bezár
 

art&design

2011. 03. 29.
Megújul a Gundel Művészeti Díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tízéves Gundel Művészeti Díj új elképzelések alapján működik tovább: az eddigi egyetlen kuratóriumot öt szakmai váltja fel és az elismerést ezután az életműdíj kivételével pályakezdés előtt állók kapják.
A változásokról tartott keddi sajtótájékoztatón Szinetár Miklós,a kuratórium vezetője elmondta, hogy ésszerűek a változtatások, hiszen többféle művészeti ágban nem lehet minden kurátor egyformán járatos.

Eszenyi Enikő színésznő és András Ferenc filmrendező alkotja a színház- és filmművészeti zsűrit; Kárpáti Tamás kritikus és Virág Judit galériás a képzőművészetit; Zimányi Zsófia színigazgató és Győriványi Ráth György karmester pedig a zeneművészetit. Az irodalmi jelöltek közül Matyi Dezső, az Alexandra vezetője és Szakonyi Károly író választ, míg az életműdíj adományozásáról - mivel ez a jövőben Budapest centrikus lesz - Tartós István és a Gundel részéről Alföldy Tádé dönt.

Mindegyik kuratóriumban a harmadik döntnök a főkurátor, Szinetár Miklós.

További változás, hogy a három művészeti egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti, a Magyar Képzőművészeti, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanári kara jelöl öt kimagasló tehetséget, őket hallgatja meg a kuratórium.

A díjátadásban is lesz módosulás: két, a névadó számára fontos időpontban rendezik meg az eseményt. A festők, szobrászok, zenészek és a Nők Lapja által támogatott Sztár-lett díjas május 30-án veheti át a kisplasztikát, ezen a napon nyílt meg ugyanis a Városligetben a Wampetics vendéglő utódja 1910-ben Gundel Károly nevével.

A színészek, irodalmárok mellett az életműdíjas pedig szeptember 26-án kapja meg a elismerést, azon a napon, amikor 80 évvel ezelőtt a ház első emeletén világra jött Gundel Katinka fia, Latinovits Zoltán. A vendéglő kávézója is ekkor veszi föl a színész nevét.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés