bezár
 

art&design

2008. 06. 12.
Németország a Balatonnál - a német egyesítés magyarországi története
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortörténeti kutatást és anyaggyűjtést indított a berlini Collegium Hungaricum a német egyesítés magyarországi szerepéről a berlini fal leomlásának 20. évfordulójára, s 2009 novemberében kiállítást rendez az anyagból.
Németországban már elindították a gyűjtést - mondta el az MTI-nek Can Togay János, az intézet igazgatója. Magyarországon is olyan személyes jellegű dokumentumokat, elsősorban fénykép- és filmanyagot keres az igazgató, amely a Balaton melletti német-német találkozásokat örökíti meg a 60-as, a 70-es és a 80-as években.

Várják a Balaton melletti magyar barátok, ismerősök, vendéglősök, szobakiadók visszaemlékezéseit, történeteit, sőt a nemzetbiztonsági szolgálatok akkori tagjainak jelentkezését, azokét, akik magyar oldalról figyelték a német turistákat, s esetleg dokumentumaik is vannak erről. 

Can Togay János elmondta, hogy nem hirtelen és nem maguktól következtek be az 1989-es határnyitás és falomlás eseményei. 

Szerinte a történelmi logika azt mutatja, hogy a második világháború után a németek kevés helyre utazhattak el, a magyarok pedig 1956-ban kiharcoltak egy olyan pozíciót, amely lehetővé tette, hogy a nyugattal is valamiféle partneri viszonyt alakítsanak ki.

Így 1961, a Berlini fal felhúzása után a Balaton lett a  kettéosztott Németország polgárainak lehetséges találkozóhelye. Ezáltal a német egység privát kapcsolatokon keresztül fönntartható volt. A 60-as, 70-es években szerelmek szövődtek, szétszakított családok találkoztak a "magyar tengernél".

Az intézetigazgató azt tervezi, hogy a gyűjtő- és kutatómunka eredményeként 2009 novemberében Deutschland am Plattensee - Németország a Balatonnál címmel nagy kiállítást rendeznek a Collegium Hungaricumban.

Budapesten, a Balassi Intézetben Koncz Kinga a  (+36-1) 666-79-12-es telefonszámon várja a jelentkezőket, és tájékozódni lehet a www.hungaricum.de című honlapon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés