bezár
 

Felhasználói adatlap

Felhasználó által feltöltött tartalmak:

Fehér babák takarodója – rekviem egy utolsó lélekért
Valamikori ifjúságom egy ködös korszakában ismertem meg Cseh Tamás előadását: arra emlékszem, hogy először Oroszlányban, egy bányászklubban láttam, majd pedig Csepelen, egy eldugott művelődési házban. A zenét persze már régről ismertem, meg sem tudnám mondani, honnan, hiszen összenőtt ifjúságommal, az egész világgal, mely akkoriban körbevett.
A zeneszerző különböző megvilágításokban
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyári Beethoven-sorazata 1958 óta a hazai zenei élet fontos kulturális eseménye, amelyre a hazai közönség mellett minden évben népes külföldi közönség is kíváncsi.
Képtelen párosítások
A két csapat párosítása mindenki számára kielégítő eredményt hozott: a Cornelio Tutu Band a maga kellemes, slágeres hangzásával a könnyed jazz kedvelőit elégítette ki, Elsa Valléék pedig kevésbé csillogó, ám annál kiválóbb zenével örvendeztették meg a modernebb hangzások rajongóit. Csupán a lábmozdító ritmus maradt el: a Zsámbéki Open Jazz/Bartók Rádió első alkalommal hirdetett meg latin estet, ám most sem a vérpezsdítő ritmusoké volt a főszerep.
Ódon romok árnyékában
Snétberger Ferencet legutoljára a MüPÁ-ban láttam-hallottam, számomra némiképp felemásan szerepelni. Markus Stockhausennel viszont gyakran találkozom különböző koncerteken, szóval igen kíváncsian vártam, hogy kettejük találkozásából mi születik.
A mágus és a szufi bölcs
Néhány hónappal ezelőtt fedeztem fel Dhafer Youssef Electric Sufi című lemezét, aztán egy darabig „rongyosra” hallgattam, s próbáltam minél többet megtudni az előadóról. Már éppen lecsengeni készült lelkesedésem, amikor megtudtam, hogy a Művészetek Palotájában lesz előadása. Előtte pedig a fiatal magyar együttes, a Barabás Lőrincz Eklektric játszik.
Pekingi ősz – tavasszal
Akik ismerik a fentebbi című Boris Vian-írást, talán megbocsátják a jelen metaforikus zagyvaságot. A Pekingi Szimfonikus Zenekar előadása mindenesetre több ponton is erős kérdéseket vetett fel a műértő közönségnek. A játékuk tökéletes volt, a repertoár elképesztően változatos, gyakorlatilag mindent tudtak. Valami mégis hiányzott...
Dögös, szexi és free
Szinte már hagyományba illően New York-i együttest hallottunk: minimál dobfelszerelésen eszméletlen fantáziával megáldott dobos, hasonlóan zseniális bőgős, s a fúvósok is hangszerük lehetőségeinek határát kutatták.
Pálcikaemberkék papírhajóban
Bár a pálcikaemberkék csak egy kreatív – bár jogos – (félre)olvasata a Stickman Tournak, Tony Levin és csapata mesébe illő, fergeteges koncertet vágott le az A38 Állóhajó gyomrában, bemutatva mindazt, amit a Chapman stick nevezetű hangszerből ki lehet hozni. De hogy mi is ez az eszköz? Az alábbi koncertbeszámolóból kiderül!
Csak hangok, és közöttük az értelem...
Az én felfogásom szerint minden ami hallható, az a zene világához tartozik. A beszéd, a hangszerek hangja, az összes zaj és zörej, amely minket körülvesz. A zeneszerző feladata mindezt formába önteni, megszerkeszteni, a hallgató számára „értelmet” közvetíteni (Eötvös Péter).
Rosszmájú hang
Különböző ízlésekről és zenehallgatási szokásokról is szó lesz a Victor Bailey Group Millenáris Teátrumban tartott koncertjéről beszámoló, némiképp rosszmájúra sikeredett kritikában, mely egyszersmind a dolgok maradandóságát kérdőjelezi meg, s így elkerülhetetlenül a filozófia irányába sodródik...
Pokolba a szabályokkal!
Bevallom, sem Wayne Shorter, sem a Weather Report nem tartozik a kedvenc jazz-előadóim, illetve formációim közé, az utóbbit én különösen Jaco Pastorius miatt hallgatom. Bár Shorter zenei nagysága miatt feltétlenül a közönség soraiban volt a helyem, ezúttal mégis inkább John Patitucci nyűgözött le.
Élvezetes döntések
A szokásos koncertmenű nagyjából a 20. század elejéig tart, egy-egy kitérővel néhány megszelídített múlt századi komponistára (mondjuk Messiaen orgonazenéire, vagy Honegger egyes darabjára). Ezért meglehetősen nagy meglepetéssel konstatáltam, hogy az UMZE együttes, illetve vezetőjük műsorára tűzte (illetve merte tűzni) Luciano Berio műveit a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A Thália Színházban viszonylag csekély néző előtt, ám sikerült bebizonyítaniuk, hogy jól választottak.
Testek a Balkánról
Valahogy nehéz megtölteni a Fogadó terét: a legpörgősebb együttesek (például a Balkan Beat Box ) játszottak már itt, a lábak ülés közben is táncot roptak, ám sosem volt olyan érzésem, hogy most teltház volna. A Söndörgő lemezbemutató koncertjén azonban teltház-közeli élményben volt részem, ráadásul a fiatal, szentendrei együttes és makedón vendégük előadásán megbizonyosodtam róla, hogy értő kezekben és hitelesen átadva hatalmas rajongótábora van nálunk az igényes balkáni zenének.
Hótprofi hakni
Meglehetősen nagy érdeklődéssel és elvárásokkal érkeztem a Millenárisra, amiből felemás eredmény született: (a) The Bad Plus koncertjén újdonságot ugyan nem hallottam, ám annál jobban meggyőződhettem arról, hogy ismert slágereket lehet újszerűen előadni.
Éjszakába nyúló koncert, hangszerek híján pezsgővel
Ha azt mondom, hogy a csillárokon is lógtak az emberek a Philadelphia Orchestra hangversenyén a Művészetek Palotájában, abban semmi meglepő nincs, tekintve, hogy a világ egyik legnépszerűbb zenekaráról van szó. Meglepetésből azonban nem volt hiány. S ami kellemetlenségnek tűnhetett az indításban, az sokszorosan kompenzálódott a ráadásban.
Kielégületlen sorok
A MIDI legnagyobb érdemét az adja, hogy ugyan a (zenei) hang csupán néhány paraméterét rögzíti, azonban ezen paraméterek értékét nagyjából a matematikai műveletek egyszerűségével lehet manipulálni egy szempler vagy számítógép segítségével. A MIDI körüli fejlesztés jó ideje legizgalmasabb területe a különböző kontrollerek használata - erre láttam elgondolkodtató példákat a Temps d’Images Fesztivál keretében.
Marokkói transz-tavasz
Egyre több dobolást, táncoló lábakat lehetett látni a közönség soraiban, s aki tehette, szép lassan leosont a színpad elején táncolók egyre növekvő csapatához. Chalaban és Karim Ziad Ifrikya koncertje felejthetetlen volt, nem hiába ünnepelt a közönség.
Pannon tavaszi áldozat
Nehéz kritikát írni olyan koncertről, amelyen szinte minden pontosan akkor és úgy szól, ahogyan kell. Márpedig a Pannon Filharmonikusok Művészetek Palotájabeli évadnyitó koncertjén minden pontosan a helyén volt – az alábbi apró kifogások tehát csak a rosszmájúság szüleményei.
A hetedik bőr lehúzása vs. a legenda folytatódik
Mostanában divat régi slágereket, legendás együtteseket és zenekarokat új életre kelteni. Az ilyen vállalkozások legtöbbje csupán arra hivatott, hogy a hetedik bőrt is lenyúzza a bányalóról. Újra eljátszák a régi slágereket, úgymond modernizálva azokat, néhány „új”, de a slágerekre kísértetiesen emlékeztető számmal és sok „improvizációval” nyakonöntve. Amikor retro-koncertre megyek, arra vagyok kíváncsi, mi a célja a legenda életre keltésének.
Segélykoncert Balogh Zoli két tinédzser gyermeke megsegítésére
Fellépők: Rock & Roll Swindle (Zorall legénység) + Szekeres Andris (Junkies), Black-out, Snake Heart, angelZ, K3, Cry Free, Agregator és még sokan mások… Rockdisco
Kocsis Zoltán Liszt-átiratai – előhanggal
Nagy sikerű ausztriai turnéjáról hazatérve a Nemzeti Filharmonikus Zenekar január 23-án Budapesten, a MüPában ad koncertet, melynek műsorát aztán öt nap alatt öt vidéki városban – Győrött, Debrecenben, Székesfehérváron, Nyíregyházán és Miskolcon – is megismétli. A budapesti hangverseny előtt egy órával kezdődő Előhang során Kocsis Zoltán beavatja a közönséget az átiratok, hangszerelések világába, a koncert ugyanis az általa készített Liszt-átiratokkal indul.
Ritchie Blackmore kiválasztotta magyar zenekarát
Bizonyára már mindenki tudja, hogy február 10-én a Kongresszusi Központban fellép a gitárfenomén Richie Blackmore zenekara, a Blackmore’s Night. A magyar The Moon and The Nightspirit kapta meg a lehetőséget, hogy színpadra lépjen az együttes előtt.
Elmarad a Dave Koz koncert
A január 24-i Dave Koz koncert technikai okok miatt elmarad. A koncert a Millenáris Teátrumban új időpontban kerül megrendezésre.
MAHASZ slágerlisták - 2009/2. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2009. január 9.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Az Új Magyar Zenei Fórum 2009 zeneszerzőverseny döntője
Lezajlott a Reneszánsz Év 2008 keretében, a Művészetek Palotája és a Budapest Music Center (BMC) kezdeményezésében és szervezésében idén februárban meghirdetett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) 2009 zeneszerzőverseny első fordulója. A júliusi beadási határidőre két kategóriában összesen 38 jeligés pályázat érkezett: 14 kamaramű és 24 nagyzenekari darab.
MAHASZ slágerlisták - 2008/52. hét
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2008. december 30.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Kortárs panteon
Olivier Messiaen talán az egyik leggyakrabban játszott „kortárs” szerző hazánkban: köszönhetően részben sajátosan frankofón zenei érdeklődésünknek, részben a szerző éltes korának és tisztes pozíciójának. Kicsit mulatságosnak tűnhet egy „kortárs” zeneszerző centenáriumáról beszélnünk, de hát a fogalmak megkötik a nyelvem: Messiaen születésének századik évfordulóján voltam UMZE koncerten, és csodálatos előadásban volt részem.
Bájos kikapcsol(ód)ás
Higgyék el, valóban mókás volt, amikor egy rossz mobil (óra) következtében összezavarodott időérzékkel, egy nappal korábban és 10 perc késéssel, rohanástól lihegve beültem a nézőtérre, majd abban a pillanatban rájöttem, hogy rossz időben és rossz helyen járok. Jócskán zsúfolt koncertprogramom „pihenőnapján” tévedtem be ide, a másnapi koncert elé rohanva, Tara Fuki és Sväng koncertjére. Szóval némi kikapcsolódásként, a túlzott kritikai élt feledve fogalmazom meg élményeimet és benyomásaimat.
Hová tűnt a közönség?
Támogatás hiányában sorra szűnnek meg, illetve haldokolnak a kísérleti műhelyek, a fesztiválok. Ínséges időkben inkább a hasonlóságra, mint a különbözőségre kellene koncentrálniuk - a szervezőknek és a közönségnek egyaránt.
MAHASZ slágerlisták - 2008. december 19.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2008. december 12.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Metazene "hagyományos" indiai előadásban
Pontosan két és fél órára telt most Ustad Shujaat Khan kedvéből. És a közönség még ezzel is alig érte be: újra és újra visszatapsolta, míg az utolsó ráadás után világossá nem vált, hogy többé már nem tér vissza. S közben újra megcsodálhattam azt, amit nem tudok „szerénységnek” elkönyvelni: hogy a zenész nem a saját érdemének tekinti az előadás sikerét.
Pannon Filharmonikusok a Művészetek Palotájában
Sajtótájékoztatót tartott a Pannon Filharmonikusok a Művészetek Palotájában, abból az alkalomból, hogy immár ötödik alkalommal hirdeti meg budapesti bérletsorozatát – a PFZ volt az első vidéki zenekar, amely a fővárosban saját koncertsorozatot indított. A zenekar most is négy koncertből álló budapesti bérletet hirdetett, ezúttal A tavasz megszentelése címmel.
MAHASZ slágerlisták - 2008. december 5.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Indul a Téli Fesztivál
A 2005-ben, majd 2006-ban megrendezett Intro Fesztivál „örököseként” a Téli Fesztivál tulajdonképpen egy, a Millenáris kezdeményezésére létrejött „összehangolt kulturális akció” a kortárs művészetek néhány legfontosabb budapesti helyszínének fókuszba helyezésével.
MAHASZ slágerlisták - 2008. november 26.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Csak nem ezt vártam?
Maradt annyi hallgató (az eredetileg zsúfolt teremben), hogy ne legyenek feltűnőek az üres helyek, amikor John Scofield-et a szorgos iparoslegényként leadott szűken másfél órás koncert után a közönség nem akarta leengedni a színpadról. A második ráadás után én sem bírtam maradni (de azt hiszem, nem sokról maradtam le).
MAHASZ slágerlisták - 2008. november 20.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2008. november 13.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Heidenfest a Diesel Clubban
A májusi, hatalmas sikerrel zárult (és világszerte több helyszínen teltházas) Paganfest után elérkezik a fővárosba a Heidenfest is, ami a fent említett koncertkörút második felvonása, s ezúttal a Népligetnél található volt E-Klub, azaz a Diesel Klub ad otthont a rendezvény fellépőinek és közönségének.
MAHASZ slágerlisták - 2008. november 6.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Valami egészen más
Az utóbbi években a minimálzene legjelesebb élő képviselői jártak hazánkban (Steve Reich, Laurie Anderson, valamint Philip Glass), nem beszélve az egyébként rendkívül nagy hatású, ám hazánkban meglehetősen kevéssé ismert magyar zeneszerző, Ligeti György évente megrendezett (posztumusz) előadásáról. Már csak Michael Nyman hiányzott ahhoz, hogy teljes legyen a sor.
MAHASZ slágerlisták - 2008. október 29.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2008. október 22.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Vérfrissítés északról
Régóta köztudott, hogy norvég zenészek is léteznek a világon, és nem csak a klasszikus valamint popzene, hanem a jazz berkeiben is. Ezúttal egyetlen lemezkiadó, a Jazzland Records zenészei mutatkoztak be a Millenáris Teátrumban a BÖF New Jazz Update programján belül: hatalmas sikerrel és – legalábbis számomra – felemás utórezgésekkel.
Rock is real
2008. november 1.-én Budapesten lép fel a TV Buddhas rock együttes, mely az izraeli rock zene pszichedelikus hagyományait követi.
MAHASZ slágerlisták - 2008. október 16.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2008. október 9.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Kinek, és miről szól a kortárs zene?
Különös koncertnek lehettek fültanúi a kortárs zene szerelmesei a Trafó nagytermében, szeptember 28-án. Az előadott művek jegyzékéből persze lehetett sejteni, hogy valami egészen különleges készül itt, azonban a valóság - úgy tűnik - még így is rácáfolt a legvérmesebb kortárszene-rajongók elvárásaira.
Megrohamozták a magyar érdeklődők Paul Gilbert levelezőrendszerét
Kisebb hisztéria alakult ki, amikor híre ment, hogy Paul Gilbert (Mr.Big) október 12 – i budapesti koncertjén VIP lehetőségként 6 ember nem csak a beálláson lehet ott, nem csak Paul Gilbert ajándékokkal lehet gazdagabb, hanem egy órát együtt gitározhat a gitárfenoménnel. Jelentkezni a zenész saját honlapján lehetett.
Vér, veríték és könnyek - izzadtságszag nélkül
Paparozzi kitűnően énekelt, technikailag tökéletesen adta vissza a Clayton-Thomastól megszokott dalokat, s ami ebből kimaradt (a rekedtes hangzása ellenére is tisztán csengő, magas felhangokban gazdag hangszín), az nem az ő kvalitását ócsárolta, hanem azt jelezte, hogy a pop-éneklésnek is vannak utánozhatatlan zsenijei.
MAHASZ slágerlisták - 2008. október 2.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Országos örömzenélés a Zene Világnapján
Soha nem látott méretű, spontán utcazenélés várható október elsején, szerdán, a Zene Világnapja alkalmából. Neves zenészek és lelkes amatőrök rögtönzött koncertjükkel hívják fel a figyelmet a Zene Világnapjára. A Világnap ünnepi előadással zárul az MTA dísztermében.
MAHASZ slágerlisták - 2008. szeptember 25.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Adj hangot a Zene Világnapján!
Országos spontán örömzenélésre buzdítanak mindenkit október 1-jén, a Zene Világnapján. Hangszerrel vagy énekelve, síppal, dobbal vagy nádi hegedűvel, profik vagy műkedvelő amatőrök jelentkezhetnek, akik szívesen adnak egy ad-hoc koncertet 10-15 percben egy szokatlan, általuk kiválasztott helyen: az utcán, egy boltban, egy vendéglátóhelyen vagy épp a munkahelyükön. A bátor zenészek értékes nyereményeket nyerhetnek. Jelentkezés és részletek a www.azenevilagnapja.org honlapon. Október elsején ismert zenészek is feltűnnek majd Budapest egy-egy váratlan pontján, hogy a Zene Világnapjának üzenetét hirdessék. Mert a zene mindenkié. Adjuk is oda nekik!
MAHASZ slágerlisták - 2008. szeptember 18.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Budapesti Operettszínház - 2008/2009-es évad
Kőszínházi ősbemutató, európai kontinens-premier, a Földet körüljárt operett-produkció, egy világhírű magyar operacsillag, s további sztárok minden mennyiségben. Mindez jellemzi a Budapesti Operettszínház 2008/2009-es izgalmas, mozgalmas évadját.
40 évvel az „után” után
Fel lehet eleveníteni a múlt század 70-es éveit? Lehet vérátömlesztéssel R'n'B-t játszani? A Ten Years After bebizonyította, hogy ez a zene még mindig képes szép számú közönség előtt, hatalmas sikert aratni.
MAHASZ slágerlisták - 2008. szeptember 10.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Programváltozás a Budapesti Mahler-ünnepen
A művész váratlan megbetegedése miatt elmarad Matthias Goerne szeptember 11-i koncertje a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.
Budapesti Mahler Ünnep a Művészetek Palotájában
A Budapesti Fesztiválzenekar, a Művészetek Palotája, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Rádió és a Magyar Gustav Mahler Társaság közös rendezésében szeptember 6-11 között immár negyedszer kerül sor a Budapesti Mahler Ünnepre, amelyet szeptember 6-án, szombaton délután nyit meg a Művészetek Palotájában Esterházy Péter író és Fischer Iván, a fesztivál művészeti vezetője.
MAHASZ slágerlisták - 2008. szeptember 3.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Születésnapi események a Trafóban
10 éves a Trafó. Szülinapja nem intézménytörténeti piros betűs ünnepnap, nem kultúrpolitikai megemlékezés, és nem is öntömjén. Inkább sok-sok kis pillanat: tánc, zene, beszélgetés, kiállítás, kép, mozgókép, installáció - számos ingyenes program a Trafó falain kívül és belül egyaránt.
Születésnap a Trafóban
1998 őszén nyitotta meg kapuit Budapesten a Trafó. A 10 éves évforduló örömére augusztus 29. és szeptember 5. között a Kortárs Művészetek Háza köztéri előadásokkal lepi meg a városlakókat. Aki nyitott szemmel jár, több forgalmas csomóponton is belefuthat táncosokba, zenészekbe, installációkba, így például a Tünet Együttes, Ágoston Béla, a Budapest Tánciskola vagy az Élőkép Társulat előadásaiba. Az ünneplés-sorozat a szeptember 5-i ingyenes szülinapi bulin éri el tetőpontját, ahol - tűzzsonglőrök, performanszok és tombolán nyerhető nagyszerű ajándékok mellett - a Budbudas és a Qualitons hívja majd táncba a jelenlévőket.
MAHASZ slágerlisták - 2008. augusztus 28.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2008. augusztus 21.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Zenei aláírás, vagy giccs-koktél?
Komolyan felmerül a kérdés, a kétség: nem lehetséges, hogy a 3-trükkös zeneszerző esetével van dolgunk? Márpedig akkor kissé fura a hatalmas nemzetközi siker, szakmai és közönségtéren. Nos, a művészetek palotájabeli Philip Glass-koncert inkább csak a 3 trükköt mutatta be. Ha nem ismerném némiképp a rendkívül változatos életművet, bizony eszembe nem jutott volna, hogy e három trükköt zenei aláírásként kezeljem.
Nemzeti Filharmonikusok – 50 éve Martonvásáron
Immár 50 éve szól nyaranta Beethoven muzsikája a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában, a Nemzeti Filharmonikusok jóvoltából. Idén sem lesz ez másképp: júliusban három egymást követő szombat este hangzanak el Beethoven népszerű művei ebben a varázslatos környezetben.
Balkán ritmusgép és izzó lüktetés a Fogadóban
Őrületes este volt ez, és mindenkinek. A közönségnek a lüktetés, a nyugtalanul vergődő testek látványa és a kiélt cselekvési láz miatt. Nekem a túlvilággal fenntartott kontakt volt őrjítő, a BBB jelenlegi legénysége pedig őrületes sikert tarolt a cirka egy óra húsz perces műsoridő alatt.
MAHASZ slágerlisták - 2008. július 3.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2008. június 25.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Kreativitás és komolyzene
Most még úgy tűnhet, hogy minden a legnagyobb rendben van, de ha nem változtatunk, 10-15 év múlva kiürülhetnek a komolyzenei koncerttermek. – állította Erdődy Orsolya, a most megalakult KLASSZ Zenei Iroda vezetője.
ASIA – közönségsiker és hulló legendák
Kiválóan előhangolt közönségsikerről volt szó, ahol csápoltak és énekeltek az emberek és láthatóan nagyon jól érezték magukat. Kétségtelenül jó zenészeket láthattunk a színpadon, akik hozták az elvárást. Mármint a közönség elvárásait. Csak az én legendáim buktak.
Gary Moore sikere a Harley Davidson fesztiválon
Az ír Gary Moore személyében élvonalbeli zenész, gitáros lépett fel szombaton este a 9. Harley Davidson fesztiválon, Alsóörsön. A négynapos esemény programjában több mint húsz koncert, motoros felvonulás, ügyességi verseny is szerepelt.
MAHASZ slágerlisták - 2008. június 12.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Nagyon jó, de még nem tökéletes...
Amit Rácz Zoltán az előadás előtt az egykori közös próbákat felidézve idézett a zeneszerzőtől, az a jelenlegi előadásra is állt. Némi surlódás után azonban a hommage-sorozat idei, ezúttal a Ligeti György életmű stílusosabb és egyben „fogyaszthatóbb” zenéiből álló állomása ezúttal hatalmas közönségsikert aratott a Művészetek Palotájában.
MAHASZ slágerlisták - 2008. június 5.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Iparos zen
Ahogy John McLaughlin – anélkül, hogy tekintetbe venné a közönség sajátos helyzetét – pontosan 20.00-kor elkezdte a koncertet, ugyanolyan pontosan, egyetlen ráadás után 22.00-kor abba is hagyta. Mint aki jól végezte a dolgát.
MAHASZ slágerlisták - 2008. május 29.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Pécsett ad koncertet a Boney M
Pécsett ad koncertet a legendás Boney M együttes június 16-án - jelentette be az esemény főszervezője szerdán a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.
Olasz-magyar dzsesszkoncert a budapesti Olasz Intézetben
Olasz-magyar dzsesszkoncertet rendeznek vasárnap a budapesti Olasz Kultúrintézetben Ada Montellanico (ének), Giovanni Ceccarelli (zongora) és Flavio Boltro (trombita), valamint a Szabó Dániel Trió közreműködésével.
A Zenekadémia kórusának nagy sikere Moszkvában
Óriási sikerrel lépett fel a Zenekadémia kórusa Moszkvában Erdei Péter vezényletével és a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium zenekarával vasárnap este. A műsoron Kodály Zoltán Missa Brevis, Miserere, Mátrai képek című művei és Psalmus Hungaricusa szerepeltek. A Psalmusban a szólista Potyók Dániel, Marton Éva tanítványa volt, a kórusban szólót énekelt Schell Dóra, Szűcs Beáta, Szathmáry Judit és Kocsis-Holper Zoltán.
Nemzetközi komolyzenei verseny - Brickner Szabolcs
Brickner Szabolcs tenor Brüsszelben 2008. május 24-én megnyerte a világ egyik legtekintélyesebb komolyzenei seregszemléjét, a kizárólag pályakezdő művészeket felvonultató belgiumi Erzsébet királyné versenyt.
Az eredeti Asia koncertje a Petőfi Csarnokban
Eredeti tagjaival koncertezik a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán az Asia, a legendás brit progresszív rockegyüttes. Carl Palmer, Steve Howe, Geoff Downes és John Wetton a nyolcvanas évek első igazi szupergrupját alkotta. A zenészek egymásra találása a rockzene nagy ünnepe.
Deti Picasso és a Tito and Tarantula az A38 Hajón
Az örmény-orosz Deti Picasso együttes szerdán, egy nappal később az amerikai Tito and Tarantula nevű amerikai formáció tartja lemezbemutató koncertjét az A38 Hajón.
ASIA Európában
Május 30-án különleges koncert fültanúi lehetnek a progresszív rock rajongói: az Asia együttes ad koncertet a Petőfi Csarnokban. A számtalan felállás és feloszlás után ezúttal eredeti felállásban zenél az együttes.
Egytöltetű kasszasikerek
Elhangzik az első sláger, majd a második, a harmadik – és ha úgy éreztem, hogy Mari Boine zenéje 3 számra elég, akkor hamarosan rá kell jönnöm, hogy a Tinariwen egyetlen számot írt, és azt ismétli most a végtelenségig.
MAHASZ slágerlisták - 2008. május 15.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Johanna és a máglya - szemtől szemben
Létezik népszerű kortárs zene és létezik kortárs zenére fogékony közönség is szép számmal. Csak ehhez mesterműveket kell írni, ahogyan azt Arthur Honegger tette e művében. És ezért egy rossz szót sem szólhatok a korrekt zenekarra, a valóban kiváló énekesekre, a kifejező Johanna alteregóra és a közvetlen közelről némileg összegyakorlatlannak tűnő gyerekekre/táncosokra/előadókra: az előadás lenyűgöző volt.
Görnyedt tökéletesség
Nem hiszem, hogy a lelkesedés, vagy a zenekar fogadtatása miatt játszottak ilyen röviden. McCoy Tyneren sem láttam semmiféle sztár-allűrt... Csupán a meggyötört testet, s az ennek ellenére mégis virágzó, sőt tündöklő (zenei) szellemet. Ennyire volt idő, energia, ezt volt képes most tökéletesen lejátszani. Mert az előadás nem virtuóz, sem újító, visszatekintő vagy új utat mutató volt – egyszerűen csak tökéletes.
MAHASZ slágerlisták - 2008. május 7.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Kezdődnek a próbák Brémában!
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első fordulóit 2007. novemberében tartották az öt partner operaháznak otthont adó városban. A New Yorkban, Brémában, Gdanskban, Rennes-ben és Szegeden megrendezett válogatásokra 350 énekes jelentkezett, melyek közül 18 országból hetvenheten jutottak be a 2008 januárjában megtartott második fordulóba. Ebben a fordulóban választották ki azt a 20 énekest, akik az öt versenyprodukció négy-négy versenyszerepét játsszák majd az öt résztvevő operaházban.
Ha valaha is érezted magad másnak
Bármilyen különösen is hangzik ma az, hogy egy szál akusztikus gitár több ezres tömegeket órákon át szórakoztasson, az ausztrál gitáros jó kétórás, szünet nélkül leadott koncertje után a MűPát zsúfolásig megtöltő közönség felállva, kiáltásokkal tarkított tapsviharral, tombolva ünnepelte az előadást.
MAHASZ slágerlisták - 2008. április 30.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
MAHASZ slágerlisták - 2008. április 24.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista.
Az Egyenlítőn innen, a Sarkkörön túl
A földrajzi távolság és az éghajlati különbség ellenére egymáshoz nagyon hasonló sorssal és hagyományokkal rendelkező muzsikusok lépnek a Bartók Béla Nemzeti hangversenyterem színpadára május 11-én.
Nincs olyan, hogy nincs már tovább...
Rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy hat nagybőgős (mindegyik kivételesen magas szintű hangszertechnikával) arra az ötletre jusson, hogy akrobatikus látványelemekkel ötvözze virtuóz előadását. A nagybőgő-szextett (L'Orchestre de Contrebasses) zseniális műsora valósággal letaglózta a budapesti közönséget, aki ütemes vastapssal, tombolva követelte a ráadást.
Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes: Magyar Concerto
A Magyar Concerto alkotóit a világhírű magyar zeneszerző, zenekutató, zongoraművész Bartók Béla példája vezette a darab elkészítésében. Bartók szellemisége, életműve az egyik legmeggyőzőbb bizonyíték arra, hogy a hagyomány és a modernitás egymást kiegészítő kategóriák.
Ipari zen – paradoxon vagy harmónia?
Jó 40 önálló albummal a háta mögött érkezik John McLaughlin (néhol Mahavishnu John McLaughlin - hogy ne legyen összetéveszthető a popzenész Jon McLaughlinnal) Budapestre, új lemezzel fejelvén meg az eddig is tetemes életművet.
MAHASZ slágerlisták - 2008. április 3.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista
Koncert a Virág Judit Galériában
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar április 5-én ünnepli 85. születésnapját. Ebből az alkalomból nyílt meg április 1-jén a Virág Judit Galériában (Bp. V., Falk Miksa u. 30.) a ZENE-KÉP-ZENE c. kiállítás, mely válogatást mutat be az elmúlt öt és fél évben a Nemzeti Filharmonikusok plakátjain szerepelt kortárs magyar műalkotásokból - Bak Imrétől Záborszky Gáborig.
L’Orchestre de Contrebasses
A L’Orchestre de Contrebasses-nak hat virtuóz tehetségből áll, akik zeneszerzők és egyben előadóművészek is. A hangzás és a látvány egységével hatnak a közönségre: ezzel a forradalmi repertoárral eddig még nem tapasztalt módon bővülhetnek a zene határai. A dupla-basszus hangzás teljes kiaknázása érzékivé, megnyugtatóvá és varázsossá teszi az élményt, amely során mindenki hajlandó ennek az álomvilágba vezető rögtönzött zenei repülésnek a részese lenni.
MAHASZ slágerlisták - 2008. március 27.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista
85 éves a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – koncertek, könyv és kiállítás
Fennállásának 85. évfordulója alkalmából, április 5-én, szombaton este ünnepi koncertet rendez a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Művészetek Palotájában.
Nem minden ragyogó, ami új
Jó koncert volt: jó zenészek jó zenét játszottak és semmi több. Nem volt itt zsenialitás - csupán annyi, amennyit egy átlagos jazzfesztivál átlagos napján hallhatunk.
MAHASZ slágerlisták 2008. március 20.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista
A Hangversenyek fiataloknak sorozat jazzel folytatódik a MűPában
A Művészetek Palotája Gondolkodó koncertek sorozatának következő előadása a jazz világába kalauzolja el a hallgatókat. Április 5-én, szombaton délután 6-kor Bővebben a jazzről címmel a Budapest Jazz Orchestra és a kitűnő jazz-zongorista, Oláh Kálmán mutatja be dióhéjban a több, mint száz éves múltra visszatekintő műfaj valamennyi lényeges stíluselemét.
MAHASZ slágerlisták 2008. március 13.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista
Szórakoztató elektrosokk
Az est legkülönösebb fellépője Terrie Ex és Han Bennink duója volt. Hallottam már gitárost csavarkulccsal játszani, láttam, hallottam ahogy szaggatják, mágnesezik a húrokat, és bizony láttam már néhány bizarr dobtechnikát is. Mindez azonban ilyen nemes egyszerűséggel és mégis ragyogó humorral - számomra az est fénypontjává avatta az együttest. Sokáig nem feledem, ahogy az idős dobos leül a dobfelszerelés elé a földre, és a padlón veri a ritmust, meg vissza-visszafordulva a dob állványzatán...
Itthon - bámész idegenként
Hihetetlen, és persze zseniális, valóban tökéletes volt a bali zene. És mégis tudatlannak, leginkább pedig idegennek éreztem magam. Újra szembesültem azzal a ténnyel, hogy nem csak az európai zene, nem csak a mi kultúránk hatalmas, mélységes és csodálatos. Kívülről szemlélve.
MAHASZ slágerlisták - 2008. március 6.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista
Víziorgona-virtuózok márciustól a Müpában
A Bartók Béla Hangversenyteremben felépített orgonák orgonája már két éve várja különleges hangversenyekkel a közönséget. Március 2-án Varnus Xavér, majd március 3-án Fassang László improvizál. Az elkövetkező hónapok során - április 6-án és május 3-án Varnus Xavér orgonabeavatója után, április 17-én Bernard Foccroulle, május 15-én pedig Fassang László hangversenye előtt - szólalhat meg a víziorgona.
MAHASZ slágerlisták - 2008. február 28.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista, Single (track) Top 10 lista
MAHASZ slágerlisták - 2008. február 21.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista és Single (track) Top 10 lista .
Verdi Requiemje a Nemzeti Filharmonikusokkal
Miközben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjainak mintegy egyharmada ma tér haza Spanyolországból, ahol az elmúlt napokban öt nagy sikerű koncertet adtak Kocsis Zoltán vezetésével Haydn, Mozart és Schubert műveiből, az együttes itthon maradt kétharmada este a Művészetek Palotájában Verdi Requiemjét szólaltatja meg a Nemzeti Énekkarral és a Magyar Rádió Énekkarával, Antal Mátyás vezényletével, kitűnő nemzetközi énekes gárda - az örmény Marine Deinyan, a magyar Ulbrich Andrea és Fekete Attila, valamint a szlovák Peter Mikuláš - közreműködésével.
Dionne Warwick megbetegedett – budapesti koncertjét november 20-ra halasztja
Március 7-én lépett volna fel Dionne Warwick a Művészetek Palotájában, ám a koncertet későbbi időpontra kell halasztania az énekesnőnek. A soul királynője orvosai tanácsára ugyanis kénytelen megműttetni lábát, miután fájdalmai egyre erősödtek és utolsó fellépésein már csak ülve tudott énekelni.
Szinglijegy szólóhelyre a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Hogy ne érezd azt, hogy egyedül Te maradsz le a Budapesti Tavaszi Fesztivál legjobb eseményeiről!
MAHASZ slágerlisták - 2008. február 15.
Top 40 album- és válogatáslemez-lista, Editors' Choice rádiós játszási lista, Rádiós Top 40 játszási lista, Dance Top 40 lista, DVD Top 20 lista és Single (track) Top 10 lista .
NFZ – öt nap, öt koncert Spanyolországban
Február 16. és 20. között minden este más spanyol városban koncertezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Kocsis Zoltán vezényletével. A friss MIDEM-díjas együttes és vezetője turnéját nagy várakozás előzi meg Spanyolországban.
HangÁr - családi és ismeretterjesztő programok a Művészetek Palotájában
Ezt a nevet viseli a Művészetek Palotája 2007 szeptemberében elindított programcsomagja, amely egyaránt szól gyerekeknek, fiataloknak és idősebbeknek - a komolyzene, a jazz, a tánc és más műfajok rajongóinak. Helyet kapnak benne gyermek- és ifjúsági hangversenyek, a legkisebbeknek szóló zenés foglalkozások, az ingyenesen látogatható hangulatkoncertek, az egész családnak szórakozást nyújtó hétvégi programok.
250 év – forradalmak nélkül
Először is szeretném tisztázni, hogy a koncertre, amelyről az alábbiakban tűnődök, a Művészetek Palotája protokoljának keretében jutottam: egyszóval meghívtak, és nem magam választottam az eseményt. Egyébként örültem a meghívásnak, hiszen a koncert ragyogónak ígérkezett, és a későbbiekben is maximálisan teljesítette az elvárásokat.
Hoffmann Mónika Palcsó Tomival és rocker haverjaival ünnepli a Valentin napot
Többen meglepődtek, amikor egyik hétvégén a Wigwamban felismerték Mónikát, hiszen a bájos megasztáros lány inkább a lágyabb dallamokról, és visszafogottságáról volt eddig ismert.
Előhang
Új sorozataként a Művészetek Palotája 2008-tól saját rendezésű koncertjei közül többhöz rövid bevezető előadást és – lehetőség szerint a fellépő művészekkel, illetve az együttesek képviselőjével folytatott – beszélgetést kínál, amely mindig az adott hangverseny helyszínén, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, illetve a Fesztivál Színház színpadán zajlik.
Kortárs és/vagy jazz?
Dukay és Gadó ugyan láthatóan improvizáltak, ám mindketten a maguk idiómájában, a maguk építőelemeiből, a maguk gondolkodásával szőve egybe az elemeket. Az angolok a pastiche szót használják arra, amilyen benyomásom volt: talán egyveleg, keverék szóval fordítanám ezt az érzést. A Gadóból hiányolt zsenialitást megtaláltam Dukay játékában. A nagy testvér játszott, és figyelt. De nem egyesültek.
Befejeződött a második forduló!
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat öt produkciójának szereposztását 2008. január 30-án hirdették ki Szegeden, a REÖK Palotában. A 20 döntőbe jutott művész versenyezhet majd 2008. november 2-17. között, a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezésre kerülő fesztivál két fődíjáért: a legjobb férfi és a legjobb női előadó díjakért.
MAHASZ slágerlisták - 2008. február 7
Top 40 album- és válogatáslemez-lista Editors' Choice rádiós játszási lista Rádiós Top 40 játszási lista Dance Top 40 lista DVD Top 20 lista Single (track) Top 10 lista
Régizene németalföldi előadókkal a Művészetek Palotájában
A LOW holland-flamand Kultfeszt keretében a Művészetek Palotája három régizenei koncertet rendez. Február 28-án a Combattimento Consort Amsterdam, március 2-án a Capilla Flamenca lép fel, a fesztivál zárókoncertjén, március 12-én pedig Ton Koopman vezényletével láthatjuk az Amszterdami Barokk Ének- és Zenekart.
Tudás vagy hírverés?
Nem tudom, az érdeklődés milyen mértékben volt a Trafó propagandájának köszönhető, és milyen mértékben ismerték az emberek az egykori New Yorki avantgarde jazz veteránját? A közönség és a zenész is bizonyított: szerencsére az utóbbi javára.
Teltház a Csajkovszkij-maratonon
Minden jegy elkelt a 2008. február 2-ára meghirdetett, délelőtt 11-től este 10-ig tartó, 11 koncertből álló „Csajkovszkij-maraton” valamennyi koncertjére.
Klasszikus modernek
A nagynevű kórus és orgonista koncertjére teltházas közönség gyűlt a Művészetek Palotájába. Ahogy elnéztem az arcokat, egyre magányosabbnak éreztem magam különös érdeklődésemmel: engem ugyanis nem a karácsonyi műsor érdekelt most, sokkal inkább az, hogy ebbe hogyan illeszkedik majd Ligeti Gyögy és Olivier Messiaen zenéje.
Amatőr profik és a fakóra sikerült színkavalkád
A Hibiki zenészei elmélyülten és a hallhatóság határán játszottak, de meggyőződés nélkül. Elmerültek a zeneszerzőben, a darabban, és nem a hallásuk győzte meg őket, hanem a leírt kotta autoritása. Márpedig ezt a zenét nem lehet így játszani – az ilyen „őrült” hangzások hihetőségéhez „őrült” lelkesedés és hit kell.
Sínen van a II. Gesztus Fesztivál
A tavalyi megnyitó és a tavaszi I. Gesztus Fesztivál után a Gesztus Műhely Egyesület az őszi évadban is megrendezi összművészeti fesztiválját december 3-tól 9-ig a SÍN Kulturális Központban.
Aranybarna gerjedés
A cél kétségkívül az volt, hogy audiovizuális kontrapunktot hozzanak létre, amelyben a képi és hangvilág egységbe olvad, amely több mint az alkotó művészetek önmagukban. Márpedig erre mind a zene atonális-absztrakt, túltelített-minimális jellege, mind pedig a vetítés koncentrált, jól felépített szerkezete rendkívül alkalmasnak bizonyult: az előadás végén vastaps köszöntötte a művészeket – az összművészeti alkotás ezen az estén tökéletesen megvalósult.
Családi élmény világsztárral
Copfban énekel a lány, és meg kell hagyni, igazán tiszta és szép a hangja. Előad egy jócskán swinges fél-slágert, aztán érdekes kísérletet hallunk a jazz, a hip-hop és a sláger-melódia vegyítésére. Végül a Beatles egykori slágerének (Can't buy me love) sajátos feldolgozásával fejezik be a műsort. A zenészek udvariasak, bólogatnak és mosolyognak, ám hiányzik a lelkesedés belőlük. Ahogy a közönségből is hiányzik a türelem, hogy még egy ráadást tapsoljon ki.
Posztmodern romantika
Nem kis romantikus, heroikus szufla kellett ahhoz, hogy a Kronos Quartet tagjai ilyen mértékben urai tudjanak maradni hangszerüknek, hogy ily mértékben elmerüljenek a különféle kultúrákban, és mégis visszataláljanak Árkádiába. A közönség ütemes vastapssal köszöntötte a bravúros előadást.
Itt és most az örökkévalóságban
Az előadás végén szűnni nem akaró taps köszöntötte Amjad Ali Khan játékát. Az ütemes vastaps ellenére, bár újra és újra előjött, nem adott ráadást. Látszott, hogy elégedett magával és a játékával. De nem volt benne semmi büszkeség. Amit átadott, azt nem ő adta elő: ő csak énekelt, „a sarodon keresztül”. Az örök hang szólt.
Labirintusok útvesztőiben
Csalog Gábor előadásának címe – labirintusok és fúgák – alternatívákat vetett fel, és én inkább a labirintus útvesztőiben bolyongtam, mint a fúgaszerűen kibontakozó megoldásra találtam rá. A kortárs magyar zene bennfentes közönségét pedig leginkább csak elidegenítette a felidézett pre-romantikus éra, miközben Beethoven rajongói kétlem, hogy megtalálták volna a kapcsolatot kortárs magyar szerzőinkkel.
Zenei hipertext Keith Jarrettől
Jarrett a záró improvizáció előtt bejelentette: I hope you keep your culture... Bartókra, Ligetire, talán Kurtágra és több, nemzetközileg elismert szerzőnkre gondolt. De lehet, hogy a globalizációtól óvott minket... Mindenesetre zseniális előadásban volt részünk.
Kalapozó zenészek
Nem azt kaptuk, amire vártunk: ebben az előadásban Varèse inkább az absztrakt atonális zene atyjának tűnt, Kagel pedig szimpatikus bohócnak. Ahogy a kortárs zene előadásában egyébként nemzetközi hírnévre szert tevő UMZE és az Amadinda Ütőegyüttes is csupán elvegyült a színpadot elárasztó fiatal zenészek áradatában. Az előadás címválasztása pedig – X = 10 – mindvégig indokolatlan, pontosabban enigmatikus maradt.
Jelen - mégis távol
Kérem, bocsássák meg a rejtélyes címválasztást: csak azt akartam kifejezni vele, hogy a Terje Rypdal nevén meghirdetett koncert sztárja ugyan ott volt, és többé-kevésbé játszott is a színpadon, „jelenlétével” mégis komoly baj volt. Persze minden éremnek két oldala van: a jazzként meghirdetett, ám jócskán „progresszív” rocknak induló koncert így legalább valódi kortárs (azaz töredezett, absztrakt) és kifejező előadásra sikeredett.
Posztmodern ének - kézzel a torokban
Az utolsó darab volt az előadás csúcsa: a kelta dallam hamarosan balinéz gong-zenévé változott – amit „buddhista” csengők tarkítottak –, majd atonális és mikrotonális kórusmuzsikává; még a végén felcsattanó vastaps és a színpadra hozott hatalmas virágcsokor is haloványnak, gyengének tűnt az előadás (posztmodern) zsenialitásához képest.
Meddig ér a posztmodern saláta?
Ami gáz, az gáz: a fél órás játék után váratlanul „bekövetkező" szünet alatt a jobb ízlésű közönség elsomfordál, és akik maradnak, azok tapsolhatnak, ameddig csak akarnak, talán (még) ők is érzik, hogy itt valami nem stimmel. Mert ez nem népzene, nem világzene, nem fado és nem is posztmodern – csak vegyes saláta.
Parttalan hangmassza és más történetek
Nem hiszem, hogy akár egyetlen hang is improvizáció lenne Tzumo zenéjében, bár minden hangszer cifráz. Mivel pedig a magas és mély regiszterben semmi kiemelés nincs, az egész hangkavalkád egyetlen textúrába olvad. Szinte fáj az éles basszushangok hiánya, és – különösen a nem-szakmai közönség számára – túl sok az „elszállós”, a dob kiállásával „fejben csak alig követhető” ritmusra épülő szinti-szóló.
Vérátömlesztés és (in)fúzió, még mindig a swing kapcsán
Nagyjából egy órát játszott a Scott Hamilton Quartet, és csak egyetlen ráadást. Én mindenesetre megbizonyosodtam ezalatt arról, hogy mégiscsak a friss vért kedvelem, és kifejezetten élvezem – Boris Vian ide vagy oda – a fúziót (a klasszikus, kortárs, afro-, etno-, rock és ki tudja még milyen stílusokkal).
Tánc tolószékkel
Egy kicsit más lettem a fesztivál után: a katarzis ezúttal nem csupán elmélet volt, hanem gyakorlattá is vált. Úgyhogy ajánlom az eseményt mindazoknak, akiket nem zavar a tolószék és a tánc párosítása. Lépjenek kapcsolatba a Kontakt Budapesttel, és vegyenek részt a következő Nemzetközi Improvizáció Fesztiválon.
Kontakt improvizáció
A Fesztivál programjában szerepelnek úgynevezett test-tudati technikákra épülő bemelegítő és nyitott órák, improvizáció, kontakt improvizáció, vegyes képességűek tánca, zene és tánc, videó tánc kurzusok, projektek, valamint a kurzusok, műhelymunkák eredményeinek bemutatására. Esténként szabad improvizációs jam-eket, videóvetítést, beszélgetést/fórumot, előadásokat és koncerteket ajánl a Fesztivál résztvevőinek.
XXI. századi történetek
Amikor vége a szeretetnek, akkor igazság van. És amikor vége az igazságnak, akkor erőszak van. És amikor vége az erőszaknak, akkor Mama van - szia, Mama! Laurie Anderson
Magyaros tiszteletadás
Bevallom, kicsit óvakodom a túlzott elvárásoktól, annak ellenére, hogy az idei Making New Waves fesztiválon rendkívül jó benyomást keltő UMZE Kamaraegyüttes éppen Ligeti György szinte kultikus tisztelettel övezett Lux Aethernáját kívánja előadni. Az eredmény azonban csapnivaló: a Schola Cantorum Budapestiensi nyomába sem ér az örök világosságnak, és az ezúttal elektronikától mentes UMZE Kamaraegyüttes is - annak ellenére, hogy előadóként tüntették fel - szerény háttérszerepet vállal csupán a nagy munkából.
A programozás Taója
Némely kortárs zeneszerző csak azt írja le, hogy mennyi ideig kell „játszani”, azt már nem, hogy mit. Van olyan zeneszerző, aki a félhang 1/36-odát is lejegyzi, de mindegyikük hagy teret az interpretációnak. Egyedül a MIDI nem hagy differenciát. A MIDI gép – pontosabban a gép nyelve az emberi viselkedés leírására.
Kulturális sokk a Jövő Házában (délben kifőzve)
A Jövő Háza Teátrumának folyosóján különös emberek gyűlnek össze. Aztán egyszercsak kinyílik a bűvös ajtó, és beindul az áradat. Elöl foglalok helyet egy ifjú pár mögött, remélhetőleg jó kilátással a színpadra.
Lokálpatrióta élményfürdő
A lelkes tömeg tombolva ünnepli a zenészeket - még nem láttam ennyi, és ilyen lelkes embert az A38-on (jazz koncerten). Sajnos azonban csak egy ráadásra futja a zenészek idejébôl. Mégis, ahogyan mindenki, én is elégedetten távozom a hajóról: legendás zenészek legendás zenéjét hallhattam - és lokálpatriotizmusom is kielégült.
MIDI - a megvalósult álom: MAX/MSP
MIDI-hangszer, illetve -eszköz bármi lehet. Mondjuk egy reflektor a színpadon. Ekkor rendkívül könnyen elérhetem azt, hogy amikor mondjuk egy G-hangot játszok a gitárom A-húrján, akkor ez a reflektor - a húr megpengetési erejével/gyorsaságával arányos fényerővel - felvillanjon. Gyakorlatilag az összes hangra „köthetek” egy-egy reflektort, és élő vetítést kreálhatok a zeném mellé.
Ha túlzott elvárásokkal érkezik valaki
Kísérőm szerint a Schubert darab volt az est fénypontja. Én azonban, zavarba esve Kocsis Zoltán először aránytalanul hangos zongorajátékán, majd pedig a mellettem ülő öregúr (műsorfüzettel babráló) papírcsörgését hallgatva - aki valószínűleg semmit sem értett rosszalló pillantásomból - a hallás időskori romlásáról értekeztem magamban.
Megzavarodott idő
Az SBB zenéje egyedi, legfeljebb hasonlóság fedezhető fel másokkal – és az is legfőképpen a színvonalban. Engem azonban nem az orgonista-zongorista játéka nyűgöz le: hallottam már hasonló éneket, hasonló orgona- és zongorajátékot (a legnagyobbaktól, szóval ez egyáltalán nem szemrehányás), hasonló „progressziv” pszeudo-szimfónikus hangzást. A lengyel-görög gitáros, Apostolis Anthymos játéka teszi számomra kompletté, és rendkivül unikálissá az SBB hangzását.
Házszámok és anti-No, valamint pop-zaj
Az Alzheimer trió nagybőgőse átöleli a hangszerét, és dörzsöli, simogatja a testet. A dobos játék közben szétszereli a dob-felszerelést, az ütőkkel pedig a saját fejét üti. Ennek ellenére tartják az ütemet, az elvétve megszólaló "zenei" hangok harmóniáját, miközben a gitáros hatalmas csavarkulccsal esik a húroknak.
Halasztott tapsvihar
Kraus c-moll szimfóniáját a zenekar az elvárható profizmussal adta elő, amit lelkes, de szolid taps jutalmazott. A kirobbanó sikerre számító zenészek ezt némiképpen csalódott arccal vették tudomásul. A Kraus Olympia-nyitányát és a Mozart g-moll szimfóniáját elválasztó hangolást aztán tomboló tapsvihar nyomta el, majd vastaps hívta újra és újra elő a koncert (és a ráadás) után elégedetten mosolygó zenészeket.
Blues a vitrinben
Ha csak lézengenek egy fesztiválon még akkor is, ha a műfaj neves zenészei lépnek fel, egyértelmű: "valami bűzlik Dániában". Úgyhogy én most beteszem a blues-t a vitrinbe, és várok, amig valami új dolog történik. Esetleg egy újabb fesztivál - újabb reményekkel.
Eksztatikus hakni
A dallamvilág rendkívül változatos: olykor délszláv beütést (leginkább Boban Markovicnak tulajdonítanám), olykor pedig a "Sunny" örökzöld dallamát ismerem fel. Courtney Pine szövegelése a számok között hasonló saláta: hecceli, reakcióra bírja és aktivizálja a tömeget. Ki hitte volna, hogy ennyi ember beszél angolul kis hazámban?
Születésnapi ajándék
Lendvay József egyedül jött fel a színpadra, és előadott egy szólót. Nehéz leírni azt a zsenialitást, ahogy bal kézzel hajlított plusz szólamokat csempészett a játékába, majd meg vonóütésekkel játszott futamokat. Elismerő kiáltások és dübörgő tapsvihar fogadta az előadást.
Retrográd progresszió
Az egykori hősök megfakultak. A legendák (James Dean, Jim Morrison, Jimi Hendrix, és még sokan mások) legendás halottakká váltak. Egyesek azonban élő legendákká, és talán csak a cinizmus mondatja velem - a Jethro Tull egykor legendás „slágerével” szólván -, hogy „Too old to rock and roll and too young to die”.
Szervezett gerjedés és rezonancia
Némi csend, majd kedélyes mikrofonok gerjedése hallatszik a hangszóróból, miközben egy-egy zenész lassú, komótos mozdulatokkal körbejárja a szinpadot és néha-néha fúj egyet hangszerébe. A gerjedés természetesen nem mikrofonok gerjedése: az eszközök jól be lettek állitva, ráadásul kibontakozik egy másik „gerjedés” (vagy inkább rezonancia) is – ezúttal a hangszerek játékából.
A cirkusz vége
Egy preparált (minimális testű, elektromos hangszedőkkel és extra C-húrral felszerelt) nagybőgő, egy piszton és egy ütőhangszeres. Semmi akkordhangszer. Csakhogy a Full Playback-kel szemben (ahol a szólamok összemosódtak, és a basszus-futamok kattogva szóltak) Eberhard Weberéknél minden egyes hang, minden szólam tisztán hallható. És létrejön a varázslat: egységbe lépnek a hangok és csengnek-bongnak a fülemben.
Kiből szól a soul?
Ez itt a kérdés: tudnak-e vajon dögös, fekete zenét játszani a fehérek? Szól-e a soul a menedzser-öltönyös-nyakkendős zenészek hangszereiből és torkából?
MIDI - egy szemléletformáló szabvány
Hangszerre, például gitárra kötve a MIDI-hangszedő a real-time és a play-back játék érdekes kombinálását teszi lehetővé, és a hangszerre jellemző hangszín teljes megváltoztatását. A MIDI-üzenet leválasztja a kifejezést a hangszínről: a zongora csellóhangon szólal meg, és a szaxofonon zongorázhatsz. A MIDI-szabványnak köszönhetően ma sokkal absztraktabban viszonyulunk a hangzó világhoz.
Illuzionista Chaplin-unoka
Valamelyik születésnapomat egy amszterdami zsonglőrbarátom lakásában ünnepeltem, aki sokat beszélt a szakmájáról. Ő kisebb labdákat dobál (illetve pattint a földre): többnyire sokat, különböző feltételekkel nehezítve - például monociklire ülés közben és azon egyensúlyozva -, és mindezt (többnyelvű) szöveggel önti nyakon. Más zsonglőrök viszonylag nagyobb üveggolyókat forgatnak a tenyerükben. Ujjaikkal életre keltik a golyókat, azok pedig táncra perdülnek a kezükön, a vállukon, a testük körül.
Bájos összeférhetetlenség - a szenvedélyek helyett
A cselló mindig is a kedvenc hangszereim közé tartozott. Persze csak a zongora után, amíg rá nem jöttem, hogy a zongora a világ legpocsékabb hangszere (egyenletes temperálása miatt). Ezért már jó előre elképzeltem magamban, ahogy a Magyarországon nem először bemutatkozó, Tara Fuki néven fellépő két bájos csellistalány elbűvöli a közönséget. Mint sokszor - a képzelet ezúttal is felülmúlta a valóságot.
James Dillon
Valaki beállított néhány LP-vel, amit kábítószerért cserélt és volt közöttük a Tavaszi áldozat egy verziója és némi Webern, amit az Olasz Kvartett játszott. Teljesen elbűvölt a Webern. Rájöttem, hogy vagy teljesen őrült ez a zene, vagy sokkal többet kell tudnom a zenéről – így is meg lehet ismerkedni a második bécsi iskola egyik tagjával.
Dillon zenei szövőszéke
James Dillon: Philomela. Október 13. péntek, Jövő Háza TeátrumA kamara-opera antik mítoszt elevenít fel posztmodern hangzással. Szakrális színház és videóvetítés, barokk forma és dodekafónia.
Zene és zaj
Merzbow zenéje nem decens. Amint egy kritikusa írja, ha otthon a hangszórókból hallgatod, akkor ne csodálkozz, ha a szomszédok azzal csengetnek be, hogy „tényleg minden rendben van?”
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés