bezár
 

gyerek

2019. 04. 25.
Amikor a popkultúra találkozik a miskakancsóval
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Megnyílt a Világló Hagyomány kiállítás a Deák17 galériában. 

Sándor Ildikó néprajzkutató április 13-án nyitotta meg a Világló Hagyomány kiállítást a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában. A megnyitón részt vett a Galéria védnöke, Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége. A Vizuális kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny – OKTV – legjobb pályaműveit bemutató tárlat idén már ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Deák17-ben. A 2019-es verseny témája a Kárpát-medence tájegységeinek, népcsoportjainak hagyománya, tárgyalkotó- és szellemi kultúrája volt. A pályázó középiskolás diákok a téma feldolgozására különböző műfajok közül választhattak, így készültek festmények, grafikák, képregények, társasjátékok, és iparművészeti tárgyak is.

Sándor Ildikó néprajzkutató megnyitóbeszédében elmondta: „A kultúrának a pályázati kiírásban meghatározott szelete - a néphagyomány, népi kultúra, népi műveltség - legfőbb jellemvonásai: szájhagyományozó mivolta, kollektivizmusa, szigorú műfaji szabályok között érvényre jutó variabilitása. Mindezek az egykori alkotók – kézművesek, mesemondók, táncosok, énekesek –számára egyaránt jelentettek támpontot és korlátozást. Vajon kontrasztos lesz vagy összesimul a19-20.század fordulón élt emberek kultúrája és művészeti gyakorlata a 3. évezred fordulójánszületett nemzedék önkifejezési vágyával, alkotói törekvéseivel?”

A május 11-ig látható Világló Hagyomány kiállításon 57 diák munkája tekinthető meg.

Fotó: Deák17 galéria

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kemenár Éva Nóra --


Más művészeti ágakról

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés