bezár
 

építészet

2013. 03. 14.
Egyre csak hajtogatják: a Srtuct.zine már a lelőhelyeken
Építészeti lap egy százasért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyre csak hajtogatják: a Srtuct.zine már a lelőhelyeken Március 4-én mutatkozott be a Struct.zine urbanisztikai és építészetelméleti fanzine az Akvárium Klubban, amit egy kerekasztal-beszélgetés követett a Low-tech építészet háza táján kapirgálva, több aspektusból rávilágítva az ellentmondásosan megítélt irányzatra.
A kerekasztal-beszélgetés csak apropó volt a bemutatott építészetelméleti, kritikai lap kapcsán, maga a témaválasztás viszont szorosan összefüggött azzal. A Struct.zine fanzine gyakorlatilag ingyenes, háromhetente megjelenő lap - egy A3-as oldal szépen, ízlésesen hajtogatva és tálalva -, amit pár fiatal igénye hozott létre, a lehetőségeiket kihasználva, költségeket a minimum felé nyomva.

A beszélgetés képei. Fotó: Bach Máté

Negyedéves tematika szerint gyűjtögetik és teszik közzé a vitaindítónak szánt írásaikat, amibe az említett Low-tech építészet Re.struct álnéven szivárog be és adja az első szám teljes anyagát. Szerzője, a lap alapító szerkesztője, Csiszár Mátyás a restruct idegenül hangzó kifejezést tárja elénk, megágyazva a lap szintén nyelvmozgást igénylő elnevezésének: sztráktzin. Maga az írás a fogalmi tisztázásokon túl aktivitást vár el az olvasótól - hacsak nem jártas kellőképpen a témában - a sorjázó példák felkutatásával, amiből bőven akad kezdve az apró utalásosoktól: Lenke bál, Studio H, a több soros leírásokig pl.: Elemental Chilében, Burning Man fesztivál, viszont maga a témafelvetés és a lap terjedelméhez képest alapos körbejárás fontos és izgalmas. Az egy másik kérdés, hogy az írás nyelvezete, utalásai, felkészültséget igénylő tálalása mennyire találják el a lap célcsoportját, de a formátumból adódóan ez gyurmázható.Ha már a lap formátuma (ami kétségkívül lazább, mint a tartalma): miért fanzine? Csiszár Mátyás szerint a fanzine forma volt az, ami a lehetőségeikhez a legjobban passzolt. Ennek a formátumnak a dimenziói azok, melyekkel háromhetente könnyedén meg tud birkózni a csapatuk. Egy lapszám - egy szerző. Könnyen és gyorsan szerkeszthető, gyorsan tud reflektálni a világ történéseire.

A cikk elolvasása után, amikor az olvasó utánajár az első lapszámban felvillantott személyeknek és projekteknek, akkor csak egy ugrás a honlap, ami kézzelfogható terepe lehet a vitának. A honlap és a lap létrehozása körülbelül fél évet vett igénybe az első gondolatcsírától a megjelenésig, ami a MÜSZI kifejező és ideális termeiben szökött szárba.


 
A lapalapítással kapcsolatos megbeszéléseken idővel egyre többen lettek, innen is sejtették, hogy egy hiánypótló dologgal kezdtek el foglalkozni. Az alapítók, akik "munkatársak"-ként vannak feltüntetve az impresszumban, vegyes hátterű, több területről érkező csapat: van köztük esztéta, urbanista, grafikus, kurátor, designer, építész, ahogy mondják: "így amikor arról vitázunk, hogy mi is kerüljön egy adott számba, akkor egy elég multiperspektív interdiszciplináris nézőpontunk van".

Az alapítók közül nem mindenki vállalta, hogy szerzőként is közreműködjön, de a következő emberektől az elkövetkezendő fél évben biztosan fognak megjelenni írások: Csóka Attila Róbert, Kohout Dávid, Smiló Dávid, Szarvas Márton, Ongjerth Dániel, Váncza Márk. Emellett  felvették a kapcsolatot a Bercsényi Szakkolégiummal és a Moméval is, hogy a szerzőutánpótlás mindig friss maradjon, ne ugyanaz a pár ember ismételgesse magát.Véelményük szerint hiánypótló kiadvány hoztak létre és amíg izgalmasak tudnak maradni, addig élni fog a dolog. Mivel nem egy fénymásolat minőségű kiadványban gondolkoztak, vannak költségei a megjelenésnek, amit laponként, képletes 100 Ft körüli adománnyal fedeznének. A terjesztési pontok a honlapon a "Lelőhelyek" menüpont alatt találhatóak.

A hétfői esemény népszerűsége felülmúlta a várakozásaikat, ezért a kiadványt a hozzá kapcsolódó beszélgetésekkel egészítenék ki, mivel meglátásuk szerint nem csak a lap hiánypótló, hanem az ezzel kapcsolatos diskurzusra is nagy igény van.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
építészet

A Budapest Café Csengtuban A Budapest Café Csengtuban
Biasol Építészstúdió (Ausztrália): Budapest Café, Csengtu (Kína)
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.

Más művészeti ágakról

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
Voicingers workshopok Budapesten
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés