bezár
 

art&design

2011. 03. 23.
Szombaton temetik Karsai Zsigmond festőművészt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton 11 órakor lesz Karsai Zsigmond festőművész temetése a péceli református temetőben - tájékoztatta Pécel önkormányzata szerdán az MTI-t. A Népművészet Mestere életének 91. évében március 15-én hunyt el.
A református, földműves családban született Karsai Zsigmond elvégezte a Képzőművészeti Főiskola festőszakát, ám nemcsak festőként alkotott maradandót, hanem az amatőr művészeti mozgalmak szervezésében is.

Az általa őrzött lőrincrévi táncokat, dalokat hagyományőrző fesztiválokon, táncházakban mutatta be, tanfolyamokon tanította. Táncaiból számos együttes készített koreográfiát, köztük a Magyar Állami Népi Együttes és a Mojszejev Együttes.

Tőle származik e vidék népzenei hagyományáról készült legteljesebb gyűjtemény, mintegy 800 énekelt és fütyült dallam. Több mint hatvan táncrögtönzését őrzi az MTA Zenetudományi Intézetének néptánc archívuma, a róla készült filmek és videofelvételek a Magyar Televízió, illetve a különféle táncegyüttesek gyűjteményeiben is szerepelnek.

Karsai Zsigmond 1962-ben megkapta a Népművészet Mestere címet. Pécel díszpolgárrá választotta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
Todd Phillips: Joker
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés