bezár
 

art&design

2011. 03. 21.
Meghosszabbítják a pécsi Nyolcak-kiállítás időtartamát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghosszabbítják 35 nappal a Nyolcak festőcsoport centenáriumi tárlatának időtartamát, a kiállítás ennek köszönhetően nem március 27-ig, hanem május 1-ig tekinthető meg Pécsen.
"A tárlat rendkívül sikeres, a tavaly december 10-i nyitása óta már több mint 12 ezren látták. Ezért is kezdeményeztük a zárási határidő módosítását, az ehhez szükséges engedélyeket már megkaptuk a képek kölcsönzőitől" - mondta el Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: reményeik szerint májusra a 20 ezret is elérheti az érdeklődők száma, amely kiemelkedő eredménynek számítana egy nem budapesti kiállítás esetében.

A Modern Magyar Képtárban berendezett Cézanne és Matisse bűvöletében - A Nyolcak című kiállítás a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kiemelt eseménye.

Célja a Nyolcak festőcsoport - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos - munkásságának átfogó bemutatása, valamint az őket inspiráló vagy éppen velük párhuzamos európai törekvések felvillantása. Ennek köszönhetően láthat a közönség remekműveket Cézanne, Matisse, Picasso, Dufy, Vlaminck és Kokoschka életművéből is.

A 20 milliárd forintra biztosított tárlat anyaga mintegy félezer alkotásból áll, melyeket 80 köz- és magángyűjteményből, köztük Németország, Franciaország és Anglia legjelentősebb múzeumaiból válogattak.
A Nyolcak a XX. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől megigézve teremtették meg önálló festői stílusukat. 1909-ben rendezett budapesti kiállításuk fordulópontot jelentett a magyar művészet történetében: elsőként állt a közönség elé egy olyan fiatal művészcsoport, amelynek munkássága szervesen illeszkedett a legmodernebb nemzetközi irányzatokhoz.

Tagjait a fauvizmus, Matisse alkotásai mellett leginkább Cézanne művészete inspirálta, fejlődésük idővel az oldott, erős színeket használó festői megoldásoktól egyfajta klasszicizáló monumentalitásig ívelt. Mindössze három korabeli kiállításukat magas színvonalú kulturális rendezvények kísérték olyan művészek és
gondolkodók aktív részvételével, mint Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán és mások mellett Lukács György.

A pécsi tárlat a centenáriumát ünneplő Nyolcak csoport három egykori budapesti kiállítását szeretné rekonstruálni, kiegészítve a tagok 1910 körül készült alkotásainak reprezentatív válogatásával.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés