bezár
 

zene

2018. 10. 01.
Fel és le nyitni
Zenevilágnapi képeslap, 2018
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Fel és le nyitni A zene világnapja 75-ben Menuhintól olyan kezdeményezés volt, hogy a népek egymáshoz kerüljenek közelebb a zene által. Ma: zenéljenek minél többen. Függetlenül egymástól, vagy reagálva egymásra. Omoljanak le a művészetben (még ma is) élő társadalmi rétegek. Ne sznobkodjunk! Tényleg tartozzunk valahova. De ez a valahova ne egy kis kárpátmedó legyen csak, hanem legyünk a világ zenéjének részei és részesei.

Ma 2018-ban torz a kép. Kárpátmedó zárul befele, rétegződés, osztályozódás, elhatárolódás, irigykedés van közeledés helyett. Még mindig létezik az a művészi attitűd, hogy nesztek pórnép, elhoztuk nektek a magas kultúrát, pedig sokan közülünk sem tudják magukat felvállalni, keveslem a  belső igényt a tágulásra, a nyitásra, aminek nem csak kifelé, de le és fel is kell történni. A félelmet még ITThon is le kell hogy győzze a kíváncsiság. Egymás iránt, a közönségünk iránt. A zenék és népek egészséges keveredése, kultúraolvasztó tégelyek kialakulása érték. Okos lenne, ha legalább mi magunk nem gátolnánk a létrejöttüket. Ismerek itthon olyanokat, akik képesek nyitni, önmagukat meghazudtolni, „lealacsonyodni” vagy épp „felmagasodni”. Ez a zene világnapi képeslap nekik (is) szól. Mikor Menuhin előadta ezt az ENSZ-ben, azt is mondta, hogy a zenéhez kell csönd is. Ez is fontos. Nem hangerővel kell felülkerekedni egymáson, meg kell tanulni együtt játszani, kamarázni. Bárkivel, mert az lenne jó, ha lefelé nem derogálna, felfelé meg nem az volna a szempont, hogy ki mit gondol.

A zene nem valami wellnessképződmény, ez tévedés. (Arra is van alkalmas, hogy kikapcsoljon, ez igaz, de ennél többre kell tartani magunkat.) Egy okosabb barátom mondta, hogy a kultúra nem gyógyszer, amit ha beveszel, máris boldog vagy. Ha például sírni akarok, nem elég meghallgatnom a Mahler 9-et. Ahhoz gondolatok kellenek, vélemény, ok okozat, belső történet. Tudom magamról, hogy milyen zenék milyen történeteket, emlékeket, képeket indítanak el bennem. Ha arra van szükségem, felidézem ezeket, nem szégyen, valami érzelmi önkielégítés, amire időről időre szükség van. Azt is tudom, hogy, mint mindenfajta önkielégítés, egyedül, de legfeljebb párban végzendő. Szóval saját történetek kellenek, saját vélemény, gondolatok. A zenevilágnapi képeslapom fő mondandója: legyen véleményetek a zenéről, gondolkodjatok rajta. RAJ-TA!

zene a képeslaphoz

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
zene

Az iguána sikolya Az iguána sikolya
Iggy Pop on/off
The Trousers, Peter Kovary & The Royal Rebels, Reverend Backflash - Robot Club, 2019. 04. 12.
Mark Rothko lemezborítók

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés