bezár
 

art&design

2008. 06. 13.
Mátyás országa - kiállítás Tatán
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az álruhás Mátyás királyt kísérhetik el "országjárásán" a tatai várban pénteken megnyílt, Mátyás országa című vándorkiállítás látogatói. A Reneszánsz Évhez kapcsolódó tárlatot augusztusig láthatja Tatán a közönség.
 A kiállításon korabeli bútorok, viseletek és más tárgyak elevenítik fel a reneszánsz világát. A séta során az álruhás Mátyás és vele a látogató bepillanthat a kor paraszti kultúrájába, a mezővárosok és a királyi városok falai mögé, valamint az egyházi élet részleteibe is - mondta el a tatai Kuny Domokos Múzeum igazgatója, Fülöp Éva Mária az MTI-nek.

Az érdeklődők korhű ruhába bújhatnak, páncélt ölthetnek, kipróbálhatják, mekkora erőfeszítés kell egy számszeríj felhúzásához. A hangulatot a helyszínekhez illő zajok és videóvetítés fokozza. 

A tatai vár Zsigmond és Mátyás korában kedvelt királyi nyaralóhely volt, Mátyás a húsvéti és pünkösdi ünnepek során gyakran rendezett itt vadászatot - hangsúlyozta a múzeumigazgató.

A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége segítségével létrejött kiállítás augusztusig marad Tatán, majd további hat múzeumban láthatja a közönség: a tervek között szerepel a tárlat bemutatása Zalaegerszegen, majd Lendván, több tiszántúli városban és egy erdélyi helyszínen is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés