bezár
 

építészet

2008. 03. 01.
Budapest energiáiról dramolettben
A nagyváros Energiája - Merlin színház - Energia Café – Február 27. 18:00
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest energiáiról dramolettben Meglepően sokan voltak a Merlin színház kávézójában szerda este, bár nem biztos, hogy mindenki a meghirdetett programra érkezett, egyesek csak kávézgattak. 2008 az energia éve - ennek kapcsán minden hónap utolsó szerdáján beszélgetéssorozat indult meghívott vendégekkel az energiáról, és hozzá kapcsolódó témákról, az elsőt dramolett-szerű beszámolónkban örökítettük meg.
"A nagyvárosról azt gondoljuk, hogy hatékonyabban szervezhető meg benne, körülötte, esetleg általa az emberek élete. Energiafelhasználás szempontjából valóban hatékonyabb megoldást jelent, mint más, decentralizált együttélési formák? A látszólagos ellentmondások dacára mégis itt halmozódik fel a kritikus - anyagi, szellemi, kulturális - tőke avagy sűrűség, mely változást hoz. De valóban változást hoz?" - szólt a csalogató szöveg, a beharangozott témáról ugyan sok szó nem esett, de más érdekességeket hallhatott az idelátogató, és a kávézgató egyaránt.

Az első pár percben megtudhattuk, hogy mit is csinál Budapest főenergetikusa. Főként szervezéssel, fejlesztéssel, programcsomagok készítésével tölti napjait, és közben szereti Budapestet, azon belül is leginkább szűkebb lakókörnyezetét, a III. kerületi Pók utcai lakótelepet.

A beszélgetés lassan elindult, hallhattunk pár szót arról, kinek mit jelent Budapest. Szeretik földrajzi fekvését, a sok szép régi házat, a Dunát, stb., aztán gyorsan elérkeztünk a szmog-témához.


Energetikus (hárít): Ha szmogról lesz szó elsősorban, akkor nem a megfelelő személyt hívták meg, aki energetikáról tud beszélni.

Biciklista (szereti a témát): az uniós normák szerint egy évben maximum 35 nap lehet, amikor egy városban bizonyos, levegőösszetevők értéke túllépi a megengedett, egészséges határt. 2008-ban Budapesten február 11-én volt a 35. nap, mikor az említett értékek túllépték a kritikus határértéket. Felháborító, hogy a városvezetőség nyíltan hazudik, ha a témáról kérdezik, azt állítják Budapest Európa legjobb levegőjű városai közé tartozik.

Mivel Energetikus nem nyilatkozik a témában, visszatérnek az energia kérdésköréhez, mindenki elmondja a véleményét, milyen problémák is vannak Budapesten, mit nem szeretnek a Városban.

Biciklista: Budapesten nem élnek az emberek, hanem közlekednek. Ez a város egy logisztikai központ.

Esztéta: Víziók hiánya a legnagyobb baj.

Energetikus: Nem helyes, hogy mindenért a városvezetést, a kormányt, a vezetőket tesszük felelőssé, a helyes magatartás az lenne, ha mindenki megtenné, amit ő megtehet saját környezetében. "Mindenki helyezze el a maga tégláját". Spórolnunk kellene például az energiákkal: Budapest, és más nagyvárosok energifelhasználása exponenciálisan nő, a fosszilis energiaforrások viszont fogyóban vannak. Gondolkodni kell az ésszerűbb energiafelhasználásokon, és az úgynevezett megújuló energiaforrások mind gyakoribb használatán. Például Budapest esetében óriási pazarlást jelent a távfűtés, ezért próbáljuk most egy programmal a távhőt használó embereket arra serkenteni, hogy különböző szabályozó műszereket szereltessenek fel lakásaikba, és ésszerűbben használják a távhőt. Bécsben 1 m3 lakáslevegő felfűtésére harmadannyi energiát használnak fel távfűtés esetén, mint nálunk.

közel
Moderátor: Pontosan azokon a városrészeken van távhő, ahol szociálisan rosszabb helyzetű emberek laknak, akiket arra akarnak most rábírni, hogy sok-sok pénzért vegyenek különböző műszereket. Szociális érzéketlenség.

Energetikus (nem érti, vagy nem akarja érteni, Moderátor miről beszél): a távhő előállítása pénzbe kerül, azt ki kell fizetnie a felhasználónak. A Főtávnak, a Gázműveknek, az ELMŰnek egyre inkább olyan programjaik lesznek, melyek az embereket a kisebb energiafelhasználás felé terelik, ennek örülnünk kellene, mert ez nagy előrelépés lehet.

Biciklista (negatívumként emeli ki): Ebben a városban nem élnek az emberek, hanem közlekednek. Nem lehet sétálni, normálisan élni - arra pedig rengeteg embernek nincs pénze, hogy elmenjen a városból, hogy egészséges, nyugalmas életet élhessen. A közlekedés egyre rosszabb, emberek állnak a dugóban, utálják a biciklistákat. Pedig a város gyönyörű, csodás régi épületekkel, páratlan adottságokkal. Például Bécsben, Prágában megoldották ezeket a problémákat, a belváros nagy része sétáló övezet, ezzel élhetőek lettek ezek a városok.

Esztéta: Hiányoznak a víziók. A vezetőségből, és mindenkiből, aki változtatni akar. (Energetikusnak mondja): Semmire sem jók, amiket mondott, az apró lépésekkel lényeges változtatásokat nem lehet elérni. Ha nincsenek konkrét elképzelések, célok, az egész semmit nem ér. Biciklistának (lehordja kissé): felvonulgatnak, és az szép, meg jó, olyankor csend van városban, de Biciklistának sincsenek víziói, csak panaszkodni tud, hogy mi nem jó a városban neki. Bécs és Prága hasonló helyzete nem hasonló Budapestével. Bécs és Prága kisváros a magyar fővároshoz képest. Prágában a 18-19. században nem volt pénz a várostervezésre, építkezésre, ezért megmaradt a középkori városmag, az új részeket mellé építették. Prága ennek köszönheti, hogy van egy kicsi, belső magja, amit könnyen sétálóövezetté alakíthattak. Bécsben pedig egyszerű módszerrel tették élhetőbbé a várost: a belváros tele van mélygarázzsal, minden autó tud parkolni, így a közlekedéssel nincsen gond.

Biciklista (ellentmondva Esztétának víziókat vázol fel): lényegében szeretne nyugodtan, a városban dolgozni, majd hazamenni, nyugodtan pihenni, esetleg szórakozni, sétálni. Emberi módon kellene élni, amit itt egyre kevésbé lehet. Itt pedig idegesek, stresszesek az emberek, sokkal idegesebbek, mint máshol.

Esztéta: Nem idegesebbek. A nagyvárosok természetes velejárója a stressz, Budapesten nem idegesebbek az emberek, mint más nagyvárosokban. Hol látott Biciklista stresszmentes nagyvárost?!

Biciklista: London.

Esztéta (ellentmond): London jólszituált, gazdagabb kerületeiben járhatott, ilyen van minden nagyvárosban. Őt sem éri igazán nagy stressz Pasaréten, stressz akkor van, mikor a Pesti belvárosba kell bejutnia. Budapesten is egyre nagyobb a különbség az egyes kerületek között.

Közönség, egy sokáig külföldön élő budapesti, aki visszaköltözött Bécsből: Nem értek egyet Esztétával. Lehet, hogy Bécs sok tekintetben rendezettebb város, de az emberek zárkózottak, nincs kapcsolat köztük, ezért jöttem vissza Budapestre.

Közönség, egy másik hallgató: Sem Esztéta, sem az Energetikus nem tudja az igazságot, az is lehet jó, amit Energetikus mond, az is, amit Esztéta, a kettő együtt működőképes lehet.

Zárszóként meghallgathatjuk ki mit szeret Budapestben. Általában: szép a város. Az este folyamán tehát felvetődtek a már sokat hallott problémák, három nagyon különböző szemszögből, három nagyon különböző véleménnyel, igényekkel, elvárásokkal. Hallhattunk tényszerű adatokat, féligazságokat, és talán hamis mondatokat is. Ami világosan látszik: még három ember sem tud egyetérteni abban sem, hogy mi probléma, és mi nem. De a beszélgetés talán előrevisz, talán fejlődhet tőle Budapest - velünk együtt.

Szereplők

Esztéta - György Péter (ELTE-BTK Esztétika Tanszék docense)
Biciklista - Kürti Gábor (Hajtás Pajtás)
Energetikus - Gonczolik Tamás (főenergetikus)
Moderátor - Varró Szilvia
nyomtat

További írások a rovatból

építészet

Renzo Piano és a könnyedség költészete Renzo Piano és a könnyedség költészete
A Renzo Piano Building Workshop párizsi kiállítása
építészet

A befogadás olvasatai Szentkúton A befogadás olvasatai Szentkúton
Zarándokközpont, Szentkút Mátraverebély

Más művészeti ágakról

irodalom

Határok, teremtés, leomlás, szerencse Határok, teremtés, leomlás, szerencse
Kele Fodor Ákos: A szív vége című kötetének bemutatója az Írók Boltjában
irodalom

Hol vagyunk, hol nem mi vagyunk Hol vagyunk, hol nem mi vagyunk
És boldogan éltek? Mesehősnők utóélete, szerk. Szederkényi Olga, Budapest, Cser Kiadó, 2018
Keressük az interaktivitás megvalósíthatóságának a kereteit


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés