bezár
 

art&design

2011. 03. 22.
Erdélyből a világban szétszóródott művészek tárlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Metamorphosis Transilvanie - Vendégünk Európa címmel tárlat nyílik szerdán Erdélyből elszármazott hat képzőművész mintegy 30 munkájából a budapesti Vármegye Galériában.
Csernitzky Mária művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta az MTI-nek, hogy a tárlat címét Apor Péter (1676-1752) erdélyi arisztokrata költő azonos című könyve adta, amelyben a szerző visszaemlékezik meghatározó erdélyi fiatalkorára.

A kiállítás ezt megfordítva azt vizsgálja a műveken keresztül, hogy az erdélyiség mennyiben gazdagodott Nyugat-Európában. Ezért Kulcsár Edit galériatulajdonos meghívta a világban szétszóródott erdélyieket, hogy állítsanak ki a Vármegye Galériában.

Kovács Dénes Temesvárról Ausztriába, Grazba származott el, három szobrot láthat tőle a látogató, köztük a Magna Mater című mázas kerámiaszobor az ülő Willendorfi Vénuszt ábrázolja nyakában egy Barbie babával. Az Átalakulás című szobra fémből készült vékony férfifigura, amelyet ovális drótháló vesz körül.

Fazakas Csaba csíkszeredai születésű művész Bécsben él és most Metamorphosis Transilvanie 2011 címmel finom grafikáját állítja ki. Isa Schneider Marosvásárhelyről Lettországba költözött, két, tájat ábrázoló akvarellje látható a falon.

Szalay József Svájcban él, Nagyváradról érkezett oda és Tisztelet Boschnak című grafikáját küldte el a tárlatra.

Pallos Sch. Jutta Szászrégenből Münchenbe költözött, egy grafikája és több figurális, erdélyi asszonyokat, férfiakat, anyát gyermekével ábrázoló festménye lesz látható.

Paulovics László először Németországban élt, majd Szentendrére költözött, s ott dolgozik ma is. Képein erőteljesen érződik a nagybányai iskola hagyománya, az expresszív, erőteljes színek - összegezte Csernitzky Mária.

A megnyitóra Tőkés László, az Európai Parlament (EP) néppárti alelnöke levelet küldött, Török Tilla pedig népdalokat ad elő.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Voicingers workshopok Budapesten
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés