bezár
 

art&design

2011. 03. 28.
Földrengésbiztos ókori szobrok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Földrengéssel és környezetszennyezéssel szemben is maximális védettséget kaptak a riacei bronzszobrok. Az ókori kincsek több mint egy évig tartó restaurálás után lesznek ismét láthatók.
Megújult a calabriai Riace közelében a tengerben 1972-ben talált két ókori bronzszobor.

Azóta ez már a második restaurálási beavatkozás volt, s május közepétől a tartományi székhely, Reggio di Calabria szintén felújított régészeti múzeumában lesznek láthatók.

A megtisztított szobrokat hőszabályozott teremben állítják ki és különleges talapzatra helyezik, mely nagy erősségű földrengést is kibír.

A rezgésbiztos szerkezetet az ENEA technológiai kutatóközpontban dolgozták ki: egymásra helyezett carrarai márványtömbök alkotják, ezek kivésett belsejébe márványgömböket tettek.

A teljes alakos bronzszobrokat szennyezés sem fogja érni, a terembe belépő látogatókat megtisztítják: levegővel fújják le róluk még a porszemeket is.

Az ókorból számos márvány-, igen kevés bronzszobor maradt fenn. A két méter magas riacei szobrokat a Kr. e. ötödik századra datálják. A kutatók véleménye megoszlik: egyesek szerint az úgynevezett A és B szobor sportolókat, mások szerint mitológiai hősöket ábrázol. A múzeum bejelentette: ahogyan eddig is, a szobrok a jövőben sem hagyják el kiállítási helyüket.

Ostobaság, idáig se olaszok, se külföldiek nem vándorolnak el: a világ egyedülálló kincseit még egy kis olasz állatkert látogatóinak egyharmada sem látja - írta vasárnap a Corriere della Sera napilap.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés