a strand! Nem épp az egészséges életmód nevű maszlag jellemzi a JAK-tábor lakóit, ennek megfelelően ketten vagyunk a parton Darabos Enikővel, majd befut hajóval Balatonlelléről Németh Gábor. Gábor valami ehetetlen kéregben kap halat a büfében, mi bölcsebbek vagyunk ezúttal, és az alkotóházban eszünk, amit állítólag csak úgy hívtak: zsidóhizlalda.
Jééégbőőől vagyoook!
Jó reggelt, bazmeg! - köszön ki finoman szerda reggel Karafiáth Orsi, s hozzáteszi, hogy egy üregi nyúlnak is különb lakhelye van, mint neki. A zsalugátereket igazgatja egy szál neglizsében, cirógatják a nap átszűrődő sugarai: a szoba délkeleti fekvésű. Ő bezzeg aludni akar, minimum délig.
Sokkoló élmény
Szentkuthyt először olvasni sokkoló élmény. Nem feledem, magyar szakos főiskolai hallgatóként irodalomtörténeti szigorlatra készülve olvastuk a PRAE-t. Elképedve kérdezgettük egymástól: Mi ez? A meghatározható műfajt kerestük egy számunkra addig ismeretlen tartományban.
Szentkuthy erős jelenléte
A Szentkuthy helyére vonatkozó kérdés számomra mindenekelőtt azt jelenti, hogy: mennyire erős Szentkuthy jelenléte a mai magyar irodalmi közéletben. Általános vélekedés (én legalábbis gyakran találkozom vele), hogy Szentkuthy periférikusan van jelen: könyveit kevesen olvassák, a látványosabb vitákban ritkán esik róla szó. És így tovább.
Szentkuthy Miklós időszerűsége
Magyarországon többnyire nem szeretik a szélsőségeket. Szentkuthy Miklós különcként való megítélése is alighanem abból fakadhat, hogy írói alkatától indíttatva radikálisan vitte végig azt az elbeszélői poétikai eljárást és szemléleti konzekvenciát, amelyeket egyébként más alkotók is a magukénak vallottak.
420 éve halt meg a legnagyobb török építész
Négyszázhúsz éve, 1588. július 17-én halt meg Szinán pasa, a legjelentősebb török építész, akinek hatása évszázadokig szinte minden török vallási és egyéb épületben tükröződött.
A MEGY elvi állásfoglalása a műfordító szerzői jogairól
A Magyar Műfordítók Egyesülete rövid állásfoglalást tesz közzé honlapján a műfordító szerzői jogairól, különös tekintettel egy fordítás újbóli megjelentetésére. Az állásfoglalás kiterjed az elektronikus publikációra és az antológiákra is.
DINING GUIDE: Kiválasztották 2008 tíz legjobb éttermét
Az elmúlt év sikerei nyomán a DINING GUIDE éttermi kalauz 2008 májusában újra meghirdette a Magyarország Legjobb Étterme címért zajló vetélkedést. Az idei verseny júniusi, második fordulójában a bírálóbizottság 32 magyar és külföldi tagja kiválasztotta a legjobbnak ítélt 10 éttermet. A „Top 10-ben” francia és olasz, sőt egy orosz étterem is található.
Karlovy Varyban bemutatták a Báthory című filmet
Minden idők legdrágább közép-európai filmje minősítést érdemelte ki a filmkritikusoktól a Báthory című cseh-szlovák-magyar-brit koprodukcióban készült alkotás, amelynek ősbemutatója szombaton este volt Karlovy Varyban.
25 év után újra együtt az ABBA
25 év után újra összeáll az ABBA együttes: a világszerte népszerű dalaikból készült musical, a Mamma Mia filmváltozatának stockholmi premierjén együtt lesznek.
Szentkuthy az egyik legnagyobb szabálysértő
A Prae a magyar irodalom egyik legfontosabb műve. S talán ma már a kánoncsinálók sem idegenkednek annyira tőle, írja körkérdésünkre adott válaszában Grendel Lajos, mint még nemrég is. Lásd a Gintli Tibor – Schein Gábor féle irodalomtörténetet, amelyben Szentkuthyról nagy megbecsüléssel írnak. Én egy lépéssel meg tovább mennék.
MAHASZ slágerlisták - 2008. június 19.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
A Black Sabbath a heavy metal bandák listavezetője
A Black Sabbath vezeti minden idők 25 legjobb heavy metal bandájának listáját a Led Zeppelint és az AC/DC-t megelőzve. Az összeállítást a yahoo.com című weboldal tette közzé.
Szentkuthy, a szigetlakó argonauta
Körkérdésünkre adott válasza elején Fekete J. József leszögezi: a meghatározások sohasem elég tágak, ha Szentkuthy Miklós műveit szeretnénk minősíteni.
MOME: művészettel nevelés
Művészetterápiás képzés indul a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Az egy éves kurzuson többek közt Danczi Csaba, a PRAE.HU általános művészeti portál zenei rovatvezetője is tanítani fogja a jelentkezőket.
Kutyával a táborban
Gyermek és kutya együtt táborozhat a nyáron - az egyik kutyaterápiával-, oktatással- és neveléssel foglalkozó szervezet azt szeretné, hogy a résztvevők megismerkedhessenek a kutyák nevelésével, tanításával és elsajátítsák az ebtartással kapcsolatos legkorszerűbb ismereteket.
100 éve született Szentkuthy Miklós - kiállítás a PIM-ben
Száz éve, 1908. június 2-án született Budapesten Szentkuthy Miklós Kossuth-díjas író, műfordító. Az évforduló alkalmából hétfőn este 6 órakor az író munkásságát bemutató kiállítás nyílik Iniciálék és ámenek címmel a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).
Gabriel García Márquez szenvedélyei
Nyolcvan évesen és 4 évvel a Bánatos kurváim emlékezete után a Gabriel García Márquez továbbra is sikeresen szövögeti a szerelem hálóit. A nyár végére várható szenvedélyekkel és érzelmekkel teli új könyve, amelynek még nincs címe.
Kőbe vésett köszöntő - sírverspályázatot hirdet a temetkezési intézet
Sírverspályázatot hirdetett a Budapesti Temetkezési Intézet a 100 éves Nyugat szerzőinek tiszteletére; a Kőbe vésett köszöntő című pályázatra a nyugatos szerzők sírjára illő epigrammákat várnak a június 15-én megrendezendő Csend Napja alkalmából.
POSZT: minden eddiginél több program az idei színházi találkozón
Minden eddiginél több programmal várja idén a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) az érdeklődőket: összesen 260 eseményt szerveznek a június 5-én induló fesztiválra, amelyen idén három határon túli színház is vendégszerepel - mondta Simon István, a POSZT Kht. ügyvezető igazgatója a találkozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
90 éves A kékszakállú herceg vára
Kilencven éve, 1918. május 24-én mutatták be Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát. Bartók az 1911 februárja és szeptembere között írott darab szövegkönyvének Balázs Béla színpadi művét választotta.
Könyv, ami kincs
Ahogy az már bevezetett szokás a legnagyobb hazai antikváriumnál, szezononként egy héten belül két árverést rendeznek. Most is egymást követi a Központi Antikvárium 106. és 107. aukciója, május 23-án és 30-án. Az előbbiben a Nyugat jubileumára időzítve többek közt Ady Endre, Babits Mihály, Ignotus, Karinthy Frigyes, Osvát Ernő, és más, a folyóirat körébe tartozó írók műveit viszik kalapács alá. Ennek az aukciónak kikiáltási árai többnyire 100 ezer forint alatt maradnak. Nem így a 107. aukción, ahol csak úgy sorjáznak a többszázezres tételek, és még másfélmilliós is van közöttük.
Spanyol filmhét csütörtöktől a Művész moziban
A spanyol filmeké lesz a főszerep csütörtöktől a budapesti Művész moziban, ahol egy héten át összesen nyolc alkotást nézhetnek meg az érdeklődők az utóbbi három év terméséből - tájékoztatta a szervező Budapest Film az MTI-t.
Látomás, vízió
Magyar Narancsot árult az Oktogonon, két kötete jelent meg és kettőn most is dolgozik, rádiós műsorvezető, szerepelt a Sorstalanság című filmben és több másikban. Amolyan mai értelemben vett reneszánsz ember. Marczinka Csabával készítettünk interjút.
Kovalik Balázs rendezésében mutatja be az Anyegint az operaház
A Magyar Állami Operaházban orosz nyelven, kettős szereposztásban, május 31-én és június 1-jén mutatják be az Anyegint; Csajkovszkij operáját Kovalik Balázs művészeti vezető rendezi.
Duna-parti Gyerekparti lesz Budapesten
Nagyszabású programmal készül a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház – több médiapartnerrel együtt – a május 25-i Gyereknapra, amelynek részleteiről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a Művészetek palotájában.
Újraindul az Örkény-életműsorozat az Ünnepi Könyvhétre
Újraindítja Örkény István-életműsorozatát a Palatinus Kiadó; az első kötet, az Egyperces novellák az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg - közölte Reményi József, a kiadó irodalmi vezetője hétfőn az MTI-vel.
Brüsszelben vendégszerepel Pintér Béla társulata
Harmadik alkalommal kapott meghívást Pintér Béla és társulata a nemzetközi kortárs előadóművészetek brüsszeli fesztiváljára, a neves Kunstenfestivaldesarts-ra. Az együttes hétfőtől péntekig öt alkalommal lép fel Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög című előadásával - tájékoztatta Matók Szilvia, a társulat sajtóreferense hétfőn az MTI-t.
Egy hét múlva Budapesten koncertezik Nick Cave
Márciusban megjelent Dig!!! Lazarus, Dig!!! című lemezét bemutató új turnéjával jövő hétfőn immár ötödször lép fel Budapesten az alternatív rockzene egyik legfontosabb zenésze és énekese, Nick Cave. Az ausztráliai születésű, jelenleg Angliában élő zenész a Petőfi Csarnokban lép a magyar rajongói elé - közölte a koncertet szervező Live Nation Hungary az MTI-vel.
Rekordszámú néző a csíkszeredai film.dok fesztiválon
Rekordszámú nézőközönség, sok jó film és szűkös anyagi lehetőségek jellemezték az idei film.dok magyar-román dokumentumfilm-fesztivált – összegezte egy hét történéseit az MTI számára a hétvégén Csíkszeredában Beke Mihály András fesztiválelnök, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója.
Megújult a Gárdonyi-ház
Teljes restaurálták az egri Dobó István Vármúzeum által kezelt Gárdonyi-emlékház bútorzatát. A ZF Hungária Kft. 2,5 millió forintos adományának köszönhetően mintegy harminc, Gárdonyi Géza által használt XIX. századi bútordarabot restauráltak.
Novemberben temetik újra Janus Pannonius humanista költőt
A Pécsi Egyházmegye november 18-án temeti újra Janus Pannonius humanista költőt, a ceremónia forgatókönyve május végére készül el - tájékoztatta az egyházmegye egyháztörténeti bizottságának elnöke pénteken az MTI-t. Sümegi József közölte: az eredeti időpont október 22-ike volt, de megváltozott, a sajtóban még a korábbi dátum jelent meg.
Az év Vendégbarát Múzeuma a Csodák Palotája
A látogatók internetes szavazatai alapján a kiemelt jelentőségű múzeumok kategóriában a fővárosi Csodák Palotája nyerte meg a vendégbarát múzeumok idei versenyét. Ezt Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. marketing vezető helyettese jelentette be pénteken, a Múzeumok Majálisa című hétvégi budapesti programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.
Andreas Fogarasi Arany Oroszlán-díjas műve az Ernst Múzeumban
Szombattól látható a budapesti Ernst Múzeumban Andreas Fogarasi Információ című tárlata, melyen kiállítják a 2007-es Velencei Biennále-győztes Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című munkáját. Az Arany Oroszlán-díjas videoinstalláció mellett a tárlat látogatói a magyar-osztrák művész korábbi alkotásait is megtekinthetik.
Indiana Jones egy archeológiai társaság vezérkarában
A világ leghíresebb - mozihős - archeológusát, Indiana Jonest megtestesítő Harrison Fordot beválasztották az Amerikai Archeológiai Intézet (AIA) igazgatótanácsába.
Esterházy sikere Prágában
Telt házat vonzott Esterházy Péter szerda este a cseh fővárosban, ahol a Prágai Magyar Kulturális Központ vendége volt abból az alkalomból, hogy a Mladá Fronta Kiadó cseh nyelven megjelentette a Kis magyar pornográfia című könyvét.
Pszichedelikus művészek árverése New Yorkban
Közel 800 ezer dollárért keltek szerdán este New York-ban az 1960-as és 70-es évek pszichedelikus művészeinek alkotásai a Bonham aukciós ház árverésén.
Rekordáron kelt el Francis Bacon egyik képe
Új rekord született a kortárs művek szerdai árverésén New Yorkban: Francis Bacon ír festő (1909-1992) Triptych (Hármasoltár) című alkotása 86 millió dollárért (közel 14 milliárd forint) talált gazdára a Sotheby,s aukciós háznál.
Kiszorítják a férfiakat a nők?
Idén Szilágyi-Nagy Ildikó képviseli Magyarországot az Európai Elsőregény Fesztiválján ( Europäisches Festival des Debutromans ) Németországban, Kielben. Első prózakötete, Valami jó testnyílás címmel tavaly jelent meg a JAK-füzetek sorában. Május végén utazik a helyszínre, s ez alkalomból kérdeztük.
Mini Szecska
Négynapos turisztikai rendezvénysorozat kísérte a Széchenyi Gyógyfürdő makettjének avatását a brüsszeli Mini Európa Parkban. A Széchenyi Gyógyfürdő a budapestiek egyik kedvelt fürdője, olyannyira szeretik, hogy becenevet is adtak neki: ő a híres Szecska.
Tragikomikus viszonyok
Megbocsátható talán, ha az ember egy ilyen című könyv kapcsán a matatással - bár némi fenntartással önmagával szemben is -: de kívülről befelé halad. Messziről, sötétben semmit nem érzékelünk, ha csak rápillantunk. Nem foszforeszkál, nem világít, kétség nem fér hozzá, szolid könyvnek tűnik.
Esterházy New Yorkban
Esterházy Péter is részt vesz a New York-i PEN World Voices fesztiválon. Az idei év a Közélet/Magánélet tematikus címet viseli. A meghívottak ebben a témában mondhatnak véleményt arról, hogy hol lehet (érdemes) meghúzni a két világ közti határvonalat, illetve arról, szükség van-e a 21. században e fogalmak újradefiniálására.
Öt filmes díjazott
A texasi Houstonban és Moszkvában díjaztak magyar filmeket az elmúlt héten. A nyertesek között volt Bollók Csaba, Dárday István, Deák Krisztina, Nemes Jeles László és Szalai Györgyi.
Műfordító tábor: részvételi feltételek
A József Attila Kör 2008-ban is meghirdeti Műfordító táborát a magyar irodalom fordítói számára. A tábor célja a magyar irodalom bemutatása, a külföldi fordítók tájékozódásának megkönnyítése.
Sikerrel zárt a 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén a Millenáris Parkban ünnepelte tizenöt éves jubileumát. Az új helyszín minden szempontból beváltotta a hozzá fűzött reményeket, nem csupán a korábbi fesztiválok remek hangulatát sikerült átmenteni, hanem a látogatók, érdeklődők száma is jelentősen növekedett - állítja a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete.
Gyerekkönyvesek: díjakat kaptak
2008. április 27-én az idei Könyvfesztiválon is sor került "Az Év Gyermekkönyve Díj" átadására az IBBY Hungary - a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete - szervezésében. Az idei díjazottak: Czigány Zoltán, Kovács András Ferenc, Takács Mari, Varga Katalin, valamint Schenk Borbála.
Új helyszínen, új gyerekprogramokkal a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Idén a Millenáris Park kínál lehetőséget a 2008. április 24. és 27. között megrendezésre kerülő XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látványos bővülésére. A Millenáris Park "G" épületében, a Fogadóban az apró látogatókat Gyereksarok várja.
Sirály Dóri válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"keresek újakat (azzal az ürüggyel, hogy a fiamnak lesz)"
Demeter Ádám válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"mivel fénymásolók még nem voltak, elkezdtem egy füzetbe lemásolni a könyvet"
Forgács a Harvardon
Forgács Péter médiaművész , független filmes munkásságából mutatott be ízelítőt a Harvard Film Archive.
TÁP Színházas workshopos akarsz lenni???
Néhány szabad hely van még a MEDIAWAVE - TÁP SZÍNHÁZAS workshopban. Időpont: 2008. április 28. - május 2. Helyszín: MEDIAWAVE, Győr-Táp. Jelentkezni e-mailben lehet: kulcsar.viktoria@ella.hu
MAHASZ slágerlisták - 2008. április 17.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Jorgosz Baia válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"a »nekem valók« végül átkerültek az én polcaimra"
Nádori Lídia válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"Jancsi most végre elénekli nekem mindet, tisztán"
OVERNIGHT Madridban és Milánóban
A European Film Promotion Picture Europe! címmel a madridi Princesa filmszínházban mutatja be az európai mozi legjobbjait, köztük Török Ferenc OVERNIGHT című rendezését.
A POSZT programja
A hagyományokhoz híven április1-én Kukorelly Endre író, az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó válogatója nyilvánosságra hozta, hogy mely előadásokat válogatott be a 2008. június 5-14. között immár 8. alkalommal megrendezésre kerülő POSZT versenyprogramjába - adja hírül a POSZT honlapja .
Magyarok Wiesbadenben
A Dolinával és a Hosszú utazással a versenyprogramban, valamint Fliegauf Benedek eddigi munkásságát elsőként bemutató különprogrammal veszi kezdetét a wiesbadeni filmfesztivál.
100+1 születésnap
A Pál Utcai Fiúk Napja a Petőfi Irodalmi Múzeumban a regény 100+1. születésnapja alkalmából.
Áprilisi gyeremprogramok a Nemzeti Táncszínházban
Tündérmesétől kezdve Mátyás király meséin át Pinokkióig és tovább, tánc és gyerekversek találkozásásig a Bozsik Yvette Társulat tolmácsolásában.
Sándor Csilla válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"nosztalgiából is belelapozgatok"
Bartos Éva válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"lám, ez a regény egész életemben kísér engem"
Tündéri kiállítás
A Nemzetközi Gyermekkönyvnap alkalmából a Fészek Kertben kerül sor Cs. Szabó István Lok-sziget tündére című könyvének bemutatójára. Ugyanekkor lesz a könyvet illusztráló Rényi Krisztina és Szinte János kiállításának megnyitója.
Avantgárdról beszélni?
Szerda este a közönséget is aktivizálta a Műcsarnokban az avantgardról, neoavantgardról tartott beszélgetés. Ezt követően Pollágh Péter és Deres Kornélia saját verseikből olvastak, így éles kanyart véve eltávolodtunk a vita hevétől. Végül az est résztvevői és a közönség egy része sörök mellett maradt együtt a Kolibri pincében.
Jól bírja szusszal a Szalontüdő
Szirmai Márton filmjeit Clevelandben és Athénban is nemzetközi fesztiváldíjakkal ismerték el a közelmúltban. A 2006-os, Szalontüdő című rövidfilm a clevelandi seregszemle "Clower and Maggie" díját nyerte el.
Tamás Zsuzsa a prae.hu új rovatvezetője
A prae.hu általános művészeti portál gyerekeknek készített műalkotásokat tárgyaló rovatának vezetője Tamás Zsuzsa lett.
Tarr Bélát néznek Los Angelesben
2008. március 7. és 28. között Tarr Béla életművét mutatják be a Los Angeles-i kortárs művészeti múzeumban, adja hírül a Filmunió .
Magyar sci-fi sikere Genovában
Dési András György és Móray Gábor 15 perces sci-fije, A 639. baba nyerte a genovai X_Science filmfesztivál fődíját. A tudományos és fantasztikus filmeket felvonultató seregszemle versenyében 24 film szállt ringbe, adja hírül a Filmunió .
Kocsma-szám: beérkezett szövegek 11.
Lezárult a pályázat. Minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentettünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. Ez az utolsó rész, amit szükség esetén bővítünk egy-egy figyelmünket elkeülrő írással.
Nem félünk a kalózoktól!
A Pengiun Books Ltd. olyan másolásvédelem nélküli hangoskönyvek kiadását tervezi, amelyeket - figyelmen kívül hagyva az online kalózmásolást - a vásárlók bármely digitális berendezésen lejátszhatnának.
Hetven év múlva: novellapályázatot hirdet a HP - már most, márciusban!
Budapest, 2008. március 4. - A korábbi hagyományt felélesztve idén is novellapályázatot indít a HP Magyarország, ehhez kapcsolódva pedig újraindítja a www.hpebook.hu címen elérhető elektronikus könyv letöltő oldalát.
Dohányzás elleni törvénnyel az amatőr színjátszásért
Az új dohányzás elleni törvény az amatőr színjátszás meglepő fellendülését eredményezte Minnesota államban. Az ok nem egyértelműen a művészetek iránti hirtelen feltámadt olthatatlan vágy, a tömeges igényt úgy tűnik, sokkal inkább egy, a dohányosok előtt feltáruló kiskapu biztosította. Előadás alatt a színészek ugyanis bármikor rágyújthatnak…
Micsoda Sárkány?!
Eleddig elsősorban műfordítói munkái alapján ismerhette a magyar közönség Nádori Lídiát. Most a Naphegy Kiadónál megjelent első önálló kötete, melyet gyerekeknek szán. Címe: Sárkány a lépcsőházban.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek 10.
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. A tizedik részben folytatjuk a beérkezett művek közlését.
Márquez 80
Március 6-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, a Száz év magány című regény szerzője.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek 9.
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. A kilencedik részben folytatjuk a beérkezett művek közlését.
Modern magyar könyvtár
2013-ig tartó, csaknem húszmilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló könyvtárfejlesztési program indulását jelentette be a héten Skaliczki Judit, az Oktatási és Kulturális Minisztérium könyvtári osztályának vezetője. Az első lépésben a technikai eszközök körét bővítik.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek 8.
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. A nyolcadik részben folytatjuk a beérkezett művek közlését.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek: 7.
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. A hetedik részben folytatjuk a beérkezett művek közlését.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek: 6.
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. A hatodik részben folytatjuk a beérkezett művek közlését.
Szemrevaló új német filmek
A Szemrevaló filmfesztivál az elmúlt évtizedben márkanévvé vált Magyarországon, idén lesz a tizenharmadik. A Goethe Intézet szoros együttműködésben a German Films-szel, valamint a budapesti Örökmozgó és Művész mozikkal tizenegy új német filmet mutat be - természetesen a legjobbak közül.
Bulizós pécsi egyetemisták, hajrá!
A 2008-as PEN program a legszínvonalasabb és egyben a legszínesebb az eddigiek közül tudta meg a prae.hu. Április 16-19 között a fesztiválon több mint 40 zenekar lép majd fel, köztük négy neves külföldi csapat. A nagy nevek mellett fontos volt a helyi tehetségek bemutatása is, és egyben minél frissebb program összeállítása.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek: 5.
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. Az ötödik részben folytatjuk a beérkezett művek közlését.
Tezuka "KÉK-ben"
A kortárs építészet új irányvonalai jelennek meg március 4-én kedd este 7 órakor a KÉK - Kortárs Építészeti Központban (Bp. VII. ker., Nefelejcs u. 26.), amikor Takaharu Tezuka előadására és kiállítására kerül sor.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek 4.
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. A negyedik részben folytatjuk a beérkezett művek közlését.
Köztéri generatív építészet lett a nyertes
2008. február 22-én délután lezárult a 2008. évi Velencei Biennále Magyar Pavilon produkciós vezetőjére kiírt pályázat második fordulója, és megszületett a zsűri döntése. A pályázat nyertese a Július Gyula vezette csoport Corpora inSi(gh)th - Köztéri generatív építészet című munkája lett.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek 3.
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. A harmadik részben folytatjuk a beérkezett művek közlését.
VelenceLátó
Velence derűs és vidám város, ezért kapta a Serenissima titulust. Velence a nyugtalan, a titokzatos. A süllyedő. És így tovább, és így tovább, mert nincs a világon még egy város, amely ennyire különbözne az összes többitől. A Látó februári száma csak egy kis szeletét kívánja bemutatni.
Pesti Eladhatatlan
Abszolút eladhatóság vagy eladhatatlanság nincs. Az eladhatóság éppúgy ízlés-, kor- és szituációfüggő, mint a vásárlási szándék. Minden művészettörténész ismeri azt a jelenséget, hogy egy-egy műtárgy más időben és más helyen sokkal többet vagy kevesebbet ér, mint például a létrejöttekor - írja Don Péter.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek 2.
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani. A második részben folytatjuk a beérkezett művek közlését.
Az INSTINCT elnyerte a Lábán Rudolf Díjat
A Frenák Pál Társulat INSTINCT című koreográfiája elnyerte a Lábán Rudolf Díjat. A Trafó Kávézó falain a darab legszebb pillanataival várja a kíváncsi érdeklődőket a társulat megújult fotókiállítása. További előadások a Trafóban: február 27-28-29. 20:00 órai kezdéssel.
LOW A Merlinben
2008 február közepétől egy egész hónapon át tartó rendezvénysorozattal mutatkozik be Magyarországon a holland-flamand kortárs képzőművészet, komoly-, jazz- és popzene, formatervezés, színház és mozi.
Kocsma-szám: beérkezett szövegek
Az alábbiakban minden, a pályázati felhívásra érkező szöveget megjelentetünk, a szerző neve feltüntetésével. A beérkező írások válogatott, szerkesztett csokra lesz a Prae irodalmi folyóirat 2008/1-es száma, melynek megjelenésére március végén-április elején lehet számítani.
Bali ősi ritmusai a Művészetek Palotájában
Balin az emberek ma is szimbiózisban élnek a zenével és a tánccal. Ott, ahol a tánc a XXI. században is a templomi szertartások és a hivatalos ceremóniák elengedhetetlen része. Ahol rezgő, ezüst- és gyöngyház korongokkal kirakott fejdíszben, démoni mozdulatokkal lépdelnek az ősi dallamokra, a mágiát idéző ritmusokra.
Totál Dada
Megjelent Bada Tibor: Totál érzelemhalál - Bada Dada Tibor anitkánon című képzőművészeti album Szombathy Bálint szekesztésében és az A38 Hajó gondozásában.
Kocsma-szám: pályázati felhívás
Pályázat: a Prae irodalmi folyóirat 2008/1. számába keresünk megfelelő szövegeket. A téma mulató, kocsma és kocsmai élet. Olvasd el végig, ne legyen szövegundorod.
Mátyás király meséi
Reneszánsz - gyerekeknek: kézenfekvő Mátyás királyhoz nyúlni. A Nemzeti Táncszínház produkciója mese is, színház is, és a gyerekek nyelvén érthető kulturális időutazást ígér!
Gyerekprogramok keddenként a Millenárison
Tízedik alkalommal hirdeti meg a keddenkénti óvodáknak és iskoláknak ajánlott bérletes programsorozatát a Millenáris. A kedd délelőttök elsősorban ovisoknak, a délutánok pedig kisiskolásoknak szólnak.
A József Attila Kör folytatja nagy sikerű íróiskoláját
A kurzusok 2008. február 18-tól indulnak, szemináriumi formában, 12 héten keresztül heti egyszer másfél órában, legfeljebb 10 fős csoportokban.
Zene és tsai – indul az NFZ gyerekbérlete
A Nemzeti Filharmonikusok ez évi gyerekbérletének előadásai minden alkalommal összekapcsolják a zenét valamely más művészeti ággal. A sorozat helyszíne a Művészetek Palotája Fesztivál Színháza, ahol három vasárnap – délelőtt 11 és délután 3 órai kezdettel – várják a gyerekeket (elsősorban a 8 és 14 év közöttieket) és szüleiket, nagyszüleiket egy jó hangulatú koncertre.
A halak jegyében
Szórakoztató, helyenként maliciózus megjegyzésekkel fűszerezett polgári beszélgetés vendége lehetett az ember csütörtök este Budapesten. A nyugalmat szerencsére Burger Barna mesteremberesen mosolygós humortalansága, valamint a 11 kötetes Kőrösi Zoltán kéjesen rosszmájú megjegyzései együtt zavarták meg a Vámos Klubban, ahol közös könyvük kapcsán életükről és több munkájukról is korrektül szó esett.
oeszi zavargaasok 2006 - beérkezett pályamunkák
Az alábbiakban egymást követően sorakoznak a beérkezett pályaművek, válogatás nélkül, amint a kiírásban jeleztünk.
Gyűlölöm és szeretem
Huszárik Zoltán csodálatos Szindbádja, vagy Wermer Andrásnak a Szentkuthy Miklós művéből készített, kevésbé ismert Gigi című filmje a múlté. Mostanában az új generáció tagjai lepnek meg bennünket, Pálfi György Taxidermiája volt nézhető a honi színtéren. A cseheket a korábbi generáció is elkényezteti: nyerő alkotás Jirí Menzel új, Hrabal-műből készített filmje, az Őfelsége picére voltam.
Arany Oroszlán díjat kapott a magyar pavilon Velencében
A Velencei Biennálék történetében idén először a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlán díjat a Magyar Pavilon nyerte el Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) projektjével, Timár Katalin kurátor rendezésében - írja sajtóközleményében a Műcsarnok.
Vonzások és választások tükörben
Pollágh Péter művéből, a Nyolclábú tükörből Sós Mária forgat filmet a Magyar Televízió Könyveskép című sorozatában – adta hírül a magyar.film.hu. Egy 25 perces drámai feldolgozás készül, amely két pár sorszerű találkozását mutatja be.
oeszi zavargaasok 2006 - pályázati felhívás
Pályázat: a Prae irodalmi folyóirat 2007/3. számába keresünk megfelelő szövegeket. Ott voltál a tévészékház ostrománál, vagy csürhétől félve a sarokba kucorodtál? Nyelved a Gyurcsányban, vagy vezéred Orbán, őszödi erkölcsi ítéleteddel magadra maradsz, vagy társaságban emeled fel a hangod ellene – netán tanácstalan volnál?
Bulvár és média: deformált valóság
Gyilkosság, emberrablás, megfélemlítés, politikai nyomás és korrupció kell az üzlethez, szex az előmenetelhez, besúgás az életben maradáshoz a Médiacápák című könyvben. Maffiamódszereknek nevezzük őket, de bizonyos tálalásban a közepes- és nagyvállalatok működésének globálisan elterjedt alapelemei ezek, a média világából ilyen például a Nicole Kidman főszereplésével forgatott Majd’ megdöglik érte című film is.
Extatikus szorongás a labirintusban
Zene, média, film, barátság, szex, képregény, cégbirodalom, csillogás, Budapest, szemét, fiatalság, tündöklés és bukás, harc és elernyedés, másolatok, idézetek – mindezek kulcsszavak Nagy Gergely angst című regényéhez, mely a világ vége után, azaz a jelenben játszódik.
Szép Magyar Könyv díjat kapott az Udvariatlan szerelem
Az Ünnepi Könyvhéten Szép Magyar Könyv 2006 díjjal díjazott kötetek közt szerepelt a PRAE.HU első könyve, az Udvariatlan szerelem című obszcén középkori verseket tartalmazó kötet. A díjat az illusztrációkért Gyulai Líviusz grafikusművész kapta. Gyulai Líviusz a munkák során elmondta, épp azért vállalta először a Prae irodalmi folyóirat Obszcén középkor című számában, majd jóval nagyobb korpuszként az Udvariatlan szerelem című kötetben megjelenő versek illusztrációját, mert örömmel dolgozott a fordítók művelt, ám ahol kell, mégis obszcén, friss, tiszteletlen, hangú fordításaival.
Beavatás Richard Wagner világába
Rockenbauer Zoltánnal annak kapcsán beszélgettünk, hogy a Művészetek Palotájában június 7. és 10. közt rendezik meg a Budapesti Wagner Napokat. Az interjúban szó esik a Wagner-játszás legfontosabb magyar és külföldi helyszíneiről, színpadi és zenei hagyományairól. Sikerek és botrányok az izgatott várakozás jegyében, hiszen "a legtöbbet kell várni" a Budapesti Wagner Napok előadásaitól.
Küzdelem a képregények körül
A képregény és a film között nem nehéz analógiákat találni: vizuális médiumok, többnyire történetközpontúak, és mindkettőnek keményen meg kellett küzdenie azért, hogy művészetként ismerjék el – hazánkban a képregény küzdelme éppen csak elkezdődött.
Temesi Ferenc és Rentz Mátyás SZF-díja
A Szépirodalmi Figyelő szerkesztősége 2004-ben díjat alapított, amelyet először 2005 februárjában osztottak ki. A 2006-os díjat – a tavaly szemlézett művek szerzői közül – Temesi Ferencnek és Rentz Mátyásnak ítélte oda kuratórium.
Keleti Művészet
Megjelent a Corvina Kiadói lexikon sorozata új kötete, a Keleti Művészeti Lexikon. A Lexikon több mint 1000 szócikkel és 500-nál több utalószóval mutatja be a török, a közel-keleti, az iráni, a közép-ázsiai, az indiai, a burmai, a thai, a laó, a kambodzsai, a vietnami, az indonéz, a tibeti, a kínai, a belső-ázsiai, a mongol, a koreai és a japán művészetet.
XV. Szent István Könyvhét
A Szent István Társulat immár tizenötödik alkalommal rendezi meg a Szent István Könyvhetet, a keresztény szellemiségű könyvkiadók hazai seregszemléjét. Az olvasókat közel hétezer kiadvánnyal, köztük 75 könyvheti újdonsággal várják a kiadók. Irodalmi, lelkiségi, teológiai, történeti és filozófiai művek egyaránt megjelennek.
Egy mindenkiért?
Akire számítanak: Hiller István. Akik számítanak: Drámaírók Kerekasztala, Fiatal Írók Szövetsége, Írók Szakszervezete, József Attila Kör, Magyar Írószövetség, Magyar Műfordítók Egyesülete, Szépírók Társasága.
Költők a Közértben
Tavaszi verskampányba kezd a [a]http://www.dokk.hu[text]www.dokk.hu[/a] költészeti portál. A tízrészes felolvasóest-sorozaton minden alkalommal két fiatal költő lép fel: egy ismert és népszerű szerző mellett a Dokk egy tehetséges pályakezdője is bemutatkozik. Az esteket kéthetente csütörtökönként tartják a Közért egyesület klubjában. Az első rendezvény március 1-jén lesz Király Levente és Miklya Anna fellépésével.
Várjunk együtt Godot-ra egy teljes héten át!
2007. február 21. 18:30-tól február 28. 18:30-ig – pontosan 168 órán át lehet feliratkozni a Godot-ra várakozók alábbi listájára, azaz ma estétől Balla D. Károly A Semmi apoteózisa című előadása kezdetéig.
A középkori obszcén költészet netovábbja: Udvariatlan szerelem
Ha a középkori szerelmesekről csak a kardját csörtető Lancelot jut eszébe, akkor ne átalljon egy kiadósat csodálkozni. Jöjjön el a Spinoza barátságos, félhomályos nézőterére, és hallgasson olyan merész, vaskos, pajzán, obszcén, fülledt, az érzékiségtől a túlcsordulásig elcsöppenő verseket, melyek hallatán a hölgyek vére az arcukba tódul, az uraké meg merőben másfelé. A fiatal tollforgatók kötetben is megjelent fordításainak esszenciáját a Színművészeti Egyetem muzsikás kedvű, élénk fantáziájú növendékei kürtölik világgá.
Császárpingvinek Krasznahorkai módra?
Ha valaki élvezte a Mad Max-trilógiát, és rendező alapján választ magának filmet, talán beül a Táncoló talpak című George Miller-opusra a gyerekével. Számítógéppel rajzolt musicalt lát majd, melyben egy tökös pingvingyerek egész népét fogja táncra tanítani. Más esélyük ugyanis nincs is elnyerni az emberi faj szimpátiáját.
Interneten is megrendelhető az 'Udvariatlan szerelem'
Két éve egyedi vállalkozásra szánták el magukat fiatal műfordítók és szerkesztők: egy mindeddig alig ismert terület, a középkori európai obszcén költészet kikutatását, csokorba szedését. És hogy sikerült a munka? Esterházy Péter jellemzése szerint így: „meglepetve tapasztalhatjuk, hogy a «sötét középkor» avval a vígsággal tud a testről beszélni, ahogy mondjuk a múlt század hatvanas évei.”
Aranykor az Aranyszálában
Kritizálni egy-egy műfajt, szokást sok aspektusból szokás, és sok-sok célunk lehet vele. Az egyik ilyen attitűd, melynek a művészethez sok köze nincs, a közönségből indul ki: arra épít, hogy azon emberek, akik „élvezik” a művet, gyengeelméjűek. Ilyen jellegű kritikát kap jócskán az Újévi koncert is, én mégis szeretem. Ágyban, párnák közt fogyasztva a legjobb.
Pornográfia és erotika, avagy a szöveg öröme
Van-e tiszta testiség – szellem nélkül? Miképp tudja meg Pangloss mestertől egy szolgálólány, hogy ez minden világok legjobbika? Mi köze a fantáziának a pornóhoz? A keresztény világ sajátossága vajon a test tabuként kezelése? Bánki Éva, Pál Dániel Levente és Szigeti Csaba ezekről az ínyencségekről beszélgetett Gárdonyban a FISZ-táborban. És sok más is történt...
prae/formance III. - Mi közük a számítógépes játékoknak a művészetekhez?
Előzmény: a Prae irodalmi folyóirat 2006/2-es száma a számítógépes játékok és az irodalom világa között húzódó területet kívánja áthidalni. Helyzet: bár a Prae említett számának még csak a nyomdai előkészítése zajlik az esemény időpontjában, a téma nem tűrt halasztást. A megoldás: performansz, felolvasás, beszélgetés volt.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés