bezár
 

film

2010. 09. 11.
Tétova szonáta
Stéphane Brizé: Mese a szerelemről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Stéphane Brizé Tétova tangójának szerelemértelmezése vajon megállja-e helyét egy francia kisváros műértő tanárnőjére és izmos kőművesére adaptálva? A Mese a szerelemről nem kevésbé tétova hősei tangó helyett ezúttal egy hegedűszonáta dallamaira gabalyodnak egymásba.

A szerelem annyi színben tűnik fel előttünk, ahányszor megéljük életünk folyamán. Stéphane Brizé legújabb filmjének két szereplője első ránézésre egyáltalán nem tökéletes pár, sőt az intellektuális tanárnő és az izmos munkás párosa már szinte érthetetlen lelemény, mégis ott van közöttük az a titokzatos lelki hasonlóság, amit a rendező sikeresen elrejt még az érzelmi tekintetben fogékonyabb nézők elől is. Mert hogy is tudnánk átélni azt, amiből csak jelzésszerűen látszik a felszín!? Brizé szerint a szerelem jöhet kockás ingben vagy tokkal-vonóval, és akkor is kibontakozik, ha a résztvevőkön kívül senki se tudja, vagy érzi, hogy mi az a közös pont, ami a két embert összehozta.

Véronique (Sandrine Kiberlain), az elbájolóan muzsikáló tanárnő és Jean (Vincent Lindon), az ügyes kezű munkás találkozása a férfi kisfiának köszönhető, ugyanis miatta hívatja be Jeant az iskolába az intellektuális, halk szavú tanárnő. Szelíd lavinát indít ez el kettejük között, és a férfi hirtelen több olyan szituációban találja magát, amikor nem menekülhet a nő közelsége elől: Mademoiselle Chambon megkéri, hogy beszéljen a munkájáról az osztálynak, hogy szerelje meg az ablakkeretet otthon, de a véletlen találkozásokat sem kerülhetik el. Hosszas, csöndes pillanatok és harapható feszültség löki őket egymás felé, ahelyett, hogy elválasztaná a helyzet kényelmetlensége, melyet Brizé igyekszik feloldani egy-két klasszikus dallammal vagy sanzonnal. Jean, amint hegedülni hallja a tanárnőt, aki egy Edward Elgar hegedűszólóval bűvöli őt el, valószínűleg ráébred, hogy nem elég neki a melós feleség melós férje szerep.

 
Stéphan Brizé a Tétova tangóban fogalmazta meg először a távolságtartó, lassan szövődő közeledésről alkotott mozgóképi véleményét, és ezt a klasszikus, szemérmes eszközt viszi tovább a Mese a szerelemről évődéseiben. Ha voksolni kéne, hogy ez hol sikerült jobban, valószínűleg a Tétova tangó javára billenne a mérleg, hiszen a Gotan Project zenéivel felpezsdített produkció műfajilag is többet ad a közönségnek, mint a „csöndesebb” klasszikus zenével elálmosított Mese a szerelemről, ezen kívül a színészválasztás sikerességét is inkább szavatolja Patrick Chesnais öniróniája és Anne Consigny bája, mint Vincent Lindon merevsége és Sandrine Kiberlain grimaszai. Ezúttal a stílus persze vállaltan más irányba visz minket, és tény, ami tény, kellemes elmerülni a francia kisváros kovácsoltvasas, futórózsás, spalettás környezetében, de a klasszikus zenével megspékelt lassúságfilm néhol erősen a giccsintellektualizmus felé táncol.

 
A szerelem esszenciáját kutató film elegáns előadásmódja rabul fogja ejteni az erre nyitott lelkeket, ez nem is kérdés, ám klasszicizáló, önismétlő, végletekig banális aurája fáradtságot és érdektelenséget tükröz, így várhatóan óriási vargabetűvel kerüli majd ki a mozisiker lehetőségét, hogy aztán a lelkes gyűjtők magántékájában landoljon a hosszú távú mozikarrier helyett, mint a kultúra egyik megkésett relikviája.
 
 
Mese a szerelemről / Mademoiselle Chambon
 
Színes, feliratos, francia filmdráma, 101 perc, 2009
Rendező: Stéphane Brizé
Író: Eric Holder
Forgatókönyvíró: Stéphane Brizé, Florence Vignon
Szereplők: Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain, Aure Atika, Arthur Le Houérou, Jean-Marc Thibault, Bruno Lochet, Abdellah Moundy, Michelle Goddet
 
Bemutató dátuma: 2010. szeptember 2.
Forgalmazó: Cirko Film
nyomtat

Szerzők

-- Bükki Linda --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés