bezár
 

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

2019. 03. 25.
Tehetség és siker hálózatai
Barabási Albert-László, Vedres Balázs és Palya Bea: Mi a siker titka? – hálózatok a siker szolgálatában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Siker, kiszámíthatóság, hálózatok, művészetek, hatalom. Ezekre a hívószavakra a legváltozatosabb összetételű közönséggel telt meg az auditórium. A CEU Határtalan tudás című rendezvénysorozatának második része a Mi a siker titka? – hálózatok a siker szolgálatában címet kapta, a vendégek pedig Barabási Albert-László, Vedres Balázs és Palya Bea voltak.

Barabási Albert-László előadása a teljesítmény és siker viszonyáról szólt. Arra a kérdésre kereste a választ, hogy hogyan függ össze a kettő. Szerinte a teljesítmény az, amit az egyén csinál, a siker pedig azt jelenti, hogy ebből mit vesz észre, mit értékel, és előbb-utóbb mit jutalmaz a közösség. A siker sok dolgot takarhat, a közös minden megközelítésben, hogy a sikert a közösség adományozza az egyénnek. 

Kitért arra is, hogy a teljesítmény mérése sok problémát felvet, például a sportban elég jól mérhető, de még ott sem olyan nagyok a különbségek, szűk, korlátolt a skála. A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan. Innen jutunk el a fő kérdéshez: mi a hálózat szerepe a sikerben? A hálózat főleg akkor számít, amikor nem mérhető a teljesítmény. Ilyen a művészet, ahol annak van jelentősége, hogy ki gondolja az adott dolgot művészetnek, ki rakja a múzeumba. Vagyis kontextuálisan lesz értéke.

Előadása zárásként röviden bemutatott eredményeket egy korábbi kutatásából. Barabási Albert-Lászlónak létezik egy hatalmas adatbázisa azokról a galériákról, intézményekről, ahol képzőművészek kiállítottak. Láthatóvá válik a háló a galériák között, hogyan adják egymásnak a művészeket. Ebből kiindulva elkészült egy működőképes képlet, amely alapján megjósolható egy adott művész karrierje. Azért jósolható meg, mert a háló számít. 

Hálózat és siker kapcsolatát egy másik aspektusból mutatta be Vedres Balázs, előadása a csapaton belüli kapcsolatok működését elemezte: Milyen módon kell kapcsolódnia a csapattagoknak, hogy az eredmény sikeres legyen? 

Kutatásainak eredményei alapján az derült ki, hogy az ösztönös választások nem működnek jól. Ezek alapvetően háromfajta választási stratégiát jelentenek. Az első, hogy az ember népszerű társakhoz akar kapcsolódni, de ebben az esetben függni fog tőlük. A második, hogy hozzá hasonlókhoz akar kapcsolódni, de így nem lesz újfajta ötlet a csoportban. És végül, ismerőseinek ismerőseihez akar kapcsolódni, ilyenkor hamar bezáródik a hálózat.

Vagyis a sikeres csapathoz sokféle ember kell, nyílt hálózat, és sokat számít, ha az ember több csapat tagja egyszerre. Vedres Balázs azt is kiemelte, hogy az ember működése nem írható le teljesen képletekkel, a hálózat és az egyéni jellemzők a siker okának húsz százalékát teszik ki, a maradék nyolcvan szerencséből, véletlenből és még rengeteg dologból áll.

Palya Bea személyes élményeit osztotta meg, nála az ambíció, a munka és az adottság hármasa vezetett a sikerhez. Tisztáznia kellett, hogy művészként mi kell a közösségnek tőle és neki a közösségtől. Hozzájárult karrierjének alakulásához a szerencse is, a zene és az önismeret kapcsolatából adódó projektjei már egy olyan közegbe érkeztek, ahol a pszichológia valamilyen formában a szélesebb közönséghez is eljutott, és érdeklődés van iránta.

Az este második felében a házigazda, László Flóra tett fel kérdéseket a vendégeknek. Elsőként arra volt kíváncsi, hogy mivel mindig hálózatok sokasága vesz minket körül, ezek bizonyára hatnak egymásra, de vajon hogyan? 

Vedres Balázs szerint a sokféle hálózatok átfedései hordozzák magukban a változás lehetőségét. Barabási Albert-László hozzátette, ezért jöhetnek akkor a legjobb ötletek, amikor nem mélyülünk el éppen valamiben.

A beszélgetés során érintették a hatalom és siker, hatalom és hálózat viszonyát is. Vedres Balázs úgy gondolja, ha valaki ledominálja a többieket, a csapat nem lesz sikeres. Barabási Albert-László ehhez képest árnyalta a hatalom kérdését, példaként említve, hogy a legsikeresebb programozó csapatokban mindig van egy vezető. A hatalom takarhat jó vezetőt is, ebben az esetben jól működik ez a felállás. 

S bár ezen az estén a siker volt a központi kérdés, fontos kiemelni, hogy a hálózatkutatás sok területen, például a sejtkutatásban is meghatározó előrelépést jelenthet. A vizsgálatok következő fázisai a hálózatok időbeli síkjára fókuszálnak majd.

Helyszín: 2019. március 22. Central European University (Budapest)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Németh Gábor Dávid --


További írások a rovatból

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Hagyományok és újítások Hagyományok és újítások
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A színház alkalmazott oldala A színház alkalmazott oldala
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról

Más művészeti ágakról

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
A Phaeton tündöklése és bukása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés