bezár
 

Felhasználói adatlap

Felhasználó által feltöltött tartalmak:

Műfordítói Nagydíj: a magyar irodalom spanyol fordítója kapta
Legtöbb művész szereti, ha sok emberre tud hatni a munkájával, és egy tízmilliós ország írói a nyelvi korlátok miatt pedig emiatt erősen rá vannak utalva a műfordítókra. Ezeket a gondolatokat ismerte fel a Publishing Hungary, mely a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban található Balassi Intézet irodalommal foglalkozó része, 2017-ben így aztán létrehozta a Balassi Műfordítói Nagydíjat. A díjat első alkalommal Adan Kovacsics spanyol műfordító vehette át aSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől csütörtökön Budapesten.
Emléküzenetek Gaborják Ádám leköszönő JAK-elnöknek
Bach Máté ötlete nyomán néhány JAK-tagot arra kértünk, írja le egy papírra az első emléket, szót, vagy mondatot, ami Gaborják Ádámról és az elnökségéről eszébe jut. Egy vetítéses minifilm lett a vége, meg pár könnycsepp a szemekben. :) Sokan mondták, hogy meghatódtak. Alább a képek és alatta az a zene, amit hallgatni érdemes a képek lapozgatása közt.
Mindig kell egy terv
A kulturális diplomácia 100 éve – a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozója során délután a magyar film „új aranykora” volt a téma, s az, hogyan tud együttműködni a magyar filmgyártás és -forgalmazás, a fesztiválok a kulturális diplomácia intézmény-rendszerével. A moderátor Kósa András, bukaresti intézetvezető volt.
A MASZRE felhívása szerzőknek
A MASZRE (Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete) felhívja a szak- és szépirodalmi szerzőket (fordítókat, valamint jogutódaikat), azaz a reprográfiai jogosultakat, hogy a 2016-ban Magyarországon megjelent műveik bejelentésével, valamint a kifizetéshez szükséges adataik közlésével járuljanak hozzá műveik nyilvántartásba vételéhez, a jogdíj folyósításához. 
A József Attila Kör (JAK) programjai a 88. Ünnepi Könyvhéten
A József Attila Kör idén is számos programmal várja az érdeklődőket az Ünnepi Könyvhét alkalmából, kiadványaink pedig megtalálhatók a Vörösmarty téren a 90-es standnál, valamint a Debrecenben az Ünnepi Könyvhét standjainál.
Krasznahorkai kapta az Aegont
Az immár tizenkettedik alkalommal átadott Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását - amit idén Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye kapott meg.
Így vesztették el ők
Lehullott a lepel jó néhány kortárs magyar íróról hétfő este a már próbaüzemben működő Magvető Caféban. Az irodalmi rapid randin ugyanis mindenkinek vallania kellett Az első kapcsán.
Új rovatvezetőnk Hadi Barbara
Hadi Barbara tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte, ahol az esztétika és filozófia szakok mellett művészettörténetet is hallgatott. 2016-ban abszolvált az ELTE Esztétika Doktori Programján, jelenleg A kép történetisége címmel írja disszertációját. 2012 óta jelennek meg írásai, kritikái képzőművészeti kiállításokról. 
Vittél már bonbont?
A Fiatal Írók Szövetsége és a Bánkitó fesztivál nyílt irodalmi pályázatot hirdet a 2017-es fesztivál tematikája vonalán, mely idén a korrupció. 
Mosolygó számozottak
A József Attila Kör 2016. december 14-én este 5 órakor Budapesten, a Nyitott Műhelyben mutatta be új, 202. JAK-füzetét, A számozottakat Molnár T. Esztertől, valamint a negyedik, 2016-os év JAKkendő-díjas kötetét, Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr című könyvét.
Egy családtag elment
Esterházy Péter. Különös nagybácsi. Műve ma is valóság. Tőle tanultunk. Magyarul. Európaiul. Politikaiul. Irodalmat felfogni, használni, gondolkodni. Ha rá gondolunk, tartásunk lesz: megfegyelmezi magát a szertelen ember. Mi, a nagy család, hogyan bánunk majd vele, nem tudom. Talán nézzük meg, ő hogyan bánt a sajátjával.
Mai és európai
Az idei könyvhét első műsorszámaként Ferencz Győző, Imre Flóra, Lator László és Tarján Tamás beszélgetett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) Irodalmi osztályának „Hajt az idő, nem vár” című antológiájáról.
Életre-halálra: Esterházy Péter megnyitotta a könyvhetet
Dés László improvizációival folytatott dialógust Esterházy Péter, úgy tartotta meg a a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok megnyitóját. 
A filozófia Szerb Antalja
Csütörtök délután a Millenárison Szabó T. Anna beszélgetett Jostein Gaarderrel, majd Dragomán György méltatta a norvég írót, aki ezt követően Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől vehette át a Budapest Nagydíjat. Mindez a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapján történt.
George R. R. Martin bevallotta: nincs kész A tél szelei
George R.R. Martin szombaton, helyi idő szerint nem sokkal éjfél után honlapján közölte olvasóival a szomorú hírt. „Én sem örülök, hogy ezt kell mondanom, de így van. Ha most csalódottak vagytok, nem vagytok egyedül.” Tudja, hogy a kiadója, a fordítói, a külföldi kiadók, mindenki csalódott, de szerinte a legcsalódottabb ő maga. Hónapok óta semmi nem okozna nagyobb örömet neki, mint hogy 2015 utolsó napján, vagy még előtte azt mondhassa, „Kész vagyok A tél szeleivel!” 
Színház, garzonköltészet, slam
Tő- és összetett mondatokat hallottunk Győrfi Katától az RS9-Vallai kertben, mikor Nemes Z. Márió kérdezte a József Attila Kör Kötet előttiek nevű sorozatában. Békebeli, nyugodt, türelmesen kitartó beszélgetést hallottunk, amit teljes egészében kéne közölni, az összefoglalás nem méltó hozzá. Aki nem volt jelen, tehát rosszul járt: mélyérzésű, játékos, tájékozott és okos költőnőt mulasztott el.
Örül neki, hogy itt lehet: Mád
Emlékszem, még a 90-es években az Alkonyi László által létrehozott Borbarát magazinból értesültem először a terroir (terület, talaj) vagy a fajtajelleg hangsúlyozásának különbségéről. Bölcsészként nagyon szerettem a kezdetben nagyméretű, fényes, majd később meghitt, kisebb, inkább környezetbarát papíron kiadott folyóiratot. Ma már sajnálom, hogy a számokat odaajándékoztam valakinek (nem hiszem, hogy annyira értékén kezelte őket, mint én). Ha jól hámozom ki, Alkonyinak akkor egy fő eszmetársa volt a borászok, mégpedig a tokaji borászok közt: Szepsy István. Mára nemigen van ellenfele a nézetnek, miszerint kiemelkedő minőség kiemelkedően jó termőterületen érhető csak el (természetesen másutt is lehet korrekt borokat készíteni). A terület értékét külön mutatja az a mozdulat, ahogy a gazda megmorzsolja a földet, méricskél egy-egy követ.
Így piknikeltek ők
A Pikniken Balajthy Ágnes és Borsik Miklós, a JAK-füzetek szerkesztői a szerzőkkel bemutatták Fekete Richárd Bányaidő és Urbán Ákos Egy helyben című könyveit. Ezt követően a JAKkendő-díjas Papp-Zakor Ilkával Angyalvacsora című kötetéről Forgách András beszélgetett. Végül Ijjas Tamás Hipnózis ás Toroczkay András A labirintusból haza című könyveit a szerzőkkel Balajthy Ágnes és Borsik Miklós mutatta be.
Könyvhéttől kapható Gál Ferenc új verseskötete
A könyvet az Ünnepi Könyvhéten a nagysátorban Pion Istvánnal folytatott beszélgetésen lehet jobban megismerni 5-én, pénteken délután, 14 órakor. A szerző szombaton 16 órától dedikál a JAK standjánál. Gál harmadik kötetét is Pollágh Péter szerkesztette, ahogy a könyv bemutatójában írja: „A beszélő bujdosik, mint egy kuruc, és énekel”.
Hamarosan megjelenik Lázár Bence András új verseskötete
A könyvet az Ünnepi könyvhéten a nagysátorban Pion Istvánnal folytatott beszélgetésen lehet jobban megismerni 5-én, pénteken délután, 14 órakor. A szerző szombaton 16 órától dedikál a JAK standjánál. Lázár harmadik kötetét is Péczely Dóra szerkesztette, ahogy a könyv bemutatójában írja: „nem vesztek el a játékosság és zeneiség futamai, de a bonckés sem került használaton kívül”. 
Cannes: a Saul fia nyerte a Zsűri Nagydíját
Óriási elismerés a Saul fiának: a FIPRESCI-díj, illetve Francois Chalais-díj és a Vulcain elnevezésű technikai díj (a Saul fia "kiemelkedő hangmérnöki munkájáért") mellett a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál második legfontosabb díját, A Zsűri Nagydíját nyerte Nemes Jeles László alkotása.
Vagány Históriák 3 - ősbemutató
A Vagány Históriák harmadik sorozatában arról kérdezte a szerzőket Bach Máté és Izsó Zita, hogy ha nem írnának, akkor milyen, lehetőleg a kultúra különböző területein kívül eső foglalkozást tudnának elképzelni maguknak. A fotókat ennek megfelelően a lehető legkülönfélébb helyszíneken készítették el, bemutatva a szerzők és az adott tevékenység viszonyát.
Videóösszefoglaló a könyvfesztivál megnyitójáról + laudáció!
A XXI. Budapesti Könyvfesztivált Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitja meg. Sofi Oksanen nagydíja kapcsán írt laudációját Tóth Krisztina mondja el. Összefoglalónk az első napról.
Vagány Históriák II. ősbemutató a Műcsarnokban
A tematika most Költők a szeretteikkel, amelynek keretében családi vagy baráti körben mutatkoznak 2013. április 11-én, amikor egyéves lesz a Vagány Históriák sorozat. Az első rész ötven portréfotója után harmickettő új kép készül, és a sorozat továbbra is a kortárs költészetet szeretné a hétköznapokhoz közelebb hozni olyan módon, hogy a költőket mindennapi környezetükben mutatja be. Ezúttal ez lesz a költészet napi program a Műcsarnokban.
Mosolygós Armageddon
Tavaly Cserna-Szabó Andrást kellett nélkülöznünk Budapesten, aki állami ösztöndíjjal tartózkodott ott. Azt megelőzően Szálinger Balázs lakott hosszabb-rövidebb ideig a városban. Most Jónás Tamás van Kolozsvárott, az Irodalmi Jelen ösztöndíjával. Tanulás, tanítás, tapasztalatszerzés vagy divatjelenség? Jónás Tamást kérdezzük az ő példájáról.
Megújulóban a Budapest Art Factory
Átváltozott külsővel fogad minket a gyárépületből kialakított Budapest Art Factory, hiszen a műtermeken túl egy új kiállítótérrel bővült a hely. Ez az új külső pedig már kifejezetten alkalmassá teszi a közeget arra, hogy nemzetközi projekteket is megvalósíthassanak itt a jövőben. A Budapest Art Factoryt Dianne C. Brown alapította, aki 1993-ban érkezett Magyarországra. A megújult műhely megnyitóján jártunk...
Épület- és építészmarketing
A címben jelzett témáról Bulcsu Tamás építésszel és Martinkó József építészeti szakíróval Árvai András, a prae.hu építészeti rovatvezetője beszélget az Örökmozgó Filmmúzeumban.
Vírusvideókkal támad a JAK
Akció van! Glaukóma. Bencsik Orsolya. Áfra János. Próza. Vers. Ezek a tények a két kötet esetében különbségek. A JAK-füzet, Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán mint sorozatszerkesztő, a JAK és a PRAE.HU a két kötet esetében azonosságok. És az, hogy vírusvideókat mutatunk. Na, azok közt a különbség viszont ég és föld!
Mit forgatsz a fejedben? Pályázati felhívás
Ne csak gondolkodj, ne tétlenkedj. Ha filmet is forgatnál, készíts könyvtrailert, más néven könyvfilmet. A prae.hu általános művészeti portál könyvek előzeteseként szolgáló mozgóképi alkotások készítésére, illetve megrendelésre készített alkotások versenyeztetésére hirdet pályázatot. Nevezési díjat nem kell fizetned, de több százezer forintot nyerhetsz! A zsűriben Benedek Anna, Divinyi Réka, Fabricius Gábor, Forgács Nóra Kinga, Herendi Gábor és M. Tóth Géza.
Prae-est a Rohamban
Aki szereti a sci-fit és a fantasyt, vagy érdeklődik iránta, netán az irodalom elméleti aspektusai közül a peremműfajokra vonatkozók izgatják, annak jó lesz. Vagy annak, aki kedveli a Prae-t, netán a fellépőket. Este fél 7, Roham, 8. kerület, Vas utca 16.
A MaNDA nem egy jó csaj, mégis sokan fogják lájkolni a neten (2. rész)
Aki szeretne kényelmesen, egy tea mellett megnézni néhány fotót, régi reklámot, esetleg filmet, elolvasni egy könyvet, és örülne annak, ha minden elképzelhető műalkotás egy helyről lenne elérhető, várhatóan szeretni fogja a MaNDA internetes portálját. A jövőben talán olyan természetes lesz a MaNDA léte, hogy el sem tudjuk majd képzelni, miképp bírtunk élni nélküle. Lovas Lajossal, a MaNDA főigazgatójával a rendszer hátteréről beszélgettünk, a második részben elsősorban a digitalizálás és a könyvek elektronikus sorsa volt a téma.
A MaNDA nem egy jó csaj, mégis sokan fogják lájkolni a neten (1. rész)
Aki szeretne kényelmesen, egy tea mellett megnézni néhány fotót, régi reklámot, esetleg filmet, elolvasni egy könyvet, és örülne annak, ha minden elképzelhető műalkotás egy helyről lenne elérhető, várhatóan szeretni fogja a MaNDA internetes portálját. A jövőben talán olyan természetes lesz a MaNDA léte, hogy el sem tudjuk majd képzelni, miképp bírtunk élni nélküle. Lovas Lajossal, a MaNDA főigazgatójával a rendszer hátteréről beszélgettünk.
Százezer költő - a magyarok élőben
2011. szeptember 24-én a világ minden pontján, 95 ország több mint 500 helyszínén tartanak felolvasást. A “100 Thousand Poets for Change” a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye.
Magyar regénytradíció alig van - interjú Esterházy Péterrel
Összevetve például az oroszokkal, nálunk nemigen van regénytradíció. Esterházy Péterrel Balogh Endre készített interjút a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Külföldi kiadók jártak Budapesten – interjú Sárközy Bencével
Sárközy Bence (Magvető) és Károlyi Dóra (Magyar Könyv Alapítvány) egy külföldön jól működő mechanizmust tartott jónak elindítani a 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Sárközyt kérdeztük a dolog hátteréről. Operatőr: Akar Péter, zene: Danczi Csaba László.
Budapest Nagydíj Per Olov Enquistnek – Esterházy Péter laudál (videóösszefoglaló)
A XVIII. Budapesti Könyvfesztiválon kapta meg a Budapest Nagydíjat. A laudációt Esterházy Péter mondta, a díjat Tarlós István, Budapest főpolgármestere adta át. Videóösszefoglalónkban mindez megtekinthető.
Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja – Interjú Karádi Évával
Karádi Éva régóta szervezi az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, és sok műhelytitokba beavatja a nézőt az interjúban. Balogh Endre beszélgetett vele, a rendező Szőcs Petra, az operatőr Akar Péter volt. Zene Danczi Csaba László.
Prőhle Gergely köszöntötte a könyvfesztivál résztvevőit
Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőt a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, az EU kortárs irodalmát bemutató standon a Millenáris Parkban csütörtök este.
Berlinben koncentrálódik az irodalmi élet
A Rowohlt Berlin Kiadó évi húsz könyvvel magas minőséget képvisel Németországban. Magyar szerzőjük Kertész Imre, Kornis Mihály, Kosztolányi Dezső és Rubin Szilárd. Wilhelm Trapp szerkesztő a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra látogat a könyvszakmai ösztöndíjprogram keretében, mely külföldi kiadók, szerkesztők számára teszi lehetővé a magyar könyvpiac megismerését. Interjúsorozatunkban a Budapest Editorial Fellowship Programme résztvevőit kérdeztük.
Margarita poetica
A címében Albrecht von Eyb (1420–1475) híres tankönyvét, a Margarita poeticát idéző antológia a studia humanitatis 1526 előtt készült és Magyarországon használt, olvasott dokumentumaiból nyújt válogatást, vagyis a latin nyelv alapelemeit és a latin nyelven való művészi fogalmazás stilisztikai fogásait tanító, továbbá a történetírói, a költészettani és a morálfilozófiai témájú műveket mutatja be.
Spleen és irreál
Szimonidész egyszer részt vett egy lakomán. Miután kihívták a palotából, beszakadt a mennyezet, agyonnyomva a házigazdát és vendégeit – a felismerhetetlenségig összeroncsolva őket. Szimonidész, a költő viszont el tudta mesélni, ki hol ült az asztalnál. Így neki köszönhették a hozzátartozók, hogy eltemethették a halottakat. Ahogy Cicero meséli, ez a mnemotechnika születésének története.
Új évfolyam indul a Magyar Írószövetség Íróiskolájában
2010. szeptember végétől új évfolyam indul az Íróiskolában, mely a Felnőttképzési Akkreditáló Testület által akkreditált képzés.
Új évfolyam indul a Magyar Írószövetség nagy sikerű Íróiskolájában
Az Íróiskola célja, hogy olyan magas színvonalú, összetett képzést nyújtson, mely korábban nem volt még Magyarországon. Hangsúlyt fektetnek a gyakorlatra: hallgatóik szemináriumok keretében sajátíthatják el az írói mesterség fogásait. Másfelől előadásokat hallgatnak a huszadik századi magyar és világirodalomról, valamint az irodalomtudomány legalapvetőbb kérdéseiről.
Halálra gázolták Jancsó Noémit, a fiatal erdélyi írónőt
1988-ban született Kolozsvárott. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem klasszika-filológia és angol szakos diákja. Első, szépirodalmi műveket (novellákat és verseket) tartalmazó kötete: Emotikon (Erdélyi Híradó, Kolozsvár, 2008) a legnagyobb feltűnést keltő induló szerzőnek járó Méhes György Debütdíjat kapta.
Mindenki Máraija
Közelebb állnak egymáshoz az eltérő álláspontok a Márai Programmal (MP) kapcsolatban annál, mint az elsőre tűnik. Ez derült ki számomra a parlament kulturális bizottságának ülésén az új kulturális kormányzat képviselője, az irodalmi szervezetek vezetői, a kiadók és az MKKE elnökének meghallgatásán.
A semmi esélye – megjelent Marno János új verseskötete
Marno János szándékos kívülállása ellenére a fiatal költőgeneráció meghatározó „elődje” tud lenni költői életművével. Idén a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjban részesült. A semmi esélye címmel jelenik meg új verseskötete a 2010-es Ünnepi Könyvhétre, szombaton és vasárnap egyaránt 15 és 16 óra közt dedikálja kötetét a József Attila Kör standjánál. Június 16-án Dunajcsik Mátyás és Nemes Z. Márió mutatja be az Írók Boltjában.
Összesített: Berg Judit Ruminije az évtized magyar gyermekkönyve
A szavazások lezárultak, s a szakmai ajánlatok alapján a Friss Tinta! című antológia, a közönség szavazatai szerint Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötet sorozata; a két lista összesítése alapján pedig Berg Judit: Rumini című könyve végzett az élen.
EP+KSZE=60+60=120
A címben szereplő kétismeretlenes egyenlet az utóbbi harminc év két meghatározó irodalmi alakjának, Esterházy Péternek és Kulcsár Szabó Ernőnek az életkorát adja ki. Fényképes összefoglaló a Petőfi Irodalmi Múzeumból, ahol a születésnapjukat nagy vendégsereg ünnepelte.
Felhívás magyartanároknak
A Magyartanárok Egyesülete idén Nagyváradon rendezi Hogyan kezdjünk hozzá? című nyári módszertani táborát, azaz 30 órás akkreditált továbbképzését. Időpont: 2010. június 28.– július 2. (hétfőtől péntekig)
Prae lapbemutató a Műcsarnokban
Március 24-én, szerda este 7 órától bemutatjuk a Prae irodalmi folyóirat 2009/4-es, Japán médiumok elnevezésű számát.
Fellendülőben Felvidéken
Felvidéken Opus címmel indult tavaly egy irodalmi folyóirat, mely azóta több számot is megért. A lapról, a tudomány és az irodalom viszonyáról, a parciális kérdések lényegességéről és a felvidéki irodalmi élet fellendüléséről beszéltünk H. Nagy Péter főszerkesztővel.
Kukorelly Endre Huzatban
Huzat címmel a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) irodalmi rendezvénysorozatot szervez Tatán és Tatabányán. A következő esemény vendége Kukorelly Endre lesz. Helyszín: Tata, Pálmaház. időpont: február 25., 19 óra.
JAK-suli: a Gimnáziumi Íróiskola
Gimnáziumi korosztály számára íróiskolát szervez a József Attila Irodalmi Egyesület Budapesten, szeminárium jelleggel. A prózaórákat Cserna-Szabó András tartja, a versszemináriumokat Sopotnik Zoltán, a Prae szerkesztője.
Barátkozás Gerevich András új könyvével
A József Attila Kör kritikai sorozatának negyedik estjén a részvevő négy fiatal kritikus – Dunajcsik Mátyás, Horváth Györgyi, Szegő János és Turi Tímea – beszélget egymással és a közönséggel a (férfi)szerelmi költészet nehézségeiről, a gyermekkor és az idegenség természetrajzáról Gerevich András harmadik, "Barátok" című könyvének kapcsán, melyet többen a 2009-es év egyik legfontosabb verseskötetének neveztek.
A pinától a béna halálig
Ha valaki fiatal, és bele akar zúgni az irodalomba, annak bátran ajánlom Cserna-Szabó András Mérgezett hajtűk című esszégyűjteményét. Annak is, aki már szerelmes, hiszen a tüzet táplálni kell. Ám nem kizárt, hogy még a közönyöst is sikerülhet felturbózni e téren.
ImPulzus: irodalmi lecsó
A József Attila Kör kritikai sorozatának harmadik estjén a résztvevő négy fiatal kritikus — Darabos Enikő, Dunajcsik Mátyás, Horváth Györgyi és Szegő János — az eddig prózaíróként ismert, most azonban rendhagyó esszéistaként bemutatkozó Cserna-Szabó András Mérgezett hajtűk című kötetéről beszélget egymással és a közönséggel.
Náci buzi cigány zsidó bölcsész
Hétmilliárd ember a földön nem kevés. Azoknak van esélyük a túlélésre, akik gazdasági hatalomra tesznek szert. Topszakmákat tanulnak, és ezekben dolgoznak. Gazdaság, kereskedelem, mérnök, villamosmérnök, informatika… Semmi művészet. Max művészetipar.
Sárvári diákírók és diákköltők tábora: a felhívás
Az Írók Szakszervezete, az Írók Alapítványa, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Polgármesteri Hivatala 2010. április 7-10-ig Sárvár városában megrendezi a magyar nyelvű Kárpát-medencei diákírók, diákköltők 33. irodalmi pályázatának táborát.
Az ész irodalmi dolgai
Mohai V. Lajos igazi ismeretterjesztő, irodalomcentrikus alkat. Aki bolond lenne irodalomtörténetet írni, hiszen… Paradoxon! …oly egységes, bonthatatlan, s megvallom, a magaméhoz nagyon hasonlító kánonja van -fogalmaz könyvismertetőjében Tandori Dezső.
Divinyi, Goda, Herendi és Janisch a Prizmában
Megjelent a Prizma filmművészeti folyóirat magyar műfaji filmmel foglalkozó, második száma. A lap jelentős részét kitevő Téma rovat összeállításánál a szerkesztők a marginális műfajok tematizálását és a párbeszédre való felhívást tartották szem előtt: Janisch Attilát, Goda Krisztinát, Divinyi Rékát és Herendi Gábort kérdezték a magyar műfaji film helyzetéről és saját alkotásaikról.
Még változik a filmgyártás támogatása
Legkorábban februárban módosíthatják azt a jogszabályt, amely akadálya a magyar cégek filmgyártási célú támogatásának - olvasható a Napi Gazdaság csütörtöki számában, míg a lap egy másik cikke azzal foglalkozik, hogy éppen a támogatásnak köszönhetően növekedési pályára állt a filmipar.
Visszaváltható karácsony – RECYXMAS
Egyre több szó esik régi szokásaink megváltoztatásáról, és ez az ünnepeinket is érinti. Az Iparművészeti Múzeum, a Városfoglalás kalendárium és a Tudatos Vásárlók egyesülete a karácsonyra figyel: megpróbálják körbejárni az ünneplés alternatíváit.
Nincs benne semmi BAZ-ság
Középpontnélküliség, archaizáló és egyszerre köznapi nyelv, utazás, nem a blog, és nem a történet jellemzi Csobánka Zsuzsa első verseskötetét. Ezek voltak talán a csütörtöki ImPulzus legfőbb tanulságai.
Csütörtök este Bogozás az ImPulzuson
Bogozás, avagy mitől vérhabos a paplan, és hogyan feslik a falról az ördög? A József Attila Kör kritikai beszélgetéssorozatának legújabb estjén a résztvevő négy fiatal kritikus az 1983-ban Miskolcon született Csobánka Zsuzsa első, Bog című verseskötetét vitatja meg és szálazza szét, mely idén jelent meg a miskolci Szoba Kiadónál.
Futóalbum: megjelent Sopotnik Zoltán új könyve
A Kalligram Kiadónál megjelent a Prae irodalmi folyóirat prózaszerkesztőjének új kötete, Futóalbum címmel. Ajánljuk olvasóink figyelmébe.
Itt lehet szidni és szeretni bennünket
Köztudott, hogy a művészet veszélyes. Ebben a szegmensben nincs pénz, annyi végképp nincs, mint a közélet vagy a gazdaság színterein. A művészek veszélyesen élnek. Kevés forrásból kellett tehát gazdálkodnunk, szerzőink és szerkesztőink elkötelezettsége nélkül nem juthattunk volna el idáig. A PRAE.HU olvasottsága.
Újraindulnak a JAK kritikai beszélgetései
Ebben az évben folytatja korábban Szextett, Pofonok és Ízlések (PÍ) és Pulzus néven futó kritikai beszélgetéssorozatát a József Attila Kör, ezúttal ImPulzus néven. A sorozatban négy fiatal kritikus – Darabos Enikő, Dunajcsik Mátyás, Horváth Györgyi, Szegő János – beszélget egymással és a közönséggel új könyvekről, irodalmi jelenségekről, különös tekintettel a nemrég indult, fiatal szerzőkre.
JAK-füzetek: könyvbemutatók
Négy új JAK-füzettel ismerkedhet meg a fővárosi érdeklődő az Írók Boltjában október 7-én, szerdán délután 4 órától. Keresztesi József: A Karácsondi út című kötetéről Mészáros Sándor beszél. L. Varga Péter: A metamorfózis retorikái című kötetét Fodor Péter elemzi. Milián Orsolya: Képes beszéd című kötetét Müllner András mutatja be. Bajtai András: Betűember című kötetét Szegő János tálalja elénk.
Mennyit ér a győri író Győrben?
A Hermaion Irodalmi Társaság megelégelte, hogy a Győri Könyvszalon eseményeivel kapcsolatban a média teljesen hanyagolja a győri szerzőket. Továbbá bulvárkönyvek túlreprezentálásával, átgondolatlan üzletpolitikájával maga a Könyvszalon is a minőség romlását eredményezheti.
Interneten is megrendelhető Bajtai András új könyve, a Betűember
Bajtai tudja a szlogeneket. Egy refrénista ő. De nem csak az. Nála valahogy mindig november van: delíriumos, sérült képek lovagolnak lassan, ködgubában. Ha őt olvassák, kikészülnek a pszichológusok. De ez a fekete srác, ez a sok-képű Bajtai: tesz rá, csak lovagol, az Üveghegyre fel - írja Pollágh Péter a kötet fülszövegében.
Interneten is megrendelhető a Vörösróka
A Róka bevisz az erdőbe. Az ágy alá, a homályos szív fölé. Nyelve sűrű, mint egy egzotikus kávé. Szókincse még Adyt is provokálja – írja Sopotnik Zoltán a kötet fülszövegében. Pollágh Péter harmadik kötete barátságos és lidérces állomásokon vezet, észvesztés és észnyerés várható tőle.
Pályázati kiírás fiatal filmkritikusok számára
A Goethe Intézet angol nyelvű workshopot szervez pályakezdő filmkritikusoknak Kortárs filmkritika címmel. A workshopra fiatal kritikusok és diákok jelentkezhetnek egy kortárs német filmről szóló, legfeljebb nyolcezer karakteres filmkritika vagy elemzés beküldésével (magyar vagy angol nyelven). A műhely tizenöt résztvevője e pályamunkák alapján kerül kiválasztásra.
Kedvezményesen megrendelhető Keresztesi József új kötete
Keresztesi József új kötete, A Karácsondi út két zenekar dalszövegeit tartalmazza. Az egykor sok helyütt koncertező és irodalmi táborokban is fellépő Szőranya emlékzenekar, majd újabban az Új Párduc dalszövegeiből válogatott a kötetébe a szerző.
Budapest rosszabb és unalmasabb lehet
A Szabad Európa Társaság megbízásából 2009. július 24-én gyorsfelmérés készült a pesti Broadway területén. A Marketing Centrum munkatársai 1000, véletlenszerűen megszólított polgártól kérdezték meg, hogy mit gondol a vendéglátóhelyek és üzletek nyitva tartási idejét korlátozó terézvárosi önkormányzati rendeletről. A megkérdezettek 83 százaléka határozottan ellenzi, és mindössze 15 százalék ért vele egyet.
Szigligeti JAK-tábor: meghívó, program
A 21. JAK-tábor 2009. augusztus 25 – 29. között lesz Szigligeten, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány Alkotóházában. A táborban költői szemináriumot Marno János, prózaíróit Darvasi László, drámaíróit Egressy Zoltán tart. A szemináriumokra írásban lehet előre jelentkezni. A délutáni előadásokat Márton László tartja.
Prizmát találsz a Nyitott Műhelyben
A Prizma filmművészeti folyóirat első számának bemutatója július 10-én 19 órakor lesz a Nyitott Műhelyben, ahol két Cronenberg által rendezett rövidfilmet is láthatnak az érdeklődök. Az új, negyedévente jelentkező folyóirat „Téma” rovata a kanadai rendező, David Cronenberg munkásságát járja körül.
Pecsvörk a mi uccánkban
Nem hiszem el, hogy ez igaz: még mindig vehetek egy ilyen újságot 400 forint alatt. Itt bizony rend van, jól tájékozott értelmiségi lehetek bagóért. Mégiscsak lehet élni ebben az országban, ha valaki a művészettel és a gondolatokkal is beéri? Még pár napig mindenki rohanhat az újsgárusokhoz - utána már csak a júniusi szám marad.
Open Jakab a Nyitott Műhelyben
Leiter Jakab emlékére, a fordítók és a közönség nagyobb örömére, a tavalyi nagy sikerű Első Műfordítói Open után a fordítók idén is szóhoz jutnak 2009. május 28-án a Nyitott Műhelyben, 20 órától. A szervezők várnak mindenkit, aki rég elfeledett vagy soha föl sem fedezett szerzőt, eddig még nem publikált, érdekes szöveget talált; illetve aki szeretne fordítóként bemutatkozni.
Nyerhetsz Te is a JAK szlogeníró pályázatán!
Egy verssor, egy könyvcím, egy szlogen egyformán beépül a nyelvünkbe, nyelvi-kulturális hagyománnyá válik. Nyelvében él a nemzet, nem mindegy tehát, milyen jelmondatokkal találkozunk. S ha útmutatót is várna még valaki: Dolgozni csak pontosan, szépen! - Várjuk a terveket a JAK szlogeníró pályázatra!
Hét másodperc alatt elfogytak a McCartney-jegyek
Hét másodperc alatt elkelt az összes jegy Sir Paul McCartney áprilisi Las Vegas-i koncertjére.
Michael Madsen Koltai Róbert új filmjéről és az Oscar-díjakról
Michael Madsen is szerepel Adrien Paul, Szabó Győző és Pindroch Csaba mellett Koltai Róbert új filmjében. A Kill Bill és a Kutyaszorítóban című filmek sztárja elmondta, hogy izgatottan várja a közös munkát, elsősorban azért, mert ritkán kap vígjátékokba "meghívást".
Bródy Sándor-díj: leadási határidő
A Bródy Sándor Alapítvány ebben az évben is kiadja a Bródy Sándor-díjat - tudta meg a PRAE.HU az alapítványtól. A díjat azon elsőkötetes magyar nyelvű prózaírók egyike kapja meg, akinek könyve (novelláskötet vagy regény) 2008-ban jelent meg. A díj összege 350.000 Ft.
Hackertámadás, letiltás, feljelentés
Ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett hackertámadás miatt a PRAE.HU Kft. Üzembe helyezése óta a PRAE.HU portál szerverét e hét hétfőig még nem támadták meg. A tényállás vázolásához hozzátartozik, hogy a portál indulása óta nem volt senkivel vitánk sem, hétfőn viszont a tv2 egy privátblog (HungarianHelyszínelő blogja) letiltását kérte a portáltól írásban. Főszerkesztői állásfoglalás, opencomment !
A TV2 kérésére eltávolítottuk HungarianHelyszínelő blogját
2009. január 12-én, hétfőn, késő délelőtt a TV2 megkereste írásban a PRAE.HU művészeti portált, és arra kérte, hogy a HungarianHelyszínelő által jegyzett blogot a blogbejegyzésektől és a tartalomtól fossza meg a szolgáltató. Január 13-án 15:50-kor eleget tettünk a kereskedelmi csatorna kérésének.
Hackertámadás a PRAE.HU szervere ellen
2009. január 12-én, hétfőn, ismeretlen tettes több ízben is megkísérelt behatolni a PRAE.HU szerverére – sikertelenül. A szerver tulajdonosa, a PRAE.HU Kft. megtette a szükséges intézkedéseket, biztonsági lépéseket, és rendőrségi feljelentést készít elő. A szolgáltatásainkban esetleg érzékelhető kellemetlenségért elnézést kérünk olvasóinktól.
Egy agnosztikus író
Szentkuthy Miklós könyvei nem hagynak nyugton. Személyes viszonyba kerülök és vitázom velük, megunom őket, újra előveszem, elfelejtem, majd ismét elemi erővel törnek elő. Nem hagy nyugodni Szentkuthy akkor sem, amikor egymásnak ellentmondó módon definiálja saját munkáját, egyszer például magáról mint a realizmus igényével író emberről beszél, máskor pedig arról, hogy minden nyelv.
Mit csinált Wermer András a szocializmusban?
A rendszerváltás évében készült el kisjátékfilmje, Jordán Tamás és Eszenyi Enikő főszereplésével. Még a szocializmusban, végzős filmrendezőként és forgatókönyvíróként vette kezébe Szentkuthy Miklós Gigi-novelláit. Wermer Andrással a sikeres filmgyártás stratégiáiról, Eszenyi Enikő és Molnár Piroska éjszakai pörköltigényéről és Szentkuthyról mint showmanről beszélgettünk.
Metafora-kincstárnok és eleváció-magiszter
„…a metafora és hasonlat legdrágább kincsem…” Amikor először találkoztam a Múzsák testamentuma című tanulmánykötetében (1985) Szentkuthy Miklósnak azzal az esszéjével (folyóirat-körkérdésre írta válaszul, Az emberi szó jelene és jövője címmel), amelyből a citátum való, azóta e vallomása fényében lapozom a Szent Orpheust éppúgy, mint a Prae-t, az „önarc-kép álarcokban”-sorozatát vagy a történelmi regényekként is olvasható, kíméletlenül őszinte emberlény-elemzéseit.
Interneten is megrendelhető a Harc Atlantiszért című kötet
Néhány fiatalnak meg kell mentenie a világot. A sajátjukat, és Atlantiszt is – azt a csodálatos világot, amiről az emberiség régóta álmodik. Alexis Bramhook könyve a sötét elleni küzdelemről szól.
Húsz év szünet után koncertezik a V' Moto-Rock
Húsz év szünet után egy búcsúkoncert erejéig újra összeáll az 1980-as évek legendás zenekara, a V' Moto-Rock. Demjén Ferenc, Lerch István, Herpai Sándor és Menyhárt János december 30-án a Papp László Budapest Sportarénában játssza el a régi slágereket.
Bizonytalan az identitásod?
„Az vagyok, aki vagyok. Úgysem lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?” – írta Szophoklész a szépen idézhető mondatban, ám a szorongást okozó igazság az, hogy többnyire nemcsak, hogy elmulasztjuk felfedezni, kik vagyunk, de félünk is magunkba nézni. Sok más mellett amiatt, hogy nincsenek meg a megfelelő eszközeink, hiányzik a pszichológiai kultúránk, és valahogy elnyomjuk a mások és magunk lelke felé irányuló kíváncsiságot.
Szex után hazugság?
A Kaméleon forgatókönyvírója úgy látja, a politika, a közélet, az emberi kapcsolatok olyannyira át vannak itatva a hazugsággal, hogy érdemes újra a hazugság természetrajzáról gondolkodni. Megtudjuk, hogyan dolgozik Goda Krisztával, és azt, hogy Nagy Ervin színészként is igazi kaméleon.
Film, film, film
Filmes rendszerváltozás, egészséges lelki-szakmai "pedofília", Városbújócska és a televíziózás aktuális kérdései - Sós Mária villáminterjújában közelmúltra emlékezik, jövőbe lát, és még a PRAE.HU-t is említi!
Bemutattuk a mémeket: beszámoló videóval
A Prae rendszeresen tart irodalmi-tudományos esteket a Műcsarnokban. Így minden hónap közepe táján, szerdán 7 órától lehet találkozni a lap szerkesztőivel, szerzőivel. 2008. október 15-én mutattuk be a Prae irodalmi folyóirat mémek elnevezésű lapszámát. Videón mindent megmutatunk az estből!
Pollágh Péter a Prae új versszerkesztője
2008 őszétől Pollágh Péter költő a Prae irodalmi folyóirat új versszerkesztője. Elődje, Barta András továbbra is a szerkesztőség munkatársa. Pollágh a mémek című Prae-számban mutatkozik be versszerkesztőként.
Pályázat táncfilm forgatókönyvírására
A József Attila Kör és az Értékmegőrző Kortárs Művészeti Stúdió és Filmarchívum ADOPT PROGRAM 01. néven koreográfusok és szépírók számára pályázatot hirdet.
Mozdulatművészeti Stúdió a Kemikál Telepen
Beszökött a kultúra a Kemikálba! A Mozdulatművészeti Stúdió tíz éves működése után ígérik, letaglóznak mindenkit 600 m2 táncukkal!
II. Gyerekszem Filmfesztivál
A Fénykanál Produkció és a Gyerekszem Művészeti Egyesület megrendezi a Filmkészítő Gyerekek II. Magyarországi Filmfesztiválját, a Gyerekszem Filmfesztivált.
Csak fikció a magyar foci?
Úgy tűnik, a művészetnél többet mond el a fociról az a levélváltás, mely az HBO és az Ultra Viola Bulldogs közti zajlott. Az UVB sérelmezte, hogy az újpestiek lúzerként lettek volna beállítva a mozicsatorna saját gyártású sorozatában. Ha jól bogarásszuk ki, az HBO kivette a létező focicsapatok nevét a filmből. A válaszlevél szó szerint olvasható.
Apokalipszis után a Merlinben
Magács László rendezésében október 8. után magyarul is látható a londoni Dennis Kelly 2005-ös darabja, az After the end / Zsákutca címmel. Véletlenül befutott fűzőben, sárga-fekete színekben, fonott tincsekkel Kertész Katinka, akivel így együtt izgultunk csaknem 90 percig.
Design Hét 2008: tíz nap alatt ötven rendezvény
Pénteken kezdődik a tíz nap alatt a főváros több tucat helyszínén több mint 50 rendezvényt, kiállítást, divatbemutatót kínáló Design Hét programsorozata. Az október 3. és 12. között rendezendő fesztivál témája idén a párbeszéd, ennek jegyében a szervezők az eddiginél több, fiatalokhoz szóló rendezvényt illesztettek a programba.
Elhunyt a világ legidősebb karikaturistája
Elhunyt Borisz Jefimov neves orosz rajzoló. A világ legidősebb karikaturistáját szerdára virradó éjszaka, néhány nappal 108. születésnapja után, Moszkvában érte a halál - jelentette az Eho Moszkvi rádió a művész családjára hivatkozva.
A szex mint gondolkodás?
Filip Sikorski, a Finnországban élő fiatal lengyel irodalomkutató Virginia Woolffal, Mallarméval és Szentkuthyval foglalkozik. Mi az utóbbi szerzőről faggattuk, s különösképp az a felvetése nyerte el tetszésünket, melyben a szexről - csupán érintőlegesen - mint gondolkodásról beszél. Vigyázat, tudományos tézisek is olvashatók az interjúban!
Moziünnep - több mint 400 ezer néző a fesztiválon
Az előzetes adatok szerint több mint 400 ezer nézője volt a vasárnap véget ért idei Moziünnepnek, amelynek négy napja alatt az ország 69 vetítőhelyén 200-nál is több filmet nézhettek meg az érdeklődők kedvezményes áron - közölte Tamás Dorka, a rendezvény sajtóreferense.
A Színház című folyóirat esszépályázatának eredményei
Novemberben lesz 40 éve, hogy megjelent a Színház című folyóirat első száma; az évforduló alkalmából meghirdetetett tanulmány- és esszépályázat díjait szerdán adták át Budapesten. A zsűri négy pályázatot részesített pénzjutalomban, és további ötöt jutalmazott oklevéllel.
Térey új sikere: átadták a színikritikusok díjait
Térey János Asztalizene című művét választották a legjobb új magyar drámának a Színházi Kritikusok Céhének tagjai; a legjobb előadás a Pécsi Nemzeti Színház A képzelt beteg című előadása és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ványa bácsijalett.
Rotary Irodalmi Díj: az első három helyezett
A Rotary Magyarország idén alapított irodalmi elismerésének első díjazottja Lator László, Schein Gábor és Závada Pál hármasából kerül ki - jelentette be Sumonyi Zoltán író, költő, az elismerés odaítéléséről döntő kuratórium elnöke.
Meghalt Paul Newman
Legendás kék szeme volt, férfias sármja idősebb korában csak erősödött, de Paul Newman azok közé a hollywoodi nagyságok közé tartozott, aki tehetségével, maníroktól mentes játékával, sokoldalúságával hódított és vált több mint fél évszázadra állócsillaggá. Newman szombaton 83 évesen adta fel a tüdőrákkal szembeni küzdelmet.
Design Hét 2008 a párbeszéd jegyében
A szokásos egy hét helyett tíz napos lesz az október 3. és 12. között Budapesten megrendezett Design Hét. A több tucat helyszínen mintegy 50 rendezvényt, kiállítást, divatbemutatót kínáló programsorozat központi témája, gondolata idén a párbeszéd - közölte Pohárnok Mihály, a szervező Design Terminál Kht. ügyvezetője a rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján.
Budapesti közönségétől búcsúzik Alfred Brendel
A hétvégén búcsúzik el a magyar közönségtől a 77 éves világhírű zongorista, Alfred Brendel. A művész pénteken és szombaton a Művészetek Palotájában, vasárnap pedig a Zeneakadémián Mozart c-moll zongoraversenyét szólaltatja meg a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével.
Novemberben Szegedre költözik az operavilág
A november 3. és 17. között a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezendő Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntője kihagyhatatlan esemény az igényes zene kedvelőinek és az operarajongóknak egyaránt. Öt ország meghatározó operaháza mutatja be előadásait.
Mozart a kolbászra is hatással van?
Kolbászoknak muzsikál egy vonósnégyes Németországban, hogy jobb legyen az ízük, "kifinomultabbá" váljanak. A kolbászok biók, egy Tegut nevű cég készítményei. Az igazgató szerint a finom muzsika még ízletesebbét teszi a harapnivalót, ezért vonósnégyest szerződtetett.
Ismeretlen Mozart-kéziratot találtak
Ismeretlen Mozart-kéziratot találtak a nyugat-franciaországi Nantes-ban. A „nagy füzet nagyságú” lapra az év elején bukkantak rá a város könyvtárának gyűjteményében. A kotta létezéséről már régóta tudtak, de csak 2007-ben hitelesítette a salzburgi Mozarteum szakértője – közölték a könyvtár illetékesei, megerősítve a Presse-Océan című napilap értesülését.
Paraszttól az értelmiségiig, bohóctól a hősig bármit
Paraszttól az értelmiségiig, bohóctól a hősig bármit hitelesen el tudott játszani Sinkovits Imre, a Nemzet Színésze, aki vasárnap lenne 80 éves. A Kossuth-díjas színművészre születésnapja alkalmából több műsorral is emlékezik a Magyar Televízió.
Bartók-koncertek, zenei fesztiválok
A hagyományokhoz illőn Bartók-koncertekkel kezdődik a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. új évadja; szeptember 25-én a Württembergi Filharmonikus Zenekar Bartók Concertóját szólaltatja meg a Zeneakadémián, másnap két világsztár, Vadim Repin és Kocsis Zoltán lép föl ugyanott Bartók, Brahms és Beethoven műveivel.
Előadóművészeti törvényről egyeztettek
Minden művészeti szakmai szervezet egyetért abban, hogy az előadóművészeti törvényre szükség van, de néhány finomítást még el kell végezni a szövegen - közölte Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) ügyvezető titkára a tervezetről tartott hétfői egyeztetés után.
Agatha Christie magnószalagra diktált élettörténete
Izgalmas részleteket tartalmazó, mindeddig ismeretlen magnószalagok kerültek elő Agatha Christie devoni házából, amelyekre a regényírónő fél évszázaddal ezelőtt diktálta fel készülő önéletrajzát.
’444év’: Michelangelo/Shakespeare
A ’444év’ pályázatot hirdet minden alkotó ember számára. Többezer év végtelen számú alkotóművésze között Michelangelo és Shakespeare jelentősége a „kategórián-felüli-kategóriába” tartozik; alakjuk közös megidézése alkalmat ad arra, hogy a koncept mentén magáról a Művészetről – a Művészetnek az emberiség történetében betöltött kiemelt szerepéről gondolkozzunk el.
Mundruczó Retro a Cirko-Gejzír Moziban
Mundruczó Kornél filmjeiből indul ma retrospektív vetítéssorozat a Cirko-Gejzír moziban.
Építészeti Biennálé: lengyeleké az Arany Oroszlán
A lengyel pavilon Hotel Polonia - Az épületek következő élete című projektje kapta a 11. Velencei Építészeti Biennálé legjobb nemzeti kiállításának járó Arany Oroszlánt a szombati megnyitón és díjkiosztón.
Együtt a Nádler-életmű festői korszakai
Nádler István festményeiből nyílt kiállítás szombaton Budapesten, a Virág Judit Galériában. Az 1968-2008. közötti időszakra fókuszáló, október 4-ig látogatható tárlat Nádler életművének emblematikus vásznait vonultatja fel.
Beszédes István nyerte a szegedi drámaíróversenyt
Beszédes István Szilveszter öreg éjszakáján című, Munkácsy Mihály három festménye ihlette alkotását találta a legjobbnak a zsűri a Regionális Összművészeti Központban rendezett első szegedi drámaíró versenyen.
Zenei szervezetek az előadóművészeti törvényért
A zenei szervezetek alapvetően támogatják az előadóművészeti törvény tervezetét, és bíznak abban, hogy az előkészítés lezárulhat hétfőn, amikor valamennyi művészeti ág képviselői együtt vitatják meg a jogszabály szövegének legutóbbi változatát.
Hangfoglalás: hangszerkiállítás a Syma csarnokban
Csaknem 10 milliárd forint összértékű hangszer, több mint 200 koncert, rengeteg közönségtalálkozó és program várja október 3. és 5. között a Hangfoglalás elnevezésű rendezvény látogatóit a budapesti SYMA csarnokban, valamint négy fővárosi és egy debreceni klubban.
Händel és egyéb „alkalmazott” szentkuthyzmusok
Ladies and gentlemen – hogy mesterünket idézzem –, a körkérdésre, hogy vajon hol lehet Szentkuthy helye a mai magyar és világirodalomban, természetesen nem lehet értelmes választ adni. Talán jobb kérdés lett volna, ha azt firtatnánk: hol van a magyar és a világirodalom, sőt a magyar és a világművészet (irodalmon messze túl: zene, képzőművészet, majdnem azt írtam: Film, Színház, Muzsika, meg persze világtudomány, filozófia és vallás) helye Szentkuthy életművében?
Digitális IMAX-on is jön a Madagaszkár 2
Amerikában hamarosan bemutatják digitális IMAX-on a Madagaszkár 2-t - jelentette be az IMAX Corporation és a DreamWorks. A digitális IMAX a tengerentúlon is újdonságnak számít, viszonylag kevés mozit szereltek fel vele. Elképesztő kép- és hangminőséget nyújt, ezért a DreamWorks minden animációs kasszasikerét átdolgozza erre a formátumra, miközben természetesen hagyományos IMAX-on is kijönnek a filmek.
Kemény mobilreklámmal nyomul a Paramount
Veszélybe kerülhet barátaink élete, ha a neten felkeresünk egy honlapot (http://eagleeyefreefall.com), és megadjuk a keresztnevünket meg a mobilszámunkat. Ez persze csak játék: a Paramount stúdió ezzel az ügyes fogással reklámozza új filmjét, a Sasszemet.
Traumatológiáért BuSho-díj
A spanyol Daniel Sanchez Arévalo Traumatológia (Traumatology) című filmjét találta a legjobbnak az idei BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál öttagú nemzetközi zsűrije; a díjakat vasárnap adták át a Vörösmarty moziban.
Kertész Imre kapta a Pavese-díjat
Kertész Imre Nobel-díjas írónak ítélték oda Olaszországban a Cesare Pavese (1908-1950) íróról és költőről elnevezett irodalmi elismerés, a Grinzano-Cesare Pavese különdíját, amelyet az antifasiszta olasz szerző születésének 100. évfordulója alkalmából adtak ki.
Mickey Rourke visszatérését hozta a Velencei Filmfesztivál
Egyöntetű vélemények szerint teljesen megérdemelten nyerte el Darren Aronofsky 39 éves amerikai rendező a legjobb filmért járó Arany Oroszlán díjat a 65. Velencei Filmfesztiválon. Aronofsky The Wrestler (A pankrátor) című, megrázó alkotásával vette le lábáról a zsűrit. A film címszereplője, Mickey Rourke az öregedésbe belenyugodni nem akaró pankrátorkirályt alakítja.
Amerikai rendező nyerte a legjobb filmért járó Arany Oroszlánt
Darren Aronofsky 39 éves amerikai rendező nyerte el a szombaton a 65. Velencei Filmfesztiválon a legjobb filmért járó Arany Oroszlán díjat.
Szeretnék beszélni veled!
Csütörtök délelőtt, kora délután előkerültek a kiskanalak, egyesek ezekkel szedték össze magukat ebédre. Nem titok, közéjük tartozik e sorok írója is, eddig tartott a becsület.
Negatív emlőn nem lehet pozitív csecsemőt nevelni
Szerda délelőtt irány a strand! Nem épp az egészséges életmód nevű maszlag jellemzi a JAK-tábor lakóit, ennek megfelelően ketten vagyunk a parton Darabos Enikővel, majd befut hajóval Balatonlelléről Németh Gábor. Gábor valami ehetetlen kéregben kap halat a büfében, mi bölcsebbek vagyunk ezúttal, és az alkotóházban eszünk, amit állítólag csak úgy hívtak: zsidóhizlalda.
Jééégbőőől vagyoook!
Jó reggelt, bazmeg! - köszön ki finoman szerda reggel Karafiáth Orsi, s hozzáteszi, hogy egy üregi nyúlnak is különb lakhelye van, mint neki. A zsalugátereket igazgatja egy szál neglizsében, cirógatják a nap átszűrődő sugarai: a szoba délkeleti fekvésű. Ő bezzeg aludni akar, minimum délig.
Sokkoló élmény
Szentkuthyt először olvasni sokkoló élmény. Nem feledem, magyar szakos főiskolai hallgatóként irodalomtörténeti szigorlatra készülve olvastuk a PRAE-t. Elképedve kérdezgettük egymástól: Mi ez? A meghatározható műfajt kerestük egy számunkra addig ismeretlen tartományban.
Szentkuthy erős jelenléte
A Szentkuthy helyére vonatkozó kérdés számomra mindenekelőtt azt jelenti, hogy: mennyire erős Szentkuthy jelenléte a mai magyar irodalmi közéletben. Általános vélekedés (én legalábbis gyakran találkozom vele), hogy Szentkuthy periférikusan van jelen: könyveit kevesen olvassák, a látványosabb vitákban ritkán esik róla szó. És így tovább.
Szentkuthy Miklós időszerűsége
Magyarországon többnyire nem szeretik a szélsőségeket. Szentkuthy Miklós különcként való megítélése is alighanem abból fakadhat, hogy írói alkatától indíttatva radikálisan vitte végig azt az elbeszélői poétikai eljárást és szemléleti konzekvenciát, amelyeket egyébként más alkotók is a magukénak vallottak.
Szentkuthy az egyik legnagyobb szabálysértő
A Prae a magyar irodalom egyik legfontosabb műve. S talán ma már a kánoncsinálók sem idegenkednek annyira tőle, írja körkérdésünkre adott válaszában Grendel Lajos, mint még nemrég is. Lásd a Gintli Tibor – Schein Gábor féle irodalomtörténetet, amelyben Szentkuthyról nagy megbecsüléssel írnak. Én egy lépéssel meg tovább mennék.
Szentkuthy, a szigetlakó argonauta
Körkérdésünkre adott válasza elején Fekete J. József leszögezi: a meghatározások sohasem elég tágak, ha Szentkuthy Miklós műveit szeretnénk minősíteni.
Kutyával a táborban
Gyermek és kutya együtt táborozhat a nyáron - az egyik kutyaterápiával-, oktatással- és neveléssel foglalkozó szervezet azt szeretné, hogy a résztvevők megismerkedhessenek a kutyák nevelésével, tanításával és elsajátítsák az ebtartással kapcsolatos legkorszerűbb ismereteket.
Látomás, vízió
Magyar Narancsot árult az Oktogonon, két kötete jelent meg és kettőn most is dolgozik, rádiós műsorvezető, szerepelt a Sorstalanság című filmben és több másikban. Amolyan mai értelemben vett reneszánsz ember. Marczinka Csabával készítettünk interjút.
Duna-parti Gyerekparti lesz Budapesten
Nagyszabású programmal készül a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház – több médiapartnerrel együtt – a május 25-i Gyereknapra, amelynek részleteiről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a Művészetek palotájában.
Kiszorítják a férfiakat a nők?
Idén Szilágyi-Nagy Ildikó képviseli Magyarországot az Európai Elsőregény Fesztiválján ( Europäisches Festival des Debutromans ) Németországban, Kielben. Első prózakötete, Valami jó testnyílás címmel tavaly jelent meg a JAK-füzetek sorában. Május végén utazik a helyszínre, s ez alkalomból kérdeztük.
Tragikomikus viszonyok
Megbocsátható talán, ha az ember egy ilyen című könyv kapcsán a matatással - bár némi fenntartással önmagával szemben is -: de kívülről befelé halad. Messziről, sötétben semmit nem érzékelünk, ha csak rápillantunk. Nem foszforeszkál, nem világít, kétség nem fér hozzá, szolid könyvnek tűnik.
Gyerekkönyvesek: díjakat kaptak
2008. április 27-én az idei Könyvfesztiválon is sor került "Az Év Gyermekkönyve Díj" átadására az IBBY Hungary - a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete - szervezésében. Az idei díjazottak: Czigány Zoltán, Kovács András Ferenc, Takács Mari, Varga Katalin, valamint Schenk Borbála.
Új helyszínen, új gyerekprogramokkal a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Idén a Millenáris Park kínál lehetőséget a 2008. április 24. és 27. között megrendezésre kerülő XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látványos bővülésére. A Millenáris Park "G" épületében, a Fogadóban az apró látogatókat Gyereksarok várja.
Sirály Dóri válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"keresek újakat (azzal az ürüggyel, hogy a fiamnak lesz)"
Demeter Ádám válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"mivel fénymásolók még nem voltak, elkezdtem egy füzetbe lemásolni a könyvet"
Jorgosz Baia válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"a »nekem valók« végül átkerültek az én polcaimra"
Nádori Lídia válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"Jancsi most végre elénekli nekem mindet, tisztán"
100+1 születésnap
A Pál Utcai Fiúk Napja a Petőfi Irodalmi Múzeumban a regény 100+1. születésnapja alkalmából.
Áprilisi gyeremprogramok a Nemzeti Táncszínházban
Tündérmesétől kezdve Mátyás király meséin át Pinokkióig és tovább, tánc és gyerekversek találkozásásig a Bozsik Yvette Társulat tolmácsolásában.
Sándor Csilla válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"nosztalgiából is belelapozgatok"
Bartos Éva válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
"lám, ez a regény egész életemben kísér engem"
Tündéri kiállítás
A Nemzetközi Gyermekkönyvnap alkalmából a Fészek Kertben kerül sor Cs. Szabó István Lok-sziget tündére című könyvének bemutatójára. Ugyanekkor lesz a könyvet illusztráló Rényi Krisztina és Szinte János kiállításának megnyitója.
Avantgárdról beszélni?
Szerda este a közönséget is aktivizálta a Műcsarnokban az avantgardról, neoavantgardról tartott beszélgetés. Ezt követően Pollágh Péter és Deres Kornélia saját verseikből olvastak, így éles kanyart véve eltávolodtunk a vita hevétől. Végül az est résztvevői és a közönség egy része sörök mellett maradt együtt a Kolibri pincében.
Tamás Zsuzsa a prae.hu új rovatvezetője
A prae.hu általános művészeti portál gyerekeknek készített műalkotásokat tárgyaló rovatának vezetője Tamás Zsuzsa lett.
Micsoda Sárkány?!
Eleddig elsősorban műfordítói munkái alapján ismerhette a magyar közönség Nádori Lídiát. Most a Naphegy Kiadónál megjelent első önálló kötete, melyet gyerekeknek szán. Címe: Sárkány a lépcsőházban.
Mátyás király meséi
Reneszánsz - gyerekeknek: kézenfekvő Mátyás királyhoz nyúlni. A Nemzeti Táncszínház produkciója mese is, színház is, és a gyerekek nyelvén érthető kulturális időutazást ígér!
A halak jegyében
Szórakoztató, helyenként maliciózus megjegyzésekkel fűszerezett polgári beszélgetés vendége lehetett az ember csütörtök este Budapesten. A nyugalmat szerencsére Burger Barna mesteremberesen mosolygós humortalansága, valamint a 11 kötetes Kőrösi Zoltán kéjesen rosszmájú megjegyzései együtt zavarták meg a Vámos Klubban, ahol közös könyvük kapcsán életükről és több munkájukról is korrektül szó esett.
Gyűlölöm és szeretem
Huszárik Zoltán csodálatos Szindbádja, vagy Wermer Andrásnak a Szentkuthy Miklós művéből készített, kevésbé ismert Gigi című filmje a múlté. Mostanában az új generáció tagjai lepnek meg bennünket, Pálfi György Taxidermiája volt nézhető a honi színtéren. A cseheket a korábbi generáció is elkényezteti: nyerő alkotás Jirí Menzel új, Hrabal-műből készített filmje, az Őfelsége picére voltam.
Bulvár és média: deformált valóság
Gyilkosság, emberrablás, megfélemlítés, politikai nyomás és korrupció kell az üzlethez, szex az előmenetelhez, besúgás az életben maradáshoz a Médiacápák című könyvben. Maffiamódszereknek nevezzük őket, de bizonyos tálalásban a közepes- és nagyvállalatok működésének globálisan elterjedt alapelemei ezek, a média világából ilyen például a Nicole Kidman főszereplésével forgatott Majd’ megdöglik érte című film is.
Extatikus szorongás a labirintusban
Zene, média, film, barátság, szex, képregény, cégbirodalom, csillogás, Budapest, szemét, fiatalság, tündöklés és bukás, harc és elernyedés, másolatok, idézetek – mindezek kulcsszavak Nagy Gergely angst című regényéhez, mely a világ vége után, azaz a jelenben játszódik.
Beavatás Richard Wagner világába
Rockenbauer Zoltánnal annak kapcsán beszélgettünk, hogy a Művészetek Palotájában június 7. és 10. közt rendezik meg a Budapesti Wagner Napokat. Az interjúban szó esik a Wagner-játszás legfontosabb magyar és külföldi helyszíneiről, színpadi és zenei hagyományairól. Sikerek és botrányok az izgatott várakozás jegyében, hiszen "a legtöbbet kell várni" a Budapesti Wagner Napok előadásaitól.
Császárpingvinek Krasznahorkai módra?
Ha valaki élvezte a Mad Max-trilógiát, és rendező alapján választ magának filmet, talán beül a Táncoló talpak című George Miller-opusra a gyerekével. Számítógéppel rajzolt musicalt lát majd, melyben egy tökös pingvingyerek egész népét fogja táncra tanítani. Más esélyük ugyanis nincs is elnyerni az emberi faj szimpátiáját.
Interneten is megrendelhető az 'Udvariatlan szerelem'
Két éve egyedi vállalkozásra szánták el magukat fiatal műfordítók és szerkesztők: egy mindeddig alig ismert terület, a középkori európai obszcén költészet kikutatását, csokorba szedését. És hogy sikerült a munka? Esterházy Péter jellemzése szerint így: „meglepetve tapasztalhatjuk, hogy a «sötét középkor» avval a vígsággal tud a testről beszélni, ahogy mondjuk a múlt század hatvanas évei.”
Aranykor az Aranyszálában
Kritizálni egy-egy műfajt, szokást sok aspektusból szokás, és sok-sok célunk lehet vele. Az egyik ilyen attitűd, melynek a művészethez sok köze nincs, a közönségből indul ki: arra épít, hogy azon emberek, akik „élvezik” a művet, gyengeelméjűek. Ilyen jellegű kritikát kap jócskán az Újévi koncert is, én mégis szeretem. Ágyban, párnák közt fogyasztva a legjobb.
Pornográfia és erotika, avagy a szöveg öröme
Van-e tiszta testiség – szellem nélkül? Miképp tudja meg Pangloss mestertől egy szolgálólány, hogy ez minden világok legjobbika? Mi köze a fantáziának a pornóhoz? A keresztény világ sajátossága vajon a test tabuként kezelése? Bánki Éva, Pál Dániel Levente és Szigeti Csaba ezekről az ínyencségekről beszélgetett Gárdonyban a FISZ-táborban. És sok más is történt...
prae/formance III. - Mi közük a számítógépes játékoknak a művészetekhez?
Előzmény: a Prae irodalmi folyóirat 2006/2-es száma a számítógépes játékok és az irodalom világa között húzódó területet kívánja áthidalni. Helyzet: bár a Prae említett számának még csak a nyomdai előkészítése zajlik az esemény időpontjában, a téma nem tűrt halasztást. A megoldás: performansz, felolvasás, beszélgetés volt.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés