bezár
 

art&design

2011. 03. 28.
Elhunyt Kornis György festőművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 85. évében elhunyt Kornis György festőművész, a Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának tagja - tudatta a család nevében Divéky István hétfőn az MTI-vel.
A festőművészt rövid, súlyos betegség után vasárnap este érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Kornis György 1927. február 26-án született Miskolcon. 1945-49 között Párizsban az École des Beaux-Arts növendéke volt, ezután a párizsi Állami Opera díszlettervezőjeként dolgozott. Mestere Arthur Lionell és Szenes Árpád volt. 1952-ben tért vissza Budapestre.

Másfél évtizeden át - 1965-től - dolgozott a Művészet című lapnak; ennek szerkesztőjeként ment nyugdíjba, de párhuzamosan művészeti szerkesztőként is működött a Film, Színház, Muzsika című hetilapnál.
1985 és 2000 között Bécsben élt és dolgozott. 2000-ben azonban végleg hazatért, 80. születésnapját az Ernst Múzeum és az Aulich Galéria párhuzamos kiállítással ünnepelte.

Absztrakt szürrealista festőként tartották számon. Tájképein és figurális kompozícióin a síkok és szerkezetek belső rendjére figyelt.

Munkásságát 1997-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével ismerték el.

Tagja volt a Magyar és az Osztrák Képzőművészek Szövetségének, valamint az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának.

Művei megtalálhatók neves közgyűjteményekben, például a bécsi Albertinában és a MUMOK-ban, a brüsszeli Jacques Brel Alapítványnál, a párizsi Louvre-ban, a passaui Museum Moderner Kunstban, a pécsi Modern Képtárban és a Magyar Nemzeti Galériában.

1999 szeptemberétől műveinek állandó kiállítóhelye a Műterem Galéria a budai Várban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Ari Aster: Fehér éjszakák
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés