bezár
 

art&design

2011. 03. 28.
Több száz antik műkincs tűnt el Egyiptomból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A politikai tiltakozásokat és lázadásokat kísérő fosztogatások során mintegy nyolcszáz felbecsülhetetlen értékű műkincsnek veszett nyoma Egyiptomban.
Az Iszmáilíjában lévő, a Szuezi-csatorna és a Sínai-félsziget régiójának antik műkincseit őrző Kantara múzeum egyik raktárának leltározása során kiderült, hogy a lopások és a rongálások több száz múzeumi tárgyat érintenek - mondta el Mohamed Abdel Makszud, az egyiptomi régészeti tanács Északkelet-Egyiptomért felelős hatóságának munkatársa.

Bár 293 tárgy előkerült, hiányzik további nyolcszáz műkincs a fáraók korából, illetve a római és iszlám korokból. Emellett elloptak francia, lengyel és egyesült államokbeli régészek által felfedezett tárgyakat is.

Az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő régészeti tanács vezetője, Zahi Havasz még márciusban elmondta, hogy az egyiptomi zavargások során az antik kincsek tucatnyi lelőhelye vált a fosztogatások célpontjává.

A világhírű Egyiptomi Múzeumba is betörtek és elloptak több kincset. Néhány tárgy szerencsére előkerült - Ekhnaton fáraó felbecsülhetetlen értékű szobrát például egy szemeteskuka mellett fedezték fel.

Legutóbb az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezete (UNESCO) és a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) is az ország kulturális kincseiért érzett aggodalmának adott hangot.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés