bezár
 

art&design

2011. 03. 21.
Kovács Gyula plakátja közönségdíjasa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kovács Gyula Tisza című alkotása kapta a fiatal képzőművészek csongrádi megyeszékhellyel kapcsolatos plakátjait bemutató Szubjektív Szeged kiállítás közönségdíját; az elismerést hétfőn adták át a Reök-palotában.
Kéttucatnyi fiatal szegedi képzőművész, egyetemi hallgató és alkalmazott grafikusként dolgozó alkotó készített plakátot a Szubjektív Szeged című tárlatra, amelyet a közelmúltban felújított Kölcsey utcán láthatott a közönség – mondta Nátyi Róbert, a Regionális Összművészeti Központ művészeti vezetője a díjátadón.

Legtöbben a város egy-egy részletét, szimbolikus épületeket, építményeket tartottak érdemesnek arra, hogy segítségükkel megörökítsék a város iránti érzelmeiket egy szellemes képen. Az izgalmas műveknek sikerült olykor markáns és radikális visszhangot is kiváltania a nézőkből, az egyik provokatív plakátot össze is törték ismeretlenek.

A nézők közül több százan adták le voksukat a nekik legjobban tetsző műre, a szoros versenyben végül néhány szavazat döntött a végső győztesről.

A Szegedi Tudományegyetemen rajzszakos hallgatóként tanuló, mellette alkalmazott grafikusként is dolgozó Kovács Gyula elmondta: plakátjának alapjául a Tisza szegedi kanyarulatának ívét használta fel, az alakzatot színes fraktálokkal egészítette ki, a kép hátterének pedig a város térképének részletét használta fel. Hozzátette: a plakáttal leginkább Szeged hangulatát igyekezett visszaadni.

A művészi plakát műfaja néhány kivételtől eltekintve eltűnt a magyar hétköznapokból, a kereskedelmi plakátok és grafikák esetében pedig sokszor a megrendelők "csökönyössége" akadályozza, hogy valódi értékek szülessenek – fogalmazott Kovács Gyula.

A Szubjektív Szeged kiállítás az elmúlt száz esztendő szegedi festészetét bemutató Közös értékeink című tárlat kísérőrendezvénye volt. A kizárólag magánygyűjtemények anyagából összeállított kiállításra eddig több mint négyezren voltak kíváncsiak, ezért a tárlatot április 3-ig meghosszabbították.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés